Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο Χρήστος ο Ζιώγας πού είναι, ρε παιδιά;
  • Οχτώ υπουργοί Εξωτερικών αραβικών και ισλαμικών χωρών κατά της σιωνιστικής οντότητας
  • Γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι η σύγκριση του Ισραήλ με το ναζιστικό καθεστώς προστατεύεται από την ελευθερία στην έκφραση
  • Zajdi Ζajidi: Γιατί ένα ωραίο μελαγχολικό τραγούδι ενόχλησε τα φασιστοεθνίκια;
  • Βάρβαρα βασανιστήρια: Ο Δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφίγια υπέστη κατάγματα στα πλευρά ενώ βρίσκεται υπό ισραηλινή κράτηση
  • Θέουτα: όταν η αποικιοκρατία βαφτίζεται «προστασία των συνόρων»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»ΛΑΡΚΟ: Απολύουν και ξεσπιτώνουν 1.200 εργάτες, για να την πάρουν «ελεύθερη βαρών» οι νέοι… Μποδοσάκηδες! 
Εργατικά

ΛΑΡΚΟ: Απολύουν και ξεσπιτώνουν 1.200 εργάτες, για να την πάρουν «ελεύθερη βαρών» οι νέοι… Μποδοσάκηδες! 

Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Φεβ 2022, 13:13

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες άλλης μιας εκδήλωσης… «κοινωνικής ευαισθησίας» της κυβέρνησης των α(χ)ρίστων και του περιβόητου… αξιακού της κώδικα. Δεν απολύει απλώς τους 1.200 εργάτες της ΛΑΡΚΟ, αλλά κυριολεκτικά κάνει έξωση σε αυτούς και τις οικογένειές τους από τα οικήματα που βρίσκονται στη Λάρυμνα και ανήκουν στην εταιρία!

Είναι τέτοια η ξεδιαντροπιά τους, που δεν έβαλαν καν κάποιον όρο, όπως πρώτα να βρουν δουλειά και κατοικία όσοι διαμένουν στα οικήματα της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα και μετά να φύγουν απ’ αυτά. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι το ξεσπίτωμα δεν αφορά μόνο όσους έμεναν στα οικήματα της ΛΑΡΚΟ τόσα χρόνια, αλλά ακόμα και τους εργαζόμενους που έχουν ιδιόκτητο σπίτι στα γύρω χωριά. Γιατί ακόμα και αν υποθέσουμε ότι βρίσκουν δουλειά σε άλλη πόλη, θα αναγκαστούν να μείνουν στο ενοίκιο, ενώ ταυτόχρονα δε θα μπορούν να νοικιάσουν εύκολα σε άλλους το δικό τους σπίτι, καθώς η περιοχή ούτε τουριστική είναι ούτε ζήτηση για κατοικία υπάρχει σ’ αυτήν. Ολα κινούνταν γύρω από τις δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ συν τον γεωργικό τομέα. 

Ο καπιταλιστής που θα  πάρει  τη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής σιδηρονικέλιου στην Ευρώπη, «ελεύθερη βαρών», τσάμπα και κλειστή, θα μπορεί να προσλάβει αυτούς που θέλει, ακόμα και αρκετούς από τους ίδιους, καθώς ξέρουν καλά τη δουλειά. Με μια διαφορά όμως: Δεν θα ισχύει τίποτα από τα μισθολογικά του παρελθόντος. Τα νέα αφεντικά θα μπορούν να προχωρήσουν σε ατομικές και εργοστασιακές συμβάσεις με πολύ χαμηλότερους μισθούς, καθώς θα ξεκινούν από το μηδέν, χωρίς να ισχύουν οι όροι των συλλογικών συμβάσεων και των διαιτητικών αποφάσεων, λόγω του κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ. 

Από τότε που ο Μποδοσάκης παράτησε τη ΛΑΡΚΟ καταχρεωμένη, η εταιρία, αν και κερδοφόρα, παρουσιαζόταν σαν ζημιογόνα, προκειμένου να κερδοσκοπούν οι τράπεζες – κυρίως η Εθνική. Με λίγα λόγια, οι εργάτες δούλευαν σκληρά για να πληρώνονται τα χρέη των Μποδοσάκηδων, που καμία αστική κυβέρνηση δεν τους κυνήγησε ποτέ, ενώ τα χρέη τους «παρκαρίστηκαν» σε άλλες καπιταλιστικές δραστηριότητες, κυρίως στο εξωτερικό. 

Πριν από δυο χρόνια, τον Φλεβάρη του 2020, ο  σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού Κωστής Χατζηδάκης, ως υπουργός Περιβάλλοντος, πέρασε μαζί με τον Σταϊκούρα το άρθρο 21 του ν. 4664/20 για την εκκαθάριση εν λειτουργία και την πώληση της ΛΑΡΚΟ με διαδικασίες fast track, εκβιάζοντας πως αν δεν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα μπει λουκέτο στην επιχείρηση που θα κηρύξει πτώχευση. Προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση: «10. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του συνόλου του ενεργητικού της εταιρίας (ως λογιστική αξία) εντός δεκαοκτώ (18) μηνών από το πέρας της διαιτητικής διαδικασίας επίλυσης των διαφορών της παρ. 7 του παρόντος, τότε η ειδική διαχείριση θεωρείται ότι έχει λήξει και ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης». 

Την ίδια στιγμή που έκανε αυτόν τον ωμό εκβιασμό, ο Χατζηδάκης παραδεχόταν ότι το νικέλιο, όπως και όλες οι δραστηριότητες στον εξορυκτικό τομέα, έχουν μια προστιθέμενη αξία, γι΄ αυτό δεν συμφέρει η πτώχευση. Τώρα περισσότερο, καθώς αυξάνεται η ζήτηση μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπορεί να παραχθεί και κοβάλτιο, το οποίο είναι πιο περιζήτητο στη σημερινή καπιταλιστική παραγωγή, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των επενδυτών καπιταλιστών να είναι μεγαλύτερο.

Τώρα παραβιάζουν ακόμα και το δικό τους νόμο (πρώτη φορά είναι;), κλείνοντας την εταιρία προτού την πουλήσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παράγραφος 3α του άρθρυ 21 ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η θέση της “ΛΑΡΚΟ” σε ειδική διαχείριση δεν αποτελεί λόγο λύσεως της εταιρείας, δεν συνεπάγεται διακοπή της λειτουργίας της και δεν επιφέρει τη λύση των πάσης φύσεως συμβάσεών της, ούτε αποτελεί λόγο λύσεως αυτών». 

Ωστόσο, στην ίδια παράγραφο, φαινόταν η προσπάθειά τους να πετσοκόψουν μισθούς και συλλογικές συμβάσεις: «Η θέση της επιχείρησης σε ειδική διαχείριση συνιστά πάντως σε κάθε περίπτωση, για τον διαχειριστή και μόνο, σπουδαίο λόγο για την καταγγελία οποιασδήποτε συμβάσεως της επιχείρησης. Ειδικά ως προς τις συμβάσεις του προσωπικού της επιχείρησης, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 14Α του ν. 3429/2005 (Α’ 314). Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) μεσοσταθμικά στις διαφορετικές κατηγορίες του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης επιδομάτων εορτών, αδείας, και παραγωγής (πριμ) που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ρήτρα ή όρο, συλλογικής ή ατομικής σύμβασης εργασίας, συμφωνίας ή διαιτητικής απόφασης»!

Τότε ακριβώς εξαπέλυσαν μια βρώμικη προπαγάνδα για τους δήθεν υπερβολικά μεγάλους μισθούς των εργατών στη ΛΑΡΚΟ, χρησιμοποιώντας τη γνωστή αριθμητική των μέσων όρων, βάζοντας τους μισθούς των διευθυντικών στελεχών που διορίζονται από τις κυβερνήσεις δίπλα στους μισθούς των εργατών, ενώ στο ετήσιο «μισθολογικό κόστος» συμπεριελάμβαναν και τις «εργοδοτικές εισφορές», για να φαίνεται μεγαλύτερο. 

Η πραγματικότητα όμως, ήταν τελείως διαφορετική. Οι μισθοί ξεκινούσαν από 1.200 ευρώ, και έφταναν τα 2.000 (ανάλογα με την ειδικότητα και την προϋπηρεσία).  Αν σκεφτούμε, όμως, ότι πρόκειται για ειδικευμένους εργάτες βαριάς βιομηχανίας και πως το εργοστάσιο και οι φούρνοι της ΛΑΡΚΟ δεν σταματούν καθόλου, με τους εργάτες να δουλεύουν νυχτερινά, Κυριακές και αργίες, μετά από 10 ή και 20 χρόνια δουλειάς κάθε άλλο παρά υψηλόμισθους τους λες. Μάλλον για μεροκάματο του τρόμου θα ‘πρεπε να γίνεται λόγος, καθώς η εντατικοποίηση της δουλειάς, η εγκατάλειψη της συστηματικής συντήρησης και η έλλειψη στοιχειωδών μέσων προστασίας είχαν ως αποτέλεσμα σχεδόν κάθε χρόνο στη ΛΑΡΚΟ να πέφτουν νεκροί ή να σακατεύονται εργάτες, στα λεγόμενα εργατικά «δυστυχήματα» (έτσι τα αποκαλούν ακόμα και οι αστογραφειοκράτες της ΓΣΕΕ). 

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Το 2020 οι νεκροί είχαν φτάσει τους 72. Το πρώτο μαζικό εργατικό «δυστύχημα»-έγκλημα είχε γίνει στη ΛΑΡΚΟ στις 2 Νοέμβρη του 1979 και στοίχισε τη ζωή σε έξι εργάτες, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες. Τον Ιούλη και τον Νοέμβρη του 2019, αντίστοιχα, δύο ακόμη εργάτες, ένας 36χρονος και ένας 55χρονος πατέρας δύο παιδιών, έπεφταν νεκροί από εκρήξεις στη ΛΑΡΚΟ, ενώ τα ακριβή αίτια απλώς… «διερευνούνταν». Υπάρχουν ελλείψεις στη χορήγηση μέσων ατομικών προστασίας, αλλά και όταν δίνονται είναι κακής ποιότητας. Ολόκληρες εγκαταστάσεις και μηχανήματα έπρεπε να επισκευαστούν, δεν λειτουργούσαν οι αυτοματισμοί ασφαλείας, καθώς είχε σαπίσει μεγάλο μέρος τους κ.ά. Και έρχεται τώρα το αστικό κράτος, απευθυνόμενο στους «τυχερούς» εργάτες που έμειναν αρτιμελείς, να τους πει πως πρέπει να τα μαζεύουν, μέχρι να κάνουν τα κουμάντα τους οι νέοι… Μποδοσάκηδες!

Χρόνια ολόκληρα οι αστικές κυβερνήσεις και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία εγκλώβιζαν τον κόσμο στη ΛΑΡΚΟ στη λογική της «βιωσιμότητας»,  με αποτέλεσμα να μην μπαίνει σε πρώτη μοίρα το δικαίωμα στη δουλειά και οι υπόλοιπες ταξικές διεκδικήσεις, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τα σκαμπανεβάσματα της τιμής του νικελίου. Τώρα που οι απολύσεις και το ξεσπίτωμα δεν είναι απειλή, αλλά πραγματικότητα, δεν έμεινε άλλος δρόμος από τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα. 

Στις 13 Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων και άλλων οργανώσεων στο χώρο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ,  ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια στην Αθήνα.

ΥΓ. Την περασμένη Δευτέρα, είχε συνάντηση με τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ και ο Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για «κόκκινη γραμμή απέναντι στο κλείσιμο της εταιρίας και τις απολύσεις». Ας θυμηθούμε, όμως, τι έλεγε ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης στις 12 Δεκέμβρη του 2018: «Η λύση που προσπαθούμε να προωθήσουμε, από την πλευρά του υπουργείου, κινείται σε τρεις άξονες. Πρώτον, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ. Δεύτερον, η ΛΑΡΚΟ να προσαρμόσει το επίπεδο παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα που υπαγορεύουν οι χαμηλές τιμές του νικελίου, να μεταβιβάσει πρόσθετες χρηματοροές της στη ΔΕΗ και να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους…». Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε τι σημαίνει «εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους». Οι συριζαίοι πρότειναν μειώσεις μισθών, αναπαράγοντας την ίδια πρόστυχη επιχειρηματολογία με τους σημερινούς διαχειριστές του συστήματος. 

Εκτύπωση 🖨
ΛΑΡΚΟ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚανονικότητα χτισμένη πάνω σε φέρετρα

Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

Επόμενο άρθρο Οι εστιακοί φοιτητές να ετοιμάζονται να πληρώσουν ενοίκιο

Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

Σχετικά Αρθρα

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

Εργατικά 29 Ιούλ 2026, 21:21

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

Εργατικά 28 Ιούλ 2026, 19:22

Απαλλάσσονται πλήρως από κάθε κατηγορία οι διωκόμενοι/ες εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση

Νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος

Εργατικά 24 Ιούλ 2026, 08:57

Νέο κρεσέντο γκεμπελισμού για τις συντάξεις χηρείας, που τις είχε πετσοκόψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους.

Εργατικά 22 Ιούλ 2026, 19:16

Τρεις ακόμη εκπαιδευτικοί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Πελοποννήσου για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή

Κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική μέσω της τρομοκράτησης, της επιβολής και του πειθαναγκασμού

Εργατικά 15 Ιούλ 2026, 12:11

Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία

Για να κριθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή με το αυστηρότερο καθεστώς του 2026

Εργατικά 11 Ιούλ 2026, 17:03
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Ο Χρήστος ο Ζιώγας πού είναι, ρε παιδιά;

7 Αυγ 2026, 14:14
Διεθνή

Οχτώ υπουργοί Εξωτερικών αραβικών και ισλαμικών χωρών κατά της σιωνιστικής οντότητας

7 Αυγ 2026, 12:19
Διεθνή

Γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι η σύγκριση του Ισραήλ με το ναζιστικό καθεστώς προστατεύεται από την ελευθερία στην έκφραση

7 Αυγ 2026, 11:13
Πολιτισμός

Zajdi Ζajidi: Γιατί ένα ωραίο μελαγχολικό τραγούδι ενόχλησε τα φασιστοεθνίκια;

7 Αυγ 2026, 10:20
Διεθνή

Βάρβαρα βασανιστήρια: Ο Δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφίγια υπέστη κατάγματα στα πλευρά ενώ βρίσκεται υπό ισραηλινή κράτηση

7 Αυγ 2026, 05:29
Καταστολή

Θέουτα: όταν η αποικιοκρατία βαφτίζεται «προστασία των συνόρων»

Γιατί τα σύνορα της Ισπανίας βρίσκονται στο Μαρόκο;

7 Αυγ 2026, 05:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Αυγούστου

7 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Εσύ σε τι είδος οικογένειας ανήκεις;

6 Αυγ 2026, 19:11
Παιδεία

Οικότροφοι Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Κυβέρνηση και ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχουν κανένα σχέδιο για το που θα μείνουν εκατοντάδες φοιτητές!

6 Αυγ 2026, 18:24
Διεθνή

Λιβανέζος βουλευτής ζητά τον τερματισμό των απευθείας διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ

6 Αυγ 2026, 18:18
Πολιτισμός

Εν γνώσει των συνεπειών, με σεμνότητα και χωρίς φόβο

6 Αυγ 2026, 14:48
Διεθνή

Εχει καταρρεύσει το όραμα του Νετανιάχου για την αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής;

6 Αυγ 2026, 08:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Αυγούστου

6 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Οι δυνάμεις της Υεμένης έπληξαν το αεροδρόμιο της Ναζράν στη Σαουδική Αραβία και ένα τάνκερ

5 Αυγ 2026, 20:22
Διεθνή

«Δεν ήταν δικό μας σχέδιο»: Ο Νετανιάχου απορρίπτει την «ιστορική συμφωνία αφοπλισμού» της Γάζας που προώθησε ο Τραμπ

5 Αυγ 2026, 19:42
Διεθνή

Βαριές απώλειες των σιωναζιστών στον νότιο Λίβανο

Δύο νεκροί και εφτά τραυματίες (ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση)

5 Αυγ 2026, 18:59
Πολιτισμός

Η «σουρεαλιστική εμπειρία» των Massive Attack στη Σιγκαπούρη

5 Αυγ 2026, 10:20
Διεθνή

Το αμερικανoκίνητο «Συμβούλιο Ειρήνης» αλλάζει τους όρους για την αποχώρηση των σιωναζιστών από τη Γάζα

5 Αυγ 2026, 08:40
Υγεία

Πρώτα έκοψαν την κορδέλα, μετά έπεσε το ταβάνι!

ΤΕΠ Νοσοκομείου Κορίνθου

5 Αυγ 2026, 08:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Αυγούστου

5 Αυγ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Αυγούστου

Ακτή Ελεφαντοστού: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

1964: Η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει επί τριήμερο πόλεις και χωριά της Κύπρου, εκατοντάδες νεκροί.

1974: Παραιτείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον για το σκάνδαλο «Watergate».

1974: Απολύονται οι παράνομα διορισθέντες καθηγητές ανωτάτων σχολών και επανέρχονται οι παυθέντες.

1998: Μπαράζ εκρήξεων εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στο Νταρ ες Σαλάμ και το Ναϊρόμπι, 224 νεκροί και τουλάχιστον 4.500 τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει όσο ποτέ άλλοτε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αποκτώντας περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, προσλαμβάνοντας προσωπικό και οργανώνοντας καλύτερα τον κρατικό μηχανισμό. Όμως υπάρχουν στιγμές που η φύση και η ένταση των καιρικών φαινομένων ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό και κάθε επιχειρησιακή δυνατότητα. (…) Και ας θυμόμαστε ότι στις πυρκαγιές η πρόληψη σώζει ζωές. Και αυτή παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας: να προστατεύουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, έπειτα την περιουσία των πολιτών και τα πολύτιμα δασικά μας οικοσυστήματα. Αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Στις πυρκαγιές δεν πήγε. Οι επικοινωνιολόγοι τον συμβούλεψαν να μην φωτογραφίζεται με φόντο εικόνες καταστροφής. «Παρενέβη» μέσω του facebook. Για να πει το πρωτοφανές: Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, γιατί μας νίκησε η φύση! Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει κι ο θεός που μας μισεί… «Φύση» είναι τα καλώδια των ανεμογεννητριών που έβαλαν τη φωτιά στην Αττικοβοιωτία και που είχαν ξαναβάλει φωτιά τον Ιούνη στο ίδιο σημείο; «Φύση» είναι τα εντελώς ακαθάριστα δάση που έχουν γίνει μπαρουταποθήκες; Εβαλαν τους/τις «δημοσιογράφους» της κυβερνητικής ΕΡΤ να χρησιμοποιούν όρους όπως «το μέτωπο της πυρκαγιάς εμφανίζει συνέχεια»! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι πρώτον υπάρχουν παντού τεράστιες μάζες συσσωρευμένης καύσιμης ύλης και δεύτερον ότι είναι ακαθάριστες και οι περιβόητες αντιπυρικές ζώνες. Οπότε η φωτιά τρέχει αδιάκοπα και θα σβήσει μόνο όταν κάψει ό,τι καίγεται. Και ο Μητσοτάκης βγήκε να πει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι στη… μάνα φύση. Αμ’ το άλλο; Γι’ αυτόν πρόληψη σημαίνει να μην καούν άνθρωποι!!! Για έναν πρωτοετή της Δασολογίας πρόληψη σημαίνει δασοπονία, καθαρισμός των δασών, εξάλειψη των εστιών πρόκλησης πυρκαγιάς, όπως τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διασχίζουν τα δάση και οι αδέσποτες χωματερές μέσα και γύρω από τα δάση. Η πρόληψη είναι μια δουλειά που γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο το χειμώνα. Ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ονομάζεται. Αυτή η δουλειά θέλει μέσα και χέρια. Χέρια έμπειρα εργατικά, όχι σαπιοκοιλιές που κάθονται στα γραφεία και βγάζουν ανακοινώσεις, χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει δάσος και πώς προστατεύεται προληπτικά, ώστε ακόμα κι αν ξεσπάσει πυρκαγιά να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην πάρει καταστροφικές διαστάσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    • Εφετείο 17Ν

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

  • ΕΛΑ

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

  • Επικοινωνία

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

  • Όροι χρήσης

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

  • Ποιοι είμαστε

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

  • Επικοινωνία

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

  • Όροι χρήσης

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

    Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων!

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo