Την περασμένη και την τρέχουσα εβδομάδα, η ΕΣΥΕ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την εξέλιξη μερικών δεικτών, που αφορούσαν το τελευταίο (τέταρτο) τρίμηνο του 2009. Σταχυολογούμε ενδεικτικά μερικούς απ’ αυτούς τους δείκτες. Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εμπόριο του Δ΄ τριμήνου 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2008, παρουσίασε μείωση κατά 5,5%, έναντι αύξησης 4,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007. Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης του Δ’ τριμήνου 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δ’ τριμήνου 2008, παρουσίασε μείωση 18,8%, έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2008 προς το 2007. Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα των Αυτοκινήτων του Δ΄ τριμήνου 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2008, παρουσίασε μείωση κατά 7,3%. Ο Δείκτης κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες ταχυδρομικών και ταχυ-μεταφορικών δραστηριοτήτων σημείωσε πτώση 5%. Ο Δείκτης κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σημείωσε πτώση 4,3%. Ο Δείκτης κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες πληροφορικής σημείωσε πτώση 22,8%! Ο Δείκτης κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες δραστηριοτήτων αρχιτεκτόνων και μηχανικών και συναφών δραστηριοτήτων παροχής τεχνικών συμβουλών 34,7%! Ο δείκτης κύκλου εργασιών στον Τομέα των Μεταφορών μειώθηκε, ανάλογα με την κατηγορία, από 2,1% μέχρι 20,6%. Συγκεκριμένα, στις χερσαίες μεταφορές μειώθηκε κατά 2,1%, στις πλωτές μεταφορές κατά 18,7%, στις αεροπορικές μεταφορές κατά 21,2%. Τέλος, ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές (ξέρουμε τι σημασία έχει ο κατασκευαστικός κλάδος για τον ελληνικό καπιταλισμό) μειώθηκε κατά 30,2% το Δ΄ τρίμηνο του 2009, σε σύγκριση με το Δ΄ τρίμηνο του 2008!
Δηλαδή, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο της τελευταίας χρονιάς, είχε αρχίσει η ραγδαία πτώση στην κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Πριν ακόμα ανακοινωθούν τα πρόσφατα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα, που μειώνουν το εισόδημα όλων των λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα εκείνων των στρωμάτων που λόγω σταθερής εργασίας (εργαζόμενοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα) ήταν σε θέση να προσδιορίζουν και να προγραμματίζουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες. Οταν ανακοινωθούν στοιχεία για το πρώτο και –περισσότερο– για το δεύτερο τρίμηνο του 2009, θα τρίβουμε τα μάτια μας για τη ραγδαία πτώση της κατανάλωσης. Κάτι που το βλέπουν ήδη εμπειρικά όσοι πηγαίνουν για ψώνια στις λαϊκές αγορές. Ακόμη και εκεί, σε αγορές που αφορούν την καθημερινή διατροφή, σημειώνεται σημαντική πτώση της κατανάλωσης, ενώ έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που πηγαίνει νωρίς το απόγευμα και προσπαθεί να μαζέψει προϊόντα απ’ αυτά που παρατάνε οι έμποροι των λαϊκών αγορών (προϊόντα ένα βήμα πριν το σάπισμα).
Την εικόνα της οικονομικής κατρακύλας δίνει και ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής, που το Γενάρη του 2010 μειώθηκε κατά 2,5% σε σύγκριση με το Γενάρη του 2009.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έφτιαξε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης βάσει ενός φανταστικού σενάριου, σύμφωνα με το οποίο το ΑΕΠ θα έπεφτε το 2009 κατά 1,2% και θα σταθεροποιούνταν το 2010 (οριακή πτώση κατά 0,3%). Ηδη, το 2009 έκλεισε επισήμως με πτώση 2%, η κυβέρνηση αναθεώρησε την «πρόβλεψή» της για το 2010 στο –1,2%, ενώ στην Ευρώπη γίνεται ήδη λόγος για πτώση έως και 4%, όχι από έντυπα, αλλά ακόμη και από τράπεζες όπως η Deutsche Bank.
Το 10,2%, που κατέγραψε ως ποσοστό ανεργίας για το Δεκέμβρη η «μαϊμού» Ερευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ, δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτό που θα καταγράψει τους επόμενους μήνες. Ηδη, ευρωπαϊκά οικονομικά έντυπα κάνουν λόγο για εκτίναξη της ανεργίας στο 20% το 2011. Προσοχή, μιλούν γι’ αυτή τη «μαϊμού» ανεργία και όχι για την πραγματική ανεργία, που είναι πολύ μεγαλύτερη.