Αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τους οποίους ο Κασσελάκης επισκέφτηκε το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, όπου πέθανε, έχοντας ξυλοκοπηθεί άγρια, ο μετανάστης από το Πακιστάν Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ. Ομως, πέρα από τις πολιτικάντικες επιδιώξεις του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προέκυψε ένα θέμα μείζονος σημασίας.
Βγαίνοντας από το Τμήμα, ο Κασσελάκης δήλωσε:
«Δεν θεωρώ ότι έλαβα ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς αυτός ο αποθανών συνάνθρωπός μας έφυγε από εδώ το πρωί του συμβάντος. Χρειαζόμαστε πολλή περισσότερη διαφάνεια και εύχομαι να μας τη δώσει σύντομα η έρευνα που διενεργείται. Ολοι οι συμπολίτες μας και όλοι οι συνάνθρωποί μας, ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους, είναι ισότιμοι στον κόσμο τον οποίο ζούμε. Και πρέπει να σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή με τον ίδιο τρόπο πάντα. Είτε πρόκειται για μετανάστη είτε πρόκειται για έλληνα πολίτη, είτε πρόκειται για γυναίκα είτε πρόκειται για άντρα.
Εχω πραγματικά πολλές απορίες για το τι συνέβη εδώ. Αυτό ανήκει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο πρέπει να εξετάσουμε για το πώς η αστυνομία πρέπει να ανασυγκροτηθεί ώστε να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια και εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και της διοίκησης της αστυνομίας για το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σε αυτούς τους χώρους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κάποιος σε ένα κρατητήριο μόνος του και να φεύγει πεθαμένος από Αστυνομικό Τμήμα της Ελλάδας του 2024. Θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και υλικό και μεγαλύτερος έλεγχος για το τι ακριβώς γίνεται μέσα στα Αστυνομικά Τμήματα. Είναι σωστό αυτό για να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της αστυνομικής ηγεσίας και των αστυνομικών. Η ασφάλεια είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να έχει ο κάθε έλληνας πολίτης και ασφαλώς ο οποιοσδήποτε πολίτης σε αυτή τη χώρα».
Η συνήθης μπουρδολογία των αστών πολιτικών της αντιπολίτευσης. Ομως, στο documentonews διαβάσαμε:
«Κατά την επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, στον απόηχο της σοκαριστικής είδησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής ομολόγησε πως ουδέποτε ο 38χρονος Πακιστανός κρατήθηκε μαζί με άλλους. Υπενθυμίζεται πως ο ισχυρισμός ήταν: “… κατά την παραμονή του στο κρατητήριο, εκδηλώθηκε μικρής κλίμακας επεισόδιο με συγκρατούμενούς του και άμεσα μετακινήθηκε σε διαφορετικό χώρο του Τμήματος”. Πρακτικά, η ομολογία του διοικητή καταρρίπτει και τον ισχυρισμό της αστυνομίας, στην ίδια πρόταση μάλιστα, για συμπλοκή με άλλους κρατούμενους. […]
Ο Στέφανος Κασσελάκης, συνάντησε τον διοικητή του τμήματος για περίπου 30 λεπτά. Ο κ. Κασσελάκης δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες των όσων συζητήθηκαν, τονίζοντας όμως πως τα ερωτηματικά παραμένουν».
Από πού έχει το documentonews την πληροφόρηση, αν όχι από τον ίδιο τον Κασσελάκη και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν; Αυτά τα πράγματα δεν προσφέρονται για πολιτικά παιχνίδια (άλλα λέω δημόσια και άλλα «σφυρίζω» σε δημοσιογράφους). Ο Κασσελάκης οφείλει άμεσα να τοποθετηθεί δημόσια. Του είπε ή όχι ο διοικητής του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, ότι ο νεκρός Μοχάμεντ Καμράν ουδέποτε κρατήθηκε μαζί με άλλους κρατούμενους; Αν του το είπε, τότε ανατρέπεται όλο το στήσιμο περί επεισόδιου με άλλους κρατούμενους, που ανάγκασε τους μπάτσους να τον μεταφέρουν σε «άλλο χώρο».
Αν ο διοικητής είπε αυτά στον Κασσελάκη, τότε έχουμε μια μαρτυρία κατεξοχήν αρμόδιου προσώπου, ότι ο Καμράν μεταφέρθηκε εξαρχής στο κελί που δεν έχει κάμερες και εκεί ξυλοκοπήθηκε από τους μπάτσους. Μόνο αυτοί θα μπορούσαν να του προκαλέσουν τα τραύματα που έχει σε όλο του το σώμα και όχι οι συγκρατούμενοι με τους οποίους δεν συνυπήρξε στο ίδιο κελί.
Αυτό συνάδει με ένα εύρημα που είδαμε όλοι στις φωτογραφίες από το νεκρό σώμα του Καμράν: ματωμένες πληγές ήταν οι καρποί του. Αυτό δεν είναι τραύμα που θα μπορούσαν να του προκαλέσουν συγκρατούμενοι, με τους οποίους υποτίθεται ότι συνεπλάκη. Αυτό είναι τραύμα από τις χειροπέδες. Ο άνθρωπος χτυπήθηκε όντας σιδηροδέσμιος και όχι στο κελί όπου οι κρατούμενοι κλείνονται χωρίς χειροπέδες.
Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ έσπευσε αμέσως να εκδώσει μια ακόμα κατάπτυστη ανακοίνωση, την εξής:
«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν πραγματικά περιστατικά, με στοιχεία της δικογραφίας, σχετικά με το θάνατο αλλοδαπού σε Αστυνομικό Τμήμα της Αθήνας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Επιπλέον, τονίζεται ότι ουδέποτε αστυνομικός παρείχε πληροφόρηση σχετικά με το ως άνω περιστατικό σε τρίτο άτομο, παρά μόνο σε εισαγγελικές Αρχές, ως οφείλει βάσει του νομοθετικού πλαισίου υπό του οποίου λειτουργεί.
Η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί με γνώμονα πάντοτε το σεβασμό στα δικαιώματα τον πολιτών, τη τήρηση του νόμου και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Σχετικά με το περιστατικό (υπενθυμίζεται η από 26-09-2024 Ανακοίνωση), από την πρώτη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία έδρασε με πλήρη διαφάνεια, σχηματίζοντας άμεσα δικογραφία και ενημερώνοντας τον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ, όπως ρητά προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, διατάχθηκε και ήδη ενεργείται Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση, για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών.
Παράλληλα, με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η έρευνα διαβιβάστηκε στο Συνήγορο του Πολίτη, με σκοπό την ταχεία και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης στο πλαίσιο του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Τα πραγματικά περιστατικά περιγράφονται με πλήθος στοιχείων και καταθέσεων που συλλέγει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση του αρμόδιου Εισαγγελέα.
Η Ελληνική Αστυνομία θα παραμείνει προσηλωμένη στην αποστολή της, που είναι η προστασία των πολιτών καθώς και η διασφάλιση της έννομης τάξης, πάντα με αίσθημα ευθύνης και πλήρη διαφάνεια».
Το μπατσοαρχηγείο διαψεύδει τον Κασσελάκη, ο οποίος συναντήθηκε μισή ώρα με τον διοικητή του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα για το περιστατικό. Ο Κασσελάκης δήλωσε ότι έθεσε ερωτήματα και δεν πήρε ξακάθαρες απαντήσεις. Προφανώς αυτά συζητούσαν μισή ώρα με τον διοικητή, δεν συζητούσαν για τον καιρό ή για το γάμο Στέφανου-Τάιλερ στα Χανιά. Μάλιστα, ο Κασσελάκης διαψεύδεται με χυδαίο τρόπο, καθώς αποκαλείται «τρίτο άτομο».
Το μπατσοαρχηγείο διαψεύδει και τη διαρροή πως ο διοικητής παραδέχτηκε στον Κασσελάκη πως ο Μοχάμεντ Καμράν δεν κρατήθηκε ποτέ με άλλους κρατούμενους.
Ο διοικητής του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα πήρε εντολή να κλείσει με φερμουάρ το στόμα του. Ασε που έχει σίγουρα πέσει σε δυσμένεια και μόνο για το ότι δέχτηκε τον Κασσελάκη, ο οποίος δεν έχει καμιά θεσμική ιδιότητα (ούτε πρόεδρος κόμματος είναι, ούτε βουλευτής, ούτε μέλος κάποιου ηγετικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ).
Ο Κασσελάκης οφείλει να μιλήσει. Δε δεσμεύεται από κανένα απόρρητο (που δεν υπάρχει, άλλωστε). Οταν ο διοικητής ενός ΑΤ κάνει μπροστά του τέτοια ομολογία, οφείλει να ενεργήσει ως μάρτυρας στην υπόθεση. Οχι, βέβαια, να πάει στους ασφαλίτες που… συλλέγουν το προανακριτικό υλικό (που οργανώνουν τη συγκάλυψη, δηλαδή), αλλά να πάει στον ίδιο τον εισαγγελέα που έδωσε την παραγγελία (αναθέτοντας στους καταγγελλόμενους να «ερευνήσουν» τον εαυτό τους!) και να καταθέσει εγγράφως τη μαρτυρία του, ώστε να συμπεριληφθεί στη δικογραφία (οι δικηγόροι του θα τον ενημερώσουν πώς μπορεί να γίνει αυτό).
Ο Κασσελάκης, όμως, είναι και πολιτικός παράγοντας. Μέχρι πριν από λίγες μέρες ήταν πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φιλοδοξεί να ξαναγίνει. Δεν είναι όλα πολιτικάντικα σόου. Οφείλει να βγει και να μιλήσει δημόσια: του είπε ή δεν του είπε ο διοικητής του Τμήματος ότι ο Μοχάμεντ Καμράν δεν τοποθετήθηκε ποτέ σε κελί με άλλους κρατούμενους; Καθαρές κουβέντες. Αν δεν το κάνει, θα είναι πολιτικά άθλιος.