Σε δημοσίευμά μας στις 28 Οκτώβρη του 2011 με τίτλο «Διαχρονική η ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων» αποκαλύπταμε ότι από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών και οι Διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας διέπραξαν έγκλημα σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Γιατί τα «διαθέσιμά» τους, ύψους 18,8 δισ. ευρώ τα διέθεσαν για την αγορά κρατικών ομολόγων, προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να τα ξεφορτωθούν από τα χαρτοφυλάκιά τους.
Κάποιος αφελής θα περίμενε οι βουλευτές των αντιπολιτευόμενων αστικών κομμάτων να τσαλακώσουν το διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο με την πρώτη ευκαιρία που θα εμφανιζόταν στη Βουλή. Η ευκαιρία αυτή τους δόθηκε στις 29 Νοέμβρη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε η «Ενδιάμεση Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την Νομισματική Πολιτική του 2011». Στην ολότητά τους, με μοναδική εξαίρεση τον Π. Κουρουμπλή, για τη στάση του οποίου θα μιλήσουμε στη συνέχεια, οι βουλευτές άφησαν σκόπιμα να περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία. Ολοι οι βουλευτές όφειλαν να γνωρίζουν (και πιστεύουμε ότι γνώριζαν, δεδομένου ότι είχε γίνει μεγάλος ντόρος στα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης), ότι οι Λ. Παπαδήμας, Ν. Γκαργκάνας και Γ. Προβόπουλος (διοικητής της ΤτΕ από τον Ιούνη του 2008) φέρουν μεγάλη ευθύνη για το γύρισμα των «διαθεσίμων» των ασφαλιστικών ταμείων σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Ο Γ. Προβόπουλος στην αρχική του τοποθέτηση δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο γύρισμα των «διαθεσίμων» των ασφαλιστικών ταμείων, που ήταν κατατεθειμένα στην ΤτΕ, σε ομόλογα του ελληνικού δημιοσίου. Στη συνέχεια, οι βουλευτές που παρενέβησαν (με εξαίρεση τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Π. Μαρκάκη που αναφέρθηκε στη μήνυση που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κατά της Τράπεζας της Ελλάδας για τον τρόπο που γίνεται η διαχείρηση των αποθεματικών) με ερωτήσεις στον Γ. Προβόπουλο, δεν έκαναν, σκόπιμα πιστεύουμε, την παραμικρή αναφορά στο εγκληματικό αυτό γύρισμα των «δαθεσίμων» από τον διοικητή της ΤτΕ και τους υπουργούς Οικονομικών από τον Ιούνη του 2008 μέχρι σήμερα.
Ο Προβόπουλος πάντησε μόνο στον Π. Μαρκάκη λέγοντας μισές αλήθειες για το γύρισμα των «διαθεσίμων» των Ταμείων. Ισχυρίστηκε, ότι νόμος του 1997 τον υποχρεώνει να καταθέτει τα διαθέσιμα άμεσα (!) σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Ο νόμος αυτός δεν είναι του 1997, αλλά του 1994. Δεύτερο, ο νόμος αυτός, που μπάζει από παντού και κατά τη γνώμη μας έπρεπε να καταργηθεί, δεν υποχρεώνει τον διοικητή της ΤτΕ να γυρίζει άμεσα τα «διαθέσιμα» σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να προβλέπει κάτι τέτοιο τη στιγμή που στόχος, υποτίθεται, του γυρίσματος των «διαθεσίμων» ήταν η καλύτερη απόδοση της επένδυσής τους; Πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο τη στιγμή που τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου άρχισαν από το Γενάρη του 2010 να κατρακυλάνε;
Ο μόνος από τους ερωτώντες βουλευτές που «χώθηκε» άμεσα στον Γ. Προβόπουλο, μετά απ’ αυτή την απάντησή του, ήταν ο Π. Κουρουμπλής που του καταλόγισε άμεσα σοβαρές προσωπικές ευθύνες για το γύρισμα των «διαθεσίμων» των ασφαλιστικών ταμείων σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε μια εποχή που αυτά κατρακυλούσανε. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, ποιος θα πληρώσει τώρα για τη ζημιά που υπέστησαν τα Ταμεία.
Ο Γ. Προβόπουλος ξαναπήρε το λόγο και απάντησε, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στην κατοχή τους 23 -24 δισ. ευρώ σε ομόλογα και ότι εάν γίνει το «κούρεμα» θα χάσουν 11,5-12 δισ. ευρώ! Η πραγματικότητα είναι, ότι στην κατοχή των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται ομόλογα ονομαστικής αξίας 28 περίπου δισ. ευρώ και επομένως, εάν γίνει το «κούρεμα» θα χάσουν 14 δισ. ευρώ. Με θρασυδειλία, όμως, ο Προβόπουλος, ενώ όφειλε ν’ ανακοινώσει το ακριβές ποσό των «διαθεσίμων» των ταμείων που επί των ημερών του (και ιδιαίτερα την περίοδο από το Γενάρη του 2010 μέχρι σήμερα) γύρισαν σε ελληνικά ομόλογα, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά, γιατί θα αποκαλυπτόταν ως μεγάλος εγκληματίας σε βάρος των ασφαλισμένων.
Ο Π. Κουρουμπλής, που χρέωσε τον Γ. Προβόπουλο με προσωπικές ευθύνες, όπως όφειλε να κάνει, δεν επέμεινε με νέες ερωτήσεις να τον αναγκάσει να δώσει τα στοιχεία με τα γυρίσματα που έγιναν επί των ημερών του. Κι αυτό δεν έγινε τυχαία, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Στις 24/10/2011 ο Π. Κουρουμπλής υπέβαλε ερώτηση στον Γ. Κουτρουμάνη για να πληροφορηθεί απ’ αυτόν ανάμεσα στ’ άλλα και το ύψος των ομολόγων ελληνικού δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία. Στις 21/11/2011 ο Γ. Κουτρουμάνης απάντησε στον Π. Κουρουμπλή. Στην απάντησή του σκόπιμα αποσιώπησε το ύψος των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Τράπεζα Ελλάδας για λογαριασμό των Ταμείων. Κι ενώ στις 29 Νοέμβρη ο Π. Κουρουμπλής ενημερώθηκε από τον Προβόπουλο ότι στην κατοχή των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται κρατικά ομόλογα ύψους 23-24 δισ. ευρώ και ότι τα ταμεία θα χάσουν 11,5-12 δισ. ευρώ, στις 30 Νοέμβρη εξέδωσε ανακοίνωση απ’ αφορμή την απάντηση του Γ. Κουτρουμάνη, αποσιωπώντας κι αυτός τα στοιχεία που του έδωσε ο Γ. Προβόπουλος στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Την επομένη, δηλαδή την 1η Δεκέμβρη, ο Π. Κουρουμπλής εξέδωσε νέα ανακοίνωση, για να γνωστοποιήσει μερικά από τα ζητήματα που έθεσε στη βουλή. Ξέχασε, όμως, για μια ακόμη φορά, ν’ αναφέρει τα στοιχεία που έδωσε ο Προβόπουλος. Δείγμα κι αυτό της δημαγωγικής προσέγγισης από τη μεριά του του διαρκούς εγκλήματος που συντελέστηκε σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.