Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 27 Απρίλη
  • Η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων
  • Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς
  • ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)
  • Σαν σήμερα 26 Απρίλη
  • Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Φορτώνουν στο λαϊκό εισόδημα τα έξοδα στέγης τα αστικά κόμματα
Εργατικά

Φορτώνουν στο λαϊκό εισόδημα τα έξοδα στέγης τα αστικά κόμματα

Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Φεβ 2023, 10:48

Ξεκίνησε για τα καλά η προεκλογική διαφήμιση από τον Χατζηδάκη του περιβόητου προγράμματος «Στέγη» που περιλαμβάνει ο νόμος που πέρασε στα τέλη Δεκέμβρη. Ο ίδιος ο… σούπερ-μεταρρυθμιστής, μιλώντας στο συνέδρίο της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) στις 28 Γενάρη, υπήρξε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός:

«Εμείς θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται με παραγωγή στέγης και όχι με περιορισμούς που οδηγούν τελικά σε περαιτέρω όξυνση του προβλήματος. Αρνηθήκαμε να θεσπίσουμε διοικητικά μέτρα, πλαφόν, αναγκαστικές παρατάσεις και ενοικιοστάσια περασμένων δεκαετιών που δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει η αγορά και να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων». Ωστε τα όποια διοικητικά μέτρα προστασίας όσων δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι είναι… ξεπερασμένα και «κρατικιστικά» μέτρα, ενώ η μόνη λύση είναι τα περιβόητα χαμηλότοκα δάνεια, που δίνονται μόνο σε λίγους. 

Ο Χατζηδάκης επανέλαβε αυτά ακριβώς που είχε εξαγγείλει πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου: για τα άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας (με επιδότηση από τη ΔΥΠΑ), για νέους με χαμηλά εισοδήματα, που θα δοθούν για την αγορά υφιστάμενων κατοικιών, αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και με παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών. «Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να τρέχει ως τις αρχές Μαρτίου, ενώ ο προϋπολογισμός θα είναι κατ’ αρχήν 500 εκατ. ευρώ με πρόβλεψη για διπλασιασμό εφόσον εξαντληθούν τα κονδύλια». 

Αυτό σημαίνει πως αν, για παράδειγμα, το σπίτι έχει εμπορική αξία 100.000 ευρώ, οι δικαιούχοι θα πάρουν δάνειο έως 90.000 ευρώ, και θα πρέπει να βάλουν αμέσως οι ίδιοι ένα ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ, αν έχει 120.000 ευρώ, θα βάλουν 12.000 ευρώ κ.ο.κ. Δηλαδή, τη στιγμή που το εισόδημα των εργαζομένων συρρικνώνεται συνεχώς, που ο κατώτατος μισθός θα πάρει μόνο ψευτοαύξηση της τάξης του 5%, που το κύμα ακρίβειας στην αγορά δεν λέει να κοπάσει, όταν ακόμα και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για 15% αύξηση στα βασικά είδη διατροφής, την ενέργεια και τα καύσιμα, με αποτέλεσμα το εισόδημα να κάνει φτερά από τα μισά του μήνα, «πιστεύει» ότι οι εργαζόμενοι θα… τρέξουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο, ακουμπώντας τις όποιες οικονομίες τους, επειδή οι δόσεις που θα πληρώνουν θα είναι «φθηνότερες» από τα ενοίκια! Ποιες είναι οι δόσεις; Για μια κατοικία π.χ. με εμπορική αξία 100.000 ευρώ, και η αποπληρωμή του δανείου έχει ορίζοντα τριακονταετίας (αν δε έχει «κοκκινίσει» μέχρι τότε το δάνειο…), η δόση ανέρχεται σε 300 ευρώ το μήνα, ενώ για 15ετία ανέρχεται σε 500 ευρώ. Και όσο μεγαλύτερη είναι η εμπορική αξία του ακινήτου, μέχρι τις 200.000 ευρώ που είναι το όριο που βάζει ο νόμος του Χατζηδάκη, ανεβαίνει και η δόση του δανείου.

Ο Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που απευθύνεται άμεσα στους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, παρέχει επιδότηση 40% της δαπάνης επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ, με προϋπόθεση την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια. «Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην ένταξη των κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους. Το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή». 

Η επιδότηση, βέβαια, αφορά μόνο ένα μέρος της δαπάνης για την ανακαίνιση από τους μικροϊδιοκτήτες (τα υπόλοιπα από την τσέπη τους…), ενώ αφορά σχετικά λίγους, αφού σύμφωνα με το άρθρο 9 (παρ. 2 δ) του καινούργιου νόμου 5006/2022, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ακίνητο να εμφανίζεται ξενοίκιαστο στην εφορία για τρία χρόνια, οι δικαιούχοι πρέπει να μην έχουν λάβει επιδότηση για πέντε χρόνια (παράγραφος 2ε), ενώ δεσμεύονται να το νοικιάσουν ανακαινισμένο για τρία χρόνια (παράγραφος 3β). 

Ξεχειλίζοντας πάλι από… κοινωνική ευαισθησία, ο Χατζηδάκης μίλησε για το πρόγραμμα «Κάλυψη», που αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο, και αφορά στη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη στέγαση μεταναστών και τη διάθεσή τους σε ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε πολύ λίγους, καθώς, όπως αναφέρει το άρθρο 8 του νόμου, αφορά 2.500 ωφελούμενους 25 έως 39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), που θα στεγαστούν σε 1.000 ακίνητα που πρόκειται να αξιοποιηθούν. 

Ο Χατζηδάκης δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί και στη λεγόμενη «Κοινωνική Αντιπαροχή», μέσω της οποίας ιδιώτες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν κτίρια κατοικιών με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή τους για ορισμένο χρονικό διάστημα και παράλληλη υποχρέωση «να εκμισθώνουν ένα μέρος τους σε προσιτές τιμές». Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμα ΣΔΙΤ του κράτους με τους εργολάβους των κατασκευαστικών εταιριών. 

«Η ΔΥΠΑ παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο στο οποίο ο ανάδοχος που θα επιλέγεται μετά από διαγωνισμό, θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη, σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων. Ο μέγιστος χρόνος της παραχώρησης θα ορίζεται από τη ΔΥΠΑ (σ.σ. δεν βάζουν δηλαδή κανένα συγκεκριμένο χρονικό όριο!) με βάση τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρακτικές ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, αλλά και το πρόγραμμα να είναι ελκυστικό για τους ιδιώτες κατασκευαστές να ανεγείρουν σύγχρονες ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες». 

Την ίδια ώρα που οι εργατικές οικογένειες καλούνται να πληρώνουν τις δόσεις των χαμηλότοκων δανείων από τον πενιχρό μισθό τους ή τα «φτηνά» ενοίκια, οι εργολάβοι που θα επιλεγούν από τους… διαγωνισμούς θα κάνουν χρυσές δουλειές από το «ελκυστικό» αυτό πρόγραμμα! Αυτό προβλεπόταν από πέρσι στο νομοθετικό έκτρωμα «Δουλειές Ξανά». Από πού θα επιδοτηθούν όμως αυτά τα προγράμματα; 

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία δεκαετία, που η στεγαστική πολιτική ήταν είδος εν πλήρη ανεπαρκεία, οι εργαζόμενοι εξακολουθούσαν να καταβάλλουν εισφορές υπέρ του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και του τέως Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), οι οποίες τώρα πηγαίνουν (μέσω κρατήσεων του ΕΦΚΑ) στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), που πανηγυρίζει με ανακοινώσεις για το πλεόνασμα που παρουσιάζει το πρόγραμμα «Δημόσιας Στέγασης», χάρη σε αυτές ακριβώς τις εισφορές. Για το 2020 π.χ. ο Οργανισμός είχε αποταμιεύσει κονδύλια για τη στέγαση ύψους 630.196.072 ευρώ.

Και βέβαια, μερίδιο ευθύνης έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε εκείνη την περίοδο. Ας πάρουμε, όμως, μια γεύση από τις σημερινές του θέσεις. Οπως ανέφερε η Θεανώ Φωτίου, αναπληρωτής Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ, στις 13 Δεκέμβρη 2022, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, η «Τράπεζα Στέγης» αποτελείται από: «α) κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού (σωματεία, ιδρύματα, κληροδοτήματα, κ.λπ.) για αγορά ή ενοικίαση, β) κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους (κατοικίες ή άλλων χρήσεων, εφόσον μετατρέπονται εύκολα σε κατοικίες) για αγορά ή ενοικίαση, γ) κυρίως όμως από κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση με μειωμένες τιμές για 3, 5 ή 8 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο που θα τους δοθεί από το κράτος».

Στη συνέχεια αναφέρει πως το πακέτο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «φοροελαφρύνσεις, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και φόρου ενοικίου», που είδαμε πολύ καλά πόσο τα εφάρμοσε την τετραετία διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ! Οταν, όμως, κάνουν λόγο για ακίνητα που θα δίνονται για «αγορά» από την «Τράπεζα Στέγης», δεν αναφέρονται και αυτοί σε δάνεια; Αλλά και για την επιδότηση ενοικίου σε νέα ζευγάρια, ζητάνε μόνο να ανέβει το εισοδηματικό όριο «από 7.000€ σε 10.000€ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και από 17.500€ σε 25.000€ για ζευγάρι με 2 παιδιά», να διπλασιαστεί η επιδότηση σε σχέση με το γενικό πληθυσμό κλπ. 

Η ουσία παραμένει η ίδια: Ολα τα αστικά κόμματα φορτώνουν τα έξοδα στέγασης στο ίδιο το εργατικό εισόδημα. Η λεγόμενη στεγαστική πολιτική με τα επιδοτούμενα χαμηλότοκα δάνεια επιβαρύνει συνολικά την ίδια την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους (που εκτός των άλλων πληρώνουν και εισφορά στη ΔΥΠΑ -μέσω ΕΦΚΑ- για την περιβόητη «στεγαστική πολιτική»), με αποτέλεσμα να πέφτει η αξία της εργατικής δύναμης, που αποτελεί τη βάση για τις μισθολογικές διεκδικήσεις.

Οι ανάγκες στέγασης, όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, αποτελούν κομμάτι της αξίας της εργατικής δύναμης (χωρίς στέγη, όπως και χωρίς τροφή κτλ ο εργάτης δεν μπορεί να παραγάγει υπεραξία), γι’ αυτό και πρέπει να βαρύνουν εξ ολοκλήρου το κεφάλαιο. Για τη στενότητα κατοικίας στον καπιταλισμό, υπάρχει η πάντοτε επίκαιρη και εμπεριστατωμένη ανάλυση σε παλιότερο άρθρο της ΜΑΛΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

      • Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας
Εκτύπωση 🖨
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟλοι/ες σήμερα στις 7 μμ στη Συναυλία Αγώνα στο κατειλημμένο κτίριο Τσίλερ

Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

Επόμενο άρθρο Λαγός της κυβέρνησης το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου

Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

Σχετικά Αρθρα

Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 25 Απρ 2026, 18:14

Χρύσα Χοτζόγλου: Την έθεσαν σε δυνητική αργία για συνδικαλιστική δράση αλλά δεν τολμούν να το ομολογήσουν

Εργατικά 22 Απρ 2026, 12:04

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την τρομοκρατία απέναντι στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς

Μαζί με την Χρύσα Χοτζόγλου οδηγούν σε δυνητική αργία και τον Δημήτρη Χαρτζουλάκη

Εργατικά 21 Απρ 2026, 18:27

Συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις στην εκπαίδευση

Ανοιχτή Συνέλευση, Κυριακή 19 Απριλίου στο Πάντειο

Εργατικά 17 Απρ 2026, 13:58

Χρύσα Χοτζόγλου: ‘Η θα απαντήσει ο κλάδος ή θα πάμε στην πρώτη μετά τη χούντα απόλυση εκπαιδευτικού για συνδικαλιστική παρέμβαση

Δήλωση ενόψει της δεύτερης τρομοκρατικής παραπομπής της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει για τη συνέχιση ή μη της αργίας

Εργατικά 17 Απρ 2026, 07:49

Με εντολή υπουργού μεθοδεύεται να συνεχιστεί για άλλον ένα χρόνο η αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 5 Απρ 2026, 13:35
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Απρίλη

27 Απρ 2026, 00:01
Αγροτικά

Η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Συνεχίζεται η δίκη των Μελά-Ρέππα (Δευτέρα 27/4, δικαστήρια Ευελπίδων)

26 Απρ 2026, 21:33
Η παπάρα

Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς

26 Απρ 2026, 11:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)

Πρωταγωνιστούν γόνοι γνωστών οικογενειών και συγκεκριμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

26 Απρ 2026, 06:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Απρίλη

26 Απρ 2026, 00:01
Εργατικά

Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

25 Απρ 2026, 18:14
Διεθνή

Στον δίκαιο πόλεμο νικά ο αγωνιστής της ελευθερίας και όχι τα υπερσύγχρονα όπλα της αδικίας – Το παράδειγμα της Χεζμπολά

25 Απρ 2026, 13:26
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Απρίλη

25 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιγιάντ Αμπού Ασκαρ – Χουδαΐφα Αλ-Κοχλούτ | Nεκρολογίες μαχητών

24 Απρ 2026, 19:53
Καταστολή

1.000 πρόσφυγες νεκροί σε 3 μήνες στον υγρό τάφο της Μεσογείου 

Μείωση αφίξεων, αύξηση θανάτων: η «επιτυχία» της αποτροπής

24 Απρ 2026, 14:15
Κόντρες

Oταν σε παίρνουν στο ψιλό ακόμα και στο Τελ Αβίβ

24 Απρ 2026, 14:07
Διεθνή

Χριστιανοί μαχητές στη Χεζμπολά

24 Απρ 2026, 12:58
Ιστορία

Μάχα Αμπού Χαλίλ: Μια ιστορική μορφή δολοφονήθηκε στα 80 της από τους σιωναζιστές

24 Απρ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Απρίλη

24 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Iράν: Λαοθάλασσες κατέβηκαν ξανά στους δρόμους για να στηρίξουν τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία

«Μη φοβάστε τα αεροσκάφη B1, B2 και B52. Να φοβάστε τον άνθρωπο χωρίς πατρίδα, χωρίς τιμή και χωρίς ανδρεία»

23 Απρ 2026, 22:03
Διεθνή

Το Ιράν δεν πάει σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τους αμερικάνικους όρους, γιατί αισθάνεται και είναι δυνατό στο πεδίο

23 Απρ 2026, 21:07
Υγεία

Ξεπέρασε και τον Παττακό ο γκεμπελίσκος του υπουργείου Υγείας: Πέταξε πέτρα σε σκάμμα και τη βάφτισε… θεμέλιο λίθο

23 Απρ 2026, 19:53
Διεθνή

Χεζμπολά: Οι σκοπευτές μας είναι έμπειροι, οι γροθιές μας πολλές και οι πύραυλοί μας ακόμα περισσότεροι…

Αθλιοι ελιγμοί της ξενόδουλης κυβέρνησης της Βηρυτού

23 Απρ 2026, 15:06
Πολιτική

H Koβέσι πέρασε πριονοκορδέλα Μητσοτάκη-Φλωρίδη

23 Απρ 2026, 14:28
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Απρίλη

Ημέρα κατασκευαστικού σχεδίου.

Νότια Αφρική: Ημέρα ανεξαρτησίας.

Σλοβενία, Σιέρα Λεόνε: Εθνική εορτή.

1903: Γεννιέται ο Νίκος Ζαχαριάδης.

1941: Αρχή γερμανικής κατοχής στην Αθήνα.

1968: Συλλήψεις νέων του «Ρήγα Φεραίου» και του ΠΑΜ.

1972: Σιωπηρή πορεία πεντακοσίων φοιτητών της ΦΜΣ για πανεπιστημιακά αιτήματα, πολλές συλλήψεις.

1978: Απόπειρα των Ερυθρών Ταξιαρχών κατά του διευθυντή της FIAT Σέρτζιο Παλμιέρι.

1979: Ολική καταστροφή από βόμβα στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας (ΕΛΑ).

1982: Βόμβα καταστρέφει το διπλωματικό αυτοκίνητο του πράκτορα της CIA Στανισλάβ Βαλέγκρα (ΕΛΑ).

1988: Βόμβες (ΕΛΑ) στις Ζ’ και Η’ ΔΟΥ και στο Α’ αστυνομικό τμήμα (Θεσσαλονίκη).

1999: Βόμβα στο ξενοδοχείο «Intercontinental», μία νεκρή και ένας τραυματίας (Επαναστατικοί Πυρήνες).

2000: Ενας ανήλικος αλβανός κρατούμενος δολοφονείται από αστυνομικό με μια σφαίρα στον τράχηλο στη διάρκεια εξέγερσης στις φυλακές Αυλώνα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο βασικός πυλώνας της πολιτικης μας δεν είναι τα μερίσματα. Είναι αυτό που ονομάσαμε πατριωτική εισφορά. Μιλάμε για 20-30-100, που τους ξέρουμε με το ονομά τους και το τεπώνυμο τους, κι εγώ αν ήμουνα πρωθυπουργός, σε συνθήκες κανονικότητας, γιατί τότε δεν είχαμε μαντίλι να κλάψουμε, θα τους έλεγα για ελάτε εδώ. Για καθίστε εδώ. Θεωρείτε λογικό σε αυτή τη χώρα να παίρνει αυτός ο δάσκαλος που κάνει μάθημα στα παιδιά μας οχτακόσια ευρώ και να διορίζεται στα νησιά και να φεύγει το τετρακοσάρι στα ενοίκια;  Θεωρείτε φυσιολογικό να παίρνει ο γιατρός χίλια οκτακόσια ευρώ για να μας χειρουργήσει και να ζει με τα φιλοδωρήματα των ασθενών του; Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν έρευνα στην Ελλάδα να μην έχουν σπίτι να μείνουν; Θεωρείτε φυσιολογικό να μην έχουμε σχολεία, να μην έχουμε νοσοκομεία; Είναι πατριωτισμός αυτό; Εγώ θεωρώ ότι θα τους έπειθα, τους περισσότερους από αυτούς. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πολλοί από αυτούς έχουν μια αντίληψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι καμία κοινωνία με τόσο μεγάλες αντιθέσεις. Θα τους έπειθα, όχι για να δεχτούνε, γιατί θα ήταν νομοθετική παρέμβαση, αλλά να διαφημίσουν κιόλας αυτή την παρέμβαση. Γιατί για πρώτη φορά θα έβλεπαν μια κυβέρνηση που δεν τους ζητάει δώρα για να εκλεγεί, αλλά ζητάει κάτι για την πατρίδα. Εγώ δεν έχω ταξικό μένος, έχω πατριωτική ευθύνη. Αυτά τα χρήματα λοιπόν από την πατριωτική εισφορά των κερδών των πολύ υψηλών κερδοφόρων επιχειρήσεων θα πάνε σ’ έναν ειδικό λογαριασμό, δε θα πάνε στον κουβά. Και θα τους έλεγα ελάτε να συμφωνήσουμε και πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό ώστε να πιάσει τόπο.

Αλέξης Τσίπρας

(Περσινά ξινά σταφύλια; Μας τα έχουν πει κι άλλοι; Αδίστακτος δημαγωγός; Επαγγελματίας ψεύτης; Ο,τι και να του προσάψετε ισχύει. Μ’ αυτό το παραμύθι θα πορευτεί προς τις επόμενες εκλογές, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την «κανονικότητα» πείθοντας τους ισχυρότερους καπιταλιστές να δώσουν «πατριωτική εισφορά» που θα χρησιμοποιηθεί στην Παιδεία, στην Υγεία, στο «κοινωνικό κράτος». Εμείς θα γελάμε (δικαίως), θα βρίζουμε (δικαίως), κάποιοι καπιταλιστές θα θυμίσουν ότι έχουν «Ιδρύματα» και ήδη κάνουν «πατριωτικό έργο», κάποιοι δημοσιολόγοι θα θυμηθούν πόσο καλά τα πήγε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός με το «Ιδρυμα Νιάρχου», όμως ένα ποσοστό – που κανένας δεν μπορεί να το προσδιορίσει αυτή τη στιγμή – θα πάει στην κάλπη και θα τον ψηφίσει. Εχει σιχαθεί τον Μητσοτάκη, ο Ανδρουλάκης γενικά δεν κάνει «κλικ», ούτε έχει τα δημοκοπικά φόντα του Τσίπρα, κι αν στις πρώτες εκλογές η ψήφος απλωθεί σε διάφορα σχήματα, ως ψήφος διαμαρτυρίας, στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν θα πάει «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», διότι ο μπαμπούλας της «ακυβερνησίας» πάντα κάνει… δουλίτσα. Κι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Τελευταία φορά το 2012, με τη δεύτερη κάλπη να δίνει κυβέρνηση Σαμαροβενιζελοκουβέληδων. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί και πολλές που θα πιστέψουν το παραμύθι του… γητευτή των αγρίων Τσίπρα, που θα φωνάξει τους μεγαλοκαπιταλιστές και – ποντάροντας στα πατριωτικά αισθήματά τους – θα τους πείσει να δώσουν χρήμα για κοινωνική πολιτική, αρνούμενοι τον εαυτό τους, αρνούμενοι την ουσία του καπιταλισμού. Ελάχιστοι πιστεύουν αυτές τις παπάτζες. Πολλοί όμως θα ψηφίσουν, γιατί θεωρούν πως οι ίδιοι είναι αδύναμοι και αν είναι να περιμένουν κάτι αυτό θα έρθει από την κυβερνητική πολιτική. Γιατί έχουν χάσει την πίστη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πώς θα γεμίσει αυτό το τεράστιο κοινωνικοπολιτικό κενό; Πώς θα οικοδομηθεί και πάλι ανεξάρτητη πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης; Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ στις εκλογικές διαδικασίες του αστικού κοινοβουλευτισμού)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    • Εφετείο 17Ν

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

  • ΕΛΑ

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

  • Επικοινωνία

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

  • Όροι χρήσης

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

  • Ποιοι είμαστε

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

  • Επικοινωνία

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

  • Όροι χρήσης

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

    Προεκλογικά στεγαστικά δάνεια για τους φτωχούς και μπόλικο χρήμα στους εργολάβους, μοιράζει ο Χατζηδάκης!

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo