Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Πουλάνε τα «ασημικά» και πανηγυρίζουν

0

Σταϊκούρας και Πλακιωτάκης, με κοινή δήλωσή τους, πανηγυρίζουν για «την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εννέα επενδυτικά σχήματα, την περασμένη Παρασκευή, στη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας». «Το λιμάνι αυτό γίνεται το τρίτο κατά σειρά που συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον», δηλώνουν οι υπουργοί του Μητσοτάκη, σε μια ακόμα εκδήλωση νεοφιλελεύθερης ξεδιαντροπιάς.

Είναι δυνατόν να μην υπάρξει ενδιαφέρον για ένα «φιλέτο», όπως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, έστω και σε συνθήκες πανδημίας; Η πανδημία κάποια στιγμή θα αποτελέσει παρελθόν, ενώ αυτή τη στιγμή επιτρέπει να πέσει η τιμή του ξεπουλήματος. Εκείνος που πουλάει σε συνθήκες κρίσης δείχνει ότι βρίσκεται σε μεγάλο ζόρι, το οποίο θα εκμεταλλευτεί δεόντως εκείνος που αγοράζει. Οταν ο πωλητής φωνάζει «περάστε, κύριοι, όλα τζάμπα», οι πελάτες κάνουν ουρά.

Γιατί είναι «φιλέτο» το λιμάνι της Ηγουμενίτσας; Γιατί εκεί καταλήγει ο μεγάλος οδικός άξονας της Εγνατίας, τον οποίο χρησιμοποιούν φορτηγά από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες, προκειμένου να περάσουν στην Ιταλία ή να επιστρέψουν απ’ αυτήν. Τα ετήσια έσοδα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας κυμαίνονται κατά μέσο όρο κοντά στα 6 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια κέρδη είναι γύρω στα 2 εκατ. ευρώ. Η κρατική εταιρία που το διαχειρίζεται (ΟΛΗΓ ΑΕ) έχει πλεόνασμα 10 εκατ. ευρώ. Φυσικά, αυτά εξασφαλίστηκαν με τη λειτουργία του λιμανιού με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Επομένως, οι ιδιώτες που θα πάρουν το συγκεκριμένο λιμάνι μπορούν να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη, ρίχνοντας κι άλλο τους μισθούς και τα μεροκάματα και αυξάνοντας το τζίρο, με απόσπαση κύκλου εργασιών από το λιμάνι της Πάτρας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπερταμείο Ξεπουλήματος της Κρατικής Περιουσίας, τμήμα του οποίου αποτελεί το ΤΑΙΠΕΔ, δεν βγάζουν στο σφυρί κάποιο τμήμα του λιμανιού (όπως έγινε στον Πειραιά με την COSCO), αλλά την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΗΓ ΑΕ. Ο ιδιώτης καπιταλιστής που θα πάρει, «μπιρ παρά», το πλειοψηφικό πακέτο, θα πάρει και όλη τη χερσαία ζώνη λιμένα, που έχει παραχωρηθεί στον ΟΛΗΓ ΑΕ το 2001, τα αλιευτικά καταφύγια Πλαταριάς και Σαγιάδας και το τουριστικό καταφύγιο Σαγιάδας. Ετσι, εκτός από εμπορικές λιμενικές μπίζνες, θα μπορεί να αναπτύξει και τουριστικές μπίζνες, καθώς η χερσαία ζώνη αφορά λιμενικές εγκαταστάσεις σε Ηγουμενίτσα, Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα (όποιος δεν ξέρει τι εστί Σύβοτα και Σαγιάδα ας δει μερικές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο – μιλάμε για υπέροχη φύση, που υπόσχεται τεράστια κέρδη από την παραπέρα τουριστική «αξιοποίηση»).

ΥΓ. Με το γνωστό θράσος που τους διακρίνει, οι συριζαίοι ξιφουλκούν κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καταγγέλλοντάς την ότι ξεπουλά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, υλοποιώντας το σχέδιο της κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποτρέψει το ξεπούλημα την περίοδο 2015-19 (Επίκαιρη Ερώτηση βουλευτή Θεσπρωτίας Μ. Κατσή). Το Υπερταμείο Ξεπουλήματος ποιος το συμφώνησε; Ο Τσίπρας, σε εκείνη την περιβόητη σύνοδο κορυφής των 17 ωρών, στην οποία συμφωνήθηκε το τρίτο Μνημόνιο. Και ποιος το έκανε νόμο του κράτους; Η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, με υπουργό Οικονομικών τον Τσακαλώτο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε τη σκυτάλη και συνεχίζει…

Κοινοποίηση: