Από την καμένη Μόρια στο βάλτο του Καρά Τεπέ

0

Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να προβλέψει κανείς ότι με την πρώτη δυνατή βροχή το στρατόπεδο προσφύγων που έστησε άρον-άρον η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις ευλογίες της ΕΕ, στον «καταραμένο τόπο» που ονομάζεται Καρά Τεπέ στη Λέσβο, θα μετατρεπόταν σε βάλτο. Το είχαμε γράψει κι εμείς, χωρίς να έχουμε επισκεφτεί το μέρος. Βλέποντας, όμως, τις εργασίες (ισοπέδωση με μηχανήματα και απλά στήσιμο σκηνών, χωρίς καμιά πρόβλεψη για τα όμβρια ύδατα), ήσουν βέβαιος γι’ αυτό που θα συμβεί.

Το στρατόπεδο έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο βάλτο, μετά τη βροχή της 8ης του Οκτώβρη. Για τον Μηταράκη, όμως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σαν να μην τρέχει τίποτα, ανακοίνωσε από το twitter ότι οι εργασίες αποκατάστασης προχωρούν κανονικά, μη χάνοντας την ευκαιρία να σημειώσει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η δημιουργία κλειστού στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Είναι δυνατόν να ξεχειμωνιάσουν άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μωρομάνες και παιδάκια, σ’ αυτές τις συνθήκες; Επειδή θ’ ανοίξουν μερικά αυλάκια για να παροχετεύσουν τα νερά, υπάρχει περίπτωση να κάνουν τις συνθήκες υποφερτές έστω; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.

Αυτή η πρώτη βροχή που μετέτρεψε το στρατόπεδο σε βάλτο, όπου δεν μπορούν να επιβιώσουν παρά μόνο κουνούπια (όχι άνθρωποι) θέτει πιο επιτακτικά το ζήτημα: να μεταφερθούν ΑΜΕΣΑ όλοι οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, με εξασφάλιση συνθηκών ανθρώπινης διαβίωσής τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: