Την Τετάρτη η Κομισιόν δημοσίευσε την 4η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, την Πέμπτη ο Σταϊκούρας κατέθεσε στη Βουλή τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος θα συζητηθεί σχετικά σύντομα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα συζητηθεί και ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν τις διακοπές για τις γιορτές.
Με τον προϋπολογισμό θ' ασχοληθούμε σε επόμενα φύλλα (ούτε να τον κοιτάξουμε δεν προλάβαμε). Σ' αυτό το σημείωμα θ' ασχοληθούμε μόνο με τα πανηγύρια που έστησαν οι νεοδημοκράτες μόλις πήραν το ΟΚ από την τρόικα. Τα ίδια έκαναν και οι συριζαίοι, οπότε δεν πρωτοτυπούν. Η τρόικα είναι ο υπέρτατος θεσμός διοίκησης της οικονομικής λειτουργίας του ελληνικού κράτους, αυτή εισηγείται στην Κομισιόν, ώστε η τελευταία ν' ανοίξει την κάνουλα και να τρέξουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που δεν είναι δώρο, αλλά είναι επιστροφή μέρους από τα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες ευρωπαϊκών κρατών κερδοσκοπώντας με τα ελληνικά ομόλογα. Μ' αυτή την κάνουλα «δέθηκε» η μετα-μνημονιακή σκληρή επιτροπεία και τα «πρωτογενή πλεονάσματα» του 3,5% μέχρι και το 2022.
Ναι, αλλά έχουμε μπει σε μια διαπραγμάτευση για μείωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» από το 2021, λένε οι Κούληδες. Καμιά διαπραγμάτευση δεν έχει αρχίσει, ο Κούλης λέει ότι θα την αρχίσει, όταν θα έχει πείσει τους «εταίρους» πόσο αξιόπιστος είναι και πόσο ικανός να απογειώσει τον ελληνικό καπιταλισμό (την ώρα που η ιμπεριαλιστική Ευρώπη βαδίζει ολοταχώς προς μια νέα ύφεση).
Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο. Ο «δράκος» ακούει στο όνομα Βάλντις Ντομπρόφσκις (αντιπρόεδρος στην Κομισιόν του Γιούνκερ και σ' αυτήν της Φον ντερ Λάιεν) και όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Και αμέσως εξήγησε: «Οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα βασίζονται στην ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, άρα αν δούμε ξεκάθαρα θετικές τάσεις στην ανάλυση αυτή, θα μπορούσα να φανταστώ ότι αυτό θα φανεί και στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων». Ο Ντομπρόβσκις συνδέει τα «πρωτογενή πλεονάσματα» με την περιβόητη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και όχι με την… φερεγγυότητα του Κούλη και τον… αναπτυξιακό αέρα που θα φέρει στον ελληνικό καπιταλισμό.
Τι λέει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στην Εκθεση της Κομισιόν; Στο σενάριο βάσης, το χρέος παραμένει σε καθοδική τροχιά αλλά παραμένει σε ποσοστό πάνω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι και το 2041. Στο καλό σενάριο το χρέος μειώνεται στο 60% του ΑΕΠ το 2055. Στο κακό σενάριο, το χρέος αρχίζει να αυξάνεται και πάλι μετά το 2040. Οπως αντιλαμβάνεστε, προς το παρόν παγώνει κάθε συζήτηση για μείωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων». Γιατί αν μειωθούν στο 2%-2,5% για το 2021 και για το 2022, πόσο θα πρέπει να πέσουν από το 2,2% που είναι συμφωνημένο για την περίοδο 2023-2060;
Η Εκθεση της Κομισιόν δε φείδεται επαίνων για το γεγονός ότι «η Ελλάδα για το 2020 κατάρτισε προϋπολογισμό που ανταποκρίνεται στον συμφωνηθέντα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ με ευνοϊκό για την ανάπτυξη τρόπο, και ότι η κυβέρνηση έχει συνολικά λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις ειδικές μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός θεματολογίου ευρύτερων μεταρρυθμίσεων» (τα ίδια έλεγε και επί ΣΥΡΙΖΑ), δεν παραλείπει όμως να εκφράσει τη διαφωνία της για την μη μείωση του αφορολόγητου, ακόμα και για την τριετή αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αυτό σημαίνει πως στο τραπέζι υπάρχουν ακόμα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που είχαν προνομοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και μετά αποσύρθηκαν. Δηλαδή, το σημερινό καθεστώς σκληρής λιτότητας μπορεί να γίνει και χειρότερο.
Τελευταία Νέα :
- Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας
- Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;
- «Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού
- Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου
- «Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού
- ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ