Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;
  • Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών
  • Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 1 Αυγούστου
  • Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Οι σφουγγοκωλάριοι του ΥΠΑΙΘ προσπάθησαν να επιβάλουν την PISA στα μουλωχτά 
Παιδεία

Οι σφουγγοκωλάριοι του ΥΠΑΙΘ προσπάθησαν να επιβάλουν την PISA στα μουλωχτά 

Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Μάι 2023, 12:11

Και τι δεν σκαρφίστηκε το υπουργείο Αμάθειας και Kαταστολής για να επιβάλει τον διαγωνισμό κατηγοριοποίησης σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και μαθητών, PISA.

Από τις κατεπείγουσες αγωγές κατά των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ ώστε να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι στάσεις εργασίας, τις απειλές και τους εκβιασμούς από τον Γ. Γ. Κόπτση, τις κινήσεις πανικού με καθοδήγηση του ΥΠΑΙΘ από Διευθυντές Εκπαίδευσης μέχρι και τις γελοίες όσο και προκλητικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής, με αλλαγή του σχολείου διεξαγωγής του διαγωνισμού (σημειωτέον ότι τα σχολεία ορίζονται εκ των προτέρων με ΦΕΚ), ώστε στα μουλωχτά να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός. Το τελευταίο παράδειγμα, μουλωχτής αλλαγής του σχολείου διεξαγωγής του διαγωνισμού, καταγγέλει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπαγωγών Χίου «ο Αδαμάντιος Κοραής».

Παρολαυτά τα τεχνάσματα της συμφοράς, οι εκπαιδευτικοί αντιστάθηκαν δυναμικά, συμμετέχοντας μαζικά στις στάσεις εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ -μετά την απόφαση της αστικής δικαιοσύνης που σε διατεταγμένη υπηρεσία έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απόφαση των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ για στάση εργασίας- και ακύρωσαν σε μεγάλο βαθμό τον διαγωνισμό. Στην ακύρωση του διαγωνισμού συνέβαλε και η μεγάλη αποχή των μαθητών, μετά από ενημέρωση των γονέων για τους πραγματικούς στόχους της «Ελληνικής PISA», που πραγματοποιείται κατόπιν οδηγιών του ΟΟΣΑ και συνδέεται με ένα κόκκινο νήμα με την «αξιολόγηση».

Η Κεραμέως, βέβαια, έβαλε την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, και ποντάροντας στην άγνοια της «κοινής γνώμης», πανηγύρισε για την μεγάλη «επιτυχία» του διαγωνισμού, εφαρμόζοντας την τακτική που ακολουθεί όλο το προηγούμενο διάστημα «κρύψε την αλήθεια και πρόβαλε την αδιαλλαξία στην εφαρμογή των αποφάσεων, ως στοιχείο ‘’αυταπόδεικτης’’ επιτυχίας».

Σε απάντηση των πανηγυρισμών Κεραμέως, η ΔΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει τα εξής: «Η, πικρή για το Υ.ΠΑΙ.Θ., αλήθεια είναι πως,  οι εξετάσεις ακυρώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό (τα πρώτα στοιχεία παρουσιάζουν τη μη συμμετοχή σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό και θα αναφέρουμε τα ακριβή στοιχεία μόλις έχουμε πλήρη εικόνα) και το Υ.ΠΑΙ.Θ., για δεύτερη χρονιά δεν κατάφερε να υλοποιήσει την επιχείρηση υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου μέσω των διατάξεων του ν. 4823/21 για τις εθνικές εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος, σύμφωνα με τον νόμο, το σύστημα αυτό θα εφαρμοζόταν καθολικά κάτι το οποίο μετά την αντίσταση εκπαιδευτικών (έπειτα από τις αποφάσεις της Δ.Ο.Ε.), γονέων και μαθητών και πέρυσι δεν κατέστη δυνατό».

Η ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου «Ο Αδαμάντιος Κοραής»

Ντράπηκε και η ντροπή – «μουλωχτά» πήγαν να κάνουν τις εξετάσεις PISA ! 

Φάγανε τα μούτρα τους με την αγωνιστική απάντηση των εκπαιδευτικών και των γονέων στο σχολείο του Καταρράκτη εναντία στις εξετάσεις της «ελληνικής PISA». Γι αυτό και δεν έχασαν χρόνο ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) και Δ/νση Πρωτοβάθμιας να βάλουν στα «μουλωχτά» άλλο ολιγοθέσιο σχολείο να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις και μάλιστα χωρίς να αναδείξουν στους εκπαιδευτικούς τους πραγματικούς λόγους αυτής της αλλαγής που δεν ήταν άλλοι από τη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών του Καταρράκτη και το μπλοκάρισμα των εξετάσεων στην πράξη. Ψάχνανε και τρόπο να μεταφερθούν τα έντυπα απαντήσεων από το ένα σχολείο στο άλλο μην τυχόν και «χάσει η βενετιά βελόνι».

Κι έτσι, χωρίς καμία προειδοποίηση των παιδιών, χωρίς καμία προειδοποίηση των γονέων τα παιδιά έγραψαν τις εξετάσεις. «Δε βαριέσαι…  παιδιά στο ένα σχολείο παιδιά και στο άλλο». Τέτοια είναι η «τρεμούρα» του ΥΠΑΙΘ και του Δ/ντη της Α/θμιας: Μην τυχόν και δε φανεί συμμετοχή.

Σε όλη την Ελλάδα όμως, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις στάσεις εργασίας και η αποχή των παιδιών από τις τάξεις γκρεμίζουν όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης να συνεχίσει το αντιεκπαιδευτικό της έργο, την κατηγοριοποίηση, σύγκριση και κατάταξη των σχολείων και μέσα από τις εξετάσεις PISA που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των μαθητών. 

Η κυβέρνηση δεν προχώρησε ούτε σε ένα μέτρο που μπορεί πραγματικά να αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπως η βελτίωση των  σχολικών υποδομών, η μείωση των μαθητών ανά τάξη, η κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό, η κάλυψη όλων των μαθητών που έχουν ανάγκη από παράλληλη στήριξη, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί σε όλα τα σχολεία, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ίδιο το περιεχόμενο του σχολείου, τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά βιβλία. 

Οι εκπαιδευτικοί της τάξης, όλοι εμείς που κρατήσαμε όρθια τα σχολεία τα τελευταία χρόνια κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, γνωρίζουμε ότι η διδασκαλία δεν κρίνεται μέσα σε ένα δίωρο εξετάσεων. Αξιολογούμε τους μαθητές μας και τη δουλειά μας όχι ισοπεδωτικά, αλλά τον καθένα ξεχωριστά, με κάθε τρόπο: με τη συζήτηση, με δραστηριότητες ομαδικές ή ατομικές, ακόμα και με ένα γραπτό διαγώνισμα. Οι εκπαιδευτικοί αποτιμούμε τα αποτελέσματα, βασανίζουμε τον εαυτό μας, συζητάμε με τους συναδέλφους μας για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι στη δουλειά μας, αλλά και το πώς θα βοηθήσουμε κάθε μαθητή χωριστά με βάση και την κοινωνική του ένταξη. Αν το ΥΠΑΙΘ ήθελε πράγματι να εξάγει αντικειμενικά αποτελέσματα για την εκπαιδευτική πραγματικότητα, θα αξιοποιούσε αυτά τα δεδομένα. Ομως οι στόχοι είναι άλλοι.

 Γι αυτό: 

Δυναμώνουμε την αντίσταση στα σχέδια για κατηγοριοποίηση μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών. Συμμετέχουμε ακόμα πιο αποφασιστικά στην απεργία – αποχή από την «ατομική αξιολόγηση»!! 

Τα σχέδια της κυβέρνησης να μείνουν  στα χαρτιά! 

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ

Απειλές κατά των απεργών εκπαιδευτικών, διοικητικές αυθαιρεσίες,  αυταρχισμός, διαστρέβλωση της πραγματικότητας οι μέθοδοι του Υ.ΠΑΙ.Θ. για επιβολή των εθνικών εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα PISA. Εκπαιδευτικοί και γονείς έδωσαν ηχηρή απάντηση προάσπισης του δημόσιου σχολείου

Χαιρετίζουμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς που με τη δυναμική τους στάση συνέβαλαν ώστε να ακυρωθεί η υλοποίηση των εξετάσεων PISA, το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο του υπουργείου και της κυβέρνησης, αγνόησαν τις αυταρχικές μεθοδεύσεις τους!

Σε χρήση κάθε αυταρχικής και γκεμπελικής μεθόδου επιδόθηκε η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και κάποιοι πειθήνιοι διευθυντές εκπαίδευσης προκειμένου να επιβάλουν την πραγματοποίηση των  εθνικών εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα PISA.

Πρώτο βήμα υπήρξε, η πάγια πλέον τακτική του Υ.ΠΑΙ.Θ., να σύρει στα δικαστήρια, με διαδικασίες «κατεπείγοντος» στις 9/5 τη Δ.Ο.Ε. και την Ο.Λ.Μ.Ε. προκειμένου να απαγορεύσει τις προκηρυγμένες στάσεις εργασίας. Κίνηση ενταγμένη στην στρατηγική της ευθείας αμφισβήτησης του απεργιακού δικαιώματος με βάση και τον νόμο Χατζηδάκη, κάτι που, ολοφάνερα, αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή.

Ακολούθησε η παράνομη ενέργεια του Γενικού Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ. κυρίου Κόπτση ο οποίος με την, μνημείο ολοκληρωτισμού, εγκύκλιό του το απόγευμα της 9ης Μαΐου προσπάθησε συνειδητά να παραπλανήσει και να εκφοβίσει τους εκπαιδευτικούς ώστε να μη συμμετέχουν στη στάση εργασίας που κήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία.

Η συνέχεια σε κάποιες διευθύνσεις εκπαίδευσης, υπό την καθοδήγηση προφανώς της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., δεν ήταν άλλη από παράνομες κινήσεις πανικού που αποκάλυψαν την πλήρη εικόνα του αυταρχισμού και καταπάτησης κάθε έννοιας χρηστής και δημοκρατικής διοίκησης, τόσο από το Υ.ΠΑΙ.Θ. όσο και από κάποιους «πρόθυμους» διευθυντές εκπαίδευσης.

Απειλές προς συλλόγους διδασκόντων που συμμετείχαν στη στάση εργασίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ότι θα περάσουν Ε.Δ.Ε. με ποινή την απόλυσή τους αν ακυρώνονταν οι εξετάσεις στο σχολείο τους, προφορικές εντολές προς διευθυντές σχολείων για γραπτές εκθέσεις αιτιολόγησης της μη πραγματοποίησης των εξετάσεων, παράνομες (με παραβίαση του Φ.Ε.Κ. που σαφώς όριζε τα σχολεία όπου επρόκειτο να διενεργηθούν οι εξετάσεις) αλλαγές της τελευταίας στιγμής, από διευθυντές εκπαίδευσης, των σχολείων όπου θα διενεργούνταν οι εξετάσεις όταν οι εκπαιδευτικοί των ορισμένων από το Φ.Ε.Κ.  σχολείων συμμετείχαν καθολικά στη στάση εργασίας, υπήρξαν μερικά από τα παράνομα και αυταρχικά μέσα που επιστρατεύθηκαν προκειμένου οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν «διά πυρός και σιδήρου».

Πιο πρόσφατος, γιατί έσχατος δεν διαφαίνεται, σταθμός του αντιδημοκρατικού κατήφορου της ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. η απόπειρα διαστρέβλωσης των στοιχείων που αφορούν τη συμμετοχή σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών στις εξετάσεις. Το Υ.ΠΑΙ.Θ., συνεχίζοντας την ανάλογη περσινή του τακτική, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συμμετοχή των 579 από τα 600 σχολεία στις εξετάσεις με κριτήριο το γεγονός ότι 21 διευθυντές σχολικών μονάδων δεν μπήκαν στην πλατφόρμα του Ι.Ε.Π. για να παραλάβουν τα θέματα. «Παρέλειψαν» να αναφερθούν στον αριθμό των σχολείων που ακυρώθηκαν ολοκληρωτικά οι εξετάσεις, των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στη στάση εργασίας και φυσικά στο, κομβικής σημασίας, ποσοστό συμμετοχής των μαθητών. Ο λόγος προφανής, αφού και στα σχολεία όπου πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό απείχαν οι μαθητές.

Η, πικρή για το Υ.ΠΑΙ.Θ., αλήθεια είναι πως,  οι εξετάσεις ακυρώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό (τα πρώτα στοιχεία παρουσιάζουν τη μη συμμετοχή σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό και θα αναφέρουμε τα ακριβή στοιχεία μόλις έχουμε πλήρη εικόνα) και το Υ.ΠΑΙ.Θ., για δεύτερη χρονιά δεν κατάφερε να υλοποιήσει την επιχείρηση υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου μέσω των διατάξεων του ν. 4823/21 για τις εθνικές εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος, σύμφωνα με τον νόμο, το σύστημα αυτό θα εφαρμοζόταν καθολικά κάτι το οποίο μετά την αντίσταση εκπαιδευτικών (έπειτα από τις αποφάσεις της Δ.Ο.Ε.), γονέων και μαθητών και πέρυσι δεν κατέστη δυνατό.

Είναι σαφές ότι η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. μετά από τις συντριπτικές απαντήσεις συνολικής αμφισβήτησης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του, που έχει λάβει από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υλοποιούν δυναμικά της αποφάσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τόσο για το ζήτημα των εξετάσεων όσο και της «αξιολόγησης», οφείλει να καταργήσει άμεσα τους νόμους 4692/20 και 4823/21 και να αναγκαστεί να μπει σε γνήσιο διάλογο με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, κάτι που πεισματικά αρνείται εδώ και 4 χρόνια.

Εκτύπωση 🖨
ΕΛΛΗΝΙΚΗ PISA
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΓλάστρα των ισχυρών του κεφαλαίου

Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

Επόμενο άρθρο Παίδων «Αγία Σοφία»: Κινητοποίηση ενάντια στην υποβάθμιση του Τμήματος Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας

Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

Σχετικά Αρθρα

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Παιδεία 30 Ιούλ 2026, 07:11

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

Παιδεία 30 Ιούλ 2026, 07:04

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

Εργατικά 29 Ιούλ 2026, 21:21

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

Παιδεία 29 Ιούλ 2026, 13:40

Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο

Παιδεία 28 Ιούλ 2026, 08:38

Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 

Παιδεία 27 Ιούλ 2026, 20:04
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;

1 Αυγ 2026, 10:19
Διεθνή

Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών

1 Αυγ 2026, 09:43
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

53 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2026, 05:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

Ημέρα πολυτέκνων.

Ημέρα προσκοπικού μαντιλιού.

Ελβετία: Ημέρα συνομοσπονδίας (1291).

Ζαΐρ: Ημέρα γονέων.

1834: Καταργείται η δουλεία στη βρετανική αυτοκρατορία και στις αποικίες, 770.000 σκλάβοι αποκτούν την ελευθερία τους.

1912: Ιδρύεται το πρώτο εργατικό συνδικάτο στην Ιαπωνία.

1927: Ιδρύεται ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

1973: Πεθαίνει ο Νίκος Ζαχαριάδης.

1978: Βόμβες καταστρέφουν τέσσερα λεωφορεία σε γκαράζ της ΕΑΣ (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    • Εφετείο 17Ν

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

  • ΕΛΑ

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

  • Επικοινωνία

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

  • Όροι χρήσης

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

  • Ποιοι είμαστε

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

  • Επικοινωνία

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

  • Όροι χρήσης

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

    Δυναμική απάντηση εκπαιδευτικών

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo