Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ναΐμ Κάσεμ: «Δεν θα ξεκουραστούμε, δεν θα σταματήσουμε, ούτε θα παραδοθούμε. Αντίθετα, θ’ αφήσουμε το πεδίο της μάχης να μιλήσει»
  • Η Μοσάντ χτυπάει στο κέντρο της Αθήνας: Εμπρησμός γκαλερί στου Ψυρρή…
  • Σαν σήμερα 14 Απρίλη
  • Ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν από τις ΗΠΑ: Και αν μπορούσε να εφαρμοστεί, θα τίναζε στον αέρα την ενεργειακή ισορροπία του παγκόσμιου καπιταλισμού
  • Η Χεζμπολά αντιστέκεται στις ισραηλινές δυνάμεις που πολιορκούν τη Μπιντ Τζμπέιλ στον νότιο Λίβανο
  • Σαν σήμερα 13 Απρίλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ωμή εθνικιστική πρόκληση στην Αλβανία
Διεθνή

Ωμή εθνικιστική πρόκληση στην Αλβανία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Αυγ 2023, 20:40
Ράμα και Μητσοτάκης στη Δερβιτσάνη, κεφαλοχώρι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, τον Δεκέμβρη του 2022.

Αν ο δήμαρχος της Αγκυρας ερχόταν στην Κομοτηνή και απευθυνόταν σε συγκέντρωση μειονοτικών πολιτών, καταγγέλλοντας την ελληνική κυβέρνηση για καταπίεση των εθνικών τους δικαιωμάτων, τι θα γινόταν; Στα κεραμίδια θα σκαρφάλωναν οι Ελληνάρες και θα έσκουζαν σαν γάτοι σε οίστρο. Θα ζητούσαν να κηρυχτεί ο τούρκος πολιτικός persona non grata, θα απαιτούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να απελάσει τον δήμαρχο κτλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να μην προχωρούσε σε απέλαση, όμως θα έβγαζε μια σκληρή ανακοίνωση, στην οποία θα κατήγγειλε παρέμβαση στα εσωτερικά του ελληνικού κράτους, θα επαναλάμβανε για εκατομμυριαστή φορά ότι η μεινότητα δεν είναι τουρκική αλλά μουσουλμανική κτλ. κτλ.

Σήμερα, στη Χιμάρα της Αλβανίας οργανώνει συγκέντρωση η μειονοτική οργάνωση «Ομόνοια», για να ζητήσει την αποφυλάκιση και την ορκωμοσία ως δημάρχου Χιμάρας του Φρέντι Μπελέρι. Eνας εκ των ομιλητών είναι και ο δήμαρχος Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης (της οικογένειας Μητσοτάκη). Παρακολουθώντας λάιβ την εκδήλωση από αλβανικό Μέσο, ακούσαμε να αναγγέλλεται και η παρουσία βουλευτή του Βελόπουλου. Δηλαδή, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας μιας τρίτης χώρας και βουλευτές της ίδιας χώρας παρεμβαίνουν με τόσο ωμό τρόπο σε εσωτερικά ζητήματα μιας άλλης χώρας! Τα αλβανικά ΜΜΕ δεν παραλείπουν να σημειώσουν με νόημα ότι ο Μπακογιάννης είναι και ανιψιός του Μητσοτάκη.

Για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να σημειώσουμε ότι «χέστηκε» ο Μπακογιάννης για τον Μπελέρι. Στο ελληνικό εθνικιστικό και ακροδεξιό ακροατήριο θέλει να απευθυνθεί, καθώς απειλεί να του πάρει ψήφους ο νεοναζιστής Κασιδιάρης. Η παρέμβαση, όμως, στα εσωτερικά μιας τρίτης χώρας παραμένει.

Οσο για την «Ομόνοια», την πλήρως απαξιωμένη από την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας οργάνωση «κορυφής», αυτή βρήκαν, αυτή χρησιμοποίησαν. Θυμίζουμε ότι ο Μπελέρι δεν κατέβηκε ως υποψήφιος της «Ομόνοιας» στις δημοτικές εκλογές της Χιμάρας, αλλά ως υποψήφιος μιας σειράς κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης. Ο δε αντίπαλός του και πρώην δήμαρχος Χιμάρας, Γιόργκο Γκόρο, ελληνόφωνος κι αυτός, κατέβηκε ως υποψήφιος του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» του Εντι Ράμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Εθνικιστικό κρεσέντο και απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας

Ταξιδεύοντας πρόσφατα στην Αλβανία, διαπιστώσαμε ότι η σήμανση στο οδικό δίκτυο από Κακαβιά μέχρι Αργυρόκαστρο και από Αργυρόκαστρο μέχρι Σαράντι είναι δίγλωσση. Τα ονόματα των χωριών αναφέρονται στα ελληνικά και στα αλβανικά. Και το σημερινό αλβανικό κράτος εξακολουθεί να σέβεται τις υποχρεώσεις του έναντι της αναγνωρισμένης ελληνικής εθνικής μειονότητας, καθεστώς που θεμελιώθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας.

Από Αυλώνα μέχρι Χιμάρα και από Χιμάρα μέχρι έξω από το Σαράντι, οι πινακίδες είναι μόνο στα αλβανικά. Δεν πρόκειται για περιοχές της αναγνωρισμένης ελληνικής εθνικής μειονότητας (αυτή καταλαμβάνει περίπου 100 χωριά στους νομούς Γκιροκάστερ και Σαράντ – τη συμφωνία του Παρισιού συνυπέγραψε η τότε ελληνική κυβέρνηση). Οι ελληνόφωνοι αυτών των περιοχών έχουν το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού (όχι όπως οι Τούρκοι της Θράκης, που τους απαγορεύεται κάθε δημόσια έκφραση αυτού του δικαιώματος), δεν ξέρουμε όμως πόσοι θεωρούν τους εαυτούς τους ελληνικής καταγωγής και πόσοι όχι. Γιατί έχει συμβεί και το εξής: ο ελληνικός εθνικισμός βάφτισε όλους τους χριστιανούς ορθόδοξους της Αλβανίας «Ελληνες». Βλέπετε, τα ονόματα των ορθόδοξων εύκολα ελληνοποιούνται.

Ο φίλος μας ο Γιώργος, γέννημα-θρέμμα Χιμαριώτης, που τον γνωρίσαμε μέσω των αλβανών φίλων που μας φιλοξενούσαν, μολονότι μιλούσε πολύ καλά ελληνικά, δήλωνε με περηφάνια Αλβανός. Από εμάς δεχόταν να τον προσφωνούμε Γιώργο, οι αλβανοί φίλοι του όμως τον φώναζαν Γκέργκι. Ο Γκέργκι μας εξήγησε και τι «παίζει» με τη δήθεν δήμευση των «περιουσιών των Ελλήνων». Η διανομή γης έγινε μετά την κατάρρευση του υπό τον Ραμίζ Αλία καθεστώτος του μικροαστικού εθνικισμού. Ακολούθησε η μαζική μετανάστευση των Αλβανών. Οσοι έμειναν πίσω και όσοι ήρθαν στην Ελλάδα με στάτους «ομογενούς βορειοηπειρώτη» και επομένως μπορούσαν εύκολα να ταξιδεύουν στην Αλβανία, άρχισαν πρώτα να σπρώχνουν τους φράχτες και μετά να τους μετακινούν, αρπάζοντας γη από τις οικογένειες που είχαν μεταναστεύσει και από το κράτος. Αυτή τη γη θέλουν να την κρατήσουν.

Το ζήτημα είναι πολυσύνθετο, καθώς στη λεγόμενη αλβανική ριβιέρα ξεπλένει χρήμα και η αλβανική μαφία. Η μαφία χτίζει ξενοδοχεία αγοράζοντας γη ακόμα και από ιδιοκτήτες που δε θέλουν να πουλήσουν. Η μέθοδος είναι απλή: «τους κάνει μια προσφορά που δεν μπορούν να αρνηθούν». Ετσι, η κερδοσκοπία με τη γη έχει φτάσει σε επίπεδα πρωτόγνωρα για την Αλβανία. Κι εκείνοι που κάποτε είχαν ένα χωράφι δίπλα ή κοντά στη θάλασσα επέστρεψαν για να δουν τι θα κάνουν μ’ αυτό και είδαν με έκπληξη να τους το έχει στενέψει ή να το έχει αρπάξει ο γείτονας. Τα αλβανικά δικαστήρια έχουν πολλή δουλειά με αγωγές πολιτών κατά πολιτών ή κράτους κατά πολιτών. Και βέβαια, τα αλβανικά δικαστήρια, όπως όλα τα αστικά δικαστήρια, δεν είναι «ανεπηρέαστα» από πολιτικές και ιδιωτικές παρεμβάσεις. 

Το μόνο που δεν ισχύει, όμως, όπως κατηγορηματικά μας διαβεβαίωσαν Χιμαριώτες με τους οποίους μιλήσαμε, είναι ότι γίνεται κάποια επιχείρηση αρπαγής των περιουσιών των ελληνόφωνων. Απλώς, τα λαμόγια κατασκεύασαν μια ιστορία δήθεν εθνικών διώξεων, για να βάλουν το ελληνικό κράτος υπερασπιστή των καταπατήσεων που έκαναν και που τώρα πιάνουν καλή τιμή στο χρηματιστήριο της κερδοσκοπίας με τη γη (ακόμα και η μαφία πληρώνει καλές τιμές, η «προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί» γίνεται σε όποιον αρνείται να πουλήσει).

Αν δεν μας διαφεύγει κάτι, η υπόθεση Μπελέρι έχει τελεσιδικήσει στα αλβανικά δικαστήρια (και το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για αποφυλάκιση). Επομένως, είναι ορθάνοιχτος ο δρόμος για προσφυγή του στο ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Θα την κάνουν οι νομικοί του; Και τι ψάρια θα πιάσουν; Ιδωμεν. Σήμερα, πάντως, λήγει η τρίμηνη προθεσμία για την ορκωμοσία του και αν δεν αλλάξει κάτι, οι δημοτικές εκλογές στη Χιμάρα θα επαναληφθούν.

Ο τελευταίος που επισκέφθηκε τον Μπελέρι στη φυλακή ήταν ο Αγγελος Συρίγος (πρώην υφυπουργός στην κυβέρνηση Κούλη 1 – απέτυχε να εκλεγεί στις φετινές εκλογές). Δεν ξέρουμε αν η επίσκεψη έγινε από προσωπική του πρωτοβουλία ή αν μετέφερε κυβερνητικό μήνυμα στον έγκλειστο κατηγορούμενο για διαφθορά. Η κυβέρνηση Ράμα, πάντως, δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει την ωμή ελληνική εθνικιστική φιέστα σε μια αλβανική κωμόπολη. Με τα βίντεο και τις εικόνες στο ένα χέρι και τις αποφάσεις της «ανεξάρτητης» αλβανικής Δικαιοσύνης στο άλλο, ο Εντι Ράμα μπορεί να κάνει ρόμπα τον Μητσοτάκη σε όλα τα διεθνή φόρουμ (ιδιαίτερα στα ευρωπαϊκά).

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Η δεξιά πλειοψηφία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απάντησε με την εξής οργίλη ανακοίνωση στις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας:

«Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας.

Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕ και νυν επικεφαλής της μειοψηφίας Χριστόφορος Σεβαστίδης απάντησε με το εξής εύστοχο σχόλιο:

«Μας εκπλήσσουν φαινόμενα πολιτικών παρεμβάσεων ξένων κρατών στην απονομή της δικαιοσύνης;

Τόσα χρόνια ισχύει το καθεστώς ετεροδικίας των στρατιωτικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Οι Αμερικανοί που διαπράττουν εγκλήματα στην Ελλάδα και υπηρετούν σε στρατιωτικές βάσεις, ούτε δικάζονται ούτε τιμωρούνται.

Για την γνωστή υπόθεση της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, η Τουρκία είχε απειλήσει με διατάραξη των διμερών σχέσεων σε περίπτωση μη έκδοσης τους.

Και από την άλλη πλευρά και το ελληνικό πολιτικό σύστημα ασκεί πιέσεις στη δικαιοσύνη τρίτων χωρών, στις περιπτώσεις εκείνες που θεωρεί ότι έχει την δυνατότητα να το κάνει.

Οι κυβερνήσεις στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο δείχνουν έναν αναγκαία προσχηματικό σεβασμό στην εγχώρια δικαιοσύνη διαφυλάσσοντας έτσι την απρόσκοπτη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και την εμπιστοσύνη των πολιτών σ αυτό.

Απέναντι στο δικαστικό σύστημα τρίτων χωρών, ακόμα και συμμάχων, εκφράζουν μια βαθιά περιφρόνηση ανάλογου βαθμού με την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υπεροχή τους αλλά και μια υποτέλεια αντίστοιχη της αποικιακής τους εξάρτησης».

ΥΓ. Αν ψάξεις στο Διαδίκτυο τους διαχρονικά πιο διάσημους ποδοσφαιριστές της «Φλαμουρτάρι», της ιστορικής ομάδας της Αυλώνας, θα βρεις τους: Βασίλ Ρούτσι, Τζέρι Τσίπι, Ερβιν Σκέλα, Ρολάντ Ηλιάδη, Αλμπάν Μπούσι, Λουιτζίμ Μπερσεμί, Διμίτερ Γκιούλι, Θανάς Γκιούλι, Κρεσνίκ Τσίπι, Σοκόλ Κούστα, Ράπο Τάχο, Αγίμ Μπουμπέχι, Φρεντ Φέρκο. Εύκολα μετατρέπεις αρκετούς απ’ αυτούς σε Ελληνες, προσθέτοντας ένα τελικό σίγμα ή μια μικρή κατάληξη στο όνομα και το επώνυμό τους. Ο Ρολάντ Ηλιάδης, πάντως, είναι Χιμιαριώτης, ελληνόφωνος. Υπήρξε «βράχος» της άμυνας της «Φλαμουρτάρι» στα «χρυσά χρόνια» της ομάδας, διεθνής με την αλβανική εθνική ομάδα, ενώ -αν δεν κάνουμε λάθος- έκλεισε την καριέρα του στην «Παναχαΐκή». Στη φωτογραφία, ο Ρολάντ Ηλιάδης σήμερα, από συνέντευξή του σε αλβανική ιστοσελίδα, στην οποία εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της αγαπημένης του «Φλαμουρτάρι» αναπολώντας τα «χρυσά χρόνια», όταν οι παίκτες ήταν όνομα και πράγμα (φλαμουρτάρι σημαίνει σημαιοφόροι, αναφορά στην ύψωση της αλβανικής σημαίας και στην κήρυξη της ανεξαρτησίας, που έγινε στην Αυλώνα το 1912 από τον Ισμαΐλ Κεμάλι).

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΛείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 15 Αυγούστου

Σχετικά Αρθρα

Ναΐμ Κάσεμ: «Δεν θα ξεκουραστούμε, δεν θα σταματήσουμε, ούτε θα παραδοθούμε. Αντίθετα, θ’ αφήσουμε το πεδίο της μάχης να μιλήσει»

Διεθνή 14 Απρ 2026, 10:21

Ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν από τις ΗΠΑ: Και αν μπορούσε να εφαρμοστεί, θα τίναζε στον αέρα την ενεργειακή ισορροπία του παγκόσμιου καπιταλισμού

Διεθνή 13 Απρ 2026, 19:18

Η Χεζμπολά αντιστέκεται στις ισραηλινές δυνάμεις που πολιορκούν τη Μπιντ Τζμπέιλ στον νότιο Λίβανο

Διεθνή 13 Απρ 2026, 07:59

Χωρίς αποτέλεσμα τερματίστηκαν οι διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ

Διεθνή 12 Απρ 2026, 09:32

Η Συνωμοσία του Λιβάνου: Σφαγές, Διαπραγματεύσεις και μια Νέα Τάξη

Διεθνή 12 Απρ 2026, 05:32

Η ξενόδουλη κυβέρνηση του Λιβάνου μαχαιρώνει πισώπλατα τον λαό και τη χώρα

Η Αντίσταση συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις της

Διεθνή 11 Απρ 2026, 19:00
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: «Δεν θα ξεκουραστούμε, δεν θα σταματήσουμε, ούτε θα παραδοθούμε. Αντίθετα, θ’ αφήσουμε το πεδίο της μάχης να μιλήσει»

14 Απρ 2026, 10:21
Πολιτική

Η Μοσάντ χτυπάει στο κέντρο της Αθήνας: Εμπρησμός γκαλερί στου Ψυρρή…

…επειδή η ιδιοκτήτριά της δηλώνει αλληλέγγυη στους Παλαιστίνιους

14 Απρ 2026, 09:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Απρίλη

14 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν από τις ΗΠΑ: Και αν μπορούσε να εφαρμοστεί, θα τίναζε στον αέρα την ενεργειακή ισορροπία του παγκόσμιου καπιταλισμού

13 Απρ 2026, 19:18
Διεθνή

Η Χεζμπολά αντιστέκεται στις ισραηλινές δυνάμεις που πολιορκούν τη Μπιντ Τζμπέιλ στον νότιο Λίβανο

13 Απρ 2026, 07:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Απρίλη

13 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Χωρίς αποτέλεσμα τερματίστηκαν οι διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ

12 Απρ 2026, 09:32
Διεθνή

Η Συνωμοσία του Λιβάνου: Σφαγές, Διαπραγματεύσεις και μια Νέα Τάξη

12 Απρ 2026, 05:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Απρίλη

12 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Η ξενόδουλη κυβέρνηση του Λιβάνου μαχαιρώνει πισώπλατα τον λαό και τη χώρα

Η Αντίσταση συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις της

11 Απρ 2026, 19:00
Πολιτισμός

Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ είναι μια ιστορία για την Παλαιστίνη και για το δικό του παρελθόν

Το έργο που έγραψε στη φυλακή ο ηγέτης της Χαμάς προσφέρει πληροφορίες για τις πολιτικές του απόψεις και την προσωπική του πορεία

11 Απρ 2026, 05:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Απρίλη

11 Απρ 2026, 00:01
Uncategorized

Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό

10 Απρ 2026, 18:51
Βαθύ Κόκκινο

Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις

10 Απρ 2026, 13:45
Διεθνή

Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν

10 Απρ 2026, 10:45
Πολιτισμός

Τζον Μπέργκερ: Οι νεκροί βοηθούν τους ζωντανούς να αντισταθούν στην Παλαιστίνη

10 Απρ 2026, 06:08
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Απρίλη

10 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Aπιαστο όνειρο για τους σιωναζιστές η κατοχή του νοτίου Λιβάνου – Βομβαρδίζουν αστικές περιοχές και δολοφονούν αμάχους

9 Απρ 2026, 20:09
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι δοκιμάζουν τις αντοχές του Ιράν, ζητώντας να εξαιρεθεί ο Λίβανος από την κατάπαυση του πυρός – Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις

Αποδείχτηκε ότι οι σιωναζιστές, που βομβαρδίζουν τον Λίβανο, δεν ενεργούν αυτόνομα αλλά ως εντολοδόχοι των ΗΠΑ

9 Απρ 2026, 18:56
Πολιτισμός

«Μπορώ να σφίξω τη γροθιά μου»: Η ηλικιωμένη γυναίκα της Τεχεράνης που νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ

9 Απρ 2026, 15:06
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Απρίλη

1908: Δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες της Δανίας.

1925: Απόπειρα εκτέλεσης του βασιλιά της Βουλγαρίας Μπόρις από μπολσεβίκους αγρότες με βόμβα, 150 νεκροί.

1930: Αυτοκτονεί ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

1968: Συλλήψεις νέων του «Ρήγα Φεραίου» και του ΠΑΜ.

1979: Βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα (ΕΛΑ).

2010: Μπαράζ επιθέσεων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (οι δύο σε γραφεία βουλευτών) στη Θεσσαλονίκη.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo