Ο,τι και να πούμε για τον νεκρό πρόσφυγα στη Σύμη που έπεσε από σφαίρα έλληνα λιμενόμπατσου είναι λίγο, όσον αφορά την πρόκληση, τις ευφάνταστες εξηγήσεις και αιτιολογίες περί καταδίωξης.
Το σενάριο αναμενόμενο: το ταχύπλοο με τους πρόσφυγες ερχόταν λέει από την Τουρκία και επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού ανοιχτά της Σύμης!
Σύμφωνα με την εκδοχή και την ανακοίνωση του Λιμενικού, το ταχύπλοο δε συμμορφώθηκε στα οπτικά και ηχητικά σήματα των λιμενόμπατσων, εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς, αλλά και επιχειρώντας να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού, θέτοντας τη σωματική ακεραιότητα των μελών του πληρώματος σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα οι Λιμενικοί να πυροβολήσουν για εκφοβισμό και για να ακινητοποιήσουν το άλλο σκάφος!
Δε γνωρίζουμε τις ακριβείς λεπτομέρειες της εμπλοκής του ελληνικού λιμενικού σκάφους με το ταχύπλοο που μετέφερε τους πρόσφυγες, αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τέτοιες δολοφονικές συμπεριφορές που υπηρετούν πιστά το δόγμα της αποτροπής: να κάνουμε το βίο αβίωτο στους πρόσφυγες για να δοθεί μήνυμα μην έρχεστε εδώ.
Τα επεισόδια αυτά όλο και εντείνονται τα τελευταία χρόνια και έχουν ως θύματα τους πρόσφυγες, των οποίων οι νεκροί αυξάνονται συνέχεια με σταθερό ρυθμό στα σύνορα της Ευρώπης Φρούριο. Κάθε χρόνο διαβάζουμε για νέα ρεκόρ θανάτων και στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία και στην Ιταλία. Την ίδια στιγμή, έχουμε ποινικοποίηση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες διεθνώς και άνοδο της ξενοφοβίας.
Αύξηση των προσφυγικών ροών
Το περιστατικό που στέρησε τη ζωή σ’ έναν πρόσφυγα που αναζητούσε μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, δεν είναι άσχετο από την αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας.
Το καλοκαιράκι την ώρα που οι τυχερές και οι τυχεροί έκαναν τις διακοπές τους και οι υπόλοιπες/οι έκαναν… #staycation, στα ψιλά πέρασαν οι αυξημένες αφίξεις των προσφύγων, τις οποίες αποσιωπούν ούτως ή άλλως τα παπαγαλάκια και η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης (ΜΜΕ).
Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την αρχή του χρόνου (1/1/2024) μέχρι τα τέλη του Αυγούστου οι πρόσφυγες που αφίχθησαν στη χώρα μας έφτασαν τους 31.600! Από αυτούς 27.415 πέρασαν διά θαλάσσης ενώ 4.185 ήταν αφίξεις μέσω των χερσαίων συνόρων (Εβρος).
Βάρκες «έσκαγαν» το καλοκαίρι στη Ρόδο, τη Σάμο, τη Χίο, την Τήλο, τη Σύμη, την Ικαρία, την Κω, τη Λέσβο, τη Γαύδο, τη Λέρο, το Αγαθονήσι, την Πάτμο, κ.α.
Σήμερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται στοιβαγμένοι 8.109 άνθρωποι σε απάνθρωπες συνθήκες στις δομές φυλακές που είναι υπερπλήρεις και έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά τους (τη δυναμικότητα που έχει ανακοινώσει επίσημα η κάθε δομή).
Και χωρίς νερό μέσα στον καύσωνα
Ολοένα και χειροτερεύει η κατάσταση στη δομή φυλακή της Λέρου. Στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Λέρου, όπως είναι το επίσημο όνομά της, αυτές τις μέρες διαμένουν στοιβαγμένοι περίπου 2.000 πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό μόλις δύο ώρες την ημέρα, προκειμένου να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες υγιεινής και καθαριότητας.
Η κατάσταση επηρεάζει φυσικά και τους περίπου 300 εργαζόμενους στο καμπ, καθώς η μείωση της παροχής νερού και στις τουαλέτες του προσωπικού αφορά και εκείνους. Εν των μεταξύ, τον προηγούμενο μήνα που οι πρόσφυγες που έμεναν στο καμπ στη Λέρο ήταν περίπου οι μισοί (1200-1300 άτομα), είχαν τότε πρόσβαση 4 ώρες τη μέρα σε τρεχούμενο νερό (2 ώρες το πρωί και 2 το απόγευμα). Τώρα που οι άνθρωποι διπλασιάστηκαν, η παροχή έπεσε στο μισό, με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται το βασανιστήριο της σταγόνας σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους που η «μοίρα» τους έφερε εκεί…
Εκτός όμως από το ζήτημα με το τρεχούμενο νερό, μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται και με τη διανομή εμφιαλωμένων νερών. Κάθε μέρα υπολογίζονται με το κεφάλι οι διανομές, με συνέπεια πρόσφυγες που θα φτάσουν στο νησί μετά από ναυάγια, ταλαιπωρία και έκθεση σε βία να μη δικαιούνται μπουκάλια νερό και να μοιράζονται ένα μπουκάλι δύο και τρία άτομα για να ξεδιψάσουν!