Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 29 Απρίλη
  • Επεσαν οι μάσκες στη δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη: Επιστροφή στη γραμμή Μητσοτάκη περί «ανθρώπινου λάθους»
  • Οι ξενόδουλοι αστοί του Λιβάνου προσπαθούν να αποτινάξουν τις κατηγορίες για προδοσία
  • Απεργιακό ραντεβού δεκάδων σωματείων ενάντια στις διώξεις
  • Ψήφισαν yesboy, απλοελληνικά καρπαζοεισπράκτορα
  • Μονιμοποίηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς αξιολόγηση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»«Αν δεν ερχόμουν, θα αισθανόμουν ένοχη και αξιοθρήνητη»
Καταστολή

Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

«Αν δεν ερχόμουν, θα αισθανόμουν ένοχη και αξιοθρήνητη»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Ιούν 2016, 00:00

«Βρίσκομαι  σ’ αυτό το δικαστήριο για λόγους συνειδησιακούς, γιατί αν δεν ερχόμουν θα αισθανόμουν ένοχη και αξιοθρήνητη». Μ’ αυτά τα λόγια ξεκίνησε την κατάθεσή της στο τρομοδικείο του Κορυδαλλού, που δικάζει την υπόθεση για το «σχέδιο Γοργοπόταμος», η γνωστή συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη. Η Καρυστιάνη, μαζί με την ηθοποιό (και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) Μαρία Κανελλοπούλου και τις δημοσιογράφους Ευγενία Λουπάκη και Γ. Λιναρδάτου κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης της Αθηνάς Τσάκαλου. Κατέθεσαν επίσης, η σκηνοθέτις Κωνσταντίνα Βούλγαρη, ο πανεπιστημιακός Κ. Καρτερολιώτης και άλλοι μάρτυρες.

Η Ι. Καρυστιάνη τυπικά κατέθεσε ως μάρτυρας της Αθηνάς Τσάκαλου, όμως επί της ουσίας η κατάθεσή της κάλυψε και τους τρεις κατηγορούμενους που διώκονται απ’ αφορμή τις οικογενειακές και συντροφικές τους σχέσεις με μέλη της ΣΠΦ (δηλαδή και την Εύη Στατήρη και τον Χρήστο Πολύδωρο). Με λόγια σαφή και στοχευμένα προχώρησε σε ένα δριμύ κατηγορώ ενάντια στις εκδικητικές διωκτικές πρακτικές και παρέπεμψε στην ολέθρια εφαρμογή τους κατά τη μαύρη εποχή του ναζισμού στη Γερμανία.

Στο πρόσωπο της Α. Τσάκαλου, είπε η Ι. Καρυστιάνη, είδα μια προσωπικότητα που, εκτός της βαθιάς ματιάς της στην ανθρώπινη περιπέτεια, εκτός της έγνοιας της για τους ταπεινούς αλλά όχι ταπεινωμένους αυτού του κόσμου, ξέρει να συμπαραστέκεται και να βοηθά. «Μου προκαλεί θλίψη αυτή η ήττα του πολιτισμού της ανθρωπιάς» τόνισε. «Η αντιμετώπιση που δέχεται η Α. Τσάκαλου είναι εντελώς άδικη» σχολίασε, ενώ μιλώντας και με όρους της ιδιότητάς της ως συγγραφέως, θύμισε ότι η τέχνη τοποθετεί ψηλά τις μητέρες που με αυτοθυσία στέκονται και κατανοούν τα παιδιά τους. «Η πιο μεγάλη αρετή του ανθρώπου είναι να έχει καρδιά», είπε ολοκληρώνοντας την κατάθεσή της μ’ αυτή τη φράση του μεγάλου Τάσου Λειβαδίτη.

Η ηθοποιός Μ. Κανελλοπούλου πήρε τη σκυτάλη και εξακολούθησε με την ίδια ζέση στην υπερασπιστική της κατάθεση. «Δεν μπορώ να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω όταν ποινικοποιείται μια σχέση μάνας-παιδιού, αδερφών ή συντρόφων. Κι εγώ θα έκανα ακριβώς το ίδιο γιατί ακριβώς αυτή την ανατροφή μου έδωσε το λαϊκό σπίτι στο οποίο μεγάλωσα» τόνισε.

Οι δημοσιογράφοι Ε. Λουπάκη και Γ. Λιναρδάτου τοποθετήθηκαν κι αυτές ενάντια στη δίωξη της Α. Τσάκαλου, καταδεικνύοντας τον έντονα τιμωρητικό και πλήρως άδικο χαρακτήρα της, ενώ παράλληλα αναγνώρισαν το βαθύ λαϊκό έρεισμα που έχει αυτή της η ενέργεια, που ποτέ δε θα μπορούσε να συμβαδίζει με μία καταδικαστική απόφαση.

Ο Κ. Καρτερολιώτης, καθηγητής Πανεπιστημίου, κατέθεσε για τον Χ. Πολύδωρο. Μίλησε για τη σχέση τους, που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απεργίας πείνας των μελών της ΣΠΦ, την αμέριστη αλληλεγγύη που έδειχνε και τη βοήθεια που πρόσφερε τόσο στον αδερφό του Γ. Πολύδωρο όσο και στην Ο. Οικονομίδου. Ως μέλος της οικογένειας της Ο. Οικονομίδου, τόνισε ότι ο ίδιος θεώρησε αυτή τη συμπεριφορά συγκινητική και τον Χ. Πολύδωρο έναν αξιόλογο άνθρωπο και μέλος της οικογένειάς του πλέον. «Οι διώξεις αυτές έχουν άκρως τιμωρητικό χαρακτήρα και θυμίζουν άλλες εποχές» επανέλαβε κι αυτός και έκλεισε μ’ αυτό την κατάθεσή του.

Μαρτύρων συνέχεια και επόμενος που τοποθετήθηκε (για τον Χ. Πολύδωρο) ήταν ο εργοδότης του, Χ. Καδάς. Αναλύοντας τη φύση του επαγγέλματός τους (είναι ιδιοκτήτης εργαστηρίου χρυσοχοΐας και χειρίζεται αντικείμενα μεγάλης αξίας) μίλησε για την πλήρη εμπιστοσύνη που έχει στο πρόσωπό του και για την υποχρέωση που αισθανόταν ως άνθρωπος του κοντινού του περιβάλλοντος να έρθει στο δικαστήριο και να εκφράσει την αντίθεσή του για μια δίωξη που γίνεται καταφανώς λανθασμένα.

«Είναι τιμή μου να υπερασπίζομαι αυτούς τους ανθρώπους», ξεκίνησε την κατάθεσή της η σκηνοθέτις Κωνσταντίνα Βούλγαρη. «Το ότι στάθηκαν στους συγγενείς τους, ο καθένας από τη θέση του, είναι κάτι το αυτονόητο», πρόσθεσε ενώ κατήγγειλε και την καταστροφική τάση να αποκόβονται οι άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή από τις οικογένειές τους και τους συντρόφους τους.

Τελευταίοι δύο μάρτυρες ήταν ο Δ. Παπαδάτος, επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή, και η Χ. Ρεσίτη, ψυχολόγος, που προσήλθαν να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης της Ε. Στατήρη. Ο πρώτος, αναφερόμενος σε μια προσωπική του εμπειρία με τις δυνάμεις ασφαλείας, μίλησε για τον «μπακαλίστικο» τρόπο που οι διωκτικές αρχές κάνουν συλλήψεις και υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σωστή στάση της Ε. Στατήρη και απέναντι στο σύντροφό της και απέναντι στον εαυτό της. «Τη γνωρίζω από την απεργία πείνας. Ανήκει, όπως λέει και η ίδια, στον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά την ίδια στιγμή “φωνάζει” ότι δεν είναι στη ΣΠΦ». «Θα μπορούσε να κάνει ότι δεν έχει σχέση με τον Γ. Τσάκαλο, ότι δεν τον ξέρει, όμως η στάση που κράτησε τελικά είναι συκγινητική». Η Χ. Ρεσίτη περιέγραψε απ’ την πλευρά της έναν άνθρωπο που παρά τους επαχθέστατους περιοριστικούς όρους που της έχουν επιβληθεί και την αναγκάζουν να είναι εγκλωβισμένη σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το σπίτι της, καταφέρνει να μην παραιτείται, εργάζεται και μελετά πάνω στο αντικείμενο των σπουδών της. «Ξέρει να συμπαρίσταται και μια καταδίκη της θα στερήσει από το κοινωνικό σύνολο έναν αξιόλογο άνθρωπο» κατέληξε.

Με τέτοιες καταθέσεις από προσωπικότητες που κάθε άλλο παρά ως «οπαδοί της τρομοκρατίας» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, που –προς τιμήν τους- αψήφισαν τη διάχυτη τρομοϋστερία και την απειλή στιγματισμού τους, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Υπάρχει ευρύ κοινωνικό έρεισμα, κι αυτό είναι πασιφανές πια. Πώς θα καταφέρουν να αιτιολογήσουν μια καταδικαστική απόφαση; Εδώ πια δεν αρκούν μισόλογα και αοριστίες. Δεν αρκεί ο διακαής πόθος για παραδειγματισμό όσων θα επιχειρήσουν να κάνουν το ίδιο στο μέλλον. Χρειάζεται σαφής και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Και βέβαια, οι δικαστές πρέπει να λογαριάσουν σοβαρά την άποψη του λαού «στο όνομα» του οποίου αποφασίζουν. Βεβαίως, στη νεοελληνική ιστορία έχουμε άπειρα παραδείγματα περί του αντιθέτου. Εμείς περιμένουμε να δούμε αν οι δικαστές με την απόφασή τους θα κατατάξουν συγγραφείς, καθηγητές πανεπιστημίου, ηθοποιούς, ανθρώπους με θητεία στο ελληνικό κοινοβούλιο στη χορεία των «θιασωτών της τρομοκρατίας».

Το σημειώνουμε γιατί η έδρα δεν μας έδειξε ότι κατανοεί με ποιους συνδιαλέγεται την ώρα της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης. Η προεδρεύουσα προσπάθησε ακόμα και κατά την κατάθεση της Ι. Καρυστιάνη να την «περιορίσει στα της κατηγορίας» και να τη ρωτά την άποψή της για τα όσα καταλογίζονται στην Α. Τσάκαλου. Δυστυχώς για την ίδια, οι απαντήσεις που έλαβε ήταν ξεκάθαρες. Αντίστοιχα, ο εισαγγελέας προσπάθησε να βγάλει «λαβράκι» από μια λέξη που χρησιμοποίησε ο Κ. Καρτερολιώτης μιλώντας για την ανιψιά του Ο. Οικονομίδου (τη λέξη «έμπλεξε»). Εισέπραξε ομοίως τη σαφή απάντηση του μάρτυρα μετά και τις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης.

Πάνω σ’ αυτό μίλησε και η ίδια η Ολγα Οικονομίδου, δηλώνοντας στο δικαστήριο ότι είναι περήφανη που είναι αναρχική και μέλος της ΣΠΦ και προσθέτοντας ότι ο τρόπος που βιώνει τα γεγονότα το οικογενειακό της περιβάλλον είναι άλλης τάξης ζήτημα.

Τη δική τους οπτική κατέθεσαν και οι μάρτυρες του Χ. Ροδόπουλου. Οι στενοί συγγενείς και φίλοι του που ήρθαν στο δικαστήριο τόνισαν τον ήπιο χαρακτήρα του.
Περιέγραψαν έναν άνθρωπο που η δίωξή του του έχει στοιχίσει την επαφή με το παιδί του, με το οποίο είναι πολύ δεμένος, και που ο εγκλεισμός του τον οδηγεί σε φυσική και διανοητική εξόντωση. Τόσο οι γονείς του όσο και η μητέρα του παιδιού του υπογράμμισαν το πόσο τον έχει επηρεάσει όλη αυτή η κατάσταση, ενώ τόνισαν ότι δε θα μπορούσε να ασχολείται με τα όσα του προσάπτουν, μιας και δε διέθετε χρόνο, λόγω της εργασίας του και της έντονης ενασχόλησής του με το παιδί του.

Και σ’ αυτή την περίπτωση, η έδρα προσπαθούσε, στήνοντας άθλιες παγίδες στους μάρτυρες και κάνοντας ερωτήσεις που στόχευαν στην έμμεση επιβεβαίωση κατηγοριών, να βγάλει έστω και κάτι μικρό, κάτι ελάχιστο που θα τη βοηθήσει να αποφασίσει ενοχή. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του εισαγγελέα Ι. Κούτρα που με πράο ύφος ρωτούσε τους γονείς του κατηγορουμένου αν το παιδί τους έχει κλίση στα θετικά ή στα θεωρητικά μαθήματα, αν «πιάνουν» τα χέρια του και άλλα παρόμοια. Μέχρι και το κλασικό ασφαλίτικο τρικ χρησιμοποίησε: «Αφού είναι αθώος, όπως ισχυρίζεται, γιατί δεν καταθέτει στις αρχές; Γιατί δεν “φωνάζει” την αθωότητά του;». Και αυτές οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, καθώς έγιναν γρήγορα αντιληπτές και απαντήθηκαν από τους μάρτυρες κατά τις διευκρινιστικές ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, ενώ έγινε και η αναγκαία υπενθύμιση ότι ο Χ. Ροδόπουλος και έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και έχει στείλει επιστολή στις αρμόδιες αρχές. Δηλαδή τι άλλο έπρεπε να κάνει;

Τελευταίοι κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης του Μ. Μουραγιάν και του Μ. Μπουγιάρ. Ολοι άνθρωποι του στενού τους περιβάλλοντος, περιέγραψαν την καθημερινότητά τους και δήλωσαν ότι κανένας τους δε γνώριζε τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενους.

Στην αίθουσα του τρομοδικείου βρέθηκαν για ακόμα μια φορά άνθρωποι που κατέθεσαν για την εκδικητικότητα των διωκτικών μηχανισμών, φαινόμενο καθόλου σημερινό, αλλά με μεγάλη ιστορία στο πολιτικό και αστυνομικο-δικαστικό γίγνεσθαι των αστικών κρατών. Ανθρωποι που μίλησαν για τη βαρβαρότητα και την πολιτική της εξόντωσης διωκόμενων και κρατούμενων. Ανθρωποι που έβαλαν τη σωστή διάσταση των γεγονότων απέναντι στην αδηφάγα λογική των ΜΜΕ. Αραγε η έδρα θα συνεχίσει να κλείνει τ’ αυτιά της σε τέτοιες ηχηρές καταθέσεις; Θα παραμείνει άλλη μια σύνθεση που θα βάλει πλάτη στην πολιτική βάρβαρων καταδικών και εξοντωτικών αποφάσεων; Εμείς, πάντως, κρατάμε πολύ μικρό καλάθι.

Η συγκεκριμένη τρομοδίκη εξελίχθηκε σε χρόνο ρεκόρ, η προεδρεύουσα -με τη συμπαράσταση της υπόλοιπης σύνθεσης- κουρέλιασε στοιχειώδεις δικονομικούς κανόνες και τα όσα έγιναν κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του τρομοδικείου δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για μια στοιχειωδώς αντικειμενική κρίση, τουλάχιστον έναντι των συγγενών των μελών της ΣΠΦ, που χρησιμοποιούνται κυριολεκτικά ως μέσα άσκησης εκβιασμού πάνω στους αναρχικούς αγωνιστές της ΣΠΦ, οι οποίοι περήφανα έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για κάθε πτυχή της δράσης της οργάνωσής τους.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

Οπως οι Γάλλοι
Επόμενο άρθρο

Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

Προπαντός καταστολή!

Σχετικά Αρθρα

Επιστροφές στη Συρία: η Ευρωπαϊκή Eνωση ξεπλένει καθεστώτα για να ξεφορτωθεί πρόσφυγες

Καταστολή 27 Απρ 2026, 07:21

1.000 πρόσφυγες νεκροί σε 3 μήνες στον υγρό τάφο της Μεσογείου 

Μείωση αφίξεων, αύξηση θανάτων: η «επιτυχία» της αποτροπής

Καταστολή 24 Απρ 2026, 14:15

Ο Εβρος των επαναπροωθήσεων, των μασκοφόρων και της κρατικής βαρβαρότητας

Καταστολή 20 Απρ 2026, 19:17

Εισβολή δυνάμεων καταστολής στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ – Εκαναν ρημαδιό φοιτητικά στέκια

Στόχος ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο

Καταστολή 17 Απρ 2026, 10:47

Συνεχή δικονομικά τερτίπια στη δίκη των βασανιστών μπάτσων που προκάλεσαν το θάνατο του Βασίλη Μάγγου

Πολιτικές ευθύνες των Χρυσοχοϊδη και Φλωρίδη καταγγέλλει ο Γιάννης Μάγγος

Καταστολή 9 Απρ 2026, 10:58

Να καταδικαστούν οι βασανιστές-δολοφόνοι του Βασίλη Μάγγου

Οχι στα πρόστυχα δικαστικά τερτίπια

Καταστολή 31 Μαρ 2026, 14:07
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Απρίλη

29 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Επεσαν οι μάσκες στη δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη: Επιστροφή στη γραμμή Μητσοτάκη περί «ανθρώπινου λάθους»

28 Απρ 2026, 20:56
Διεθνή

Οι ξενόδουλοι αστοί του Λιβάνου προσπαθούν να αποτινάξουν τις κατηγορίες για προδοσία

28 Απρ 2026, 19:55
Εργατικά

Απεργιακό ραντεβού δεκάδων σωματείων ενάντια στις διώξεις

28 Απρ 2026, 14:14
Κόντρες

Ψήφισαν yesboy, απλοελληνικά καρπαζοεισπράκτορα

28 Απρ 2026, 14:08
Εργατικά

Μονιμοποίηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς αξιολόγηση

28 Απρ 2026, 13:14
Διεθνή

Maariv: Το Ισραήλ χάνει αυτόν τον γύρο στον Λίβανο καθώς η αντίσταση εντείνεται υπό πολιτικούς περιορισμούς

28 Απρ 2026, 11:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Απρίλη

28 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτος εντολοδόχος του Μητσοτάκη, ο απερχόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να ανασύρει από το αρχείο την υπόθεση των παρακολουθήσεων

27 Απρ 2026, 19:45
Παιδεία

Αγοράζουν μεταπτυχιακούς τίτλους από ιταλικά «πανεπιστήμια ευκαιριών»

Και δώρο η κατοχή της ιταλικής γλώσσας

27 Απρ 2026, 17:53
Διεθνή

Ετσι τους θερίζουν τα drones της Χεζμπολά (Βίντεο)

27 Απρ 2026, 12:09
Καταστολή

Επιστροφές στη Συρία: η Ευρωπαϊκή Eνωση ξεπλένει καθεστώτα για να ξεφορτωθεί πρόσφυγες

27 Απρ 2026, 07:21
Διεθνή

Ιρανικό F-5 παραβίασε την αεράμυνα και βομβάρδισε αμερικανική βάση στην πρώτη παρόμοια επίθεση από τον Πόλεμο της Κορέας

27 Απρ 2026, 05:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Απρίλη

27 Απρ 2026, 00:01
Αγροτικά

Η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Συνεχίζεται η δίκη των Μελά-Ρέππα (Δευτέρα 27/4, δικαστήρια Ευελπίδων)

26 Απρ 2026, 21:33
Η παπάρα

Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς

26 Απρ 2026, 11:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)

Πρωταγωνιστούν γόνοι γνωστών οικογενειών και συγκεκριμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

26 Απρ 2026, 06:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Απρίλη

26 Απρ 2026, 00:01
Εργατικά

Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

25 Απρ 2026, 18:14
Διεθνή

Στον δίκαιο πόλεμο νικά ο αγωνιστής της ελευθερίας και όχι τα υπερσύγχρονα όπλα της αδικίας – Το παράδειγμα της Χεζμπολά

25 Απρ 2026, 13:26
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Απρίλη

Ημέρα μνήμης για τα θύματα χημικού πολέμου.

Ημέρα ανοσολογίας.

Ημέρα χορού.

Ιαπωνία: Εθνική εορτή.

1453: Αλωση Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.

1962: Απαγορεύεται κάθε συγκέντρωση σε ανοιχτό χώρο κατά την Πρωτομαγιά.

1971: ΗΠΑ και Νότιο Βιετνάμ εισβάλλουν στην Καμπότζη για να καταδιώξουν τους Βιετκόνγκ.

1975: Εμπρησμός οχτώ αυτοκινήτων στην Ελευσίνα που είχαν αποβιβαστεί από πλοίο του αμερικανικού στόλου για να χρησιμοποιηθούν από το προσωπικό των αμερικανικών βάσεων (πρώτο χτύπημα του ΕΛΑ).

1999: Ο Στέφανος Μάνος ιδρύει κόμμα με την επωνυμία «Φιλελεύθεροι».

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο βασικός πυλώνας της πολιτικης μας δεν είναι τα μερίσματα. Είναι αυτό που ονομάσαμε πατριωτική εισφορά. Μιλάμε για 20-30-100, που τους ξέρουμε με το ονομά τους και το τεπώνυμο τους, κι εγώ αν ήμουνα πρωθυπουργός, σε συνθήκες κανονικότητας, γιατί τότε δεν είχαμε μαντίλι να κλάψουμε, θα τους έλεγα για ελάτε εδώ. Για καθίστε εδώ. Θεωρείτε λογικό σε αυτή τη χώρα να παίρνει αυτός ο δάσκαλος που κάνει μάθημα στα παιδιά μας οχτακόσια ευρώ και να διορίζεται στα νησιά και να φεύγει το τετρακοσάρι στα ενοίκια;  Θεωρείτε φυσιολογικό να παίρνει ο γιατρός χίλια οκτακόσια ευρώ για να μας χειρουργήσει και να ζει με τα φιλοδωρήματα των ασθενών του; Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν έρευνα στην Ελλάδα να μην έχουν σπίτι να μείνουν; Θεωρείτε φυσιολογικό να μην έχουμε σχολεία, να μην έχουμε νοσοκομεία; Είναι πατριωτισμός αυτό; Εγώ θεωρώ ότι θα τους έπειθα, τους περισσότερους από αυτούς. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πολλοί από αυτούς έχουν μια αντίληψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι καμία κοινωνία με τόσο μεγάλες αντιθέσεις. Θα τους έπειθα, όχι για να δεχτούνε, γιατί θα ήταν νομοθετική παρέμβαση, αλλά να διαφημίσουν κιόλας αυτή την παρέμβαση. Γιατί για πρώτη φορά θα έβλεπαν μια κυβέρνηση που δεν τους ζητάει δώρα για να εκλεγεί, αλλά ζητάει κάτι για την πατρίδα. Εγώ δεν έχω ταξικό μένος, έχω πατριωτική ευθύνη. Αυτά τα χρήματα λοιπόν από την πατριωτική εισφορά των κερδών των πολύ υψηλών κερδοφόρων επιχειρήσεων θα πάνε σ’ έναν ειδικό λογαριασμό, δε θα πάνε στον κουβά. Και θα τους έλεγα ελάτε να συμφωνήσουμε και πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό ώστε να πιάσει τόπο.

Αλέξης Τσίπρας

(Περσινά ξινά σταφύλια; Μας τα έχουν πει κι άλλοι; Αδίστακτος δημαγωγός; Επαγγελματίας ψεύτης; Ο,τι και να του προσάψετε ισχύει. Μ’ αυτό το παραμύθι θα πορευτεί προς τις επόμενες εκλογές, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την «κανονικότητα» πείθοντας τους ισχυρότερους καπιταλιστές να δώσουν «πατριωτική εισφορά» που θα χρησιμοποιηθεί στην Παιδεία, στην Υγεία, στο «κοινωνικό κράτος». Εμείς θα γελάμε (δικαίως), θα βρίζουμε (δικαίως), κάποιοι καπιταλιστές θα θυμίσουν ότι έχουν «Ιδρύματα» και ήδη κάνουν «πατριωτικό έργο», κάποιοι δημοσιολόγοι θα θυμηθούν πόσο καλά τα πήγε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός με το «Ιδρυμα Νιάρχου», όμως ένα ποσοστό – που κανένας δεν μπορεί να το προσδιορίσει αυτή τη στιγμή – θα πάει στην κάλπη και θα τον ψηφίσει. Εχει σιχαθεί τον Μητσοτάκη, ο Ανδρουλάκης γενικά δεν κάνει «κλικ», ούτε έχει τα δημοκοπικά φόντα του Τσίπρα, κι αν στις πρώτες εκλογές η ψήφος απλωθεί σε διάφορα σχήματα, ως ψήφος διαμαρτυρίας, στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν θα πάει «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», διότι ο μπαμπούλας της «ακυβερνησίας» πάντα κάνει… δουλίτσα. Κι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Τελευταία φορά το 2012, με τη δεύτερη κάλπη να δίνει κυβέρνηση Σαμαροβενιζελοκουβέληδων. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί και πολλές που θα πιστέψουν το παραμύθι του… γητευτή των αγρίων Τσίπρα, που θα φωνάξει τους μεγαλοκαπιταλιστές και – ποντάροντας στα πατριωτικά αισθήματά τους – θα τους πείσει να δώσουν χρήμα για κοινωνική πολιτική, αρνούμενοι τον εαυτό τους, αρνούμενοι την ουσία του καπιταλισμού. Ελάχιστοι πιστεύουν αυτές τις παπάτζες. Πολλοί όμως θα ψηφίσουν, γιατί θεωρούν πως οι ίδιοι είναι αδύναμοι και αν είναι να περιμένουν κάτι αυτό θα έρθει από την κυβερνητική πολιτική. Γιατί έχουν χάσει την πίστη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πώς θα γεμίσει αυτό το τεράστιο κοινωνικοπολιτικό κενό; Πώς θα οικοδομηθεί και πάλι ανεξάρτητη πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης; Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ στις εκλογικές διαδικασίες του αστικού κοινοβουλευτισμού)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    17Ν
    • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Εφετείο 17Ν
  • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    ΕΛΑ
    • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    Ποιοι είμαστε
  • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    Επικοινωνία
  • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    Όροι χρήσης
  • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    Ποιοι είμαστε
  • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    Επικοινωνία
  • Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    Ιωάννα Καρυστιάνη υπέρ Αθηνάς Τσάκαλου

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo