Προσπαθεί να δημαγωγήσει η κυβέρνηση με τη διαφοροποίηση της φορολογίας μεταξύ διανεμόμενων και μη διανεμόμενων κερδών. Καταρχάς, σε περίοδο κρίσης, οι επιχειρήσεις ή δεν θα διανείμουν κέρδη ή θα διανείμουν ελάχιστα. Οι καπιταλιστές που έχουν τα μεγάλα πακέτα σε μια επιχείρηση θα βρουν πλάγιους τρόπους για να περάσουν κέρδη στην πάρτη τους, τα οποία θα εμφανίσουν σαν δαπάνες, κλέβοντας έτσι διπλά: και τους μικρομετόχους και την εφορία. Αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και ουδείς ποτέ έψαξε να βρει αν όντως τα μη διανεμηθέντα κέρδη παρέμειναν στην επιχείρηση και δεν ήταν εικονικά. Πώς νομίζετε ότι φούσκωσαν οι προσωπικοί λογαριασμοί των καπιταλιστών στις ελβετικές τράπεζες;
Τα κέρδη που θα διανεμηθούν θα φορολογηθούν μεν με 40% στην πηγή (στην επιχείρηση), στη συνέχεια όμως θα φορολογηθούν κανονικά με τα υπόλοιπα εισοδήματα του μερισματούχου, ο οποίος στις περισσότερες των περιπτώσεων θα πάρει επιστροφή φόρου. Αρα, τα διανεμόμενα κέρδη δεν φορολογούνται με 40%, αλλά με τον τρόπο που φορολογούνται όλα τα υπόλοιπα εισοδήματα. Απλώς, η διαφορά φόρου που ενδεχομένως θα προκύψει (μόνο επιστροφή μπορεί να προκύψει, αφού 40% είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής) θα πάει στην τσέπη του μερισματούχου.
Τα αδιανέμητα κέρδη, όμως, θα φορολογούνται με συντελεστή ακόμη χαμηλότερο από τον εξευτελιστικό συντελεστή που φορολογούνται σήμερα (ύστερα από τρεις διαδοχικές μειώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης κερδών έπεσε από το 45% στο 25%). Σταδιακά, ο συντελεστής αυτός θα μειωθεί από 25% σε 20%, με άμεση εφαρμογή της διαδικασίας μείωσης: το 2010 ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών θα μειωθεί στο 24%! Ετσι, οι καπιταλιστές έχουν ένα επιπλέον κίνητρο όχι να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας (ποιος επενδύει σε περίοδο κρίσης και στενέματος της αγοράς;), αλλά με διάφορες κομπίνες να γλιτώνουν τη φορολογία.