Τι έγινε, ρε παιδιά; Γιατί δε χρεοκόπησε η Ρωσία; Αυτοί που το είχαν σίγουρο και έφτιαχναν ακόμα και πρωτοσέλιδα με την… επικείμενη χρεοκοπία της Ρωσίας, επειδή -λόγω κυρώσεων- δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει δυο ομόλογα, μας άφησαν στο σκοτάδι. Ψάχνοντας, όμως, στις οικονομικές στήλες των πρακτορείων ειδήσεων διαπιστώνεις ότι η Ρωσία αποπλήρωσε κανονικά τα ομόλογα. Σε δολάρια, φυσικά, όχι σε ρούβλια όπως απειλούσε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.
Βέβαια, για να μην αδικήσουμε τον Σιλουάνοφ, πρέπει να θυμηθούμε τι πραγματικά είχε πει. Είχε πει πως η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει σε δυτικές τράπεζες 300 δισ. δολάρια, τα οποία πάγωσαν με τις κυρώσεις. ‘Η θα πάρετε από αυτά τα αποθέματα τα ποσά για την εξόφληση των ομολόγων ή ελάτε να σας πληρώσουμε με ρούβλια, αυτή ήταν η ουσία των δηλώσεων Σιλουάνοφ.
Σε επίσημη ανακοίνωσή του την περασμένη Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η πληρωμή έχει εκπληρωθεί, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους». Την είδηση για την αποπληρωμή των ρωσικών ομολόγων μετέδωσε πρώτο το οικονομικό δελτίο του CNN. Ακολούθησαν δημοσιεύματα του Bloomberg και του AFP την Πέμπτη, που ανέφεραν ότι την πληρωμή πραγματοποίησε η επενδυτική τράπεζα JP Morgan Chase, αφού προηγουμένως συνεννοήθηκε με τις αμερικάνικες οικονομικές αρχές! Την Παρασκευή, με νεότερη ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τα 117 εκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν στον λονδρέζικο κλάδο της Citibank, καθώς η αμερικάνικη τράπεζα είναι υπεύθυνη για την αποπληρωμή των ομολογιούχων. Hδη, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει ότι κάθε χρεοκοπία θα ήταν «καθαρά τεχνητή», διότι η Ρωσία έχει τα κεφάλαια που απαιτούνται για να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της σε εξωτερικό χρέος.
Και μετά αποκαλύφθηκε ότι το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε να γίνει μια… εξαίρεση μέχρι τις 25 Μάη. Θα εξαιρούνται από τις κυρώσεις οι καταθέσεις του ρωσικού κράτους στο εξωτερικό, εφόσον χρησιμοποιούνται για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων (φαίνεται λήγουν και άλλα ομόλογα μέχρι τότε).
Σε μια επίδειξη… σεμνότητας, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικάνικου υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του δικτύου CNBC. Το ίδιο και η JP Morgan Chase και η Citi.
Οι Αμερικάνοι έχουν μια παροιμία: «Αμα χρωστάς 1.000 δολάρια στην τράπεζα, έχεις ένα μικρό πρόβλημα. Αμα χρωστάς 100.000 δολάρια στην τράπεζα, έχεις ένα μεγάλο πρόβλημα. Αμα χρωστάς 1.000.000 δολάρια, έχει πρόβλημα η τράπεζα». Αντιλαμβάνεστε τι εννοούμε. Κυρώσεις μεν, αλλά να μη χάσουν τα λεφτά τους οι ομολογιούχοι (που δεν είναι τίποτα κακομοίρηδες, αλλά «μαγαζιά» του χρηματιστικού κεφαλαίου). Βρέθηκε, λοιπόν, η λύση… σεμνά και ταπεινά. Οπως ακριβώς δεν βγήκαν από το SWIFT η Sberbank και η Gazprombank που τρέχουν τις ενεργειακές συναλλαγές (αναλυτικότερα διαβάστε εδώ).