Αύριο, 18 Γενάρη του 2023 διεξάγεται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) μια νέα δίκη σε βάρος του αγωνιστή Κώστα Καλαρέμα. Η δίωξη κατασκευάστηκε από την Ασφάλεια και αφορά υπόθεση του 2007! Τότε, έπεσαν μολότοφ στα αυτοκίνητα του Βουλγαράκη και της φρουράς του (ο Βουλγαράκης είχε εκδιωχτεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και είχε σταλεί στο υπουργείο Πολιτισμού).
Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα (!), στις 4 Νοέμβρη του 2021, ο Κώστας Καλαρέμας κλήθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή για τις κατηγορίες «απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά σσυροή» και «έκρηξη». Τελικά, παραπέμπεται να δικαστεί μόνο για «απόπειρα έκρηξης». Δυο μέρες προτού εμφανιστεί στην ανάκριση, ο Κ. Καλαρέμας έστειλε στην ΕφΣυν επιστολή «dna μαγειρέματα και ιστορίες ομηρίας ή περί μιας ακόμα δίωξής μου». Την παραθέτουμε:
«Εστω ότι έχουμε μια δικογραφία που ευθαρσώς περιλαμβάνει:
-
- Την από 4-2-2009 Εκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης του Τμήματος Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών για μια σειρά από κατασχεθέντα αντικείμενα-πειστήρια, μετά από έρευνα στο σπίτι μου.
- Την από 23-10-2012 Εκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης του Τμήματος Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών για μια σειρά από κατασχεθέντα αντικείμενα-πειστήρια, μετά από έρευνα (ξανά) στο σπίτι μου.
Ολα βαίνουν καλώς, οι εργαστηριακές πραγματογνωμοσύνες ουδέν αποδίδουν και τα χρόνια κυλούν.
Ωσπου, στις 15-5-2021 κάτι (;) συμβαίνει. Τότε μόλις το (γνωστό μας) Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών αποφασίζει να ολοκληρώσει τη (γνωστή μας) Εκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης για τα κατασχεθέντα αντικείμενα-πειστήρια, μετά από έρευνα στο (ναι, ναι, σωστά μαντέψατε) σπίτι μου, στις 15-10-2020.
Και κάνει ένα εντυπωσιακό άλμα στον χρόνο, πηγαίνοντας 14 χρόνια πίσω. Και τότε μόλις διαπιστώνει ότι το dna μου ταυτίζεται με αυτό που βρέθηκε σε κάποιο αντικείμενο, μετά από επίθεση με μολότοφ -στις 3-7-2007- στα αυτοκίνητα του Γ. Βουλγαράκη και της φρουράς του. Του Γ. Βουλγαράκη που είχε πρόσφατα μεταπηδήσει από το υπουργείο δημοσίας τάξης σε αυτό του πολιτισμού.
Ολως παραδόξως, πρόκειται για μια ταύτιση του dna που δεν είχαν δείξει ούτε η πραγματογνωμοσύνη του 2009, ούτε αυτή του 2012.
Καλούμαι στις 4 Νοέμβρη να απολογηθώ στον ανακριτή, αντιμετωπίζοντας τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της έκρηξης, κατηγορίες που μπορούν να με οδηγήσουν για αρκετά χρόνια στη φυλακή ή σε μια παρατεταμένη ομηρία μέχρι τη δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης.
Δεν έχω παρά (στωικά) να το δω κι αυτό σαν μια ακόμα μάχη σε ένα πόλεμο που εδώ και 37 χρόνια (από 15 χρονών μαθητής) συμμετέχω, έναν πόλεμο στον οποίο πάντα στάθηκα με την πλευρά των “από κάτω”, συντασσόμενος με το παλιό καλό όνειρο ενός κόσμου δίχως εκμετάλλευση και καταπίεση.
Και σε αυτό τον πόλεμο δεν τους χαρίστηκα ποτέ».
Δεν είναι πρώτη φορά που ο αστυνομικός και δικαστικός μηχανισμός κατασκευάζουν ενόχους αγωνιστές του αναρχικού χώρου με μοναδικό στοιχείο την ανεύρεση πλήρους ή μείγματος DNA. Πρόσφατα αθωώθηκε ο αγωνιστής Χ. Μαντζουρίδης που είχε κατηγορηθεί και είχε προφυλακιστεί για 14 μήνες για συμμετοχή σε ληστεία, με μοναδικό στοιχείο την εύρεση μείγματος DNA σε γεμιστήρα όπλου. Ηταν πολύ χαρακτηριστική η κατάθεση ενός μάρτυρα σεκιούριτι στο δικαστήριο. Κατέθεσε πως ο γεμιστήρας περισυλλέχθηκε πέντε ώρες μετά την διάπραξη της ληστείας και ενώ είχε μεσολαβήσει έντονη βροχόπτωση. Μέχρι τότε, το εύρημα ήταν «προστατευμένο» με ένα τελάρο από το σούπερ μάρκετ!
Στην περίπτωση του Κ. Καλαρέμα «βγάζει μάτια» το γεγονός ότι τον «ταυτοποιούν» 14 χρόνια μετά το γεγονός, ενώ είχαν το DNA του από πολύ παλιά. Επειδή πρόκειται για αγωνιστή εξαιρετικά «γνωστό» στους διωκτικούς μηχανισμούς, αυτή η χρονική αλληλουχία δεν «καταπίνεται» με τίποτα.
Πρέπει, όμως, να τονίσουμε πως ακόμη και σε περιπτώσεις που DNA επί ενός αντικειμένου που βρίσκεται στο χώρο που έγινε το συμβάν ταυτίζεται με το DNA του κατηγορούμενου, δεν αρκεί για να οδηγήσει σε καταδίκη. Χρειάζεται να υπάρχουν και άλλα στοιχεία για να θεμελιωθεί η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος.
Αυτό δεν είναι δική μας υπόθεση εργασίας. Υπήρξε πρόταση εισαγγελέων Εφετών που οδήγησε σε αθωωτικές αποφάσεις Τριμελών και Πενταμελών Εφετείων Κακουργημάτων. Θα παραθέσουμε μόνο ένα εκτενές απόσπασμα από την απόφαση 3912/2012 του Ε’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με κατηγορούμενο τον αναρχικό αγωνιστή Σίμο Σεϊσίδη, στον οποίο τόσα είχε αποδώσει η κατευθυνόμενη «αντιτρομοκρατική» παραφιλολογία (οι επισημάνσεις δικές μας):
«Στις 3.5.2010 συνελήφθη ο κατ/νος Συμεών Σεϊσίδης, για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε αστυνομικό και από τα ενδύματα και από τα υποδήματά του λήφθηκαν δείγματα σάρωσης με εμφανή ίχνη αίματος, τα οποία κατά την εργαστηριακή εξέτασή του (ανάλυση πυρηνικού DNA) απέδωσαν γενετικό τύπο αίματος, που ταυτίζεται με τον γενετικό τύπο του αγνώστου ανδρός, που είχε προκύψει από το προαναφερόμενο πειστήριο (σκούφο), που βρέθηκε στο Π. Φάληρο (σχετ. η από 7.5.2010 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης).
Κατόπιν αυτού του ευρήματος η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο αγνώστων δραστών και παραγγέλθηκε η διενέργεια συμπληρωματικής κύριας ανάκρισης, ενώ διατάχθηκε η επανάληψη της ανάλυσης DNA ως και η διενέργεα σχετικής πραγματογνωμοσύνης από την Ιουλία Σκίτσα, Βιοχημικό, Διδάκτορα Υπεύθυνη Εργαστηριακής Ανάλυσης DNA της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών για να αποφανθεί σχετικά.
Η τελευταία στην από 31/1/2011 έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων: “ότι ο γενετικός τύπος των κηλίδων αίματος που βρίσκονται στο πουκάμισο και στα υποδήματα του Συμεών Σεϊσίδη ταυτίζεται με το γενετικό τύπο του βιολογικού υλικού που απομονώθηκε από την εσωτερική επιφάνεια του σκούφου.
Η ανωτέρω έκθεση πραγματογνωμοσύνης, εκτιμάται ελεύθερα, η δε διαλαμβανόμενη σ’ αυτήν αξιολόγηση δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη, καθόσον η ανεύρεση γενετικού υλικού του κατηγορούμενου στο πιο πάνω αντικείμενο (σκούφο) δεν σημαίνει ότι αυτός ήρθε απαραίτητα σε επαφή με το αντικείμενο αυτό, διότι οι έμμεσοι τρόποι μεταφοράς του DNA με μορφή διάφορων βιολογικών υλικών είναι πολλοί λ.χ. με τον αέρα.
Επίσης η συλλoγή DNA με βαμβακοφόρο στυλεό (…) είναι τόσο μικρή, ώστε η ανάλυση της συλλεγείσας ποσότητας να μην είναι εφικτή με τη χρήση της κοινής μεθόδου ανάλυσης DNA με μικροδορυφόρους STR, υπάρχουν αντιρρήσεις για την εγκυρότητά της. Εξάλλου η εν λόγω έκθεση πειστικώς αντικρούεται από την τεχνική έκθεση της Αρτεμης Ρούμπου καθώς και την κατάθεση της εξετασθείσας στο ακροατήριο του παρόντος Δικαστηρίου μάρτυρος Ευγενίας Κολοβού.
Σημειωτέον, ότι ο κατηγορούμενος έχει αμετάκλητα αθωωθεί για την αποδιδόμενη σ’ αυτόν αξιόποινη πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον αστυνομικού (…)
Αποδείχθηκε ακόμη ότι οι δράστες της κρινόμενης ληστείας όπως κατέθεσε (…) φορούσαν μαύρες κουκούλες full face και δεν έγινε αντιληπτό από αυτούς να κρατούν στα χέρια τους κάποιο σκούφο ή άλλο αντικείμενο εκτός από πυροβόλο όπλο. Οι ίδιοι εξάλλου μάρτυρες δεν αναγνώρισαν στο πρόσωπο του κατηγορούμενου τον ένα εκ των δραστών της ένοπλης ληστείας.
Συνεπώς το δικαστήριο δεν πείστηκε ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε τις αξιόποινες πράξεις της ληστείας και παράνομης οπλοφορίας που του αποδίδονται και πρέπει να κηρυχθεί ΑΘΩΟΣ».
Σύμφωνα με την έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, το γενετικό προφίλ του Σ. Σεϊσίδη ταυτιζόταν με το γενετικό προφίλ του βιολογικού υλικού που συλλέχθηκε από ένα σκούφο. Το δικαστήριο πήρε θέση για την έκθεση αυτή και είπε ότι εκτιμάται ελεύθερα, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι ο κατηγορούμενος ήλθε σε επαφή με τον σκούφο. Και δεν είναι σίγουρο γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι, έμμεσοι, για τη μεταφορά του βιολογικού υλικού. Το δικαστήριο βασίστηκε στις μαρτυρικές καταθέσεις που δόθηκαν στην ακροαματική διαδικασία. Κανείς από τους μάρτυρες δεν αναγνώρισε τον Σ. Σεϊσίδη, ούτε είδε τους δράστες να φορούν ή να κρατούν σκούφο. Μ’ άλλα λόγια, εκείνο το δικαστήριο δε στηρίχτηκε μόνο στην έκθεση για το γενετικό υλικό, αλλά έψαξε να βρει και άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Δε βρήκε και αθώωσε τον Σ. Σεϊσίδη.
Εκτιμούμε ότι και η νέα προβοκάτσια σε βάρος του αγωνιστή Κώστα Καλαρέμα θα πέσει στο κενό.