Ο απεργός πείνας και δίψας Θάνος Χατζηαγγέλου, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, κατήγγειλε απόπειρα παραβίασης της βούλησής του να μη δεχτεί καμιά ιατρική παρέμβαση. Πληροφορίες κάνουν λόγο για προσπάθεια να του βάλουν ορό, κατόπιν διαταγής από την εισαγγελέα Σερρών, την οποία προθυμοποιήθηκαν να εκτελέσουν εξωτερικοί γιατροί, καθώς οι θεράποντες νοσοκομειακοί γιατροί σέβονται τη βούληση του απεργού πείνας και δίψας.
Η δήλωση του Θάνου Χατζηαγγέλου είναι η εξής:
Δήλωση για τις απόπειρες αναγκαστικής σίτισης
Τόσο εγώ όσο και η Οργάνωση Αναρχική Δράση όλα αυτά τα χρόνια έχουμε σταθεί στο πλάι της μαχόμενης ιατρικής κοινότητας, μέσα από σχήματα, μέτωπα και ενέργειες επαναστατικής βίας που έδειξαν την αλληλεγγύη στην πράξη.
Ο σεβασμός μου προς το λειτούργημα αυτής της κοινότητας ανθρώπων, που μάχονται για τη συλλογική υγεία της κοινωνικής βάσης, πλήρως παραγκωνισμένοι από τα κρατικά και καπιταλιστικά μονοπώλια, είναι αυστηρά ο ίδιος.
Όμως αν πράξουν ως εισαγγελικοί λειτουργοί παραβιάζοντας τη συνειδητή μου βούληση, θα δούνε έναν άνθρωπο που μέχρι σήμερα δεν γνώρισαν. Δυστυχώς για τους βασανιστές μου έχω πολλές ανάσες ακόμα για να υπερασπιστώ την πολιτική ευθύνη.
Η κόκκινη γραμμή βρίσκεται στις φλέβες μου. Αν τρέξει αίμα δεν θα είναι μόνο δικό μου.
Θάνος Χατζηαγγέλου, αιχμάλωτο μέλος της Οργάνωσης Αναρχική Δράση
Γενικό Νοσοκομείο Σερρών
01/1/2023
Επειδή ακούγονται και γράφονται διάφορα και επιχειρείται να βρεθεί μια «χρυσή τομή» ανάμεσα στη βούληση του απεργού πείνας και στη βούληση της κρατικής εξουσίας, να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.
Πρώτο, η απεργία πείνας είναι δικαίωμα κάθε κρατούμενου. Στην Ελλάδα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Σωφρονιστικό Κώδικα.
Δεύτερο, οι γιατροί οφείλουν να τηρούν την ιατρική δεοντολογία και κανένας εισαγγελέας δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει στο έργο τους. Ο εισαγγελέας μπορεί να δίνει διαταγές στους μπάτσους, όχι στους γιατρούς. Αλλιώς να φορέσει ιατρική μπλούζα και να πάει αυτός ή αυτή να κάνει τον γιατρό, όπως γίνεται στα φασιστικά καθεστώτα, όπου η καταστολή υποκαθιστά την ιατρική.
Τρίτο, η ιατρική δεοντολογία επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό στη βούληση του απεργού πείνας. Καμιά ιατρική πράξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συναίνεση του νοσηλευόμενου. Αυτό δεν ισχύει μόνο όταν ο απεργός πείνας επικοινωνεί, αλλά ακόμη και αν περιέλθει σε απώλεια συνείδησης, εφόσον προηγουμένως έχει καταστήσει σαφή τη βούλησή του για το τι πρέπει να πράξουν οι γιατροί σε περίπτωση που περιέλθει σε απώλεια συνείδησης.
Να σταματήσουν οι ανεύθυνες και παραπλανητικές φήμες, ότι οι γιατροί έχουν υποχρέωση να επιχειρήσουν ανάνηψη όταν ο απεργός πείνας πέσει σε κώμα. Οχι, δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, όταν ο απεργός πείνας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν το επιθυμεί. Η Διακήρυξη της Μάλτας είναι σαφής:
«Η απώλεια της νοητικής ικανότητας δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοηθεί η πρότερη άρνηση θεραπείας του ατόμου, συμπεριλαμβανομένης και της τεχνητής τροφής. Είναι περισσότερο ηθικό να επιτρέψεις σε έναν αποφασισμένο απεργό πείνας να πεθάνει με αξιοπρέπεια παρά να υποβάλλεις αυτό το πρόσωπο σε επανειλημμένες ιατρικές παρεμβάσεις ενάντια στην θέλησή του/της».
Και για να μην μας πει κανείς ότι αυθαιρετούμε, παραθέτουμε ολόκληρη τη Διακήρυξη της Μάλτας, όπως ισχύει:
World Medical AssociationΑυτά τα ξέρουν πολύ καλά οι γιατροί. Αλλωστε, έχουν ξανασυζητηθεί στην Ελλάδα, στις περιπτώσεις άλλων απεργών πείνας. Πριν από περίπου δύο χρόνια, στις 28 Φλεβάρη του 2021, αναφερόμενη στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ πήρε ομόφωνα (δηλαδή με θετική ψήφο και της Ματίνας Παγώνη της ΔΑΚΕ) την εξής απόφαση:
Το 2014, αναφερόμενος στην απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού, ο τότε πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος (στέλεχος της ΝΔ – στην ίδια ομάδα με τον Πατούλη), δήλωνε: «Η βούληση του ασθενή είναι πάνω και από το υπέρτατο καθήκον του γιατρού για την ανάνηψη και σωτηρία του».
Κάνοντας ευθεία αναφορά στη Διακήρυξη της Μάλτας για τους απεργούς πείνας, της Παγκόσμιας Ενωσης Ιατρών, ο Βλασταράκος έλεγε: «Επίσης, η Παγκόσμια Ενωση Ιατρών στη διακήρυξη της Μάλτας, αναφέρει ότι η αρχή της φιλανθρωπίας προτρέπει τους ιατρούς να κάνουν ανάνηψη, αλλά ο σεβασμός της αυτονομίας κάθε ατόμου συγκρατεί τους ιατρούς από παρέμβαση όταν έχει δοθεί άρνηση αξιόπιστη και με πλήρη ενημέρωση».
Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών, η ΟΕΝΓΕ, οφείλει να τοποθετηθεί άμεσα και χωρίς μισόλογα: οι γιατροί δεν επιτρέπεται να προβούν σε καμιά πράξη χωρίς τη συναίνεση του απεργού πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου, ακόμη και αν πέσει σε κώμα, εφόσον έχει εκφράσει προφορικά και γραπτά τη βούλησή του.
Απαιτείται τοποθέτηση καθαρή, χωρίς μισόλογα και οπορτουνιστικούς συμβιβασμούς. Τοποθέτηση όπως τους δεσμεύει η Διακήρυξη της Μάλτας, που είναι ο υπέρτατος νόμος για κάθε γιατρό που σέβεται την ιδιότητά του και τις αρχές της ιατρικής δεοντολογίας και της βιοηθικής. Να προσφέρει η ΟΕΝΓΕ πλήρη κάλυψη στους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, που δέχονται την πίεση της κρατικής καταστολής που απαιτεί απ’ αυτούς να πετάξουν τις ιατρικές μπλούζες και να μετατραπούν σε βασανιστές.
Το ίδιο οφείλει να κάνει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Υπεύθυνη για τη ζωή του απεργού πείνας και δίψας είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι οι γιατροί. Οι γιατροί δεν είναι όργανα της κυβέρνησης, είναι γιατροί που δεσμεύονται από τις οικουμενικές αξίες της ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής.