Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Τουρκία με τη σχετική ανεξαρτησία της, ως περιφερειακή δύναμη, και η Ελλάδα σε ρόλο βαστάζου των σιωναζιστών
  • Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας
  • Σαν σήμερα 7 Ιούλη
  • Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη
  • Pain in the ass
  • Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Οι δεσμοφύλακες της ΕΕ καταφεύγουν στην πιο άγρια καταστολή
Καταστολή

Προσφυγικό

Οι δεσμοφύλακες της ΕΕ καταφεύγουν στην πιο άγρια καταστολή

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Οκτ 2019, 00:00

Τουλάχιστον ένας (επιβεβαιωμένος) νεκρός. Τραυματίες με κατάγματα και εγκαύματα. Καμένα κοντέινερ. Συγκρούσεις. Εξέγερση. Δεν περιγράφουμε τις συνθήκες σε κάποια «τριτοκοσμική» χώρα. Περιγράφουμε τα όσα έγιναν στη Μόρια τις προηγούμενες μέρες.

Τα παπαγαλάκια των καναλιών έσπευσαν να καλύψουν άμεσα το θέμα. Αλλωστε, έχει και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Πότε; Οταν επικεντρώνεσαι στα γύρω-γύρω και όχι στην ουσία. Διαμαρτύρονται οι μετανάστες για τις συνθήκες διαβίωσης, λένε. Αλλά δε λένε ποιες είναι αυτές οι συνθήκες. Πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση των νησιών, γιατί έχει μικρότερη χωρητικότητα απ’ όσους αυτή τη στιγμή φιλοξενεί, λένε. Αλλά δε λένε γιατί συμβαίνει αυτό και ποιοι είναι πραγματικά υπεύθυνοι. Από το θέατρο αυτό δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι πάσης φύσεως αξιωματούχοι και υπεύθυνοι του κυβερνητικού στρατοπέδου. Θα λάβουνε, λένε κι αυτοί με τη σειρά τους, άμεσα μέτρα. Θα πράξουν, λένε, ό,τι είναι αναγκαίο. «Τουίταρε» και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ενημερώθηκαν, λένε, με βαθιά θλίψη (πάντα!) ότι χάθηκε η ζωή μιας γυναίκας κι ενός παιδιού σε διάρκεια φωτιάς στη Λέσβο.

Τις συνθήκες στη Μόρια αλλά και στη Σάμο τις γνωρίζουμε. Ανθρωποι στοιβάζονται σαν ζώα προκειμένου να εξυπηρετηθεί μια πολιτική επιλογή που τους θέλει να παραμένουν εγκλωβισμένοι –φυλακισμένοι ουσιαστικά– στα νησιά, με απώτερο σκοπό να τους «ξεπετάνε» και να τους στέλνουν πίσω ή τουλάχιστον να τους κρατάνε μακριά από την ενδοχώρα και κατ’ επέκταση από τα χερσαία σύνορα με την Ευρώπη. Δεν είναι απαραίτητο, λοιπόν, να ξανασχολιάσουμε αυτές καθεαυτές τις συνθήκες διαβίωσης. Ούτε την πλήρη ανοχή οργανώσεων στην ύπαρξη των κολαστηρίων των νησιών. Γιατί καμία ΜΚΟ δε θέλει να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική που εφαρμόζει, ακολουθώντας ευρωπαϊκές επιταγές. Ολες κάνουν «εκκλήσεις» και «πιέζουν» προκειμένου να αλλάξουν τα πράγματα, τσεπώνοντας ταυτόχρονα τα διάφορα ευρωπαϊκά κονδύλια. Για τους δημοσιογράφους-παπαγαλάκια δε μιλάμε καν. Τι να πεις άλλωστε για τους ανθρώπους που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα αναδεικνύοντας μόνο όσα κάθε φορά χρειάζονται για να εξασφαλίζεται η «τάξη», η «κοινωνική γαλήνη»;

Αν κάτι έχει νόημα να σχολιάσουμε και να συζητήσουμε είναι το γιατί επιλέγεται από την κυβέρνηση και από τα μέσα εξαπάτησης αυτή η στιγμή για να μιλήσουν για «μετατροπή» του προβλήματος από προσφυγικό σε «μεταναστευτικό». Γιατί τώρα, μετά από τα επεισόδια στη Μόρια; Τι εξυπηρετεί; Πώς συνδέεται αυτό το γεγονός με τις αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση στο επερχόμενο νομοσχέδιο για το άσυλο;

Ξεχύθηκαν, λοιπόν, τα στελέχη της κυβέρνησης στα κανάλια να μιλήσουν για την οριακή κατάσταση στη χώρα και για το πρόβλημα του «μεταναστευτικού». Δε μιλάμε μόνο για πρόσφυγες από τη Συρία, λένε, αλλά για άλλες εθνικότητες που έρχονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας για άλλους λόγους και όχι γιατί θέλουν να σωθούν από τον πόλεμο. Και εισάγουν την έννοια του «προφίλ». Οσοι περνούν το Αιγαίο, λένε, θα διαχωρίζονται καταρχάς με βάση το προφίλ: προσφυγικό ή μεταναστευτικό; Εχουν μάλιστα έτοιμα και τα ποσοστά: 7% ανήκουν στο προσφυγικό προφίλ, 93% ανήκουν στο μεταναστευτικό προφίλ. Οι δεύτεροι θα στοιβάζονται σε κλειστά «προαναχωρησιακά κέντρα» (στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Αμυγδαλέζας, δηλαδή) μέχρι να απελαθούν. Ετσι, όσοι του ίδιου «προφίλ» ετοιμάζονται να περάσουν στην Ελλάδα, θα το σκεφτούν καλά, γιατί θα ξέρουν ότι η διαδρομή τους θα είναι φυλακή-απέλαση.

Αυτό το δόγμα έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Με μηδενικά αποτελέσματα ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο. Ταλαιπώρησαν μετανάστες στα κολαστήρια, καλλιέργησαν το ρατσισμό και την ξενοφοβία στον ελληνικό λαό, αλλά τις μεταναστευτικές ροές δεν κατάφεραν να τις ανακόψουν. Γιατί αυτός που αναζητά μια ανάσα ζωής και πιστεύει ότι θα τη βρει σε μια ευρωπαϊκή χώρα δεν πτοείται από τίποτα. Οι περισσότεροι έχουν περάσει χειρότερα μέχρι να φτάσουν στις ακτές της «γης της επαγγελίας». Υπάρχουν και οι γνωστοί πρακτικοί λόγοι: τα ταξιδιωτικά έγγραφα που δεν υπάρχουν, οι προξενικές αρχές των οιονεί χωρών καταγωγής, που δε «συνεργάζονται», με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται παρά ελάχιστα «λεσέ πασέ» (ταξιδιωτικά έγγραφα χωρίς τα οποία δεν μπορεί να υλοποιηθεί η απέλαση).

Αυτά είναι γνωστά σε όσους ασχολούνται με το μεταναστευτικό. Τα ξέρουν καλά και αυτοί που ανακοινώνουν τα νέα μέτρα. Ομως, από τη μια πρέπει να αναπτύξουν την ξενοφοβική-ρατσιστική συνείδηση στην Ελλάδα (παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους αποφασισμένους να δώσουν λύσεις, μέσω της άγριας καταστολής, σε αντίθεση με τους συριζαίους που ήταν «ιδεοληπτικοί» και «ψευτοανθρωπιστές») και από την άλλη πρέπει να στείλουν στους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να διεκπεραιώσουν το ρόλο τους ως συνοριοφυλάκων και δεσμοφυλάκων (θα ζητήσουν και κάποια κονδύλια παραπάνω για τα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, προς δόξαν των εργολάβων και των παραγόντων των «τοπικών κοινωνιών», που πρέπει να «γλυκαθούν»). Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για το μεταναστευτικό και ανακοίνωσε τα νέα κατασταλτικά μέτρα, ελάχιστες μέρες πριν καταφθάσουν σε Αγκυρα και Αθήνα οι «γενικοί επιθεωρητές» της ΕΕ, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, παρέα με τον γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ και με τον Αβραμόπουλο ως «μπάτλερ».

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο περιβόητο «προφίλ» με το οποίο θα κάνουν το διαχωρισμό. Δεν πρόκειται για τίποτ' άλλο από μια εκτίμηση της χώρας καταγωγής, με βάση τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά. Οπως είπε ο Βαρβιτσιώτης, μόνο οι Σύριοι έχουν το προσφυγικό προφίλ. Ολοι οι υπόλοιποι, το 93%, έχουν μεταναστευτικό προφίλ και επομένως δε θα μπαίνουν καν στη διαδικασία της εξέτασης για τη χορήγηση προστασίας (ασύλου)! Ο Βαρβιτσιώτης μπορεί να μην ξέρει την τύφλα του, αλλά οι υπόλοιποι ξέρουν ότι αυτό είναι παράνομο. Η χορήγηση διεθνούς προστασίας είναι ατομικό δικαίωμα και όχι δικαίωμα που απορρέει από το «προφίλ». Ο καθένας έχει δικαίωμα να ζητήσει άσυλο και η στέρηση του δικαιώματος της αίτησης παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και την εθνική νομοθεσία. Μιλώντας τυπικά και νομικά, λόγους να ζητήσουν διεθνή προστασία δεν έχουν μόνο οι προερχόμενοι από εμπόλεμες περιοχές, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι που μπορεί να διώκονται τόσο από το κράτος από το οποίο προέρχονται όσο και από παρακρατικές ομάδες που δρουν στη χώρα καταγωγής τους.

Αυτό είναι, ωστόσο, μόνο ένα πρώτο, νομικό επιχείρημα που εδράζεται στο ίδιο το νομικό πλαίσιο που έχουν θεσπίσει οι αστικές κυβερνήσεις του πλανήτη και το οποίο έχει επικυρωθεί με διεθνείς συμβάσεις. Μεγαλύτερη αξία έχει να αναρωτηθούμε γιατί άνθρωποι (πέραν αυτών που έρχονται αντιμέτωποι με τον πόλεμο) επιλέγουν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και τη ζωή που έχουν ήδη φτιάξει για να έρθουν εδώ. Αραγε δεν έχει παίξει ρόλο η πολιτική που ασκήθηκε και εξακολουθεί να ασκείται από την Αμερική και την Ευρώπη σ’ αυτές τις χώρες; Δεν έχουν ευθύνη τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά ευρωπαϊκά κράτη με τη χρόνια βαρβαρότητά τους σ’ αυτές τις χώρες που τώρα τις θεωρούν ως «μη προσφυγικές», ως «ασφαλείς»; Δεν έχει ευθύνη η Αμερική με τους χρόνιους πολέμους που έκανε; Τι κι αν τώρα δεν πέφτουν βόμβες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, όπως πέφτουν στη Συρία; Γεγονός είναι ότι οι χώρες αυτές δεν ορθοπόδησαν ποτέ κι έμειναν να τις λυμαίνονται οι ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους.

Η Ελλάδα έγινε, από το 2015 και μετά, η χώρα υποδοχής του μεγαλύτερου μέρους προσφύγων που θέλουν να προσεγγίσουν την Ευρώπη. Οι αριθμοί οι ίδιοι άλλωστε δείχνουν τεράστια διαφορά συγκριτικά με άλλες χώρες υποδοχής όπως η Ιταλία ή η Ισπανία. Και τι αποφάσισε να εφαρμόσει; Μια πολιτική μεταχείρισης των ανθρώπων αυτών ως επικερδή επένδυση. Τους άφησε να σαπίζουν μέσα στις λάσπες των καταυλισμών. Τους άφησε έρμαια των διακινητών που, εκμεταλλευόμενοι το ότι κι εδώ η ζωή τους θα είναι ζοφερή, τους πουλούν φρούδες ελπίδες για την άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη-παράδεισο. Μόνο που αυτή δεν υπάρχει. Οσο διάστημα αναγνωριζόταν η «προσφυγική κρίση» (στα διάφορα συμβούλια των γραβατομένων της Ευρώπης), ένας πακτωλός χρημάτων πιστώθηκε στα ταμεία του κράτους και των ΜΚΟ. Πού ήταν οι πρόσφυγες σ’ αυτή τη «μορασιά»; Τελευταίοι.

Με θράσος μιλούν, μετά από τα όσα έχουν γίνει, για «μετανάστες» που έρχονται στην Ελλάδα και που στην πραγματικότητα δε χρειάζονται προστασία. Κι με ακόμα μεγαλύτερο θράσος μιλούν για τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν. Συνοπτικά να πούμε ότι τα όσα ανακοινώθηκαν σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει το επερχόμενο νομοσχέδιο μόνο τρόμο για τους πρόσφυγες μπορεί να προμηνύει. Ασφυκτικές προθεσμίες, διαδικασίες fast-track, αναγκαστικές επιστροφές στις χώρες καταγωγής, καταστολή, αύξηση των ελέγχων στα σύνορα με τη συνεργασία της Frontex και του ελληνικού στρατού – Λιμενικού κ.ά. Ετσι λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή οι… προοδευτικοί ευρωπαίοι!

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Προσφυγικό

Ξεπέρασαν και τον εαυτό τους
Επόμενο άρθρο

Προσφυγικό

Φασισμός

Σχετικά Αρθρα

Με λογική χούντας οι ασφαλίτες του Χρυσοχοΐδη: Απαίτησαν από τους γιατρούς της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» πληροφορίες για τον Αρ. Χαντζή

Καταστολή 30 Ιούν 2026, 18:39

ΕΙΝΑΠ: Υστατη έκκληση για την υγεία του απεργού πείνας Α. Χατζή

Καταστολή 24 Ιούν 2026, 18:37

Αναβλήθηκε η δίκη των αγωνιστών από την Τουρκία για τη στημένη υπόθεση της δήθεν βιαιοπραγίας μέσα στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού

Οι δικαζόμενοι αγωνιστές δέχτηκαν άγρια επίθεση από τους κουκουλοφόρους μπάτσους της ΕΟΜ

Καταστολή 24 Ιούν 2026, 14:07

Πόλα Ρούπα: Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ να σηκώσει τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην Ελλάδα;

Καταστολή 24 Ιούν 2026, 11:21

Πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού: Να μην αφήσουμε να υπάρξει σήμερα ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα

Κείμενο αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας και την Κοινότητα των Προσφυγικών

Καταστολή 23 Ιούν 2026, 20:10

Τρομοκρατικός «ποινικός λαϊκισμός»

Καταστολή 18 Ιούν 2026, 22:21
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Η Τουρκία με τη σχετική ανεξαρτησία της, ως περιφερειακή δύναμη, και η Ελλάδα σε ρόλο βαστάζου των σιωναζιστών

7 Ιούλ 2026, 14:43
Διεθνή

Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας

7 Ιούλ 2026, 11:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη

6 Ιούλ 2026, 18:54
Κόντρες

Pain in the ass

6 Ιούλ 2026, 14:01
Αγροτικά

Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

6 Ιούλ 2026, 12:05
Διεθνή

Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης

Συνάντηση του ιρανού προέδρου της Βουλής με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Νταρουίς

6 Ιούλ 2026, 09:39
Εργατικά

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

6 Ιούλ 2026, 05:26
Υγεία

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

6 Ιούλ 2026, 05:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά

5 Ιούλ 2026, 19:49
Διεθνή

«Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»

5 Ιούλ 2026, 18:38
Αθλητισμός

Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα

5 Ιούλ 2026, 14:01
Διεθνή

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

5 Ιούλ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

4 Ιούλ 2026, 14:04
Η παπάρα

Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;

4 Ιούλ 2026, 11:44
Διεθνή

Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού

Την καταγγελία είχε κάνει η Χεζμπολά

4 Ιούλ 2026, 10:14
Διεθνή

Ηταν υπεύθυνος για τη διευκόλυνση της δολοφονίας του Εζεντίν Αλ-Χαντάντ

Γάζα: Εκτελέστηκε δωσίλογος

4 Ιούλ 2026, 09:26
Διεθνή

Κηδεία Αλί Χαμενεΐ: «Αλλαξαν τα κόζια» στη Μέση Ανατολή

4 Ιούλ 2026, 08:39
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

1927: Καθιερώνεται το επίδομα ανεργίας στη Γερμανία.

1939: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει δήλωση μετανοίας ενώπιον του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

1967: Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη πέντε κομμουνιστές νέοι που έγραφαν αντιδικτατορικά συνθήματα.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των χουντικών.

1979: Δύο βόμβες στις αποθήκες Πετζετάκι στην Καλλιθέα (ΕΛΑ).

2005: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Προσφυγικό

    17Ν
    • Προσφυγικό

      Εφετείο 17Ν
  • Προσφυγικό

    ΕΛΑ
    • Προσφυγικό

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Προσφυγικό

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Προσφυγικό

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Προσφυγικό

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Προσφυγικό

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Προσφυγικό

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Προσφυγικό

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Προσφυγικό

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Προσφυγικό

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προσφυγικό

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προσφυγικό

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Προσφυγικό

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Προσφυγικό

      Προσφυγικό

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Προσφυγικό

      Προσφυγικό

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Προσφυγικό

      Προσφυγικό

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Προσφυγικό

      Προσφυγικό

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Προσφυγικό

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Προσφυγικό

    Προσφυγικό

    Ποιοι είμαστε
  • Προσφυγικό

    Προσφυγικό

    Επικοινωνία
  • Προσφυγικό

    Προσφυγικό

    Όροι χρήσης
  • Προσφυγικό

    Προσφυγικό

    Ποιοι είμαστε
  • Προσφυγικό

    Προσφυγικό

    Επικοινωνία
  • Προσφυγικό

    Προσφυγικό

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo