Πατέρας μαθητή σε υπό κατάληψη σχολείο έλαβε κλήση να πάει στο ΑΤ Πετρούπολης να καταθέσει «για υπόθεσή του». Ο άνθρωπος δημοσιοποίησε την κατάπτυστη και προκλητική κλήση επώνυμα. Εμείς σβήσαμε το όνομα και τη διεύθυνσή του. Παρόμοιες κλήσεις έχουν πάρει και άλλοι γονείς καθώς και εκπαιδευτικοί.
Ο στόχος είναι προφανέστατος. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν γονείς και εκπαιδευτικούς, για να τους μετατρέψουν σε δύναμη κρούσης ενάντια στους μαθητές.
Το χαρτί αυτό, πέραν της τρομοκρατικής του διάστασης, είναι και εντελώς παράνομο. Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ορίζει με σαφήνεια τα σχετικά με την κλήση μαρτύρων στην προδικασία και την ακροαματική διαδικασία (οι εμφάσεις δικές μας):
Αρθρο 213
- Στην προδικασία και στο ακροατήριο οι μάρτυρες κλητεύονται εγγράφως σε ορισμένη ημέρα και ώρα. Η κλήση υπογράφεται από τον εκπρόσωπο της αρχής που καλεί και από τον γραμματέα, και φέρει την επίσημη σφραγίδα της. Επίσης πρέπει να περιέχει συνοπτική ένδειξη της υπόθεσης για την οποία πρόκειται να εξεταστεί ο μάρτυρας, να μνημονεύει την δικαστική αρχή στην οποία αυτός καλείται και να αναγράφει περιληπτικά τις συνέπειες που προβλέπονται αν ο μάρτυρας δεν εμφανιστεί. Η κλήση επιδίδεται στο μάρτυρα, σύμφωνα με τα άρθρα 155-162, είκοσι τέσσερις ώρες τουλάχιστον πριν από την ημέρα για την οποία καλείται, αν πρόκειται για την προδικασία, και σύμφωνα με τις προθεσμίες που ορίζονται στο άρθρο 166, αν πρόκειται για το ακροατήριο.
Η συγκεκριμένη «κλήση»:
- Καλεί τον πολίτη να καταθέσει χωρίς να διευκρινίζει με ποια ιδιότητα τον καλεί: του μάρτυρα, του υπόπτου ή του κατηγορούμενου.
- Παραβιάζει την υποχρεωτική προθεσμία των 24 ωρών από την επίδοση της κλήσης και καλεί τον πολίτη να πάει στο αστυνομικό τμήμα αυθημερόν.
- Δεν αναφέρει συνοπτικά την υπόθεση για την οποία καλείται να καταθέσει. Επικαλείται… προφορική εντολή εισαγγελέα, χωρίς καν να αναφέρει ποια υπόθεση αφορά η προφορική εντολή.
- Δεν αναγράφει περιληπτικά τις συνέπειες που προβλέπονται αν ο μάρτυρας δεν εμφανιστεί. Αντίθετα, με θράσος χιλίων χουνταίων, αναφέρει ότι ο πολίτης προσκαλείται «νόμιμα, σύμφωνα με τα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» (χωρίς να μπαίνει στον κόπο να αναφέρει τα άρθρα του ΚΠΔ που στοιχειοθετούν το νόμιμο της κλήσης).
Ο Χρυσοχοΐδης προσπαθεί να δρέψει νέες δάφνες, επαναφέροντάς μας στην εποχή που ο χωροφύλακας ήταν βασιλιάς και είχε απόλυτη εξουσία πάνω στον πολίτη, χωρίς να δεσμεύεται από κανένα νόμο. Στα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της χούντας δόθηκαν αγώνες για να σταματήσουν οι κλήσεις στα αστυνομικά τμήματα «δι’ υπόθεσίν σας». Και έφεραν αποτελέσματα.
Να μην επιτρέψουμε το πισωγύρισμα σε αλήστου μνήμης εποχές.
Κανένας πολίτης να μην παρουσιαστεί σε αστυνομικό τμήμα μετά από τέτοια πρόσκληση και να είναι σίγουρος ότι δε θα έχει καμιά συνέπεια (δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η «κλήση» δεν κάνει αναφορά σε συνέπειες).
Να σταθούμε στο πλάι των μαθητών που αγωνίζονται για την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους.