Οι πρώτες πληροφορίες φέρουν την παραιτηθείσα ηγεσία της ΕΥΠ να έχει περιπέσει σε πάμπολλα αμαρτήματα, να έχει συνδεθεί και εν πολλοίς να έχει διαβρωθεί από ξένες υπηρεσίες και από σκοτεινά επιχειρηματικά δίκτυα, με δόλιους σκοπούς. Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και εσχάτως πολιτικών.
Εφθασε η ΕΥΠ να ελέγχει σχεδόν 25.000 επισυνδέσεις τον χρόνο. Ο αριθμός από μόνος του σοκάρει, προκαλώντας ερωτηματικά. Η ευκολία επίσης με την οποία η διοίκησή της αποδέχθηκε αιτήματα ξένων υπηρεσιών να παγιδευθεί το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, την εποχή που ήταν ευρωβουλευτής, δηλώνει το μέγεθος της φθοράς, της επιπολαιότητας, της έλλειψης δημοκρατικής ευαισθησίας και βεβαίως της διάβρωσης που έχει υποστεί. Αυτή δεν ήταν Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σουρωτήρι ήταν, τρύπια από όλες τις απόψεις. Η δράση και η συμπεριφορά των υπευθύνων της μάλλον σε εξαρτημένο παραμάγαζο παρέπεμπε παρά σε οτιδήποτε άλλο.
Το Βήμα της Κυριακής, 7.8.2022, Editorial
(Ο απλούστατος συνειρμός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μετά τον Κοντολέοντα και τον Δημητριάδη οφείλει να παραιτηθεί ο Γεραπετρίτης, ο τυπικά αρμόδιος για την ΕΥΠ/ΚΥΠ υπουργός. Να παραδεχτεί ότι ήταν ανίκανος και ότι κάτω από τη μύτη του η ΕΥΠ/ΚΥΠ είχε μετατραπεί σ’ αυτό που περιγράφει η κυριακάτικη φυλλάδα του Συγκροτήματος Μαρινάκη. Ποιος όμως θα πιστέψει ότι φταίει ο Γεραπετρίτης και όχι ο επικεφαλής του… «επιτελικού κράτους» Μητσοτάκης; Αλλωστε, ο Κοντολέων ήταν προσωπική του επιλογή και τον επέβαλε περιφρονώντας κάθε έννοια νομιμότητας. Κι ήταν αυτός -ο Μητσοτάκης- που πέρασε την αρμοδιότητα της ΕΥΠ/ΚΥΠ στο μέγαρο Μαξίμου, για να στεγανοποιήσει απόλυτα τη συνεργασία του με τον Κοντολέοντα. Το σκάνδαλο είναι αποκλειστικά του Μητσοτάκη και κανενός άλλου. Το μήνυμα από το Συγκρότημα προς τον Μητσοτάκη είναι πως σ’ αυτή τη βρομερή υπόθεση δεν μπορούν να τον καλύψουν με τον τρόπο που τον καλύπτουν σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές της πολιτικής που ασκεί)