Τέσσερις Πρυτάνεις (Δημόπουλος από το ΕΚΠΑ, Μπουντουβής από το ΕΜΠ, Μπουραντώνης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και Παπαϊωάννου από το ΑΠΘ) κλήθηκαν την Πέμπτη 25/8 σε «σύσκεψη» από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Κ. Σιούμα, παρουσία του υφυπουργού Μπάτσων και Καταστολής Ε. Οικονόμου. Αντικείμενο της «σύσκεψης» (ο όρος αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να δοθεί βαρύνουσα σημασία στο σόου) ήταν «η πορεία εφαρμογής των σχεδίων ασφαλείας των Α.Ε.Ι. που προβλέπεται από τους νόμους 4777/21 και 4957/22».
Ανθρακες, όμως, αποδείχθηκε ο θησαυρός, καθώς οι Πρυτάνεις πήγαν με άδεια χέρια, πλην του πρόθυμου Παπαϊωάννου του ΑΠΘ, στο Πανεπιστήμιο του οποίου μόλις πρόσφατα τοποθετήθηκαν δύο μηχανήματα ελεγχόμενης εισόδου (τουρνικέ) στα κτίριο της Διοίκησης.
Τα σχέδια ασφάλειας, που προβλέπονται στους παραπάνω νόμους αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των σχεδίων καταστολής, με την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ).
Δεν το ήξερε αυτό η ηγεσία των Μπάτσων; Ασφαλώς και το ήξερε, πλην όμως ο αρχηγός των α(χ)ρίστων Μητσοτάκης είναι σε φοβερή απελπισία μετά και το πατατράκ των παρακολουθήσεων και έχει επείγουσα ανάγκη να αλλάξει την ατζέντα. Γι’ αυτό και στήθηκε το εν λόγω σόου, ώστε να συγκινηθεί τουλάχιστον το ακροδεξιό ακροατήριο των ψηφοφόρων της ΝΔ, με την αναθέρμανση του αφηγήματος «νόμος και τάξη».
Μάλιστα, το Συγκρότημα Μαρινάκη έβαλε πρόθυμα πλάτη με πρωτοσέλιδη είδηση με τίτλο «η Αστυνομία θα ‘’μπει’’ τον Οκτώβριο στα ΑΕΙ» και εσωτερικά με άρθρο του γνωστού για τις «καλές πληροφορίες» του από τους μπάτσους Β. Λαμπρόπουλου, συνεπικουρούμενου από τις απόψεις τριών πρώην πανεπιστημιακών, ένθερμων οπαδών της καταστολής, μεταξύ των οποίων και ο διαβόητος Γρυσπολάκης.
Παρά τον βαρύγδουπο τίτλο, όμως, και ο Λαμπρόπουλος μας πληροφορεί ότι η εγκατάσταση στα Ιδρύματα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί τα Πανεπιστήμια δεν έχουν πράξει τίποτε ως προς τα προαπαιτούμενα. Βεβαίως, για να μη χαλάσει την πρώτη εντύπωση, το δημοσίευμα αφήνει για το τέλος να πλανάται η ελπίδα (ως γνωστόν, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία): Υψηλόβαθμο, λέει, στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πληροφορεί τον δημοσιογράφο ότι στόχος θα είναι «η προσεκτική παρουσία των ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια μετά και από το τέλος της εξεταστικής περιόδου του Σεπτέμβρη», στα Ιδρύματα όμως «όπου προφανώς δεν χρειάζεται αστυνομική επιτήρηση». Και ότι συνεκτιμώνται «οι ιδιομορφίες πολλών πανεπιστημιακών χώρων» γι΄αυτό και «δεν θα προχωρήσουμε σε πρόωρη τοποθέτηση αστυνομικών σε ΑΕΙ», όπως π.χ. στο ΑΠΘ, όπου η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης συνορεύει με το Πανεπιστήμιο.
Σημείωση: σύμφωνα με το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, το δίκτυο καταστολής περιλαμβάνει:
- Κάθε ΑΕΙ μπορεί να τοποθετεί ηλεκτρονικά και λοιπά συστήματα ασφάλειας, που καλύπτουν μέρος ή το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του. Τέτοια συστήματα είναι τα μέσα επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή εικόνας και ήχου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών στην είσοδο κτιρίων ή επιμέρους εσωτερικών χώρων, μέσα ειδοποίησης άμεσου κινδύνου με φωτεινή ένδειξη και ηχητικά, όπως συναγερμός, αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης και αποσυναρμολόγησης και δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ασφάλειας.
- «Κέντρο Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων», που εγκαθίσταται σε κάθε ΑΕΙ και το οποίο συνδέεται με όλα τα τεχνολογικά συστήματα ασφάλειας και επικοινωνιών που εγκαθίστανται και λειτουργούν.
- Κατάρτιση σχεδίου «ασφάλειας και προστασίας του ΑΕΙ», με απόφαση της Συγκλήτου.
- Η ελεγχόμενη πρόσβαση είναι υποχρεωτική. Οι πανεπιστημιουπόλεις (campus) των ΑΕΙ περιβάλλονται υποχρεωτικά από περιμετρική περίφραξη ασφάλειας. Σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του συστήματος δεν είναι εφικτή σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. αν το ΑΕΙ συνορεύει με δημόσιο πάρκο), τότε το σύστημα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλους τους εσωτερικούς χώρους /κτίρια.
- Σύσταση αυτοτελούς οργανικής δομής σε κάθε ΑΕΙ, με τίτλο «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας», η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρύτανη, με αντικείμενο την οργάνωση, εφαρμογή και παρακολούθηση της πολιτικής και των μέτρων για θέματα ασφάλειας και προστασίας.
- Σύσταση Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας (Ε.Α.Π.) σε κάθε ΑΕΙ με διετή θητεία, η οποία υποβάλλει εισηγήσεις στα αρμόδια όργανα για την εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας.
- Τη σύσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (παραπλανητικός τίτλος: Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος-ΟΠΠΙ), που αποτελεί κορύφωση της καταστολής.