Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • 8.5.2026: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο
  • Τα «Νέα» επιτίθενται στην ΑΑΔΕ του Πιτσιλή για το διωγμό της Π. Τυχεροπούλου
  • Δήμος Αθήνας: αγνοεί τα αιτήματα των σχολείων, δεν δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου, παραχωρεί τους σχολικούς χώρους για εξετάσεις κερδοσκοπικών φορέων
  • Σκιές στον Εβρο: pushbacks, «βαρκάρηδες» και κυκλώματα διακίνησης και δωροληψίας
  • Εστιακοί Φοιτητές Θεσσαλονίκης: Κινδυνεύουμε με έξωση αν δεν υπογράψουμε το εκβιαστικό τελεσίγραφο-ιδιωτικό συμφωνητικό του νέου εσωτερικού κανονισμού
  • Σαν σήμερα 4 Μάη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Γαλλία: Ψευτοδιλήμματα της αστικής εξουσίας
Διεθνή

Γαλλία: Ψευτοδιλήμματα της αστικής εξουσίας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Απρ 2022, 22:30

Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής ζούμε στον αστερισμό των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Τα ψευτοδιλήμματα πέφτουν βροχή: «δημοκρατία ή φασισμός;», «δημοκρατία ή λαϊκισμός;», «Ευρώπη ή αντιευρωπαϊσμός;» και πάει λέγοντας. 

Αν κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι προς το νότο, στην Ιταλία, θα βρούμε τον Ματέο Σαλβίνι και τη Λέγκα του να αποτελούν μέρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση Ντράγκι (προηγουμένως στήριξε την πρώτη κυβέρνηση Κόντε, μαζί με το «Κίνημα 5 Αστέρων»), χωρίς το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας να ενοχλείται από το νεοφασιστικό, ρατσιστικό, ξενοφοβικό, λαϊκιστικό, αντι-ΕΕ πρόγραμμα της Λέγκα.

Ο Σαλβίνι και η Λέγκα δοκιμάστηκαν κυβερνητικά και έδειξαν ότι δεν εννοούν τίποτα απ’ όσα έλεγαν ενάντια στην ΕΕ και την ιταλική κεφαλαιοκρατία. Ετσι, το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα τους αγκάλιασε και τους θεωρεί πλέον ως μια συνιστώσα του «δημοκρατικού τόξου». Η δημιουργία ενός ανοιχτά φασιστικού μορφώματος στα δεξιά της Λέγκα, των «Αδερφών της Ιταλίας», βοήθησε τον Σαλβίνι να ρετουσάρει τη ρητορική του και να νομιμοποιήσει τη Λέγκα ως «συστημικό» κόμμα.

Το ίδιο προσπαθεί να κάνει η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Εδιωξε από το κόμμα πρώτα τον πατέρα της και μετά την ανιψιά της, άλλαξε το όνομα από «Εθνικό Μέτωπο» σε «Εθνική Συσπείρωση» και σ’ αυτές τις εκλογές εγκατέλειψε τη λυσσασμένη ξενοφοβική και ρατσιστική ρητορική (μέχρι και σέλφι με μουσουλμάνα φρόντισε να βγάλει!) και την έφερε στα μέτρα της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς. Εγκατέλειψε ακόμα και την αντι-ΕΕ ρητορική των προηγούμενων χρόνων. Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε σαν η προστάτιδα του «πορτοφολιού» των Γάλλων, ου μην και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, υποσχόμενη επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 (από τα 62), την ώρα που ο Μακρόν ανακοίνωνε αύξησή του στα 65. Κι όπως ακριβώς έγινε στην Ιταλία, εμφανίστηκε και στη Γαλλία ένα ανοιχτά φασιστικό μόρφωμα, με επικεφαλής έναν ρατσιστή κρυφοναζιστή, τον Ζεμούρ, που δούλεψε ως μοχλός δημοκρατικής νομιμοποίησης της Λεπέν.

Αλήθεια, ποιος μιλάει για δημοκρατία; Ο Μακρόν που έδωσε χαρακτήρα πογκρόμ στην καταστολή του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, βάζοντας τους μπάτσους να εκτοξεύουν βομβίδες χημικών σε ευθεία βολή, με αποτέλεσμα πολλοί διαδηλωτές να χάσουν μάτια, άλλοι να τρυματιστούν σοβαρά, να υπάρξουν ακόμα και θάνατοι;

Είναι αλήθεια ότι το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα στη Γαλλία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δε θέλει τη Λεπέν. Τη θεωρεί αναξιόπιστη και τυχοδιώκτρια και πιθανή πηγή προβλημάτων αν βρεθεί επικεφαλής του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Δεν την φοβάται, όμως. Οπως δεν φοβήθηκε τον Τραμπ, μολονότι και το λεγόμενο «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές πρωτεύουσες αισθάνονταν αηδία στη θέα και στο άκουσμά του. Ξέρει πως και η Λεπέν, αν θέλει να επιβιώσει πολιτικά, θα πρέπει να κάνει ό,τι έκανε ο Σαλβίνι. Ετσι και εκλεγεί η Λεπέν θα αγκαλιαστεί με όλους και θα την αγκαλιάσουν όλοι, όπως αγκαλιάζουν τη θρησκόληπτη, ξενοφοβική, κρυφοφασιστική τριπλέτα των Κατσίνσκι, Μοραβιέτσκι, Ντούντα στην Πολωνία, που πρωταγωνιστεί στην αντι-ρωσική υστερία.

Αν θέλουμε με δυο λόγια να εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, θα λέγαμε ότι νίκησε ο κοινοβουλευτικός κρετινισμός. Η αποχή έφτασε το 26,31% (έναντι 22,22% στον πρώτο γύρο του 2017) κι αυτό το ποσοστό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το 28,4% του 2002. Η αύξηση της αποχής ήταν ελάχιστη και το τελικό ποσοστό της πολύ χαμηλό, δείγμα του ότι οι λαϊκοί αγώνες του τελευταίου διαστήματος δεν οδήγησαν σε μια εκλογική καταδίκη του συστήματος. Οι γάλλοι εργάτες, εργαζόμενοι, αγρότες εξακολουθούν να επιδεικνύουν εκλογική συνέπεια, θεωρώντας προφανώς ότι η ψήφος τους μετράει (κι ας μην μετράει).

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μια συνεπής ταξική-επαναστατική δύναμη, ικανή να συνδυάσει κοινοβουλευτικό και (κυρίως) εξωκοινοβουλευτικό αγώνα, η ψήφος αντικαθρεφτίζει όλη την αντιφατικότητα του αυθόρμητου κινήματος των τελευταίων ετών. Ετσι, ένας πολιτικός κλόουν, παλιός τροτσκιστής που είχε κάνει εισοδισμό στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας, από το οποίο κάποια στιγμή αποχώρησε, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, έφτασε το 21,95%, πήρε την τρίτη θέση και έχασε τη δεύτερη από τη Λεπέν για 500.000 ψήφους.

Στην πρώτη μετεκλογική του ομιλία ο Μελανσόν φρόντισε να πει ότι εξακολουθεί να πιστεύει στην αστική δημοκρατία και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν τη Λεπέν. Το επανέλαβε τρεις φορές, με εμφατικό τρόπο και θεατρινίστικη ρητορική. Την επομένη ξεκαθάρισε πως όσοι δε θέλουν να ψηφίσουν τον Μακρόν πρέπει να κάνουν αποχή και σε καμιά περίπτωση να μην ψηφίσουν τη Λεπέν (η αποχή ευνοεί τον Μακρόν που προηγείται). 

Κάποιοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν αυτόν τον αντι-Λεπέν οίστρο του Μελανσόν (που δεν τον είχε επιδείξει το 2017), ως προσπάθεια να αποσείσει κάθε ευθύνη από τη μετακίνηση ψηφοφόρων του σε ψήφο υπέρ της Λεπέν. Πρώτο μέλημα του Μελανσόν, όμως, είναι να ρίξει γέφυρες προς την πλευρά του Μακρόν. Στις 12 και στις 19 Ιούνη θα γίνουν οι δύο γύροι των βουλευτικών εκλογών, ο Μελανσόν ξέρει πως το μόρφωμα του Μακρόν αποκλείεται να πάρει απόλυτη πλειοψηφία και στήνει από τώρα σκηνικό «κολεγιάς».

Αυτές οι φιλοδοξίες του ενισχύονται από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι των άλλοτε κραταιών παραδοσιακών αστικών κομμάτων της Γαλλίας συνετρίβησαν, κι αυτό μπορεί να είναι πρόκριμα για τη συντριβή αυτών των κομμάτων και στις βουλευτικές εκλογές. Αυτό κανένας δεν μπορεί να το προεξοφλήσει (οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία έχουν διαφορετική δυναμική από τις προεδρικές), όμως ο Μελανσόν σ’ αυτό ποντάρει.

Η γκολική Δεξιά, με υποψήφια την νομάρχη του Ιλ-ντε-Φρανς (ευρύτερη περιοχή του Παρισιού) Βαλερί Πεκρές, που ξεκίνησε προ μηνών με τα γκάλοπ να της δίνουν τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο και νίκη επί του Μακρόν στο δεύτερο γύρο, «έγραψε» 4,78%! Σκεφτείτε ότι ο «σκανδαλιάρης» Φρανσουά Φιγιόν το 2017 είχε πάρει 20,01% και είχε θεωρηθεί «παλτό». Η πλάκα είναι πως η Πεκρές δεν έπιασε το 5% που είναι απαραίτητο για να πάρει ένα κόμμα επιχορήγηση για την καμπάνια του και οι γκολικοί βγήκαν στη γύρα εκλιπαρώντας τον κόσμο να τους δώσει λεφτά για να πληρώσουν τα χρέη!

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με υποψήφια τη λαμπερή δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, πήγε ακόμα χειρότερα, μένοντας σ’ ένα εξευτελιστικό 1,75% (πέρασε μόνο τους τροτσκιστές υποψήφιους Πουτού και Αρτό)!

Το Γαλλικό «Κομμουνιστικό» Κόμμα δεν κατάφερε ούτε τώρα να σηκώσει κεφάλι, καθώς ο υποψήφιός του Φ. Ρουσέλ πήρε 2,28%.

Οι Πράσινοι, με υποψήφιο τον «σοβαρό» Γιανίκ Ζαντό, περιορίστηκαν σ’ ένα ταπεινό 4,63%, γεγονός που απέδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα «πράσινο ρεύμα» που διατρέχει την Ευρώπη και πως η σχετική επιτυχία των Πράσινων στη Γερμανία ήταν ένα «ειδικά γερμανικό» γεγονός.

Ολους τους πέρασε ο ρατσιστής Ζεμούρ, που πλασαρίστηκε στην τέταρτη θέση με 7,07%. Μπορεί πριν από καιρό τα γκάλοπ να τον έφερναν «μπάρα-μπάρα» ή και πάνω από τη Λεπέν, όμως έφαγε τη σκόνη της και το μόνο που κατάφερε ήταν να τη βοηθήσει να νομιμοποιηθεί σαν παραδοσιακή Δεξιά και όχι Ακροδεξιά.

Ο Μακρόν ήρθε πρώτος με 27,84% (24,01% είχε πάρει το 2017) και η Λεπέν δεύτερη με 23,15% (το 2017 είχε πάρει 21,30%). Δηλαδή, ο αυτοκρατορίσκος του «ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά» και η μασκαρεμένη φασίστρια ενίσχυσαν τα ποσοστά τους σε σχέση με το 2017, ενώ η μεταξύ τους διαφορά αυξήθηκε υπέρ του Μακρόν.

Προς τι οι δραματικοί τόνοι, όταν ο Μακρόν προηγείται με 4,7% και μπορεί να αντλήσει ψήφους από μια δεξαμενή πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν της Λεπέν; Αρκεί να σημειώσουμε ότι από το βράδυ των εκλογών τάχθηκε υπέρ του Μακρόν η Πεκρές, σήμερα έκανε δήλωση υπέρ του Μακρόν ο Σαρκοζί, ενώ ο Μελανσόν έκανε το εμφατικό αντι-Λεπέν κάλεσμα που αναφέραμε παραπάνω. Προσθέστε και τα ποσοστά των Πράσινων και των Σοσιαλιστών (το Γ«Κ»Κ δεν ξέρουμε τι θέση πήρε) και θα αντιληφθείτε ότι η διαφορά δυνητικών ψηφοφόρων είναι χαώδης υπέρ του Μακρόν.

Φοβούνται, λέει, ότι ένα ποσοστό μεταξύ 25% και 30% των ψηφοφόρων του Μελανσόν κι άλλο τόσο των ψηφοφόρων της Πεκρές θα ψηφίσει Λεπέν, από μίσος και απέχθεια προς τον Μακρόν. Οι φόβοι τους μπορεί να είναι βάσιμοι (για την έκταση μιας αντι-Μακρόν ψήφου προς τη Λεπέν δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση) κι εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως θα είναι κι αυτό –σε όποια έκταση κι αν εκδηλωθεί- «έργο Μακρόν». Εργο ενός αυταρχικού, με αυτοκρατορικό σύνδρομο αστού πολιτικού, ανθρώπου των τραπεζών και υπηρέτη των μονοπωλίων, που τσάκισε την εργατική τάξη, το λαό και της νεολαίας της Γαλλίας.

Ομως, ακόμα κι αν υπάρξουν αυτές οι διαρροές από τους ψηφοφόρους του Μελανσόν και της Πεκρές, από τη στιγμή που τα γκάλοπ δίνουν ίδια ποσοστά να ψηφίζουν Μακρόν, ο οποίος προηγείται ήδη με 4,7%, και πάλι ο Μακρόν θα κερδίσει. Εστω και οριακά. Αυτό το οριακό δεν το θέλουν. Θέλουν μια όσο γίνεται πιο «καθαρή» νίκη του Μακρόν, αν και ξέρουν ότι αυτή δεν πρόκειται να φτάσει το 66,10%-33,90% του 2017. Η γαλλική μπουρζουαζία θέλει νίκη του Μακρόν γιατί μ’ αυτόν αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά, η δε μπουρζουαζία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών θέλει νίκη Μακρόν για να την παρουσιάσει ως «συντριβή του λαϊκισμού» και «νίκη της ευρωπαϊκής ιδέας».

Γι’ αυτό και βάζουν μπροστά τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα, ενώ ο Μακρόν, με ύφος εμπόρου σε ανατολίτικο παζάρι, δήλωσε ήδη ότι θα συζητούσε να… κατεβάσει την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 64 (αντί των 65 που προβλέπει το πρόγραμμά του)!

Θα ήταν άτοπο να απευθύνουμε εμείς εκκλήσεις στη γαλλική εργατική τάξη. Απλά θα πούμε πως αν ήμασταν Γάλλοι θα καλούσαμε σε αποχή, ως απάντηση στα ψευτοδιλήμματα της αστικής τάξης, ως αντίδραση στη λογική του κοινοβουλευτικού κρετινισμού, ως παρακαταθήκη για μια αγωνιστική διαδρομή με στόχο την οικοδόμηση ενός επαναστατικού πολιτικού επιτελείου της εργατικής τάξης.

ΥΓ. Το 2017, η αποχή ανέβηκε ελάχιστα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Από 22,23% σε 25,44%. Μένει να δούμε τι θα γίνει φέτος στο δεύτερο γύρο στις 24 Απρίλη.

Εκτύπωση 🖨
ΓΑΛΛΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟ Μαρινάκης απαιτεί από τον Μητσοτάκη να «καθαρίσει» τον Σαββίδη
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 13 Απρίλη

Σχετικά Αρθρα

Η Γαλλία, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός εξαγωγέας όπλων προς το Ισραήλ το 2024

Τρίτη σε εξαγωγές πολεμικού υλικού η Ελλάδα

Διεθνή 3 Μάι 2026, 06:40

Σιωνιστής έποικος επιτίθεται σε μοναχή – Εκκλησιαστικοί ηγέτες προειδοποιούν για αυξανόμενες απειλές κατά των Χριστιανών

Διεθνή 3 Μάι 2026, 05:53

Δεν μπορούν να σταθούν στον νότιο Λίβανο οι σιωναζιστές

Διεθνή 2 Μάι 2026, 09:24

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πλάτες στους σιωναζιστές πειρατές που χτύπησαν το Global Sumud Flotilla

Διεθνή 30 Απρ 2026, 21:08

Drone FPV της Χεζμπολά καταστρέφει ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα και τραυματίζει 12 στρατιώτες στη δυτική Γαλιλαία

Είναι η πρώτη φορά που drone FPV της Χεζμπολά με οπτική ίνα έφτασε στη δυτική Γαλιλαία

Διεθνή 30 Απρ 2026, 18:04

Ο Τραμπ απειλεί να διατηρήσει τον αποκλεισμό του Ιράν, η Τεχεράνη απειλεί με «πρακτική» δράση

Διεθνή 30 Απρ 2026, 11:57
Ροή Ειδήσεων
Καταστολή

8.5.2026: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

4 Μάι 2026, 11:25
Πολιτική

Τα «Νέα» επιτίθενται στην ΑΑΔΕ του Πιτσιλή για το διωγμό της Π. Τυχεροπούλου

4 Μάι 2026, 10:49
Παιδεία

Δήμος Αθήνας: αγνοεί τα αιτήματα των σχολείων, δεν δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου, παραχωρεί τους σχολικούς χώρους για εξετάσεις κερδοσκοπικών φορέων

Ενημέρωση από τον τακτικό εκπρόσωπο των ΕΛΜΕ στο Δήμο Αθήνας

4 Μάι 2026, 08:55
Καταστολή

Σκιές στον Εβρο: pushbacks, «βαρκάρηδες» και κυκλώματα διακίνησης και δωροληψίας

4 Μάι 2026, 08:42
Παιδεία

Εστιακοί Φοιτητές Θεσσαλονίκης: Κινδυνεύουμε με έξωση αν δεν υπογράψουμε το εκβιαστικό τελεσίγραφο-ιδιωτικό συμφωνητικό του νέου εσωτερικού κανονισμού

4 Μάι 2026, 08:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Μάη

4 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Η Γαλλία, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός εξαγωγέας όπλων προς το Ισραήλ το 2024

Τρίτη σε εξαγωγές πολεμικού υλικού η Ελλάδα

3 Μάι 2026, 06:40
Καταστολή

Εγκλειστοι πρόσφυγες στη Σιντική Σερρών: η γεωγραφία της απόλυτης βαρβαρότητας

3 Μάι 2026, 06:32
Διεθνή

Σιωνιστής έποικος επιτίθεται σε μοναχή – Εκκλησιαστικοί ηγέτες προειδοποιούν για αυξανόμενες απειλές κατά των Χριστιανών

3 Μάι 2026, 05:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Μάη

3 Μάι 2026, 00:01
Παιδεία

Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης εγκαινίασαν παράρτημα του κερδοσκοπικού Πανεπιστήμιου Λευκωσίας στην Αθήνα

Πανηγύρια για γνώση δεκάδων χιλιάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

2 Μάι 2026, 09:39
Διεθνή

Δεν μπορούν να σταθούν στον νότιο Λίβανο οι σιωναζιστές

2 Μάι 2026, 09:24
Αγροτικά

Εξακολουθούν να «μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Εσπρωξαν τους κτηνοτρόφους σε μαζικούς εμβολιασμούς «στη ζούλα», με δική τους δαπάνη και χωρίς ελπίδα εκρίζωσης της νόσου

2 Μάι 2026, 06:15
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

2 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Μάη

2 Μάι 2026, 00:01
Εργατικά

EΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Για την ταξική-πολιτική οργάνωση του προλεταριάτου

1 Μάι 2026, 08:20
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί στα πειθαρχικά απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας

1 Μάι 2026, 08:18
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Μάη

1 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πλάτες στους σιωναζιστές πειρατές που χτύπησαν το Global Sumud Flotilla

30 Απρ 2026, 21:08
Παιδεία

Το Στέκι του Συλλόγου Εστιακών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανήκει στους φοιτητές

30 Απρ 2026, 20:20
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Μάη

Ημέρα πυροσβεστών.

Ημέρα του πολέμου των άστρων.

Ημέρα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Ολλανδία: Ημέρα μνήμης των νεκρών του β’ παγκοσμίου πολέμου.

1886: Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να διαλύσουν συγκέντρωση 1.500 εργατών στην πλατεία Heymarket στο Σικάγο, κάποιος ρίχνει βόμβα εναντίον τους σκοτώνοντας οκτώ και τραυματίζοντας 66, κάνοντας την αστυνομία να ανοίξει πυρ κατά του πλήθους.

1919: Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.

1930: Συλλαμβάνεται ο Μαχάτμα Γκάντι από τη βρετανική αστυνομία και φυλακίζεται.

1967: Η χούντα εκτοπίζει 6.000 άτομα στη Γυάρο.

1969: Βόμβα στο Ζάππειο (ΚΕΑ).

1970: Τέσσερις νεκροί και έντεκα τραυματίες φοιτητές, από πυρά της εθνοφρουράς σε διαμαρτυρία κατά του πολέμου στο Βιετνάμ στο πανεπιστήμιο Κεντ Στέιτ (Οχάιο).

1972: Συλλαμβάνονται τρεις βομβιστές που είχαν τοποθετήσει δεκαεννιά βόμβες στην Αθήνα.

1974: Συλλαμβάνονται 36 μέλη και στελέχη του ΕΚΚΕ και της ΑΑΣΠΕ, καταζητούνται άλλα δεκατέσσερα.

1976: Πρώτη συγκέντρωση αναρχικών μεταπολιτευτικά στα Προπύλαια του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

1978: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες τραυματίζουν στα πόδια τον διευθυντή της «Sit-Siemens» Ουμπέρτο Ντάλι Ινοτσέντι (Μιλάνο) και τον διευθυντή της «Ital-sider» Αλφρέντο Λαμπέρτι (Γένοβα).

1979: Η Μάργκαρετ Θάτσερ αναλαμβάνει καθήκοντα ως πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας.

1980: Πεθαίνει ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Τίτο.

1983: Η κυβέρνηση Χομεϊνί θέτει εκτός νόμου το Ιρανικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιτελικό κράτος σημαίνει αν κολλήσει κάπου ένα έργο, θα χτυπήσει ένα καμπανάκι και κάποιος θα ασχοληθεί – επιτελικό κράτος σημαίνει να κάνουμε Υπουργικό Συμβούλιο κάθε μήνα και να έχουμε προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου στην αρχή του χρόνου. Είναι ένας τρόπος διαχείρισης και διοίκησης που φέρνει κοντά την τεχνοκρατική με την πολιτική αντίληψη… Οσοι επιμένουν να βρίσκουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δήθεν τεχνοκρατών που διορίζονται και πολιτικών που εκλέγονται, δεν αντιλαμβάνονται ότι στη ΝΔ είμαστε μια ομάδα, ένα ανοιχτό δημοκρατικό κοινοβουλευτικό κόμμα – τα συζητούμε ανοιχτά, είμαστε μία οικογένεια και για αυτό προχωράμε τελικά μπροστά.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Επιτελικό κράτος σημαίνει να παίρνεις την αρμοδιότητα της ΕΥΠ/ΚΥΠ στο μέγαρο Μαξίμου και να «βυσματώνεις» όλους όσους διαχειρίζονται συμβάσεις – από υπουργούς μέχρι ανώτατους καραβανάδες – μη τυχόν και κάνουν «δουλειές» μόνοι τους. Επιτελικό κράτος σημαίνει να διορίζεις κεντρικά και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και τους επικεφαλής των εποπτευόμενων φορέων, ώστε ο υπουργός να είναι περικυκλωμένος από ανθρώπους του Μαξίμου. Επιτελικό κράτος σημαίνει να διοικεί ένας αυτοκρατορίσκος με μια αυλή Ηρακλέων του Στέματος που λογοδοτούν μόνο σ’ αυτόν. Αυτά τα γνωρίζουν οι πάντες, αλλά άρχισαν να τα «κοπανάνε» οι γαλάζιοι βουλευτές και πρώην υπουργοί στον Μητσοτάκη τώρα, που τον βλέπουν στριμωγμένο στα σκοινιά. Μ’ άλλα λόγια, βγάζουν την ουρά τους απέξω και δείχνουν με το δάχτυλο τον αυτοκρατορίσκο και την αυλή του, για να διασωθούν οι ίδιοι εκλογικά και πολιτικά. Δεν είναι πρωτοφανή αυτά. Εχουν ξαναγίνει στο παρελθόν κι ας μην είχε λανσαριστεί ο όρος «επιτελικό κράτος», με αξεσουάρ το τάμπλετ του Σκέρτσου και τους «κοριούς» του Δημητριάδη και του Κοντολέοντα. Ενόψει όλων των παραπάνω, η αποστροφή του Μητσοτάκη ότι «είμαστε μια οικογένεια» θυμίζει σαπουνόπερα τύπου «Τόλμη και γοητεία». Με ισχυρές καπιταλιστικές οικογένειες να συντρώγουν και να συνδεξιώνονται την ίδια στιγμή που το κάθε μέλος της οικογένειας σκάβει το λάκο των άλλων. Μήπως έτσι δεν είναι και η σχέση του μικρού Κυριάκου με τη μεγαλύτερη αδερφή του; Αυτός της απαγόρευσε να συμμετάσχει στις κυβερνήσεις του κι αυτή δεν τον κάλεσε ούτε στο γάμο του γιου τους. Αφήστε το γεγονός ότι, εκτός των αναγκαίων πολιτικών συνευρέσεων, οικογενειακή σύναξη έγινε μόνο στην κηδεία του Δρακουμέλ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo