Μπορεί οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, που στην προσπάθειά τους να δουν τον Χατζηδάκη για να ζητήσουν συλλογικές συμβάσεις εισέπραξαν… χημικά και γκλοπιές στο κεφάλι, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν φροντίζει να βοηθήσει τους ανέργους να εργαστούν στο\ν συγκεκριμένο κλάδο. Σε αυτούς ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας στον Τουρισμό», που έγινε στην Αθήνα το Σάββατο και την Κυριακή 18-19 Μαρτίου 2023, στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo, με τη συμμετοχή 100 επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου που προσφέρουν περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων και επιπέδων εξειδίκευσης.
Σε αυτές τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΥΠΑ, περιλαμβάνεται όλη η… βαριά βιομηχανία του τουρισμού, όπως «ξενοδοχειακές μονάδες, ταξιδιωτικά γραφεία, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις εστίασης, επιχειρήσεις εξυπηρέτησης αεροδρομίων κ.ά.». Στόχος, «να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αναζητούν εργασία να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους εταιριών που αναζητούν το κατάλληλο προσωπικό, χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού».
Αυτές οι περιβόητες… γιορτές ανεργίας, που έχουν διοργανωθεί σε διάφορες πόλεις της χώρας το τελευταίο διάστημα, αφορώντας περισσότερους κλάδους, συνιστούν μια πραγματικά… καινοτόμο πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και του σούπερ-μεταρρυθμιστή Κωστή Χατζηδάκη. Τη συγκεκριμένη μέρα, οι άνεργοι δεν θα λιώσουν σόλες, δεν θα μαρκάρουν αγγελίες, ώστε να κλείσουν κάποιο ραντεβού, ούτε θα περιμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνο για συνέντευξη. Ολα θα βρίσκονται… μπροστά στα πόδια τους. Θα κάνουν απλώς μια βόλτα στα τραπεζάκια που στήνονται σε αυτό το εργασιακό παζάρι, σαν να πηγαίνουν για ψώνια, και θα συλλέξουν πληροφορίες και διαφημιστικά φυλλάδια από την κάθε επιχείρηση, αφήνοντας παράλληλα το βιογραφικό τους σ’ αυτές.
Σε αυτή την χαλαρή εργασιακή αναζήτηση, η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) παρίσταται στο χώρο… εντελώς διακριτικά, αφού -σύμφωνα με την ανακοίνωση- «σε ειδικό χώρο (info corner), στελέχη της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) θα παρέχουν συμβουλές σχετικά με το βιογραφικό σημείωμα». Οι εργασιακοί σύμβουλοι της υπηρεσίας, δηλαδή, δεν παρεμβαίνουν στις επαφές του κοινού με τους εκπροσώπους των εταιριών που κάθονται στα τραπεζάκια. Δεν καταγράφουν ούτε τις ανάγκες των επισκεπτών, ούτε ειδικότητες και προϋπηρεσίες, ούτε πολύ περισσότερο προτείνουν ή επιβάλλουν συγκεκριμένες προσλήψεις. Η «αγορά εργασίας» πρέπει να… αυτορυθμίζεται και το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ δεν πάσχουν από… κρατικιστικές ιδεοληψίες.
Τώρα, αν κάποιοι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά (π.χ. λόγω ηλικίας), δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Στο συγκεκριμένο χώρο βρίσκονται πάντα (έστω και… διακριτικά) οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ, με σκοπό να τους ενημερώσουν για τα προγράμματα ολιγόμηνης «ενεργητικής απασχόλησης», που αφορούν στη δική τους ηλικιακή κατηγορία. Πρόκειται για τα προγράμματα που απλώς ανακυκλώνουν την ανεργία, με τα οποία οι καπιταλιστές εργοδότες επιδοτούνται πλέον με το 100% των μισθών και των εισφορών, ενώ οι εργαζόμενοι παίρνουν για κάποιους μήνες το πολύ το βασικό μισθό. Ή για τα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και «πράσινες δεξιότητες», που αν συμμετάσχουν, θα πάρουν μια φορά 1.000 ευρώ (ή 700, αν δεν περάσουν τις «εξετάσεις») και θα γίνουν πιο «απασχολήσιμοι» και μερικά εργαλεία για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Οι περιβόητες «Ημέρες Καριέρας», όπως έχουμε εξηγήσει και άλλες φορές (π.χ. εδώ και εδώ), είναι απλά μια καλή άσκηση, ώστε οι άνεργοι να μάθουν να «ψαρεύουν» μόνοι τους στη φουρτούνα της ανεργίας και της «απασχολησιμότητας». Οι εργασιακοί… κόουτς της ΔΥΠΑ πραγματοποιούν «εργαστήρια (workshops) συμβουλευτικής για τη δημιουργία αποτελεσματικού βιογραφικού και για την προετοιμασία επαγγελματικής συνέντευξης», με σκοπό οι συμμετέχοντες να πλασάρουν καλύτερα την εικόνα τους στους υποψήφιους εργοδότες, ενώ έγινε παρουσίαση με θέμα «Ευκαιρίες Σταδιοδρομίας στον Τουρισμό» με τη συμμετοχή στελεχών ανθρώπινου δυναμικού (HR) και εκπροσώπων μεγάλων επιχειρήσεων και συζήτηση με το κοινό».
Μάλλον θα τους είπαν ότι, αν θέλουν να πιάσουν δουλειά στο συγκεκριμένο κλάδο, θα πρέπει να ξεχάσουν, ιδιαίτερα κατά τη θερινή σεζόν, τι θα πει ρεπό, να είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν 12ωρα και 15ωρα, υπογράφοντας πολλές φορές για 8ωρο, ή να εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, να εργάζονται με συμβάσεις που δεν φτάνουν τους έξι μήνες κλπ. Πώς αλλιώς θα καταφέρουν να κάνουν… καριέρα οι εργαζόμενοι, αν δεν κερδίσει ο τουρισμός μας το… «χαμένο έδαφος»! Ο σημερινός πρόεδρος του «ανεξάρτητου» ΣΕΠΕ, Γ. Τζιλιβάκης, που έχει ταράξει στους… ελέγχους τους καπιταλιστές του τουρισμού, το είχε αποδώσει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο: «Θα χρειαστεί να προσπαθήσουν να αποδείξουν την αξία τους επιδεικνύοντας μεγαλύτερο ζήλο και επαγγελματισμό», κάτι που «μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο για αυτούς».