Ενας 27χρονος εργάτης, πατέρας δύο παιδιών, βρήκε χθες φρικτό θάνατο στον Πειραιά, καταπλακωμένος από χώματα και πέτρες σε φρεάτιο αποχέτευσης ομβρίων στην οδό Πολυδεύκους. Πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον εργάτη ανοίγοντας τρύπα σε άλλο σημείο του αγωγού, όμως χρειάστηκαν ώρες για να φτάσουν και όταν έφτασαν και τον ανέσυραν ο εργάτης ήταν χωρίς τις αισθήσεις του. Στο Τζάννειο διαπιστώθηκε τυπικά ο θάνατός του, που είχε επέλθει όσο ήταν καταπλακωμένος από χώματα και πέτρες μέσα στο μεγάλου βάθους φρεάτιο.
Το έργο «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ» είχε πάρει από την Περιφέρεια Αττικής η εταιρία ΤΕΚΑΛ ΑΕ. Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο εργάτης που σκοτώθηκε δούλευε στην ΤΕΚΑΛ ή σε υπεργολάβο της. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) κατήγγειλε ότι «η ανάδοχος εταιρεία του έργου ακολούθησε την κλασσική μέθοδο των υπεργολάβων, των 2ων υπεργολάβων κλπ.».
Το πιο σημαντικό, όμως, που αποκάλυψε ο ΣΥΠΑ ήταν πως η επικινδυνότητα του εν λόγω φρεατίου ήταν σε γνώση και της εταιρίας και της Περιφέρειας. Στις 12 Απρίλη του 2023 η εταιρία ζήτησε εξάμηνη παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης της εργολαβίας, επικαλούμενη μεταξύ άλλων και την κατάσταση του εν λόγω φρεατίου. Εγραφε συγκεκριμένα στην αίτησή της:
«Ομως στην οδό Χαϊδαρίου, όπου και έχουν κατασκευασθεί με την παρούσα εργολαβία υδροσυλλογές για τα όμβρια και έχουν συνδεθεί στον υφιστάμενο συλλεκτήρα, διαπιστώθηκε ότι ο παλαιός αυτός ωοειδής συλλεκτήρας υπό τα στοιχεία Ω0,98*(2,10/2,05) εμφανίζει πολλές καταπτώσεις των τοιχωμάτων που αποτελούνται από παλαιά λιθοδομή, πράγμα που επιβεβαιώθηκε ανοίγοντας τα φρεάτια επίσκεψης αυτού από την οδό Γραβιάς μέχρι και την οδό Αγ. Διονυσίου, ενώ στην διασταύρωση της οδού Χαϊδαρίου με την οδό Πολυδεύκους, ο συλλεκτήρας αυτός επιπρόσθετα έχει τρυπηθεί από δύο μεταγενέστερα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ από σωλήνες Φ400mm και Φ250mm. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η διατομή αυτή του υφιστάμενου παλαιού συλλεκτήρα, ο οποίος χρονολογείται τουλάχιστον από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, να μην επαρκεί για την παροχέτευση των ομβρίων κατά την διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων και η περιοχή και οι παρακείμενες ιδιοκτησίες να πλημμυρίζουν».
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΠΑ, «η υπ’ αριθμ. 1023/9-5-2023 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής (ΑΔΑ:ΡΞΚΠ7Λ7-495) έδωσε την 5η παράταση σε ένα έργο, που σε επίπεδο Περιφέρειας ξεκίνησε με την υπ’ αρ. 851/2019 (συνεδρ.18η /01-10-2019) (ΑΔΑ ΩΧΨΒ7Λ7-ΥΦΨ) απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, με την οποία εγκρίθηκε η κατάρτιση των όρων διακήρυξης και η δημοπράτηση του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ», προϋπολογισμού 15.000.000 € με το ΦΠΑ.
Είχαν προηγηθεί οι εγκρίσεις των μελετών του έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά με τις υπ’ αριθμ. 851/11-12-2017 και 880/17-12-2018 Αποφάσεις του, οι οποίες όμως ήταν τόσο «πλήρεις», που όπως όλες σχεδόν οι αναπλάσεις «κοιτάνε» τα πάνω-πάνω και για ουσιαστικά ζητήματα υποδομών δεν λένε κουβέντα… Ετσι μετά την κατακύρωση της σύμβασης (απόφαση ΟΕ 3019/3-12-2019) στην ΤΕΚΑΛ Α.Ε., με έκπτωση 54,07%!!!!, άρχισαν τα όργανα… και τα αιτήματα για παρατάσεις (12-11-2020 κατέθεσε το 1ο αίτημα), γνωστοποιώντας μια σειρά από δυσκολίες, προβλήματα, αναγκαίες «αφανείς» εργασίες, χαρακτηρίζοντας την μελέτη ως «ανεφάρμοστη» κλπ..».
Σ’ αυτό το φρεάτιο, λοιπόν, το παμπάλαιο, το σαράβαλο, με τις καταπτώσεις τοιχωμάτων, που τις επικαλούνταν για να πάρουν παρατάσεις του έργου, έστειλαν τον εργάτη να μπει μέσα χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας, χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Επαιξαν τη ζωή του στη ρώσικη ρουλέτα και η σφαίρα ήταν στη θαλάμη του πιστολιού.
Οταν ο εργολάβος δίνει τη δουλειά σε υπεργολάβο και αυτός σε δικό του υπεργολάβου, αντιλαμβάνεστε πώς θα βγουν τα κέρδη όλων αυτών (για να μην μιλήσουμε για κάποιες… αφανείς δαπάνες). Μόνο όταν αντιμετωπίζουν τους εργάτες σαν πιο φτηνούς από τα υλικά και τα εργαλεία. Ποιος θα τους ελέγξει, άλλωστε; Η περιφέρεια ή ο δήμος; Με ποιες υπηρεσίες; Οι υπηρεσίες είναι μόνο για να ετοιμάζουν τους φακέλους ώστε οι περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις να μοιράζουν τα έργα σε εργολάβους, έχοντας χτίσει ένα ολόκληρο δίχτυ «πελατειακών» σχέσεων. ‘Η μήπως θα κάνει ελέγχους η… ανεξάρτητη Αρχή «Επιθεώρηση Εργασίας», με τον υποστελεχωμένο και διαβρωμένο μηχανισμό;
ΥΓ. Ο φρικτός θάνατος του 27χρονου εργάτη έφερε στο φως και μια άλλη πλευρά. Αυτή της… ταχύτητας με την οποία γίνονται τα στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Το 2017-18 εγκρίθηκαν οι μελέτες από το Δήμο Πειραιά, το 2019 δημοπρατήθηκε το έργο από την Περιφέρεια Αττικής, με ορίζοντα υλοποίησης τους 16 μήνες, πέντε παρατάσεις πήρε η εταιρία, σε λίγο κλείνουμε τετραετία από την ανάληψη του έργου και… έχει ο θεός.