Οπως γράψαμε χθες, εκτός από τους κρατούμενους στο Δομοκό, που ξεκίνησαν από χθες αποχή συσσιτίου, η κινητοποίηση επεκτείνεται και σε άλλες φυλακές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε αποχή συσσιτίου έχουν προχωρήσει κρατούμενοι σε πτέρυγες στις φυλακές Χανίων. Μαλανδρίνου, Πάτρας, Λάρισας, Τρικάλων, Χαλκίδας και Αυλώνας.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια το κείμενο με το οποίο ανακοίνωσαν στα κυβερνητικά και δικαστικά όργανα την έναρξη της κινητοποίησής τους οι κρατούμενοι στον Δομοκό.
Κραυγή διαμαρτυρίας
Προς
τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη
τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής
την εισαγγελία του Αρείου Πάγου
την εισαγγελία Λαμίας
Μετά το Υπόμνημα που σας απευθύναμε τον Ιούνιο του 2023, το οποίο δεν λάβατε υπόψη και δεν μας δώσατε καμία απάντηση, ξεκινάμε από σήμερα, Δευτέρα 4-9-2023, αποχή συσσιτίου, ως ένα πρώτο βήμα διαμαρτυρίας.
Διαμαρτυρόμαστε για την πρωτοφανή και διαρκώς επιδεινούμενη περιστολή των δικαιωμάτων μας, που κάνει ακόμα πιο ζοφερή και αβίωτη την πραγματικότητα που επικρατεί στις φυλακές.
Διαμαρτυρόμαστε για την επανίδρυση των Φυλακών τύπου Γ, που καταστρατηγούν πλήρως δικαιώματα και ελευθερίες.
Διαμαρτυρόμαστε για το ουσιαστικό πετσόκομμα της δυνατότητας για λήψη τακτικών αδειών (ακόμα και εκπαιδευτικών αδειών), ενώ δίνουν αυτό το δικαίωμα μόλις λίγο πριν την υφ’ όρον απόλυση.
Διαμαρτυρόμαστε για τον ακραίο περιορισμό της δυνατότητας μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές.
Διαμαρτυρόμαστε για τον υπερπληθυσμό των φυλακών, για το στοίβαγμα ανθρώπων σε αυτές τις αποθήκες ψυχών, για την έλλειψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που οδηγεί στην καταστροφή της υγείας των κρατουμένων και σε ανεξιχνίαστους θανάτους.
Διαμαρτυρόμαστε για τον εμπαιγμό με την υφ’ όρον απόλυση, με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις των συμβουλίων και τις αναιτιολόγητες απορρίψεις, για το βασανιστήριο της ατελείωτης αναμονής, με τα συμβούλια να χρονοτριβούν και να απορρίπτουν τελικά δυο και τρεις και πέντε ή περισσότερες φορές.
Διαμαρτυρόμαστε γιατί ειδικά στην εισαγγελία Λαμίας επικρατούν άλλοι νόμοι για την υφ’ όρον απόλυση των πολυϊσοβιτών, που ενώ για όλη την υπόλοιπη χώρα είναι τα 19 έτη και έχουν δοθεί δεκάδες αναστολές, μόνο στον Δομοκό ισχύουν τα 25 έτη.
Δηλώνουμε απολύτως αντίθετοι στην αύξηση του συνολικού ορίου κατά συγχώνευση ποινών από 20 στα 25 έτη.
Διαμαρτυρόμαστε ακόμη για τη μη συγχώνευση των πειθαρχικών και των ποινών καθώς και για την ασάφεια του άρθρου 94 παράγραφος 4.
Κρατούμενοι ΣΚ Δομοκού