Tο υπουργείο Ανάπτυξης, που μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό διευθύνεται από τον τιτανοτεράστιο Τάκη Θεοδωρικάκο, εξέδωσε χτες την εξής ανακοίνωση:
ELEGXOI_DIMEA_RENTH_8-8-24Χαράς ευαγγέλια. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ξανανακάλυψε τη ΔΙΜΕΑ, την οποία είχε ανακαλύψει παλαιότερα ο Αδωνις Γεωργιάδης, της έδωσε να καταλάβει, αλλά μετά ξεχάστηκε. Πρόκειται για έναν ελεγκτικό μηχανισμό της πλάκας, με πολύ λίγο προσωπικό, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για λόγους πολιτικής προπαγάνδας.
Ο Θεοδωρικάκος, μάλιστα, πρωτοτύπησε, προαναγγέλλοντας τη συνέχιση των «ελέγχων», ώστε οι μεγαλέμποροι του Ρέντη να «ετοιμάσουν τα χαρτιά τους».
Οι συγκεκριμένοι «έλεγχοι» «αφορούν στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021», λέει το υπουργείο του Τάκη. Δεν είναι «έλεγχοι ενάντια στην ακρίβεια», αλλά για το αν μπαίνει το ίδιο ποσοστό κέρδους πάνω στο προϊόν-εμπόρευμα.
Ομως, ίδιο ποσοστό κέρδους σε διαφορετικά τιμολόγια αγοράς σημαίνει μεγαλύτερο «περιθώριο κέρδους». Να το πούμε με ένα παράδειγμα. Εστω ότι ο έμπορος της λιανικής αγόραζε ένα προϊόν 10 ευρώ και το πουλούσε με ποσοστό κέρδους 10%. Το κέρδος του ήταν 1 ευρώ. Αν τώρα αγοράζει το ίδιο προϊόν 12 ευρώ και το πουλάει με ποσοστό κέρδους 10%, το κέρδος του είναι 1,20 ευρώ. Ετσι παίζεται το παιχνίδι του «ίδιου περιθωρίου κέρδους».
Οι μεγαλέμποροι του Ρέντη, δεκαετίες τώρα, το ξέρουν καλά το παιχνίδι με τα εικονικά τιμολόγια αγοράς από τους αγρότες-παραγωγούς, με το ίδιο τιμολόγιο να συνοδεύει πολλαπλάσιες ποσότητες κτλ. Αγοράζει ο μεγαλέμπορας με 10, κόβει εικονικό τιμολόγιο για 15, να το παραπανίσιο κέρδος. Αυτό που ονομάζουμε αισχροκέρδεια γίνεται με νόμιμο τρόπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Οχι άλλο παραμύθι με τους ανύπαρκτους ελέγχους
Η ΔΙΜΕΑ ούτε μπορεί ούτε θέλει να κάνει ουσιαστικούς ελέγχους. Είναι νέτα-σκέτα ένας μηχανισμός προπαγάνδας. Κι αν καμιά φορά ανακοινώνεται κάποιο μεγάλο πρόστιμο, αυτό δεν πληρώνεται και η υπόθεση συνήθως καταπίπτει στα αστικά δικαστήρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Ούτε στα ψέματα που λένε δεν μπορούν να συνεννοηθούν
Για το πώς γίνεται το παιχνίδι με τις τιμές παραθέτουμε σύνδεσμο προς ένα όχι και τόσο παλαιό (13.9.2023) άρθρο μας, στο οποίο -εκτός των άλλων- αποκαλύπτουμε και το παιχνίδι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με την τιμή της φέτας: