Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Βάρβαρα βασανιστήρια: Ο Δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφίγια υπέστη κατάγματα στα πλευρά ενώ βρίσκεται υπό ισραηλινή κράτηση
  • Θέουτα: όταν η αποικιοκρατία βαφτίζεται «προστασία των συνόρων»
  • Σαν σήμερα 7 Αυγούστου
  • Εσύ σε τι είδος οικογένειας ανήκεις;
  • Οικότροφοι Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Κυβέρνηση και ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχουν κανένα σχέδιο για το που θα μείνουν εκατοντάδες φοιτητές!
  • Λιβανέζος βουλευτής ζητά τον τερματισμό των απευθείας διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Κατασταλτική-τρομοκρατική απόφαση
Καταστολή

Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

Κατασταλτική-τρομοκρατική απόφαση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Οκτ 2014, 00:00

Αν οι κατηγορούμενοι για τη ληστεία στο Βελβεντό δικάζονταν σε μια κοινή ποινική δίκη, θα έφευγαν με τις μισές από τις ποινές με τις οποίες τους φόρτωσε το τρομοδικείο του Κορυδαλλού. Δικάστηκαν, όμως, ως αναρχικοί αγωνιστές, σε μια τρομοδίκη που έγινε στον Κορυδαλλό, από ένα τρομοδικείο γεμάτο πολιτική προκατάληψη και ταξικό μίσος. Οι ποινές που τους φόρτωσε αυτό το δικαστήριο αποθεώνουν το κατασταλτικό ποινικό μοντέλο, όπως σημείωσε με έμφαση ο συνήγορος υπεράσπισης Σπύρος Φυτράκης. Είναι ποινές εκδίκησης και παραδειγματισμού, οι οποίες πλήττουν τους έξι αναρχικούς αγωνιστές σε βάρος των οποίων καταλογίστηκαν και μέσω αυτών επιχειρούν να στείλουν ένα τρομοκρατικό μήνυμα σε κάθε νέο που εξεγείρεται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Από τους έξι κατηγορούμενους στην τρομοδίκη, οι Γιάννης Μιχαηλίδης, Νίκος Ρωμανός και Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη από μπάτσους (και βασανίστηκαν ανελέητα, όπως όλοι γνωρίζουμε). Ο Δημήτρης Πολίτης συνελήφθη σ’ ένα σημείο δέκα χιλιόμετρα μακριά από το Βελβεντό. Οι Φοίβος Χαρίσης και Αργύρης Ντάλιος συνελήφθησαν μήνες μετά, σε μια καφετέρια της Νέας Φιλαδέλφειας και το μοναδικό στοιχείο που τους συνόδευσε στο τρομοδικείο ήταν μια έκθεση πραγματογνωμοσύνης του «εργαστήριου» της Ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία βρέθηκε βιολογικό τους υλικό σε κινητά αντικείμενα στο αυτοκίνητο της ληστείας.

Η απόφαση του τρομοδικείου ήταν συλλήβδην καταδίκη όλων ως αυτουργών ληστείας με καλυμμένα πρόσωπα (εύρος ποινής 10-20 χρόνια), πλην του Δ. Πολίτη που καταδικάστηκε για απλή συνέργεια στη ληστεία. Δηλαδή, καταδικάστηκαν όλοι, χωρίς να υπάρχουν αναγνωρίσεις για το ρόλο που έπαιξε ο καθένας! Καταδικάστηκαν ακόμη και οι Χαρίσης και Ντάλιος, με μοναδικό στοιχείο τον ισχυρισμό της Αντιτρομοκρατικής για εύρεση DNA τους σε κινητά αντικείμενα! Παρά την καταλυτική κατάθεση της χημικού Ε.Κ., η οποία έκανε σκόνη όλους τους ισχυρισμούς της Ασφάλειας και έδειξε στο δικαστήριο πώς πρέπει να αντιμετωπίζει το DNA και γιατί απαγορεύεται να εξάγεται οποιοδήποτε συμπέρασμα από μείγματα βιολογικού υλικού άνω των δύο ατόμων (τέτοια ήταν τα δείγματα από τα οποία υποτίθεται ότι ανιχνεύτηκε DNA των Χαρίση και Ντάλιου). Παρά το γεγονός ότι υπάρχει σωρεία απαλλακτικών αποφάσεων όταν μοναδικό στοιχείο είναι το DNA, ακόμη και σε σημαντικές τρομοδίκες, όπως αυτή του Επαναστατικού Αγώνα. Κι όχι μόνο καταδικάστηκαν με μοναδικό στοιχείο το DNA, αλλά καταδικάστηκαν και ως αυτουργοί στη ληστεία, χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο για το πού βρίσκονταν και τι έκαναν, αν υποτεθεί ότι συμμετείχαν στη ληστεία! Η αυθαιρεσία και ο ετσιθελισμός χτύπησαν ταβάνι, χάριν της πολιτικής σκοπιμότητας.

Καταδικάστηκαν και οι έξι αγωνιστές για τη χειρότερη μορφή ληστείας, ενώ είχαν συμπεριφερθεί χωρίς βία και με απόλυτη ευγένεια στον κόσμο που ήταν μέσα στο υποκατάστημα της ΑΤΕ στο Βελβεντό, αφήνοντας όλους τους πελάτες να φύγουν! Ενώ απέφυγαν να στήσουν πιστολίδι με τους μπάτσους, όταν τους μπλοκάρισαν, φροντίζοντας να μη χτυπηθεί κάποιος περαστικός!

Η ποινή που πρότεινε ο εισαγγελέας ήταν 10 χρόνια για τον καθένα (6 για τον Δ. Πολίτη) και αυτή αποφάσισε τελικά το τρομοδικείο.

Αν για τη ληστεία θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι δικαστές έμειναν προσκολημμένοι στο γράμμα του νόμου, αγνοώντας το πνεύμα του και τα πραγματικά χαρακτηριστικά, δίνοντάς τους έτσι ένα άλλοθι, τι να πει για την οπλοκατοχή; Στη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα, που ήταν μια οργάνωση με πολύχρονη, έντονη επαναστατική δράση, τα μέλη της οργάνωσης Ν. Μαζιώτης, Π. Ρούπα και Κ. Γουρνάς καταδικάστηκαν για απλή οπλοκατοχή, για τον οπλισμό που βρέθηκε στις γιάφκες της οργάνωσης. Αλλοι δύο αναρχικοί αγωνιστές, που καταδικάστηκαν μόνο για συμμετοχή στην οργάνωση, δεν καταδικάστηκαν ούτε καν για απλή οπλοκατοχή, επειδή δεν προέκυψε κάποια σύνδεσή τους με τις γιάφκες (κλειδιά, αποτυπώματα, DNA). Για τη ληστεί στο Βελβεντό, όμως, οι έξι αναρχικοί αγωνιστές καταδικάστηκαν για διακεκριμένη οπλοκατοχή, για τον ατομικό οπλισμό που έφεραν κατά τη διάρκεια της ληστείας! Ολοι! Οχι μόνο οι τρεις που συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη, αλλά και ο Δ. Πολίτης που συνελήφθη 10 χιλιόμετρα μακριά και οι Χαρίσης και Ντάλιος που πιάστηκαν μήνες μετά, άοπλοι, σε μια καφετέρια.

Σ’ αυτή την περίπτωση παραβιάστηκε βάναυσα όχι μόνο το πνεύμα, αλλά και το γράμμα του νόμου, που διακεκριμένη χαρακτηρίζει την οπλοκατοχή όταν αυτή προορίζεται για εμπόριο ή για την τροφοδοσία ομάδας. Κουρελιάστηκε ο αστικός νόμος, σε μια δίκη που υποτίθεται ότι δεν ήταν πολιτική, και κουρελιάστηκε λόγω της ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας των κατηγορούμενων. Αν ήταν απλοί ποινικοί κατηγορούμενοι, η οπλοκατοχή θα ήταν απλή. Είναι αναρχικοί και η τελική ποινή έπρεπε να ανέβει ψηλά, για να σταλεί ευρύτερα το τρομοκρατικό-κατασταλτικό μήνυμα.

Στην περίπτωση αυτή ξεσκεπάστηκε πλήρως και η υποκρισία του εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη. Εκτιμώντας βάσιμα ότι αυτό δε θα το δεχτεί το δικαστήριο, είχε προτείνει την αναγνώριση ελαφρυντικών στους κατηγορούμενους. Η εισήγησή του απορρίφθηκε. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής κατά την πράξη (άρθρο 84 ΠΚ), που πρότεινε ο εισαγγελέας, ούτε το ελαφρυντικό του νεαρού ενήλικα (άρθρο 133 ΠΚ), που πρότεινε για τον Ν. Ρωμανό (η απόφαση για τον Ρωμανό ήταν 2-1). Και ο εισαγγελέας έδειξε… απόλυτη συνέπεια στην πρότασή του, προτείνοντας την εξοντωτική ποινή της φυλάκισης 12 ετών για όλους! Η κλίμακα ποινών για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι 5-20 και ο εισαγγελέας, αντί να προτείνει 5, ώστε να είναι συνεπής με την πρότασή του για αναγνώρισε ελαφρυντικών, πρότεινε ποινή 12 ετών! Θυμίζουμε ότι εμείς από την πρώτη στιγμή, κόντρα στην αισιοδοξία που επικράτησε μεταξύ συγγενών και φίλων των κατηγορούμενων από την εισαγγελική πρόταση για αναγνώριση ελαφρυντικών, υποστηρίξαμε πως η πρόταση του κ. Πεπόνη ήταν υποκριτική.

Τελικά, το τρομοδικείο επέβαλε ποινή 6 ετών για διακεκριμένη οπλοκατοχή. Δηλαδή, αγωνιστές που βαρύνονται μόνο για μια ληστεία (χωρίς βία και τελικά αποτυχημένη, αφού και τα λεφτά βρέθηκαν), καταδικάστηκαν περισσότερο από τους αγωνιστές του Επαναστατικού Αγώνα! Στη δίκη του ΕΑ, όμως, αυτή η κατηγορία ήταν συμπληρωματική και δεν ενδιέφερε από την άποψη της τελικής ποινής, ενώ στη συγκεκριμένη τρομοδίκη ήταν βασική κατηγορία και χρειαζόταν για να ανέβει η τελική ποινή.

Το κατασταλτικό μένος και η πολιτική σκοπιμότητα σφράγισαν την αντιμετώπιση και του τρίτου από τα βασικά αδικήματα, αυτό της κλοπής αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε για τη ληστεία. Μια απλή κλοπή χρήσης χαρακτηρίστηκε διακεκριμένη κλοπή, κουρελιάζοντας και πάλι το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, ο οποίος χαρακτηρίζει διακεκριμένη την κλοπή αυτοκινήτου που προορίζεται για πώληση ή για άσκηση εκβιασμού επί του κατόχου του αυτοκινήτου. Ο εισαγγελέας, αφήνοντας και πάλι στην άκρη την υποκριτική πρότασή του για αναγνώρισε ελαφρυντικών, πρότεινε ποινή 6 ετών και το τρομοδικείο επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών.

Η κατηγορία της αρπαγής (του οδοντίατρου) μετατράπηκε σε παρακράτηση (ο εισαγγελέας πρότεινε ποινή 2 ετών, το τρομοδικείο επέβαλε ποινή 1 έτους).
Τέλος, το τρομοδικείο απάλλαξε τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της συμμετοχής στη ΣΠΦ, όπως είχε προτείνει και ο εισαγγελέας. Αυτό ήταν μονόδρομος, διότι στη συγκεκριμένη δίκη δεν προέκυψε τίποτα. Οπως επεσήμανε και ο εισαγγελέας, ακολουθούν άλλες δίκες μ’ αυτή την κατηγορία και εκεί θα αξιολογηθούν τα στοιχεία της Αντιτρομοκρατικής. Η κατηγορία, δηλαδή, παραμένει ακόμη ανοιχτή και απειλητική, αν αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα τρομοδικεία τους αναρχικούς αγωνιστές. Δε πα’ να λένε και οι ίδιοι και τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ ότι δεν έχουν σχέση με την οργάνωση; Ετσι και ο σεναριολόγος της Αντιτρομοκρατικής Ε. Χαρδαλιάς καταθέσει το αντίθετο, η κατάθεσή του αποτελεί θέσφατο, ακόμη και αν το μόνο που καταθέτει είναι πως έτρωγαν μαζί σουβλάκια ή σύχναζαν σε κάποιο μπαρ. Ο Χαρδαλιάς είναι για τα τρομοδικεία ένας μικρός θεός και ο ίδιος απολαμβάνει αυτό το ρόλο, μη διστάζοντας να δηλώσει αλαζονικά ότι αυτός κρίνει τι θα καταθέσει σε κάθε δικαστήριο.

Ετσι, μετά τις καταδίκες για μερικά πλημμελήματα και την περί συγχώνευσης απόφαση του τρομοδικείου, οι τελικές ποινές είναι.

Γ. Μιχαηλίδης: 16 χρόνια, 4 μήνες και 10 μέρες.

Ν. Ρωμανός: 15 χρόνια και 10 μήνες.

Α-Δ Μπουρζούκος, Αρ. Ντάλιος και Φ. Χαρίσης: 15 χρόνια και 11 μήνες.

Δ. Πολίτης: 11 χρόνια και 5 μήνες.

Ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση δε δόθηκε. Τα αιτήματα της υπεράσπισης απορρίφθηκαν ομόφωνα (για τον Α-Δ Μπουρζούκο η απόφαση ήταν 2-1).

ΥΓ. Στιγμιότυπο χαρακτηριστικό για την πολιτική σκοπιμότητα που σφράγισε την τρομοδίκη. Ο Γιώργος Ρωμανός, πατέρας του Νίκου, καταθέτοντας ως μάρτυρας στη φάση που συζητιόταν το αίτημα να έχει η έφεση ανασταλτικό χαρακτήρα, προχώρησε σε μια ήρεμη σε ύφος αλλά δριμύτατη σε περιεχόμενο καταδίκη της δικαστικής απόφασης. Ουδείς από την έδρα τόλμησε να τον διακόψει ή να τον επιτιμήσει. Ηξεραν όλοι πόσο δίκιο είχε.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται
Επόμενο άρθρο

Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

Στήνουν το μηχανισμό της αξιολόγησης

Σχετικά Αρθρα

Θέουτα: όταν η αποικιοκρατία βαφτίζεται «προστασία των συνόρων»

Γιατί τα σύνορα της Ισπανίας βρίσκονται στο Μαρόκο;

Καταστολή 7 Αυγ 2026, 05:16

(Ν)τροπολογία Φλωρίδη: Αύξησε από 25 σε 30 τα χρόνια υποχρεωτικής φυλάκισης για τους πολυϊσοβίτες

Καταστολή 3 Αυγ 2026, 09:41

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

Καταστολή 28 Ιούλ 2026, 09:52

Το πρώτο ναυάγιο για το Σύμφωνο-έκτρωμα για τη Μετανάστευση: κακοδιοίκηση, ψευδής συμμόρφωση και άνθρωποι σε νομικό κενό

Καταστολή 23 Ιούλ 2026, 10:12

Υπόθεση Marfin: Μια σκευωρία, δύο προφυλακισθέντες ήδη

Καταστολή 14 Ιούλ 2026, 20:13

Γκεμπελίστικο παραλήρημα του υπουργού Πλεύρη ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Καταστολή 13 Ιούλ 2026, 12:27
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Βάρβαρα βασανιστήρια: Ο Δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφίγια υπέστη κατάγματα στα πλευρά ενώ βρίσκεται υπό ισραηλινή κράτηση

7 Αυγ 2026, 05:29
Καταστολή

Θέουτα: όταν η αποικιοκρατία βαφτίζεται «προστασία των συνόρων»

Γιατί τα σύνορα της Ισπανίας βρίσκονται στο Μαρόκο;

7 Αυγ 2026, 05:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Αυγούστου

7 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Εσύ σε τι είδος οικογένειας ανήκεις;

6 Αυγ 2026, 19:11
Παιδεία

Οικότροφοι Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Κυβέρνηση και ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχουν κανένα σχέδιο για το που θα μείνουν εκατοντάδες φοιτητές!

6 Αυγ 2026, 18:24
Διεθνή

Λιβανέζος βουλευτής ζητά τον τερματισμό των απευθείας διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ

6 Αυγ 2026, 18:18
Πολιτισμός

Εν γνώσει των συνεπειών, με σεμνότητα και χωρίς φόβο

6 Αυγ 2026, 14:48
Διεθνή

Εχει καταρρεύσει το όραμα του Νετανιάχου για την αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής;

6 Αυγ 2026, 08:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Αυγούστου

6 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Οι δυνάμεις της Υεμένης έπληξαν το αεροδρόμιο της Ναζράν στη Σαουδική Αραβία και ένα τάνκερ

5 Αυγ 2026, 20:22
Διεθνή

«Δεν ήταν δικό μας σχέδιο»: Ο Νετανιάχου απορρίπτει την «ιστορική συμφωνία αφοπλισμού» της Γάζας που προώθησε ο Τραμπ

5 Αυγ 2026, 19:42
Διεθνή

Βαριές απώλειες των σιωναζιστών στον νότιο Λίβανο

Δύο νεκροί και εφτά τραυματίες (ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση)

5 Αυγ 2026, 18:59
Πολιτισμός

Η «σουρεαλιστική εμπειρία» των Massive Attack στη Σιγκαπούρη

5 Αυγ 2026, 10:20
Διεθνή

Το αμερικανoκίνητο «Συμβούλιο Ειρήνης» αλλάζει τους όρους για την αποχώρηση των σιωναζιστών από τη Γάζα

5 Αυγ 2026, 08:40
Υγεία

Πρώτα έκοψαν την κορδέλα, μετά έπεσε το ταβάνι!

ΤΕΠ Νοσοκομείου Κορίνθου

5 Αυγ 2026, 08:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Αυγούστου

5 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η αντίσταση συνεχίζεται, θα υπερασπιστούμε τη γη μας και θα νικήσουμε

4 Αυγ 2026, 12:40
Περιβάλλον

Οι καπιταλιστές των ανεμογεννητριών ανάβουν (και) δασικές πυρκαγιές και το κράτος κρατάει το φανάρι

Ξεδιάντροπη ομολογία συνενοχής από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής

4 Αυγ 2026, 10:20
Διεθνή

Οι Σαουδάραβες δεν τολμούν να περάσουν από το Στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ

4 Αυγ 2026, 09:00
Η παπάρα

Ο «μοιραίος» Μητσοτάκης και η «κακιά μάνα» φύση

4 Αυγ 2026, 05:41
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Αυγούστου

Ακτή Ελεφαντοστού: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

1964: Η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει επί τριήμερο πόλεις και χωριά της Κύπρου, εκατοντάδες νεκροί.

1974: Παραιτείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον για το σκάνδαλο «Watergate».

1974: Απολύονται οι παράνομα διορισθέντες καθηγητές ανωτάτων σχολών και επανέρχονται οι παυθέντες.

1998: Μπαράζ εκρήξεων εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στο Νταρ ες Σαλάμ και το Ναϊρόμπι, 224 νεκροί και τουλάχιστον 4.500 τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει όσο ποτέ άλλοτε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αποκτώντας περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, προσλαμβάνοντας προσωπικό και οργανώνοντας καλύτερα τον κρατικό μηχανισμό. Όμως υπάρχουν στιγμές που η φύση και η ένταση των καιρικών φαινομένων ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό και κάθε επιχειρησιακή δυνατότητα. (…) Και ας θυμόμαστε ότι στις πυρκαγιές η πρόληψη σώζει ζωές. Και αυτή παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας: να προστατεύουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, έπειτα την περιουσία των πολιτών και τα πολύτιμα δασικά μας οικοσυστήματα. Αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Στις πυρκαγιές δεν πήγε. Οι επικοινωνιολόγοι τον συμβούλεψαν να μην φωτογραφίζεται με φόντο εικόνες καταστροφής. «Παρενέβη» μέσω του facebook. Για να πει το πρωτοφανές: Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, γιατί μας νίκησε η φύση! Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει κι ο θεός που μας μισεί… «Φύση» είναι τα καλώδια των ανεμογεννητριών που έβαλαν τη φωτιά στην Αττικοβοιωτία και που είχαν ξαναβάλει φωτιά τον Ιούνη στο ίδιο σημείο; «Φύση» είναι τα εντελώς ακαθάριστα δάση που έχουν γίνει μπαρουταποθήκες; Εβαλαν τους/τις «δημοσιογράφους» της κυβερνητικής ΕΡΤ να χρησιμοποιούν όρους όπως «το μέτωπο της πυρκαγιάς εμφανίζει συνέχεια»! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι πρώτον υπάρχουν παντού τεράστιες μάζες συσσωρευμένης καύσιμης ύλης και δεύτερον ότι είναι ακαθάριστες και οι περιβόητες αντιπυρικές ζώνες. Οπότε η φωτιά τρέχει αδιάκοπα και θα σβήσει μόνο όταν κάψει ό,τι καίγεται. Και ο Μητσοτάκης βγήκε να πει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι στη… μάνα φύση. Αμ’ το άλλο; Γι’ αυτόν πρόληψη σημαίνει να μην καούν άνθρωποι!!! Για έναν πρωτοετή της Δασολογίας πρόληψη σημαίνει δασοπονία, καθαρισμός των δασών, εξάλειψη των εστιών πρόκλησης πυρκαγιάς, όπως τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διασχίζουν τα δάση και οι αδέσποτες χωματερές μέσα και γύρω από τα δάση. Η πρόληψη είναι μια δουλειά που γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο το χειμώνα. Ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ονομάζεται. Αυτή η δουλειά θέλει μέσα και χέρια. Χέρια έμπειρα εργατικά, όχι σαπιοκοιλιές που κάθονται στα γραφεία και βγάζουν ανακοινώσεις, χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει δάσος και πώς προστατεύεται προληπτικά, ώστε ακόμα κι αν ξεσπάσει πυρκαγιά να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην πάρει καταστροφικές διαστάσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    17Ν
    • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Εφετείο 17Ν
  • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    ΕΛΑ
    • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    Ποιοι είμαστε
  • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    Επικοινωνία
  • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    Όροι χρήσης
  • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    Ποιοι είμαστε
  • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    Επικοινωνία
  • Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    Δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo