Eksegersi.grEksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
TwitterYouTubeRSS
Τελευταία Νέα :
  • Τους ήρθε αχαμνά
  • Τα self tests βγάζουν λανθασμένα αποτελέσματα
  • Βάζουν φαντάρους να βγάλουν συντάξεις!
  • Οι «ντροπούλες» δεν κρύβουν την ξεφτίλα
  • Σαν σήμερα 20 Απρίλη
  • Γκεμπελίστικες κουτοπονηριές
Eksegersi.grEksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
TwitterYouTubeRSS
Eksegersi.grEksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Ιστορία»1871, Παρισινή Κομμούνα: Η έφοδος του γαλλικού προλεταριάτου στον ουρανό
Ιστορία

1871, Παρισινή Κομμούνα: Η έφοδος του γαλλικού προλεταριάτου στον ουρανό

ByEksegersi.gr19 Μαρ 2021, 16:48

Το ιστορικό πλαίσιο

Η Κομμούνα του Παρισιού έχει μείνει στην ιστορία ως η πρώτη προσπάθεια της εργατικής τάξης να διεκδικήσει και να πάρει την εξουσία στα δικά της χέρια. Σε όλες τις προηγούμενες επαναστάσεις σερνόταν ουσιαστικά πίσω από τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Δεν είχε ωριμάσει ως τότε ακόμα τόσο, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι τα συμφέροντα της τάξης της μόνο η ίδια μπορούσε να τα επιτύχει, γκρεμίζοντας την αστική εξουσία και χτίζοντας το νέο σοσιαλιστικό κόσμο, υπό τη δικτατορία του προλεταριάτου. Χαρακτηριστικές είναι οι επαναστάσεις του 1848 με 1852 στην Ευρώπη, στις οποίες η εργατική τάξη προδόθηκε ανοιχτά από τους αστούς και η οποιαδήποτε προσπάθεια μιας προλεταριακής μειοψηφίας να διεκδικήσει αυτά που προσδοκούσε πνίγηκε στο αίμα, όπως έγινε τον Ιούνη του 1848 στη Γαλλία.

Η κατάληξη των επαναστατικών γεγονότων μεταξύ 1848 και 1852 επέφερε μια γενική πτώση του εργατικού κινήματος για αρκετά χρόνια. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι έπαψαν οι ταξικοί αγώνες και οι διεκδικήσεις. Απλά για ένα διάστημα η ηττοπάθεια από τη μία και η αστική αντίδραση από την άλλη καθήλωσαν το ταξικό κίνημα σε μίνιμουμ πλαίσια. Η ίδρυση της 1ης Διεθνούς το 1864 είναι ένα από τα σημάδια πως κάτι είχε αρχίσει να κινείται πάλι.

Πυροδότης για τον ξεσηκωμό του παρισινού προλεταριάτου υπήρξε ο πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, για το ξέσπασμα του οποίου η Διεθνής είχε προειδοποιήσει πολλές φορές. Ο πόλεμος ξέσπασε τον Ιούλη του 1870 και η Διεθνής αμέσως έβγαλε προκήρυξη που στιγμάτιζε τις κυβερνήσεις Γαλλίας-Γερμανίας ως τις μόνες υπεύθυνες. Το κείμενο της Διεθνούς, επίσης, τόνιζε ότι αν και η Γερμανία βρέθηκε σε θέση άμυνας απέναντι στη Γαλλία, είναι πολύ εύκολη η μετατροπή του πολέμου από τη μεριά της Γερμανίας σε πόλεμο επεκτατικό και προειδοποιούσε τη γερμανική εργατική τάξη ότι δεν πρέπει να το επιτρέψει. Ο Μαρξ τόνιζε, ακόμα, ότι οποιαδήποτε και αν ήταν η κατάληξη του πολέμου, θα σήμαινε το τέλος της δεύτερης γαλλικής αυτοκρατορίας, όπως και έγινε. Επίσης, ο Βίλχελμ Λίμπκνεχτ (πατέρας του Καρλ Λίμπκνεχτ) και ο Αύγουστος Μπέμπελ ψήφισαν μέσα στη γερμανική Βουλή ενάντια στις πολεμικές πιστώσεις. Η Διεθνής έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην καλλιέργεια διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στο γαλλικό και το γερμανικό προλεταριάτο.

Οι ήττες των γαλλικών στρατευμάτων διαδέχονταν η μία την άλλη από την έναρξη του πολέμου. Ο γερμανικός στρατός, καλύτερα προετοιμασμένος, μέσα σε έξι εβδομάδες ανάγκασε τη Γαλλία σε συνθηκολόγηση, η οποία υπογράφηκε στο Σεντάν στις 2 Σεπτέμβρη. Η είδηση της συνθηκολόγησης του Βοναπάρτη οδήγησε σε εξέγερση στο Παρίσι και σε ανακήρυξη της Δημοκρατίας στις 4 Σεπτέμβρη του 1870. Η εθνοσυνέλευση που εκλέχτηκε αποτελούνταν κατά τα δύο τρίτα από βασιλικούς. Οι υπόλοιποι ήταν αστοί δημοκράτες και κάποιοι ελάχιστοι ριζοσπάστες μικροαστοί.

Η γέννηση της Κομμούνας

Η σύνθεση της εθνοσυνέλευσης προφανώς δεν αντιπροσώπευε το γαλλικό λαό και ακόμα περισσότερο το παρισινό προλεταριάτο. Οι αναρχικοί επιχείρησαν εξεγέρσεις σε μια σειρά πόλεων αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο Μπλανκί και οι οπαδοί του (μπλανκιστές) κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του Παρισιού στις 31 Οκτώβρη, όμως υποχώρησαν μέσα σε λίγες ώρες.

Η υπογραφή συνθηκολόγησης της Γαλλίας έγινε στις 26 Φλεβάρη και συναινούσε να παραδώσει το Παρίσι. Το Παρίσι, όμως, είχε μέσα περίπου 200.000 στρατιώτες, η πλειοψηφία των οποίων ανήκε στην εθνοφρουρά και προερχόταν από την εργατική τάξη. Ακόμα και ο γερμανικός στρατός δίσταζε να επιτεθεί στο Παρίσι. Ο Θιέρσος (αρχηγός του γαλλικού κράτους την περίοδο 1871-1873, είχε διατελέσει πρωθυπουργός την περίοδο του Λουδοβίκου Φιλίπου), που έβλεπε ότι ο λαός έβραζε, φοβόταν τις αντιδράσεις. Γι’ αυτό έστειλε ξημερώματα στις 18 Μάρτη τα στρατεύματά του με τον στρατηγό Βινουά να αρπάξουν τα κανόνια της εθνοφρουράς. Οταν ο λαός του Παρισιού πήρε είδηση τι συνέβαινε, δεν άργησε να διαλύσει τα στρατεύματα του Θιέρσου. Ηδη, στις 11 το πρωί η κόκκινη σημαία υψώθηκε στο Δημαρχείο και η Κεντρική Επιτροπή της εθνοφρουράς ανέλαβε χρέη προσωρινής κυβέρνησης.

Η Κομμούνα στηριζόταν στο καθολικό δικαίωμα ψήφου για τους άντρες. Ολα τα μέλη της ήταν ανακλητά και ήταν ταυτόχρονα νομοθετικό και εκτελεστικό όργανο. Η κύρια οργανωμένη δύναμη της Κομμούνας ήταν οι μπλανκιστές, περίπου 4.000. Ο ίδιος ο Μπλανκί είχε φυλακιστεί από τις 17 Μάρτη, μία μέρα πριν από την εξέγερση. Υπήρχαν και αρκετοί προυντονιστές και ένας μικρός αριθμός από μαρξιστές από τα υπόλοιπα σοσιαλιστικά ρεύματα. Οι μαρξιστές, αν και δε συμμετείχαν στο σχεδιασμό της εξέγερσης, πήραν μέρος με το που ξέσπασε.

Το έργο και πτώση της Κομμούνας

Η ζωή της Κομμούνας κράτησε 72 μέρες. Μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες, όμως, πήρε μια σειρά από σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές ως ένα βαθμό αναδεικνύουν ότι το επαναστατικό προλεταριάτο δεν μπορεί να πάρει απλά στα χέρια του την έτοιμη κρατική μηχανή αλλά πρέπει να χτίσει τη νέα εξουσία πάνω στα συντρίμμια της προηγούμενης. Κάποια από τα πιο σημαντικά μέτρα που πήρε η Κομμούνα ήταν τα έξης: διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας, κατάργηση του μόνιμου στρατού και αντικατάστασή του από λαϊκή πολιτοφυλακή, συν την αφαίρεση όλων των πολιτικών αρμοδιοτήτων της αστυνομίας. Εισήγαγε τη δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση. Περιόρισε τους μισθούς των ανώτερων κρατικών υπαλλήλων και έλεγξε δικαστές και αξιωματικούς. Κατάσχεσε όσα εργοστάσια έκλειναν και τα επαναλειτούργησε κάτω από εργατικό έλεγχο. Ρύθμισε τα χρέη του λαού και έδωσε βοήθημα στους άνεργους. Επίσης, έκλεισε τα ενεχυροδανειστήρια, κατήργησε τα πρόστιμα που επέβαλαν οι εργοδότες στους εργάτες και τη νυχτερινή εργασία των αρτεργατών.

Σίγουρα, όμως, πλάι στο έργο η Κομμούνα είχε και πολλές αδυναμίες και ελλείψεις. Αυτές αντικατόπτραζαν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό αδιέξοδο των κυριότερων πολιτικών ρευμάτων της Κομμούνας, πιο συγκεκριμένα των μπλανκιστών και των προυντονιστών. Η έλλειψη πραγματικού εργατικού κόμματος και προγράμματος ήταν φανερή. Η μαρξιστική τάση σίγουρα έπαιξε ρόλο σε πολλές αποφάσεις της Κομμούνας, δεν είχε όμως τόση πολιτική δύναμη ώστε να καθοδηγήσει αυτή τις εξελίξεις.

Ενα από τα σημαντικότερα λάθη της Κομμούνας ήταν η μη κατάσχεση των τραπεζικών αποθεμάτων της Γαλλίας. Αντίθετα, οι μπλανκιστές και προυντονιστές ηγέτες έκαναν διαπραγματεύσεις με ανώτερους υπάλληλους της τράπεζας για τη χορήγηση δανείου. Αντί να κατασχέσουν τα 3.000.000.000 φράγκα που βρίσκονταν στην τράπεζα και να δώσουν ένα γερό χτύπημα στη αστική τάξη, αυτοί αρκέστηκαν σε κάποια ψίχουλα που πήραν με τη μορφή δανείου.

Ενα άλλο τεράστιο λάθος της Κομμούνας ήταν ο δισταγμός με τον οποίο διεξήγαγε τον πόλεμο με την κυβέρνηση των Βερσαλλιών και η ανεκτικότητά της απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, που έδωσε πάτημα στην αστική τάξη να οργανώσει τις υπονομευτικές ενέργειες μέσα στο ίδιο το Παρίσι. Επίσης, η υποτίμηση της σύνδεσης με άλλα μέρη της Γαλλίας και την αγροτιά. Ολα αυτά έδωσαν ώθηση και επιπλέον πολεμικά εφόδια στο επιτελείο της αστικής τάξης.

Ο Θιέρσος κατάφερε, πατώντας πάνω στην πολιτική καθυστέρηση και στις ελλείψεις της Κομμούνας, να πάρει με το μέρος του το μεγαλύτερο μέρος της αγροτιάς. Ο γερμανικός στρατός απελευθέρωσε 100.000 αγρότες αιχμάλωτους πολέμου για να στηρίξουν την αντιδραστική κυβέρνηση των Βερσαλλιών. Στις 21 του Μάη, τα στρατεύματα των Βερσαλλιών μπήκαν στο Παρίσι. Επί οχτώ μέρες το προλεταριάτο του Παρισιού αντιστάθηκε ηρωικά δρόμο στο δρόμο απέναντι σε έναν εχθρό υπερτερούσε και αριθμητικά και εξοπλιστικά. Στις 28 του Μάη, συντρίφτηκαν και οι τελευταίες δυνάμεις της Κομμούνας στο νεκροταφείο Περ Λασέζ και σε κάποιες εργατογειτονιές που κρατούσαν μέχρι τελευταία στιγμή σθεναρή αντίσταση.

Αυτό που ακολούθησε τις επόμενες μέρες ήταν ένα όργιο σφαγών, που αντικατόπτριζε τη λύσσα της αντίδρασης απέναντι στο προλεταριάτο και το λαό του Παρισιού. Εκτελέστηκαν πάνω από 30.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά. Συνελήφθησαν περίπου 45.000 άτομα, εκ των οποίων πολλά εκτελέστηκαν και φυλακίστηκαν (οι περισσότερες ιστορικές πηγές υπολογίζουν 15.000 άτομα). Πολλές χιλιάδες κομμουνάροι εγκατέλειψαν τη Γαλλία. Η Διεθνής Ενωση Εργατών έδωσε όση περισσότερη βοήθεια μπορούσε στους εξόριστους.

Η σημασία της Κομμούνας

Η Κομμούνα του Παρισιού έχει μείνει στην μνήμη του παγκόσμιου προλεταριάτου ως η πρώτη απόπειρα χτισίματος της κομμουνιστικής κοινωνίας κάτω από την εξουσία των εργατών. Ακόμα και σήμερα, 150 χρόνια μετά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της αστικής τάξης, δεν έχει σβηστεί από τη μνήμη των εργατών. Εξακολουθεί να είναι πεδίο σύγκρουσης, όχι μόνο ανάμεσα στο προλεταριάτο και τη αστική τάξη, αλλά και ανάμεσα στις διάφορες τάσεις του εργατικού κινήματος.

Το πιο σημαντικό που έδωσε η Κομμούνα του Παρισιού είναι μια σειρά από διδάγματα τα οποία ισχύουν ακόμα και στις μέρες μας. Για την ακρίβεια, σήμερα πρέπει να υπερτονιστούν, γιατί είναι αγνοημένα και υποτιμημένα από την πλειοψηφία ακόμα και όσων με τον έναν ή άλλο τρόπο συμμετέχουν στο εργατικό κίνημα. Το κυριότερο πολιτικό δίδαγμα και για τότε αλλά και για σήμερα είναι η αναγκαιότητα πολιτικής οργάνωσης των εργατών με επαναστατικό και επιστημονικά επεξεργασμένο πρόγραμμα. Η αμηχανία και η αβεβαιότητα σε μια σειρά ζητημάτων, που έδειξε η κυβέρνηση των κομμουνάρων, επιβεβαιώνει απόλυτα το γεγονός της έλλειψης ενός κομμουνιστικού κόμματος όπως αυτό των μπολσεβίκων. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τα γεγονότα της Κομμούνας η μαρξιστική τάση ενδυναμώθηκε σταδιακά, σε αντίθεση με το μπλανκιστικό και το αναρχικό ρεύμα, που κύρια χαρακτηριστικά τους ήταν ο αυθορμητισμός και η έλλειψη προγράμματος, τα οποία αδυνάτισαν αριθμητικά. Πιο συγκεκριμένα, το μπλανκιστικό ρεύμα τα χρόνια που ακολούθησαν εξαφανίστηκε πλήρως από την πολιτική σκηνή και σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να εντάχθηκε στους μαρξιστές.

Επίσης, η πείρα της Κομμούνας απέδειξε την αναγκαιότητα καταστροφής του αστικού μηχανισμού και της θεμελίωσης ενός άλλου, εργατικού κράτους, νέου τύπου. Η νέα μορφή κράτους είναι αναγκαία για το πέρασμα της κοινωνίας στον κομμουνισμό Δε γίνεται απλά να «καταργήσεις» το κράτος, όπως ισχυρίζονταν ο Μπακούνιν και οι οπαδοί του. Η νέα αυτή εξουσία είναι η δικτατορία του προλεταριάτου. Ως προς τη μορφή της προλεταριακής εξουσίας, η Κομμούνα έδωσε ένα πολύ καλό παράδειγμα. Ο Λένιν και μπολσεβίκοι μελέτησαν επιμελώς την Κομμούνα και δεν είναι τυχαίες οι πολλές ομοιότητες που μπορεί να δει κανείς ανάμεσα σε αυτήν και τη σοβιετική εξουσία.

Η αναγκαιότητα της βίαιης επανάστασης είναι ένα ακόμα από τα πιο σημαντικά διδάγματα που μας έδωσε η Κομμούνα. Η αστική τάξη δεν πρόκειται να παραδώσει έτσι απλά στο επαναστατημένο προλεταριάτο την εξουσία. Θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα προκειμένου να πετύχει την παραμονή της στην εξουσία. Δε θα διστάσει να ξεπουλήσει, σε αντίθεση με τα λεγόμενα της, και την εθνική ανεξαρτησία, προκειμένου να μην πάρει την εξουσία το προλεταριάτο, όπως η γαλλική αστική τάξη δε δίστασε να παραδώσει στα γερμανικά στρατεύματα το επαναστατημένο Παρίσι.

Η τεράστια σημασία της Παρισινής Κομμούνας συμπυκνώνεται με λίγα λόγια από τον Φρίντιχ Ενγκελς στον πρόλογό του για έργο του Καρλ Μαρξ «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία»:

«Τον τελευταίο καιρό, το σοσιαλδημοκράτη φιλισταίο τον πιάνει ξανά ένας ιερός τρόμος όταν ακούει τις λέξεις: Δικτατορία του προλεταριάτου. Ε, λοιπόν, κύριοι, θέλετε να μάθετε τι λογής είναι αυτή η δικτατορία; Κοιτάχτε την Παρισινή Κομμούνα. Αυτή είναι η δικτατορία του προλεταριάτου».

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥΕΝΓΚΕΛΣΚΟΜΜΟΥΝΑΜΑΡΞ
Κοινοποίηση:FacebookTwitterLinkedInEmailWhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕτοιμάζουν νέο εγκληματικό άνοιγμα του τουρισμού
Επόμενο άρθρο Ούτε ντροπή ούτε τσίπα

Σχετικά Αρθρα

Η ιστορική και συλλογική μνήμη δεν αλλοιώνεται

Ιστορία18 Απρ 2021, 10:40

Νίκος Μπελογιάννης: Ο αλύγιστος κομμουνιστής

Ιστορία30 Μαρ 2021, 00:02

Από την εθνικοδημοκρατική επανάσταση στην ιμπεριαλιστική υποδούλωση

Ιστορία25 Μαρ 2021, 09:42

78 χρόνια από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ

Ιστορία2 Φεβ 2021, 22:01

Ούτε ντροπή ούτε τσίπα…

Ιστορία21 Ιαν 2021, 12:52

Οταν η σοσιαλδημοκρατία δολοφονούσε τους επαναστάτες Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ

Ιστορία15 Ιαν 2021, 00:05
Ροή Ειδήσεων
Η παπάρα

Τους ήρθε αχαμνά

20 Απρ 2021, 14:32
Παιδεία

Τα self tests βγάζουν λανθασμένα αποτελέσματα

20 Απρ 2021, 14:16
Εργατικά

Βάζουν φαντάρους να βγάλουν συντάξεις!

20 Απρ 2021, 12:52
Υγεία

Οι «ντροπούλες» δεν κρύβουν την ξεφτίλα

20 Απρ 2021, 12:36
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Απρίλη

20 Απρ 2021, 00:01
Κόντρες

Γκεμπελίστικες κουτοπονηριές

19 Απρ 2021, 20:49
Παιδεία

Αυξάνονται τα κλειστά Λύκεια λόγω κρουσμάτων

19 Απρ 2021, 19:52
Εργατικά

H δίψα για μέγιστο κέρδος δολοφονεί

19 Απρ 2021, 19:48
Παιδεία

Γιόρτασαν την κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος

19 Απρ 2021, 17:17
Πολιτική

Απορρίφθηκε ομόφωνα η αίτηση αποφυλάκισης του Μπαρμπαρούση

19 Απρ 2021, 12:22
Η παπάρα

Ωχριά μπροστά του ο Πινόκιο

19 Απρ 2021, 12:02
Πολιτική

Εν αναμονή απόφασης για την αίτηση αποφυλάκισης του Μπαρμπαρούση

19 Απρ 2021, 11:44
Εργατικά

Πανδημία: Στο απυρόβλητο οι καπιταλιστές

19 Απρ 2021, 11:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Απρίλη

19 Απρ 2021, 00:01
Υγεία

Κρύβουν τους διασωληνωμένους που παραμένουν εκτός ΜΕΘ

18 Απρ 2021, 21:57
Αγροτικά

Παιχνίδια αποπροσανατολισμού από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Να αφαιρεθεί η πιστοποίηση για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ από την ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ

18 Απρ 2021, 21:14
Ιστορία

Η ιστορική και συλλογική μνήμη δεν αλλοιώνεται

18 Απρ 2021, 10:40
Εργατικά

Γραφείο Συμβούλων Ενημέρωσης Εργατών

18 Απρ 2021, 10:34
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Απρίλη

18 Απρ 2021, 00:01
Στο Ψαχνό

Να μην κυλιστούμε στο βούρκο με τα γουρούνια

17 Απρ 2021, 00:03
Σαν σήμερα
  • Σαν σήμερα 20 Απρίλη

    Διεθνής ημέρα ευαισθητοποίησης για τον θόρυβο... Ημέρα κινέζικης γλώσσας... Ημέρα δισκοπωλείου... Ημέρα Τύπου... 1942: Εκδίδεται η "Ελεύθερη Ελλάδα", παράνομη αντιστασιακή εφημερίδα του ΕΑΜ... 1945: Ο Κόκκινος Στρατός εισβάλλει στο Βερολίνο... 1973: Βόμβες σε τράπεζα και έξω από το σπίτι του Κ. Τσίτουρα (πρόεδρος χουντικής «Ενώσεως Νέων Επιστημόνων»)... 1998: Η RAF ανακοινώνει τη διάλυσή της μετά από 28 χρόνια δράσης.
  • Σαν σήμερα 19 Απρίλη

    Ημέρα φιλελληνισμού... Βενεζουέλα: Διακήρυξη ανεξαρτησίας (1810) - Ημέρα Ινδιάνων... Σιέρα Λεόνε: Ημέρα δημοκρατίας (1971)... 1931: Χωροφύλακες επιτίθενται σε αγρότες, που τους παίρνουν τα όπλα και απελευθερώνουν συλληφθέντες (Μεταλλικό Κιλκίς), ένοπλες συγκρούσεις με πολλούς τραυματίες... 1944: Εκτέλεση 35 κομμουνιστών ως αντίποινα για τη δολοφονία έξι ευζώνων κι ενός χωροφύλακα... 1968: Συλλήψεις τριών νέων του «Ρήγα Φεραίου» και του ΠΑΜ... 1969: Βόμβα (ΔΑ) στην οδό Αιόλου... 1972: Ανατίναξη προτομής του Μεταξά στη Νίκαια (ΑΑΑ)... 1980: Συλλαμβάνεται στην Καβάλα η Ιταλίδα Ροσάνα Ματιούσι, γνωστή ως "κοντέσα Ρόσα" και μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών... 1991: Εκρηξη βόμβας στα χέρια Παλαιστίνιου στο κέντρο της Πάτρας σκοτώνει επτά ανθρώπους.
  • Σαν σήμερα 18 Απρίλη

    Παγκόσμια ημέρα πολιτιστικής κληρονομιάς... Ζιμπάμπουε: Ημέρα ανεξαρτησίας... 1902: Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί τα δακτυλικά αποτυπώματα ως αποδεικτικό μέσο... 1932: Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο... 1937: Βομβαρδίζεται η Γκερνίκα, 1.500 νεκροί, περισσότεροι από 1.000 τραυματίες... 1941: Αυτοκτονεί ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής... 1946: Ιδρύεται η Κόμεκον... 1974:Εκτελείται ο γενοβέζος δικαστής Μάριο Σόσι (πρώτο χτύπημα των Ερυθρών Ταξιαρχιών)... 1981: Βόμβες σε Ιονική και Λαϊκή (ΕΛΑ).
  • Σαν σήμερα 17 Απρίλη

    Παγκόσμια ημέρα αγροτικής πάλης... Παγκόσμια ημέρα διαμαρτυρίας για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς... Παγκόσμια ημέρα αιμορροφιλίας... Διεθνής ημέρα αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους... 1956: Διαλύεται η Κομινφόρμ... 1965: Αρση όλων των έκτακτων μέτρων του εμφύλιου, αποφυλάκιση και των τελευταίων πολιτικών κρατούμενων... 1979: Βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ (ΕΛΑ)... 1981: Βόμβα στο αυτοκίνητο του λιβανέζου φαλαγγίτη επιχειρηματία Σουλεϊμάν (ΕΛΑ)... 1999: Ρουκέτα στην κατοικία του γερμανού πρέσβη (17Ν)... 2007: Δύο ένοπλοι ακινητοποιούν τον φρουρό της οικίας του αρεοπαγίτη εισαγγελέα Ρωμύλου Κεδίκογλου και αφαιρούν αυτόματο πιστόλι και ασύρματο (Επαναστατικός Αγώνας).
  • Σαν σήμερα 16 Απρίλη

    Παγκόσμια ημέρα φωνής... Διεθνής ημέρα κατά του θορύβου... Συρία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1946)... Ιαπωνία: Ημέρα προστασίας παιδιών... 1947: Αντάρτες ανατινάζουν το ηλεκτρικό εργοστάσιο της Βέροιας... 1947: Πεθαίνει ο Ρούντολφ Ες... 1980: Πεθαίνει ο Ζαν-Πολ Σαρτρ... 2003: Υπογράφεται στην Αθήνα (στοά Αττάλου) η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με δέκα νέες χώρες (Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία).
Περισσότερα...
H παπάρα
  • Τους ήρθε αχαμνά

    20 Απρ 2021, 14:32

    Τα ερωτηματικά εγείρονται με τον τρόπο διεξαγωγής του διπλωματικού διαλόγου και διαπραγμάτευσης για την οποία θα πρέπει να αποφεύγεται η «διπλωματία του διαλόγου». Η τελευταία έχει κατακριθεί τόσο στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία όσο και στην διπλωματική πρακτική ως αδιέξοδη και δυνητικά ζημιογόνος. Αν και μπορεί ενίοτε να λειτουργήσει ως ψυχοθεραπεία για τα θυμικά τραύματα ενός κοινωνικού σώματος ενώ προσφέρει και άφθονα χειροκροτήματα.

    Π.Κ. Ιωακειμίδης

    (Τους ήρθε αχαμνά των σημιτανθρώπων το σόου Δένδια στην Αγκυρα. Και βγάζουν –παράλληλα με τη διαφωνία τους επί της τακτικής- και όλον τον χολερικό ελιτισμό τους. Επί της ουσίας, βέβαια, οι δυο τακτικές δεν είναι παρά οι δυο όψεις του νομίσματος του ελληνικού αστικού εθνικισμού).

  • Ωχριά μπροστά του ο Πινόκιο

    19 Απρ 2021, 12:02

    Σε ό,τι αφορά την ερώτηση που έχει να κάνει με το αν το σύστημα Υγείας είναι αποκλειστικά και μόνο για τη διαχείριση του κορονοϊού η απάντηση είναι σαφής και η απάντηση είναι όχι. Το σύστημα Υγείας παρέχει υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες που το έχουν ανάγκη. Αυτό φαίνεται κατ' αρχάς στις εφημερίες των Νοσοκομείων, όπου το πρόγραμμα εφημέρευσης σε όλη την επικράτεια συνεχίζεται κανονικά.

    Βασίλης Κοντοζαμάνης

    (Μήπως να μας έλεγες τίποτα για την περικοπή κατά 80% όλων των τακτικών χειρουργείων;)

  • Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ

    15 Απρ 2021, 12:41

    Το ΕΚ υπογραμμίζει ότι οι ταξιδιώτες θέλουν «ασφαλή, καθαρό και περισσότερο βιώσιμο τουρισμό» και καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν κοινά κριτήρια για ασφαλή τουρισμό, χωρίς χρονοτριβή. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ευρωπαϊκό πρωτόκολλο υγείας και ασφάλειας για τη διεξαγωγή τεστ προ αναχώρησης, ενώ θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η επιβολή καραντίνας μόνο ως ύστατη λύση. Ενα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διευκόλυνε τα ταξίδια και θα αποτελούσε εναλλακτική λύση έναντι των μοριακών τεστ και της επιβολής καραντίνας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Το νέο πιστοποιητικό θα πρέπει να συνάδει με τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων και θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιείται μόλις υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν μεταδίδουν τον ιό.

    Δελτίο Τύπου Ευρωκοινοβουλίου

    (Τι να κάνουν και οι ευρωβουλευτές; Πρέπει να λένε και καμιά μαλακία για να περνάει η ώρα και να δικαιολογούν τις μισθάρες τους)

  • Το κόμπλεξ του ραβδούχου δούλου

    13 Απρ 2021, 09:38

    Επιχειρείται από την Αντιπολίτευση η θεμελίωση μιας αντίληψης περί δήθεν ύπαρξης μιας αστυνομίας η οποία βρίσκεται απέναντι στους νέους συμπολίτες μας, μιας αστυνομίας που έχει απεκδυθεί κάθε είδους ευαισθησία απέναντι στη νεολαία και ειδικότερα σε ανήλικα άτομα. Ουδέν αναληθέστερον. Η προστασία ανηλίκων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στο νεοεκπονηθέν Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής για την περίοδο 2020-2024.

    Ελευθέριος Οικονόμου (συνταξιούχος μπάτσος, υφυπουργός Προ Πο)

    (Να πούμε «ρωτήστε τους νέους να σας πουν»; Περιττεύει. Αν χαρακτηρίζει κάτι διαχρονικά τη μπατσαρία, είναι το ιδιαίτερο μένος ενάντια στους νέους. Οχι μόνο στις αγωνιστικές εκδηλώσεις τους, αλλά και στην καθημερινότητά τους. Ο μπάτσος νιώθει κόμπλεξ απέναντι στον νέο, ιδιαίτερα όταν είναι συνομήλικός του ή σχεδόν συνομήλικός του. Είναι το κόμπλεξ του ραβδούχου δούλου που θέλει να βιώσει την εξουσία που του παραχώρησαν τ' αφεντικά)

  • Ο «καλός» και οι «κακοί»

    12 Απρ 2021, 09:27

    Εμείς ζητήσαμε και χθες να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα αλλά η Επιτροπή μας είπε να περιμένουμε άλλη μία βδομάδα. Θα το ξαναφέρουμε καθώς πρόθεσή μας είναι να ανοίξουν. Εχω κάνει αυτοψία σε πολλά από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, η ευταξία και οι επενδύσεις που έχουν κάνει σε μηχανήματα υγείας είναι πολύ μεγάλες και εκτιμώ ότι δεν θα επιβαρύνουν. Πιστεύω την επόμενη βδομάδα να πείσουμε την Επιτροπή, εφόσον βεβαίως και η πανδημία πηγαίνει καλύτερα.

    Αδωνις Γεωργιάδης (στου Αυτιά)

    (Το γκεμπελίστικο παιχνίδι το ξέρουν καλά οι ακροδεξιοί: «Εμείς πιέζουμε, αλλά δεν μας αφήνουν οι ξεροκέφαλοι της Επιτροπής, που δε βλέπουν τα μηχανήματα υγείας που έχουν βάλει οι καπιταλιστές των Mall. Διαβάζει (και) eksegersi.gr, όπως βλέπουμε. Είχε μιλήσει για ιονιστές, τον κράξαμε και τώρα μιλάει γενικά για… μηχανήματα υγείας).

Περισσότερα...
Επιλεγμένα θέματα
10 Ιαν 2021, 20:02

Πανδημία και lockdown: Να διδαχτούμε από τους εργάτες της Ιταλίας

Mετά το τέλος των γιορτών η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ανοίξει τα δημοτικά και…

28 Οκτ 2020, 18:26

Lockdown ΤΩΡΑ για να μη θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών

17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

Δείτε όλα τα ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αφίσες













Εκδόσεις
10 Ιαν 2021, 20:02

Πανδημία και lockdown: Να διδαχτούμε από τους εργάτες της Ιταλίας

28 Οκτ 2020, 18:26

Lockdown ΤΩΡΑ για να μη θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών

17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

27 Ιούν 2020, 00:00

Για την πανδημία των αντεργατικών μέτρων χρειαζόμαστε ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Αφιερώματα
4 Νοέ 2017, 00:00

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

16 Νοέ 2013, 00:00

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (5)

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρχείο Εφημερίδας
Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία πλοήγησης στην ηλεκτρονική εφημερίδα μας. Eπισκεπτόμενοι τον ιστότοπό μας, συμφωνείτε με αυτό.ΟΚ