Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ευτυχώς, δεν ζούμε στην εποχή του Νασρεντίν Χότζα
  • Να σταματήσει τώρα ο εγκλεισμός των μεταναστών και προσφύγων
  • Εκεί που καμαρώνουν επειδή βασανίζουν τους κρατούμενους…
  • Σαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη
  • Εξασφάλιση φοιτητικής στέγης: το πιο σύντομο ανέκδοτο
  • Οι Patriot πήγαν στη Σαουδική Αραβία με αμερικάνικη εντολή και μόνο με αμερικάνικη εντολή θα φύγουν
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Ιδιωτικά σχολεία: Συνθήκες εργασιακής εξόντωσης και ηθικής απαξίωσης των εκπαιδευτικών
Εργατικά Παιδεία

Ιδιωτικά σχολεία: Συνθήκες εργασιακής εξόντωσης και ηθικής απαξίωσης των εκπαιδευτικών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Ιούλ 2025, 12:27
S

Στα ιδιωτικά σχολεία των εμπόρων της γνώσης βασίλευε και βασιλεύει πάντα ο εργασιακός μεσαίωνας. Ομως, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπου έχει αποθεωθεί η ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών και ευνοείται ασυστόλως η επιχειρηματική ασυδοσία, τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Ειδικά μετά την επιβολή του νόμου Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση, οι συνθήκες εργασιακής εξόντωσης και ηθικής απαξίωσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών έχουν αγγίξει ταβάνι. Εάν προσθέσουμε και την επέλαση των ξένων funds, που αναφανδόν καταπίνουν μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους εξασφάλισε «καλό», «δίκαιο και λογικό» θεσμικό πλαίσιο, αντιλαμβανόμαστε ότι το τοπίο γίνεται δυστοπικό για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τελευταία καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, σημεία και τέρατα συμβαίνουν σε ιδιωτικό σχολείο της Ανατολικής Αττικής. Τις αφάνταστες και προκλητικές παρανομίες της εργοδοσίας κατήγγειλε στην ΟΙΕΛΕ ομάδα πρώην και νυν εκπαιδευτικών της εν λόγω σχολικής εργασιακής γαλέρας.

Μεταξύ άλλων, καταγγέλλονται:

  • Εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται, όχι με νόμιμες συμβάσεις, αλλά με συμβάσεις διοικητικού προσωπικού, προφανώς διότι οι αμοιβές είναι πολύ μικρότερες
  • Δεν τηρείται το νόμιμο ωρολόγιο πρόγραμματου Υπουργείου Παιδείας
  • Οι βαθμολογίες είναι πλασματικές με βάση τις επιθυμίες των γονιών!
  • Πλαστά βιβλία ύλης και παραποιημένα απουσιολόγια για να παίρνουν οι παρανόμως απόντες μαθητές ακόμη και για …μισό διδακτικό έτος απολυτήριο τίτλο!
  • Οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να διδάσκουν διπλό πρόγραμμα!Και το πρόγραμμα του Υπουργείου και το πρόγραμμα ΙΒ, χωρίς να αμείβονται επιπλέον
  • Οι εκπαιδευτικοί κατασκευάζουν εκπαιδευτικό υλικό χωρίς αμοιβή
  • Οι εκπαιδευτικοί εργάζονται πολύ παραπάνω από το νόμιμο ωράριό τους, και πάλι χωρίς αμοιβή
  • Απαγορεύεται στους εκπαιδευτικούς να συνομιλούν μεταξύ τους (!!) στους κοινούς χώρους (βιβλιοθήκες, αυλή, εργαστήρια) για να μην αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις. Προφανώς στόχος είναι να μην συζητούνται οι άθλιες συνθήκες εργασίας
  • Εκδικητικές απολύσειςσε όσες και όσους τολμούν να εκφράσουν αντιρρήσεις στις παρανομίες και σε όσους ζητούν νόμιμες αποδοχές και ωράριο
  • Η επωδός του/της ιδιοκτήτη στη διαδικασία πρόσληψης είναι: «Εδώ δεν υπάρχουν συνδικαλισμοί, σωματεία και δικαιώματα».
  • Και ποιο είναι το «τυράκι» μιας που ελάχιστοι εκπαιδευτικοί παίρνουν τα νόμιμα και οι συνθήκες εργασίας τραγικές; Η διοίκηση του σχολείου, απολύτως παράνομα, «μοιράζει» στους συναδέλφους πανάκριβα ιδιαίτερα(τιμές άνω των 50 ευρώ την ώρα) σε πλούσιες οικογένειες.

Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε τη συγκεκριμένη καταγγελία στο υπουργείο Παιδείας και στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ελπίζοντας, λέει, αυτές να …κινητοποιηθούν. Η πράξη, όμως, έχει δείξει ότι επανειλημμένες καταγγελίες έχουν πέσει στο κενό, οι Διευθύνσεις, με εντολές άνωθεν, κάνουν τα στραβά μάτια και οι παρανομίες κουκουλώνονται για να μη θιχτεί η αγαπημένη «ιδιωτική πρωτοβουλία». Ετσι, οι σχολάρχες έχουν λυμένα χέρια να ξεσαλώνουν. Η ίδια η συνδικαλιστική γραφειοκρατία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι την τελευταία πενταετία, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως, οργιάζουν οι ελεύθερες, χωρίς καμιά αξιολογική διαδικασία, απολύσεις, η κατάργηση ουσιαστικά του συλλόγου διδασκόντων, οι δια της βίας «παραιτήσεις», οι μονομερείς και βλαπτικές μεταβολές ωραρίων και πολλά ακόμη. Αποτέλεσμα; Περίπου οι μισοί ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από το 2020 που ψηφίστηκε ο νόμος έως σήμερα έχουν απολυθεί ή παραιτηθεί από τα ιδιωτικά σχολεία!

Το Δελτίο Τύπου της ΟΙΕΛΕ

Ιδού το απεχθές πρόσωπο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δια χειρός Κεραμέως, συμπυκνωμένο σε ένα ιδιωτικό σχολείο της Ανατ.  Αττικής: Εκδικητικές απολύσεις, παράνομες συμβάσεις, πλαστές βαθμολογίες, παραποιημένα απουσιολόγια, απλήρωτη εργασία

 Αδιανόητη, πραγματικά απίστευτη καταγγελία για ιδιωτικό σχολείο της Ανατολικής Αττικής που αυτοπροβάλλεται ως δήθεν «προοδευτικό» και «συμπεριληπτικό», λάβαμε σήμερα από ομάδα πρώην και νυν εκπαιδευτικών του. Οι παρανομίες τόσο της εργατικής όσο και της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, σοκάρουν! Εκπαιδευτικοί χωρίς νόμιμο διορισμό που δεν λαμβάνουν τις νόμιμες αποδοχές, πλαστές βαθμολογίες, παραποιημένα απουσιολόγια για να παίρνουν κάποια παιδιά άκοπα το απολυτήριό τους, είναι μερικές μόνο από τις βαρύτατες παρανομίες που καταγγέλλονται. Είναι σημαντικό να ειπωθεί πως το συγκεκριμένο σχολείο δεν απασχολεί πρώτη φορά (παρά το σχετικά βραχύ βίο του) την εκπαιδευτική επικαιρότητα. Μάλιστα είχε απειλήσει νομικά και το ίδιο το …Υπουργείο Παιδείας, που «τόλμησε» να ζητήσει έλεγχο για καταγγελίες που είχαν κατατεθεί εις βάρος του.

Συνοπτικά μεταξύ άλλων, καταγγέλλονται:

  • Συνάδελφοι προσλαμβάνονται, όχι με νόμιμες συμβάσεις , αλλά με συμβάσεις διοικητικού προσωπικού, προφανώς διότι οι αμοιβές είναι πολύ μικρότερες
  • Δεν τηρείται το νόμιμο ωρολόγιο πρόγραμματου Υπουργείου Παιδείας
  • Οι βαθμολογίες είναι πλασματικές με βάση τις επιθυμίες των γονιών!
  • Πλαστά βιβλία ύλης και παραποιημένα απουσιολόγια για να παίρνουν οι παρανόμως απόντες μαθητές ακόμη και για …μισό διδακτικό έτος απολυτήριο τίτλο!
  • Οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να διδάσκουν διπλό πρόγραμμα!Και το πρόγραμμα του Υπουργείου και το πρόγραμμα ΙΒ, χωρίς να αμείβονται επιπλέον
  • Οι εκπαιδευτικοί κατασκευάζουν εκπαιδευτικό υλικό χωρίς αμοιβή
  • Οι εκπαιδευτικοί εργάζονται πολύ παραπάνω από το νόμιμο ωράριό τους, και πάλι χωρίς αμοιβή
  • Απαγορεύεται στους εκπαιδευτικούς να συνομιλούν μεταξύ τους (!!) στους κοινούς χώρους (βιβλιοθήκες, αυλή, εργαστήρια) για να μην αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις. Προφανώς στόχος είναι να μην συζητούνται οι άθλιες συνθήκες εργασίας
  • Εκδικητικές απολύσειςσε όσες και όσους τολμούν να εκφράσουν αντιρρήσεις στις παρανομίες και σε όσους ζητούν νόμιμες αποδοχές και ωράριο
  • Η επωδός του/της ιδιοκτήτη στη διαδικασία πρόσληψης είναι: «Εδώ δεν υπάρχουν συνδικαλισμοί, σωματεία και δικαιώματα».
  • Και ποιο είναι το «τυράκι» μιας που ελάχιστοι εκπαιδευτικοί παίρνουν τα νόμιμα και οι συνθήκες εργασίας τραγικές; Η διοίκηση του σχολείου, απολύτως παράνομα, «μοιράζει» στους συναδέλφους πανάκριβα ιδιαίτερα(τιμές άνω των 50 ευρώ την ώρα) σε πλούσιες οικογένειες

Κάποιοι πληροφορήθηκαν για τις τραγικές εργασιακές συνθήκες στην ιδιωτική εκπαίδευση από τα ΜΜΕ λόγω των μαζικών απολύσεων στο Κολλέγιο Αθηνών. Όμως εμείς που εργαζόμαστε στο πεδίο, ξέρουμε καλά ότι η κατάσταση στα ιδιωτικά σχολεία έχει επιδεινωθεί δραματικά την τελευταία πενταετία, μετά την ψήφιση του Νόμου Κεραμέως το 2020, που έχει επιφέρει ελεύθερες, χωρίς καμιά αξιολογική διαδικασία, απολύσεις, κατάργηση ουσιαστικά του συλλόγου διδασκόντων, δια της βίας «παραιτήσεις», μονομερείς και βλαπτικές μεταβολές ωραρίων και πολλά ακόμη. Αποτέλεσμα; Περίπου οι μισοί ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από το 2020 που ψηφίστηκε ο νόμος έως σήμερα έχουν απολυθεί ή παραιτηθεί από τα ιδιωτικά σχολεία! Νούμερο ιστορικό, απλησίαστο για οποιοδήποτε άλλο τομέα της ιδιωτικής οικονομίας!

Η ΟΙΕΛΕ αποστέλλει την συγκεκριμένη καταγγελία στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με την ελπίδα οι υπεύθυνοι να κινητοποιηθούν. Όσο όμως το νομοθετικό πλαίσιο της ιδιωτικής εκπαίδευσης «μυρίζει» Μεσαίωνα, ελάχιστα πράγματα θα βελτιωθούν. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα ιδιωτικά σχολεία, άρα και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Το να λαμβάνουν οι μαθητές βαθμούς αναλόγως της αξίας τους δεν είναι απλώς ζήτημα βούλησης. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας για να διαφυλαχθεί η ισονομία ανάμεσα σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικής και κοινωνικής προέλευσης.

Ακολουθεί τμήμα μόνο της καταγγελίας για να διαβάσει ο κάθε ενδιαφερόμενος πώς έχουν καταντήσει τα ιδιωτικά σχολεία δια χειρός Κεραμέως…

«(…) Πρόκειται για γνωστό ιδιωτικό σχολείο της Ανατολικής Αττικής, που διατείνεται ότι υποστηρίζει την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τη συμπερίληψη μεταξύ μαθητών με το αζημίωτο, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στο έπακρο.

Στο συγκεκριμένο σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επικρατούν συνθήκες εργασιακής εξόντωσης, αλλά και ηθικής απαξίωσης των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί υπηρετώντας ένα ”νέο” μοντέλο εκπαίδευσης ακολουθούν ένα υβριδικό πρόγραμμα διδασκαλίας που περιλαμβάνει το διαμορφωμένο κατά το δοκούν των διευθυντικών στελεχών, πρόγραμμα του υπουργείου, ενώ παράλληλα υποχρεούνται να τηρούν το πρόγραμμα για το IB.

Το ωράριο διδασκαλίας διαμορφώνεται μέσα από αλχημείες και μικρότερο από τον προβλεπόμενο βάσει νόμου χρόνο διδασκαλίας, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην προλαβαίνουν να αφομοιώσουν το μάθημα, ενώ οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να ολοκληρώσουν την ύλη ασθμαίνοντας.

Κάποια από τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών είναι:

  • Διδασκαλία μαθημάτων IB και παράλληλα μαθήματα του υπουργείου, πολλών διαφορετικών αντικειμένων, χωρίς να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος διδασκαλίας.
  • Συμμετοχή και υποστήριξη σεμιναρίων επί πληρωμή για τους μαθητές.
  • Συγκέντρωση υλικού φωτογραφικού και έγγραφου για τα social media αλλά και την ιστοσελίδα του σχολείου.
  • Δημιουργία υλικού για τα IB μαθήματα χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή.
  • Πλασματικές βαθμολογίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις κάποιων γονέων και όχι με την κρίση των εκπαιδευτικών.
  • Κανονική διδασκαλία αμισθί σε περίπτωση αναπλήρωσης άλλου συναδέλφου.
  • Εξοντωτικές καθημερινές εφημερίες σε κάθε διάλειμμα, χωρίς δικαίωμα ανάπαυσης για τον εκπαιδευτικό.

Παράλληλα το κλίμα στο σχολείο είναι ασφυκτικό καθώς δεν επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να μιλάνε μεταξύ τους σε κοινόχρηστους χώρους του σχολείου, όπως η βιβλιοθήκη ή κάποια εργαστήρια, προκειμένου να μην αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις. Η επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων είναι ανύπαρκτη, καθώς οφείλουν να βρίσκονται στο πόστο τους, χωρίς να μιλάνε.

Οι απαξιωτικές συμπεριφορές των διευθυντικών στελεχών προς τους καθηγητές είναι καθημερινότητα, καθώς απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς με εξαιρετικά επιθετικό ύφος και άσχημο λεξιλόγιο, δημιουργώντας μονίμως την αίσθηση της απειλής για απόλυση χωρίς κανένα νόμιμο λόγο. Παράλληλα τα διευθυντικά στελέχη προσπαθούν να διασπάσουν το φιλικό κλίμα μεταξύ των συναδέλφων κατηγορώντας τον έναν στον άλλο και εκτοξεύοντας απειλές απόλυσης σε περίπτωση οποιασδήποτε σύνδεσης μεταξύ τους.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι εικονικές εργασιακές συμβάσεις με διαφορετικό ωράριο από το αληθινό (πάντα μικρότερο) και η δήλωση ως υπαλλήλων γραφείου των εκπαιδευτικών, αντί των αντίστοιχων καθηγητικών ειδικοτήτων. Η απαίτηση για υπογραφή συνελεύσεων στα πρακτικά του συλλόγου διδασκόντων, που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, αλλά και ο εξαναγκασμός για δημιουργία πλαστών βιβλίων ύλης, σύμφωνα με το υπουργείο και όχι με την πραγματική ροή και διδασκαλία της ύλης. Όπως επίσης και τα πλαστά παρουσιολόγια, που εμφανίζουν ως παρόντες, μαθητές που απουσίαζαν κατά τη διάρκεια του μισού διδακτικού έτους.

Ως κερασάκι στην τούρτα έρχονται να προστεθούν εκδικητικές απολύσεις εκπαιδευτικών, χωρίς καμία δικαιολογία, επειδή διεκδίκησαν νόμιμες συμβάσεις εργασίας και νόμιμες αμοιβές.

Όλα αυτά σε ένα σχολείο που τα στελέχη του το ορίζουν ως δημοκρατικό, συμπεριληπτικό και εναλλακτικό. Σε ένα σχολείο που υπόσχεται πολλά και δεν παρέχει ούτε τα ελάχιστα στους μαθητές του, αλλά απομυζεί οικονομικά τις οικογένειες τους σε κάθε ευκαιρία και αγαπά να μισεί τους εκπαιδευτικούς που το στηρίζουν. Μπορεί άραγε ένα τέτοιο σχολείο να παράγει αξιόλογή παιδεία και να σεβαστεί τους μαθητές του;»

Εκτύπωση 🖨
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΙδού η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ (ντοκουμέντα)
Επόμενο άρθρο Oλοι-ες στην αντισιωνιστική συγκέντρωση την Παρασκευή 25/7 στις 20:00 στο Μοναστηράκι

Σχετικά Αρθρα

Εξασφάλιση φοιτητικής στέγης: το πιο σύντομο ανέκδοτο

Παιδεία 31 Αυγ 2026, 18:28

Μητσοτάκης και Ζαχαράκη έδωσαν εντολή να ανακτήσουν άμεσα τις άδειές τους τα τρία κομμένα από το ΣτΕ ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Η ΕΘΑΑΕ προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα της «ανεξαρτησίας»

Παιδεία 30 Αυγ 2026, 09:05

Η Χρύσα Χοτζόγλου επιστρέφει στο σχολείο της

Να μπει τέλος στον Γολγοθά της δίωξής της και σε όλα τα πειθαρχικά εναντίον εκπαιδευτικών

Εργατικά 28 Αυγ 2026, 07:35

ΕΟΔΥ: Zητούν από εργαζόμενους να επιστρέψουν αναδρομικά επίδομα που οι ίδιοι τους είχαν καταβάλει

Εργατικά 27 Αυγ 2026, 09:54

Επιμένει στον γκεμπελισμό για τις συντάξεις χηρείας η Κεραμέως

Εργατικά 26 Αυγ 2026, 23:14

Με νέα δίωξη παραπέμπουν στο Πειθαρχικό συνταξιούχους (!) και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς στον Πειραιά

Εργατικά 20 Αυγ 2026, 20:19
Ροή Ειδήσεων
Οικονομία

Ευτυχώς, δεν ζούμε στην εποχή του Νασρεντίν Χότζα

1 Σεπ 2026, 13:55
Καταστολή

Να σταματήσει τώρα ο εγκλεισμός των μεταναστών και προσφύγων

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών

1 Σεπ 2026, 10:51
Διεθνή

Εκεί που καμαρώνουν επειδή βασανίζουν τους κρατούμενους…

1 Σεπ 2026, 10:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη

1 Σεπ 2026, 00:01
Παιδεία

Εξασφάλιση φοιτητικής στέγης: το πιο σύντομο ανέκδοτο

31 Αυγ 2026, 18:28
Πολιτική

Οι Patriot πήγαν στη Σαουδική Αραβία με αμερικάνικη εντολή και μόνο με αμερικάνικη εντολή θα φύγουν

Ο ελληνικός λαός πληρώνει το κόστος για την πολεμική οχύρωση του αιμοσταγούς βασίλειου των Σαούδ

31 Αυγ 2026, 18:21
Κόντρες

Αυτή η κωλοτούμπα είναι στανταράκι

31 Αυγ 2026, 12:16
Διεθνή

Οποιος διαθέτει αυτή την Αντίσταση, αυτούς τους νέους που θυσιάζονται και έναν λαό που θυσιάζεται για την πατρίδα του δεν μπορεί να ηττηθεί

31 Αυγ 2026, 09:40
Διεθνή

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ «εχθρό της ανθρωπότητας»

31 Αυγ 2026, 09:03
Διεθνή

Guardian: Ο πόλεμος του Τραμπ κατά του Ιράν εξαντλεί ταχύτατα τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν έγγραφα και συνεντεύξεις

31 Αυγ 2026, 05:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου

31 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Χουδαΐφα αλ-Καχλούτ (Αμπού Ομπάιντα): in memoriam

30 Αυγ 2026, 20:13
Διεθνή

Τα ρετάλια του τσαβικού καθεστώτος παρέδωσαν τα πετρέλαια της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ

30 Αυγ 2026, 12:01
Πολιτισμός

Eκατοντάδες άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων καλούν τη Μόστρα της Βενετίας να υψώσει την παλαιστινιακή σημαία

Ανί Ερνό, Ρότζερ Γουότερς, Γκάι Πιρς, Ματέο Γκαρόνε, Πολ Λάβερτι μεταξύ των υπογραφόντων

30 Αυγ 2026, 10:10
Παιδεία

Μητσοτάκης και Ζαχαράκη έδωσαν εντολή να ανακτήσουν άμεσα τις άδειές τους τα τρία κομμένα από το ΣτΕ ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Η ΕΘΑΑΕ προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα της «ανεξαρτησίας»

30 Αυγ 2026, 09:05
Διεθνή

Η κρίση του παλαιστινιακού πολιτικού συστήματος και οι εκλογές ως «Panadol»

30 Αυγ 2026, 05:59
Πολιτισμός

Πέτερ Χάντκε, Ανέμελη δυστυχία

30 Αυγ 2026, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου

30 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Κάλπες υπό πολιορκία: Μπορεί η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της Παλαιστίνης εδώ και δύο δεκαετίες να επιβιώσει της κατοχής;

29 Αυγ 2026, 13:49
Διεθνή

Αλ-Χίντι: Τα αποτελέσματα της τρέχουσας αντιπαράθεσης θα διαμορφώσουν το μέλλον της Παλαιστίνης και της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες

29 Αυγ 2026, 10:09
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη

Ημέρα ενάντια στις πολεμικές δαπάνες.

Ημέρα των συνδικάτων για την ειρήνη και τον αφοπλισμό.

Κατάρ: Ημέρα ανεξαρτησίας (1971).

Αίγυπτος, Λιβύη: Ημέρα επανάστασης (1969).

Πουέρτο Ρίκο: Ημέρα εργασίας (1894).

Τανζανία: Ημέρα ηρώων.

1926: Καθιερώνεται ο πολιτικός γάμος στην Τουρκία.

1946: Επαναφορά του Γεωργίου Β’ με δημοψήφισμα (68% ναι, 10,5% όχι, 21,2% λευκά). Από τη ψηφοφορία απέχουν το ΚΚΕ και τα ΕΑΜικά κόμματα.

1953: Συγχώνευση του Δημοκρατικού Κόμματος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος, ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού.

1982: Κλείνει η «ΧρωΠει», 6.000 μένουν άνεργοι.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo