Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ
  • Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ
  • Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές
  • Σαν σήμερα 30 Ιούλη
  • Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Με πρόσχημα την «γήρανση του πληθυσμού», σχεδιάζουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης τα επόμενα χρόνια
Εργατικά

Με πρόσχημα την «γήρανση του πληθυσμού», σχεδιάζουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης τα επόμενα χρόνια

Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Νοέ 2023, 11:33

Δεν χρειάζεται να σκάνε οι συνταξιούχοι για τις πενιχρές συντάξεις και τα επιδόματα – κοροϊδία και τα ποσοστά αναπλήρωσης, που αναμένεται να είναι ίδιες με τις περσινές. Η κυβέρνηση έχει βρει την λύση τόσο σε αυτό όσο και στο πρόβλημα της «βιωσιμότητας» των Tαμείων, που δεν είναι άλλη από την εργασία των συνταξιούχων.

Με το νέο ασφαλιστικό έκτρωμα, που βρίσκεται σε διαβούλευση, κάνει ένα βήμα παραπέρα, καταργώντας κι άλλο τις περικοπές για όσους συνταξιούχους επιλέξουν να εργαστούν. 

Oπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας της 24ης Νοέμβρη, στη δεύτερη παράγραφο, «καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματός των συνταξιούχων και η περαιτέρω αύξηση της νόμιμης και δηλωμένης συμμετοχής στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλασιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης». 

Ο υφυπουργός Τσακλόγλου, προκειμένου να στηρίξει τα «κίνητρα για εργασία» που δίνει στους συνταξιούχους το νέο νομοθετικό έκτρωμα, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 (ανακοίνωση Τύπου 13 Νοεμβρίου), ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «πριν το 2019 ήταν σχεδόν δημευτικό καθώς αν ένας συνταξιούχος εργαζόταν ακόμα και 1 ώρα έχανε το 60% της σύνταξης του, γεγονός που οδηγούσε αρκετούς στη μαύρη εργασία… Προς μεγάλη μου έκπληξη και παρά το μέτρο, τότε περίπου 6.000 συνταξιούχοι εργάζονταν με αυτούς τους όρους» (σ.σ. δηλαδή με 60% παρακράτηση του εισοδήματός τους, προτού ο Βρούτσης το κατεβάσει στο 30%)»!

Σύμφωνα με τον Τσακλόγλου, δηλαδή, όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι που συνέχιζαν να δουλεύουν μετά την συνταξιοδότησή τους, το έκαναν με μεγάλη ευχαρίστηση, κυρίως από… χόμπι, και δεν εξαναγκάζονταν καθόλου από τις πενιχρές συντάξεις και την ακρίβεια, που εξανεμίζει το εισόδημά τους από τα μέσα του μήνα. Γι’ αυτό και πανηγυρίζει που ο νόμος Βρούτση, πηγαίνοντας την παρακράτηση στο 30%, είχε σαν συνέπεια «τον πενταπλασιασμό των εργαζομένων συνταξιούχων»!

Στην ίδια συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε για το αν το μέτρο ευνοεί την απασχόληση των συνταξιούχων εις βάρος των νέων εργαζόμενων, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι «το απόθεμα των θέσεων εργασίας σε μια οικονομία δεν είναι δεδομένο και πως η αύξηση της εργασίας ευνοεί συνολικά την οικονομία»! Δηλαδή, ο… σοφός καθηγητής θεωρεί πως οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα είναι… απεριόριστες και έτσι η εργασία των συνταξιούχων όχι μόνο δεν θα έχει επιπτώσεις στην αύξηση της ανεργίας για τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, αλλά θα ωφελήσει και την οικονομία!

Οι… αυθεντίες τύπου Τσακλόγλου δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε εξηγήσεις! Αρκεί απλά να ισχυριστούν κάτι, για να τους πιστέψουμε.. χωρίς καμία επιφύλαξη! Αλλωστε, και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, σε προεκλογική επίσκεψή του στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ανάμεσα στα άλλα, αναφερόμενος στην εργασία των συνταξιούχων είχε δηλώσει: «Και δεν νομίζω ότι και αυτές οι θέσεις εργασίας είναι θέσεις που ενδεχομένως θα τις διεκδικούσε ένα νέο παιδί το οποίο μπαίνει στην αγορά εργασίας. Μιλάμε για τελείως διαφορετικές επαγγελματικές διαδρομές»! Και εμείς στο σχετικό δημοσίευμα, ρωτούσαμε: «Ποια επαγγέλματα είναι αυτά που δεν τα διεκδικούν οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι εν ενεργεία εργαζόμενοι, που αντιμετωπίζουν την ανεργία; Τα επαγγέλματα πχ. του εκπαιδευτικού, του αρχιτέκτονα, του δημόσιου υπάλληλου, του γιατρού; Αγνωστο!». Και υπενθυμίζαμε πως η εργασία των συνταξιούχων έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για να μπαλώσει τρύπες στο δημόσιο τομέα, φέρνοντας το παράδειγμα του ΕΦΚΑ, όπου έχουν να γίνουν προσλήψεις πάνω από 12 χρόνια. 

Ερχεται σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι υπουργοί της, που κόπτονται για την ανεργία στους νέους αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες, στους οποίους τάζουν συνεχώς πως θα «ενεργοποιηθούν» και θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας» (βλ. νόμος Δουλειές Ξανά), να «κανονικοποιήσει» την εργασία των συνταξιούχων (που σε μεγάλο βαθμό γίνεται «μαύρα»), αδιαφορώντας αν αυτό έχει επιπτώσεις στην αύξηση της ανεργίας για τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό. 

Με αυτόν τον τρόπο, θέλουν τους συνταξιούχους να μην διεκδικούν αξιοπρεπείς συντάξεις, αλλά να ελπίζουν πως με τη συνέχιση της εργασίας τους θα μειωθεί το πετσόκομμα των συντάξεων. Λες και δεν έχουν δουλέψει, δεν έχουν κολλήσει ένσημα γι’ αυτές τις συντάξεις, που τις είδαν να πετσοκόβονται άγρια τα τελευταία χρόνια. 

Η πλήρης νομιμοποίηση και τα κίνητρα στην εργασία των συνταξιούχων, προτείνονται από την κυβέρνηση και ως φάρμακο και για άλλες μάστιγες της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την ίδια ακριβώς άποψη, είχε εκφράσει ο Τσακλόγλου και στο συνέδριο με τίτλο «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση», που έγινε στις 18 Οκτώβρη. 

Με κάποιο μαγικό πάλι τρόπο, η εργασία των συνταξιούχων θα… βοηθήσει τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά! Oλη αυτή η εκστρατεία με αφορμή το λεγόμενο δημογραφικό, αν μη τι άλλο, δείχνει πόσο… ειλικρινές είναι το ενδιαφέρον του Τσακλόγλου και των υπόλοιπων για την υπογεννητικότητα, που υποτίθεται αποτελεί και το πρώτο σκέλος της «γήρανσης» του πληθυσμού, για την οποία τάχα κόπτονται όλοι αυτοί. 

Ανέφερε, βέβαια, για τα μάτια, και κάποια ψευτομέτρα διευκόλυνσης της «συμφιλίωσης εργασιακού και οικογενειακού βίου», όπως, για παράδειγμα, η θέσπιση του επιδόματος γέννας, η επέκταση χρονικά και ποσοτικά στα επιδόματα μητρότητας, η αύξηση των θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς (σ.σ. εννοεί τους… 26 σε όλη την Ελλάδα!) και ολοήμερα σχολεία, αλλά και η επέκταση του ωραρίου του τελευταίου (τα σχολεία να γίνουν κανονικά παιδοφυλακτήρια καλλιεργώντας στα παιδιά την απέχθεια για τη μόρφωση), η δημιουργία του θεσμού των «νταντάδων της γειτονιάς» και άλλα παρόμοια, τα οποία αποτελούν τη χρυσόσκονη.

Και βέβαια, μόνο σαν αστείο ακούγεται ότι επειδή π.χ. «θα παραταθεί το επίδομα μητρότητας στους εννέα μήνες και για τις αγρότισσες και τις αυτοαπασχολούμενες στο ύψος του κατώτατου μισθού», όπως αναφέρει συνεχώς ο Τσακλόγλου, θα αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα!

Στην πραγματικότητα, εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι το δεύτερο σκέλος της «γήρανσης», δηλαδή η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, την οποία θεωρούν «βόμβα» για τη «βιωσιμότητα» των Ταμείων, γι’ αυτό και με ανάλογα μέτρα, όπως η εργασία των συνταξιούχων και ο ασφαλιστικός τζόγος μέσω του νεοδημιουργηθέντος ΤΕΚΑ (δείτε εδώ και εδώ), προσπαθούν να φορτώσουν τις συνέπειες στους ίδιους τους ασφαλισμένους, και όχι στους καπιταλιστές και το αστικό κράτος, που χρωστάνε δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία καταλήστευσαν συστηματικά επί δεκαετίας και εξακολουθούν να καταληστεύουν. 

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ο Τσακλόγλου, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, τονίζει πως «μαζί με το προσδόκιμο της επιβίωσης αυξάνεται και το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας». Οσο ζουν περισσότερο και είναι υγιείς οι εργαζόμενοι, δηλαδή, μπορούν και να δουλέψουν περισσότερο, ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Της οποίας τα όρια αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, μετά την τριετία, όπως άφησε να εννοηθεί ο Τσακλόγλου σε συνέντευξη στο MEGA, απαντώντας σε όσους… διαστρεβλώνουν τις θέσεις του: «Ο νόμος λέει ότι αναπροσαρμόζονται τα ηλικιακά όρια ανάλογα με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 ανά τριετία. Το 2024 επρόκειτο να γίνει αναπροσαρμογή. Ομως, η πρόοδος που είχε συντελεστεί στο συγκεκριμένο τομέα εξανεμίστηκε στα χρόνια του κορωνοϊού. Σαν αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να γίνει καμία αναπροσαρμογή στα όρια συνταξιοδότησης την επόμενη τριετία. Προφανώς το τι θα γίνει το 2027 κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει από τώρα». 

Ετσι ακριβώς, σαν τα κοράκια, παρακολουθούν κάθε χρόνο οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου τις… διακυμάνσεις του προσδόκιμου επιβίωσης. Η πανδημία ήταν απλώς ένα… διάλειμμα. Μη τυχόν και ξεφύγει κανένας εργαζόμενος και ζήσει περισσότερο και «υγιώς» εκτός παραγωγικού κύκλου, αμέσως ετοιμάζονται για… «αναπροσαρμογή» των ορίων συνταξιοδότησης!

Εκτύπωση 🖨
ΓΗΡΑΝΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 28 Νοέμβρη

Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

Επόμενο άρθρο Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ για τις πολλές ώρες που αφιερώσατε να φροντίζετε την κόρη μου

Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

Σχετικά Αρθρα

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

Εργατικά 29 Ιούλ 2026, 21:21

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

Εργατικά 28 Ιούλ 2026, 19:22

Απαλλάσσονται πλήρως από κάθε κατηγορία οι διωκόμενοι/ες εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση

Νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος

Εργατικά 24 Ιούλ 2026, 08:57

Νέο κρεσέντο γκεμπελισμού για τις συντάξεις χηρείας, που τις είχε πετσοκόψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους.

Εργατικά 22 Ιούλ 2026, 19:16

Τρεις ακόμη εκπαιδευτικοί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Πελοποννήσου για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή

Κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική μέσω της τρομοκράτησης, της επιβολής και του πειθαναγκασμού

Εργατικά 15 Ιούλ 2026, 12:11

Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία

Για να κριθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή με το αυστηρότερο καθεστώς του 2026

Εργατικά 11 Ιούλ 2026, 17:03
Ροή Ειδήσεων
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
Αθλητισμός

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

29 Ιούλ 2026, 08:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

28 Ιούλ 2026, 21:43
Εργατικά

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

28 Ιούλ 2026, 19:22
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
Καταστολή

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

28 Ιούλ 2026, 09:52
Παιδεία

Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο

28 Ιούλ 2026, 08:38
Αθλητισμός

Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο

28 Ιούλ 2026, 08:30
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

Ημέρα φιλίας.

Κούβα: Ημέρα μαρτύρων επανάστασης.

1903: Σε παράνομο συνέδριο του Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας σχηματίζονται δύο μπλοκ: Οι οπαδοί του Λένιν μπολσεβίκοι (πλειοψηφούντες) και του Μάρτοφ μενσεβίκοι (μειοψηφούντες) με κοινό σκοπό την ανατροπή του τσαρικού καθεστώτος.

1919: Επέμβαση του στρατού σε φυλετικές ταραχές στο Σικάγο, 31 νεκροί και πεντακόσιοι τραυματίες.

1920: Δολοφονείται ο Ιων Δραγούμης.

1931: Ανταλλαγή πυροβολισμών σε απόπειρα της αστυνομίας να διαλύσει συγκέντρωση εκατό ατόμων στις Σέρρες. Νεκρός αξιωματικός της χωροφυλακής, τραυματίας ο διοικητής της.

1955: Συλλαμβάνεται η Ρούλα Κουκούλου, σύζυγος του Νίκου Ζαχαριάδη.

1978: Βόμβα και εμπρησμός στην είσοδο της πλαζ ΕΟΤ Αλίμου, αναγραφή συνθημάτων (ΕΛΑ).

2006: Πεθαίνει ο Murray Bookchin.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    • Εφετείο 17Ν

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

  • ΕΛΑ

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

  • Επικοινωνία

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

  • Όροι χρήσης

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

  • Ποιοι είμαστε

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

  • Επικοινωνία

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

  • Όροι χρήσης

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

    Τσακλόγλου: Με την εργασία των συνταξιούχων θα χτυπήσουμε και την ανεργία και την… υπογεννητικότητα!

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo