Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 3 Αυγούστου
  • Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»
  • Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ
  • 112 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας
  • Οι ΗΠΑ εκλιπαρούν για διαπραγματεύσεις – Το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει σκληρά σε κάθε τυχοδιωκτισμό
  • Εχει εγκαταλείψει η Χαμάς την ένοπλη αντίσταση; Η πραγματικότητα πίσω από το σχέδιο αφοπλισμού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Η δίκη-προβοκάτσια κατά του Κώστα Καλαρέμα θα πέσει στο κενό
Καταστολή

Η δίκη-προβοκάτσια κατά του Κώστα Καλαρέμα θα πέσει στο κενό

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Ιαν 2023, 19:48

Αύριο, 18 Γενάρη του 2023 διεξάγεται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) μια νέα δίκη σε βάρος του αγωνιστή Κώστα Καλαρέμα. Η δίωξη κατασκευάστηκε  από την Ασφάλεια και αφορά υπόθεση του 2007! Τότε, έπεσαν μολότοφ στα αυτοκίνητα του Βουλγαράκη και της φρουράς του (ο Βουλγαράκης είχε εκδιωχτεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και είχε σταλεί στο υπουργείο Πολιτισμού).

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα (!), στις 4 Νοέμβρη του 2021, ο Κώστας Καλαρέμας κλήθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή για τις κατηγορίες «απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά σσυροή» και «έκρηξη». Τελικά, παραπέμπεται να δικαστεί μόνο για «απόπειρα έκρηξης». Δυο μέρες προτού εμφανιστεί στην ανάκριση, ο Κ. Καλαρέμας έστειλε στην ΕφΣυν επιστολή «dna μαγειρέματα και ιστορίες ομηρίας ή περί μιας ακόμα δίωξής μου». Την παραθέτουμε: 

«Εστω ότι έχουμε μια δικογραφία που ευθαρσώς περιλαμβάνει:

    • Την από 4-2-2009 Εκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης του Τμήματος Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών για μια σειρά από κατασχεθέντα αντικείμενα-πειστήρια, μετά από έρευνα στο σπίτι μου.
    • Την από 23-10-2012 Εκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης του Τμήματος Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών για μια σειρά από κατασχεθέντα αντικείμενα-πειστήρια, μετά από έρευνα (ξανά) στο σπίτι μου.

Ολα βαίνουν καλώς, οι εργαστηριακές πραγματογνωμοσύνες ουδέν αποδίδουν και τα χρόνια κυλούν.

Ωσπου, στις 15-5-2021 κάτι (;) συμβαίνει. Τότε μόλις το (γνωστό μας) Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών αποφασίζει να ολοκληρώσει τη (γνωστή μας) Εκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης για τα κατασχεθέντα αντικείμενα-πειστήρια, μετά από έρευνα στο (ναι, ναι, σωστά μαντέψατε) σπίτι μου, στις 15-10-2020.
Και κάνει ένα εντυπωσιακό άλμα στον χρόνο, πηγαίνοντας 14 χρόνια πίσω. Και τότε μόλις διαπιστώνει ότι το dna μου ταυτίζεται με αυτό που βρέθηκε σε κάποιο αντικείμενο, μετά από επίθεση με μολότοφ -στις 3-7-2007- στα αυτοκίνητα του Γ. Βουλγαράκη και της φρουράς του. Του Γ. Βουλγαράκη που είχε πρόσφατα μεταπηδήσει από το υπουργείο δημοσίας τάξης σε αυτό του πολιτισμού.
Ολως παραδόξως, πρόκειται για μια ταύτιση του dna που δεν είχαν δείξει ούτε η πραγματογνωμοσύνη του 2009, ούτε αυτή του 2012.
Καλούμαι στις 4 Νοέμβρη να απολογηθώ στον ανακριτή, αντιμετωπίζοντας τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της έκρηξης, κατηγορίες που μπορούν να με οδηγήσουν για αρκετά χρόνια στη φυλακή ή σε μια παρατεταμένη ομηρία μέχρι τη δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης.
Δεν έχω παρά (στωικά) να το δω κι αυτό σαν μια ακόμα μάχη σε ένα πόλεμο που εδώ και 37 χρόνια (από 15 χρονών μαθητής) συμμετέχω, έναν πόλεμο στον οποίο πάντα στάθηκα με την πλευρά των “από κάτω”, συντασσόμενος με το παλιό καλό όνειρο ενός κόσμου δίχως εκμετάλλευση και καταπίεση.
Και σε αυτό τον πόλεμο δεν τους χαρίστηκα ποτέ».

Δεν είναι πρώτη φορά που ο αστυνομικός και δικαστικός μηχανισμός κατασκευάζουν ενόχους αγωνιστές του αναρχικού χώρου με μοναδικό στοιχείο την ανεύρεση πλήρους ή μείγματος DNA. Πρόσφατα αθωώθηκε ο αγωνιστής Χ. Μαντζουρίδης που είχε κατηγορηθεί και είχε προφυλακιστεί για 14 μήνες για συμμετοχή σε ληστεία, με μοναδικό στοιχείο την εύρεση μείγματος DNA σε γεμιστήρα όπλου. Ηταν πολύ χαρακτηριστική η κατάθεση ενός μάρτυρα σεκιούριτι στο δικαστήριο. Κατέθεσε πως ο γεμιστήρας περισυλλέχθηκε πέντε ώρες μετά την διάπραξη της ληστείας και ενώ είχε μεσολαβήσει έντονη βροχόπτωση. Μέχρι τότε, το εύρημα ήταν «προστατευμένο» με ένα τελάρο από το σούπερ μάρκετ!

Στην περίπτωση του Κ. Καλαρέμα «βγάζει μάτια» το γεγονός ότι τον «ταυτοποιούν» 14 χρόνια μετά το γεγονός, ενώ είχαν το DNA του από πολύ παλιά. Επειδή πρόκειται για αγωνιστή εξαιρετικά «γνωστό» στους διωκτικούς μηχανισμούς, αυτή η χρονική αλληλουχία δεν «καταπίνεται» με τίποτα.

Πρέπει, όμως, να τονίσουμε πως ακόμη και σε περιπτώσεις που DNA επί ενός αντικειμένου που βρίσκεται στο χώρο που έγινε το συμβάν ταυτίζεται με το DNA του κατηγορούμενου, δεν αρκεί για να οδηγήσει σε καταδίκη. Χρειάζεται να υπάρχουν και άλλα στοιχεία για να θεμελιωθεί η αντικειμενική και υποκειμενική  υπόσταση του αδικήματος.

Αυτό δεν είναι δική μας υπόθεση εργασίας. Υπήρξε πρόταση εισαγγελέων Εφετών που οδήγησε σε αθωωτικές αποφάσεις Τριμελών και Πενταμελών Εφετείων Κακουργημάτων. Θα παραθέσουμε μόνο ένα εκτενές απόσπασμα από την απόφαση 3912/2012 του Ε’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με κατηγορούμενο τον αναρχικό αγωνιστή Σίμο Σεϊσίδη, στον οποίο τόσα είχε αποδώσει η κατευθυνόμενη «αντιτρομοκρατική» παραφιλολογία (οι επισημάνσεις δικές μας):

«Στις 3.5.2010 συνελήφθη ο κατ/νος Συμεών Σεϊσίδης, για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε αστυνομικό και από τα ενδύματα και από τα υποδήματά του λήφθηκαν δείγματα σάρωσης με εμφανή ίχνη αίματος, τα οποία κατά την εργαστηριακή εξέτασή του (ανάλυση πυρηνικού DNA) απέδωσαν γενετικό τύπο αίματος, που ταυτίζεται με τον γενετικό τύπο του αγνώστου ανδρός, που είχε προκύψει από το προαναφερόμενο πειστήριο (σκούφο), που βρέθηκε στο Π. Φάληρο (σχετ. η από 7.5.2010 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης).

Κατόπιν αυτού του ευρήματος η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο αγνώστων δραστών και παραγγέλθηκε η διενέργεια συμπληρωματικής κύριας ανάκρισης, ενώ  διατάχθηκε η επανάληψη της ανάλυσης DNA ως και η διενέργεα σχετικής πραγματογνωμοσύνης από την Ιουλία Σκίτσα, Βιοχημικό, Διδάκτορα Υπεύθυνη Εργαστηριακής Ανάλυσης DNA της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών για να αποφανθεί σχετικά.

Η τελευταία στην από 31/1/2011 έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων: “ότι ο γενετικός τύπος των κηλίδων αίματος  που βρίσκονται στο πουκάμισο και στα υποδήματα του Συμεών Σεϊσίδη ταυτίζεται με το γενετικό τύπο του βιολογικού υλικού που απομονώθηκε από την εσωτερική επιφάνεια του σκούφου.

Η ανωτέρω έκθεση πραγματογνωμοσύνης, εκτιμάται ελεύθερα, η δε διαλαμβανόμενη σ’ αυτήν αξιολόγηση δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη, καθόσον η ανεύρεση γενετικού υλικού του κατηγορούμενου στο πιο πάνω αντικείμενο (σκούφο) δεν σημαίνει ότι αυτός ήρθε απαραίτητα σε επαφή με το αντικείμενο αυτό, διότι οι έμμεσοι τρόποι μεταφοράς του DNA με μορφή διάφορων βιολογικών υλικών είναι πολλοί λ.χ. με τον αέρα.

Επίσης η συλλoγή DNA με βαμβακοφόρο στυλεό (…) είναι τόσο μικρή, ώστε η ανάλυση της συλλεγείσας ποσότητας να μην είναι εφικτή με τη χρήση της κοινής μεθόδου ανάλυσης DNA με μικροδορυφόρους STR, υπάρχουν αντιρρήσεις για την εγκυρότητά της. Εξάλλου η εν λόγω έκθεση πειστικώς αντικρούεται από την τεχνική έκθεση της Αρτεμης Ρούμπου καθώς και την κατάθεση της εξετασθείσας στο ακροατήριο του παρόντος Δικαστηρίου μάρτυρος Ευγενίας Κολοβού.

Σημειωτέον, ότι ο κατηγορούμενος έχει αμετάκλητα αθωωθεί για την αποδιδόμενη σ’ αυτόν αξιόποινη πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον αστυνομικού (…)
Αποδείχθηκε ακόμη ότι οι δράστες της κρινόμενης ληστείας όπως κατέθεσε (…) φορούσαν μαύρες κουκούλες full face και δεν έγινε αντιληπτό από αυτούς να κρατούν στα χέρια τους κάποιο σκούφο ή άλλο αντικείμενο εκτός από πυροβόλο όπλο. Οι ίδιοι εξάλλου μάρτυρες δεν αναγνώρισαν στο πρόσωπο του κατηγορούμενου τον ένα εκ των δραστών της ένοπλης ληστείας.

Συνεπώς το δικαστήριο δεν πείστηκε ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε τις αξιόποινες πράξεις της ληστείας και παράνομης οπλοφορίας που του αποδίδονται και πρέπει να κηρυχθεί ΑΘΩΟΣ».

Σύμφωνα με την έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, το γενετικό προφίλ του Σ. Σεϊσίδη  ταυτιζόταν με το γενετικό προφίλ του βιολογικού υλικού που συλλέχθηκε από ένα σκούφο. Το δικαστήριο πήρε θέση για την έκθεση αυτή και είπε ότι εκτιμάται ελεύθερα, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι ο κατηγορούμενος ήλθε σε επαφή με τον σκούφο. Και δεν είναι σίγουρο γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι, έμμεσοι, για τη μεταφορά του βιολογικού υλικού. Το δικαστήριο βασίστηκε στις μαρτυρικές καταθέσεις που δόθηκαν στην ακροαματική διαδικασία. Κανείς από τους μάρτυρες δεν αναγνώρισε τον Σ. Σεϊσίδη, ούτε είδε τους δράστες να φορούν ή να κρατούν σκούφο. Μ’ άλλα λόγια, εκείνο το δικαστήριο δε στηρίχτηκε μόνο στην έκθεση για το γενετικό υλικό, αλλά έψαξε να βρει και άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Δε βρήκε και αθώωσε τον Σ. Σεϊσίδη.

Εκτιμούμε ότι και η νέα προβοκάτσια σε βάρος του αγωνιστή Κώστα Καλαρέμα θα πέσει στο κενό.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΦιάσκο η χειμερινή σύναξις των βασιλοφρόνων
Επόμενο άρθρο Οι εκπαιδευτικοί πετάνε στα σκουπίδια τα ταξίματα του Μητσοτάκη για αυξήσεις

Σχετικά Αρθρα

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

Καταστολή 28 Ιούλ 2026, 09:52

Το πρώτο ναυάγιο για το Σύμφωνο-έκτρωμα για τη Μετανάστευση: κακοδιοίκηση, ψευδής συμμόρφωση και άνθρωποι σε νομικό κενό

Καταστολή 23 Ιούλ 2026, 10:12

Υπόθεση Marfin: Μια σκευωρία, δύο προφυλακισθέντες ήδη

Καταστολή 14 Ιούλ 2026, 20:13

Γκεμπελίστικο παραλήρημα του υπουργού Πλεύρη ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Καταστολή 13 Ιούλ 2026, 12:27

Μπόνους απέλασης: 250 ευρώ σε δικηγόρους άμα πείθουν τον αιτούντα άσυλο να δεχτεί την απέλαση

Με ΚΥΑ ντροπής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μετατρέψει τους δικηγόρους σε ρουφιάνους

Καταστολή 12 Ιούλ 2026, 09:19

Αργος: Μπάτσοι σκότωσαν εν ψυχρώ 20χρονο, επειδή αμφισβήτησε την εξουσία τους

Καταστολή 9 Ιούλ 2026, 10:35
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

3 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»

2 Αυγ 2026, 20:36
Παιδεία

Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ

2 Αυγ 2026, 19:43
Διεθνή

112 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας

Αλλες 157 σοροί παραμένουν εγκλωβισμένες

2 Αυγ 2026, 19:37
Διεθνή

Οι ΗΠΑ εκλιπαρούν για διαπραγματεύσεις – Το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει σκληρά σε κάθε τυχοδιωκτισμό

2 Αυγ 2026, 10:21
Διεθνή

Εχει εγκαταλείψει η Χαμάς την ένοπλη αντίσταση; Η πραγματικότητα πίσω από το σχέδιο αφοπλισμού

2 Αυγ 2026, 09:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Αυγούστου

2 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;

1 Αυγ 2026, 10:19
Διεθνή

Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών

1 Αυγ 2026, 09:43
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

53 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2026, 05:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

Ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος.

Νίγηρας: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

Νέα Ζηλανδία: Ημέρα κληματαριάς (1872).

1930: Συλλαλητήρια σταφιδοπαραγωγών στην Πελοπόννησο που αρνούνται να καταβάλουν φόρο.

1943: Εκτελούνται 4.000 Ρομά στο Αουσβιτς, τα περισσότερα παιδιά.

1953: Ο Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται σε θάνατο για κατασκοπεία από το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών.

1964: Χορηγείται με νόμο σύνταξη 3.000.000 δραχμών στη Φρειδερίκη, αναδρομικά από τον θάνατο του βασιλιά Παύλου (250.000 δρχ. τον μήνα).

1967: Βόμβα (ΔΕΑ) σε δοχείο απορριμμάτων μπροστά στο «Χίλτον» την ώρα επίσημης δεξίωσης για τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο.

1968: Βόμβα στην πλατεία Κοτζιά.

1972: Πέντε καταδίκες μελών της “20ής Οκτώβρη” που συνελήφθησαν μαζί με Γερμανούς.

1977: Πεθαίνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’.

1980: Βόμβες καταστρέφουν δύο βυτιοφόρα στον Βοτανικό (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo