Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη
  • Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί
  • Προκλητικά και με όλα τα μέσα το υπουργείο Παιδείας στηρίζει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» – πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια
  • Παριστάνουν τους αγανακτισμένους, αλλά είναι όλοι τους στο κόλπο της «ιατρικής» κονόμας
  • «Αν οι λέξεις Free Palestine μου κόστισαν τη σκηνή, τότε αυτή ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία που έχω κάνει ποτέ»
  • Η επιδότηση ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων και όχι κρατικό προνοιακό επίδομα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Χαρίζουν παράνομα στους καπιταλιστές πάνω από 20 εκατ. ευρώ το μήνα
Εργατικά

Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

Χαρίζουν παράνομα στους καπιταλιστές πάνω από 20 εκατ. ευρώ το μήνα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr20 Οκτ 2012, 00:00
Εξακολουθεί το πολίτευμα της Ελλάδας να είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία; Εχει το δικαίωμα ένας υπουργός να χαρίζει λεφτά φορέων κοινωνικής πολιτικής στους εργοδότες; Τα παραπάνω ερωτήματα (και πολλά ακόμη) προκύπτουν από την πρωτοφανή απόφαση του υπουργού Εργασίας Ιωάννη Βρούτση να χαρίσει ασφαλιστικές εισφορές στους εργοδότες, χωρίς αυτό να προβλέπεται από σχετικό νόμο. Αναφερόμαστε στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), συνολικού ποσοστού 1,1% επί των αποδοχών κάθε εργαζόμενου.
 
Ο υπουργός Βρούτσης έχει αποπειραθεί δυο φορές να περάσει από τη Βουλή σχετική τροπολογία, όχι ως αυτοτελή τροπολογία, αλλά αναμιγνύοντας τη σχετική διάταξη με άλλες άσχετες διατάξεις. Την πρώτη φορά (28 Σεπτέμβρη) «έχωσε» τη σχετική διάταξη σε τροπολογία-κουρελού στο νομοσχέδιο για την καταβολή των ειδικών αποζημιώσεων στους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογών της 17ης Ιούνη. Ολόκληρη η τροπολογία αποσύρθηκε. Τη δεύτερη φορά (5 Οκτώβρη) «έχωσε» την ίδια τροπολογία-κουρελού στο νομοσχέδιο που κύρωνε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Αναγκάστηκε να αποσύρει τη μισή (αυτή που αφορούσε την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών), επειδή αντέδρασαν και οι βουλευτές των συγκυβερνώντων εταίρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ετσι, η κατάργηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για ΟΕΚ και ΟΕΕ ακόμη δεν έχει θεσπιστεί με νόμο.
 
Ομως, ο υπουργός Βρούτσης, από τις 7 Σεπτέμβρη έχει προχωρήσει σε μια πρωτοφανή σκανδαλώδη πράξη: με απόφασή του, χωρίς να έχει καμιά εξουσιοδότηση από νόμο, διέταξε το ΙΚΑ να καταργήσει από 1ης Σεπτέμβρη τις κρατήσεις υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ! Και όχι μόνο κατήργησε με προσωπική του απόφαση εισφορές υπέρ φορέων κοινωνικής πολιτικής, αλλά το έκανε εν κρυπτώ και παραβύστω, παρακάμπτοντας τη διοικητική ιεραρχία του υπουργείου και κουρελιάζοντας το Δημόσιο Δίκαιο.
 
Αποφασίζομεν και διατάσσομεν
Στις 7 Σεπτέμβρη από το γραφείο του υπουργού Βρούτση έφυγε εξερχόμενο έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 19707/1741. Το έγγραφο απευθυνόταν προς τον Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και είχε θέμα «Κατάργηση εργοδοτικών εισφορών προς ΟΕΚ-ΟΕΕ». Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε περαιτέρω αλληλογραφία ή επικοινωνία μεταξύ Σπυρόπουλου και Βρούτση, ο διοικητής του ΙΚΑ, όμως, μολονότι γνώριζε καλά ότι δεν υπάρχει καμιά σχετική νομική διάταξη, έσπευσε στις 20 Σεπτέμβρη να εκδώσει το εξής Δελτίο Τύπου:

«Κατάργηση εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ


Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνεται ότι, από 1/9/2012 βάσει των διατάξεων του άρθρου 1 παρ. 6 του Ν.4046/12 (ΦΕΚ28/τ.Α’/ 14-2-2012) καταργούνται οι Εργοδοτικές Εισφορές Υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) κατά ποσοστό 0,75% και 0,35% αντίστοιχα.


Συνεπώς, ασφαλιστικές εισφορές περιόδων ασφάλισης από 1/9/2012 και εφεξής θα καταβάλλονται μειωμένες κατά 1,10%, όσον αφορά στην εργοδοτική εισφορά, σύμφωνα με τα ανωτέρω.


Επισημαίνεται ότι, οι εισφορές ασφαλισμένου υπέρ των ανωτέρω καταργηθέντων Οργανισμών εξακολουθούν να καταβάλλονται κανονικά».
 
Παράλληλα με το Δελτίο Τύπου, ο διοικητής του ΙΚΑ έστειλε έγγραφο σε όλα τα υποκαταστήματα του Ιδρύματος να εφαρμόσουν το νέο καθεστώς. Δηλαδή, να μην εισπράττουν εργοδοτικές εισφορές υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ. Ο Ρ. Σπυρόπουλος παρανόμησε εν γνώσει του. Γνώριζε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει νόμος που να καλύπτει τη μη είσπραξη των συγκεκριμένων εργοδοτικών εισφορών. Δεν γνωρίζουμε αν τη «νομική λύση» του την έδωσε ο υπουργός με την απόφασή του, όμως ο διοικητής του ΙΚΑ είναι αυτός που επικαλείται δημοσίως τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 6 του Ν. 4046/12, οι οποίες δεν προβλέπουν κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ.
 
Πρόκειται για το νόμο με τον οποίο ψηφίστηκε το Μνημόνιο-2. Με την παράγραφο 6 του άρθρου 1 περιβλήθηκαν με νομική ισχύ οι αντεργατικές ρυθμίσεις του Μνημονίου-2 (το περιβόητο Κεφάλαιο 4, με τίτλο «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης»). Στο υποκεφάλαιο με τίτλο «Μη μισθολογικά εργασιακά κόστη, καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής» αναφέρεται: «Η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθεσία ώστε να μειώσει τις κοινωνικές εισφορές στο ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα εφαρμόσει μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι αυτό θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο». Στη συνέχεια αναφέρεται ότι θα κλείσουν ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ και τέρμα. Δεν αναφέρεται, δηλαδή, ότι πρώτο βήμα για τη μείωση κατά 5 μονάδες των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών θα είναι η κατάργηση του 1,1% υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ. Γι’ αυτό άλλωστε ο Ι. Βρούτσης πασχίζει να ψηφίσει την επίμαχη τροπολογία και μέχρι στιγμής έχει αποτύχει δυο φορές. Γιατί ξέρει ότι χωρίς νομική διάταξη δεν μπορεί να κάνει το «δωράκι» στους εργοδότες.
 
Σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων
 
Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερον ότι ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης κατήργησε το πολίτευμα, αποφασίζοντας να καταργήσει ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να υπάρχει νόμος και χωρίς ο ίδιος να έχει εξουσιοδότηση από νόμο. Πριν η Βουλή αποφασίσει σχετικά, αυτός διέταξε να μην εισπράττονται ασφαλιστικές εισφορές ποσοστού 1,1% και ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος συνέπραξε σ’ αυτό, εφαρμόζοντας την παράνομη απόφαση του υπουργού.
 
Πέρα από το πολιτικό σκάνδαλο, εδώ υπάρχει και καραμπινάτο ποινικό αδίκημα. Δεν είναι πατρική περιουσία του Βρούτση και του Σπυρόπουλου οι ασφαλιστικές εισφορές, για να τις χαρίζουν στους εργοδότες με ένα διάταγμα, χωρίς νόμο.
 
Σύμφωνα με την Εκθεση του  Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει την τροπολοιγία Βρούτση, οι απώλειες από την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ φτάνουν τα 247 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ετσι, μόνο για τον Σεπτέμβρη του 2012, που οι εργοδοτικές εισφορές καταργήθηκαν χωρίς να υπάρχει νόμος, έχουν χαριστεί στους εργοδότες τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία είναι υπόλογοι ο Ι. Βρούτσης και ο Ρ. Σπυρόπουλος. Και βέβαια, έχει ήδη περάσει και ο μισός Οκτώβρης και δεν ξέρουμε πότε ο υπουργός Εργασίας θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή την τροπολογία. Μέχρι τότε, η κατάργηση των εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ θα είναι παράνομη.
 
Προκειμένου να πετύχει το σκοπό του, ο υπουργός Βρούτσης κουρέλιασε και το Διοικητικό Δίκαιο. Τέτοιες αποφάσεις δεν βγαίνουν μέσα από τα πολιτικά γραφεία των υπουργών. Απαιτείται η τήρηση μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, με τη σύνταξη σχεδίου απόφασης από τη διοίκηση. Πρέπει να υπάρξει εισηγητής, να υπογράψει ο τμηματάρχης, ο διευθυντής και ο γενικός διευθυντής και μετά να πάει η απόφαση για υπογραφή στον υπουργό. Παρακάμφθηκε ολόκληρη η διοικητική ιεραρχία, γιατί ο υπουργός φοβόταν ότι κάποιος υπάλληλος μέσα από την αλυσίδα θα υποστήριζε ότι αυτή η απόφαση είναι παράνομη, γιατί δεν υπάρχει νόμος που να την προβλέπει. Γι’ αυτό και η απόφαση βγήκε στη ζούλα και στάλθηκε στον διοικητή του ΙΚΑ από το πρωτόκολλο του υπουργικού γραφείου, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πλήρη άγνοια και για την ύπαρξή της ακόμη.
 
Σαν τον κλέφτη
Ψάχνοντας δημοσιογραφικά το θέμα εδώ και καιρό, υποβάλαμε σήμερα (16.10.12) αίτηση προς τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση, ζητώντας το υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 19707/1741/7-9-2012 έγγραφό του, το οποίο είναι δημόσιο έγγραφο και δικαιούμαστε να το πάρουμε. Για να μην υπάρξει μάλιστα προβληματισμός στο υπουργικό γραφείο, παραθέσαμε όλη τη σχετική νομική επιχειρηματολογία, βάσει της οποίας κάθε πολίτης δικαιούται να ζητήσει και να πάρει αντίγραφο οποιουδήποτε δημόσιου εγγράφου.
 
Αμέσως διαπιστώσαμε τον πανικό. Μέχρι που μας ρώτησαν πού βρήκαμε τον συγκεκριμένο αριθμό πρωτοκόλλου (τόσο αφελείς!). Η αίτησή μας πρωτοκολλήθηκε στο γραφείο του υπουργού και διαβιβάστηκε στον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, τον γνωστό… βιονικό οικονομολόγο Παναγιώτη Δουφεξή. Είναι βιονικός ο εν λόγω οικονομολόγος, καθότι καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα στέλεχος της εταιρίας «Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών» και  διευθυντής του πολιτικού γραφείου ενός υπουργού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα (εισπράττει πλήρη αμοιβή για την πρώτη θέση και ένα επιπλέον 50% για τη δεύτερη).
 
Ο Π. Δουφεξής έδωσε την αίτηση στο νομικό σύμβουλο του υπουργού κ. Τσαγκαρόπουλο για να εισηγηθεί αν πρέπει να μας δοθεί το έγγραφο ή όχι. Επειδή αυτά τα κόλπα τα ξέρουμε (ο Π. Δουφεξής είναι φρέσκος στα μεγάλα σαλόνια της πολιτικής, αλλά εμείς παλιοί στο ρεπορτάζ), επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά μαζί του. Η αντίδρασή του ήταν σκαιά και πεζοδρομιακή, θυμίζοντας κάτι δεξιούς της δεκαετίας του ’70. Δεν πειράζει, θα μάθει σιγά-σιγά και ο Π. Δουφεξής πως όταν ένας πολιτικός προσπαθεί να κρύψει ένα δημόσιο έγγραφο από τον δημοσιογραφικό έλεγχο, επιβεβαιώνει πως έχει λερωμένη τη φωλιά του.
 
Εμείς, φυσικά, θα επανέλθουμε. Κλείνοντας αυτό το πρώτο ρεπορτάζ, σημειώνουμε πως εκείνο που αποδεικνύει το εν λόγω σκάνδαλο είναι πως οι υπουργοί της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη δεν έχουν ανάγκη το «σπρώξιμο» της τρόικας για να παίρνουν αντεργατικές αποφάσεις. Οταν πρόκειται να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών-εργοδοτών δεν διστάζουν να κουρελιάσουν και το σύνταγμα και το Δημόσιο Δίκαιο.
 
ΥΓ. Δυο φορές απέτυχε ο Ι. Βρούτσης να περάσει από τη Βουλή την επίμαχη τροπολογία, δυο φορές εξέδωσε πανηγυρικές ανακοινώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ (διά χειρός Δ. Στρατούλη), υποστηρίζοντας ότι ήταν αυτός που απέτρεψε την ψήφισή της. Το σκάνδαλο, το γεγονός ότι ήδη Βρούτσης και Σπυρόπουλος έχουν καταργήσει τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, με παράνομο και πραξικοπηματικό τρόπο, ούτε που το πήρε είδηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η χάρτινη αντιπολίτευση στη Βουλή, που φέρνει ψήφους και οδηγεί προς την κυβερνητική εξουσία διά της τακτικής του «ώριμου φρούτου».
 

Γεράσιμος Λιόντος 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

Μίζες και πρόστιμα, τα δυο πρόσωπα του Ιανού
Επόμενο άρθρο

Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

Πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη» και παριστάνουν τους… περαστικούς

Σχετικά Αρθρα

Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

Εργατικά 15 Σεπ 2026, 21:36

Η επιδότηση ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων και όχι κρατικό προνοιακό επίδομα

Ο Π. Μαρινάκης δεν πρωτοτύπησε: ακολουθεί το δρόμο όλων των αστικών κυβερνήσεων

Εργατικά 15 Σεπ 2026, 12:01

Αθώοι και πειθαρχικά οι εκπαιδευτικοί Πάνος Χουντής και Ζήσης Γκέρτσος

Τους κατηγόρησαν για... «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας»

Εργατικά 8 Σεπ 2026, 10:56

Ελεύθερος ο καπιταλιστής της φονικής «Βιολάντα»

Εργατικά 2 Σεπ 2026, 21:38

Η Χρύσα Χοτζόγλου επιστρέφει στο σχολείο της

Να μπει τέλος στον Γολγοθά της δίωξής της και σε όλα τα πειθαρχικά εναντίον εκπαιδευτικών

Εργατικά 28 Αυγ 2026, 07:35

ΕΟΔΥ: Zητούν από εργαζόμενους να επιστρέψουν αναδρομικά επίδομα που οι ίδιοι τους είχαν καταβάλει

Εργατικά 27 Αυγ 2026, 09:54
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

16 Σεπ 2026, 00:01
Εργατικά

Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

15 Σεπ 2026, 21:36
Παιδεία

Προκλητικά και με όλα τα μέσα το υπουργείο Παιδείας στηρίζει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» – πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια

15 Σεπ 2026, 21:31
Υγεία

Παριστάνουν τους αγανακτισμένους, αλλά είναι όλοι τους στο κόλπο της «ιατρικής» κονόμας

15 Σεπ 2026, 21:27
Πολιτισμός

Ο Macklemore απαντά για τον αποκλεισμό του από το υπόλοιπο της περιοδείας του Ed Sheeran

«Αν οι λέξεις Free Palestine μου κόστισαν τη σκηνή, τότε αυτή ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία που έχω κάνει ποτέ»

15 Σεπ 2026, 18:12
Εργατικά

Η επιδότηση ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων και όχι κρατικό προνοιακό επίδομα

Ο Π. Μαρινάκης δεν πρωτοτύπησε: ακολουθεί το δρόμο όλων των αστικών κυβερνήσεων

15 Σεπ 2026, 12:01
Διεθνή

Η AfD συνδέει την παραγωγή όπλων με τις απελάσεις, καθώς η ισραηλινή Elbit εξετάζει την επέκτασή της στη Γερμανία

15 Σεπ 2026, 09:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

15 Σεπ 2026, 00:01
Οικονομία

Γερμανία: Εργοστάσιο αυτοκινήτων της Volkswagen μετατρέπεται σε εργοστάσιο όπλων για ισραηλινή πολεμική εταιρία

14 Σεπ 2026, 20:09
Πολιτισμός

Μαζικός κοινωνικός εκφασισμός: Με επικεφαλής τη σιωνιστική αντιπολίτευση ζητούν την «εξόντωση» των δημιουργών του «ΝΑΖΑ»

14 Σεπ 2026, 19:47
Αγροτικά

Εγκλημάτησαν κατά των κτηνοτρόφων και τώρα επιβάλλουν… στρατιωτικό νόμο στη Λέσβο!

Τεράστια η καταστροφή από τον αφθώδη πυρετό στους κτηνοτρόφους του νησιού

14 Σεπ 2026, 17:02
Υγεία

Η ιατρική της κονόμας ενισχύεται από το κράτος αλλά ενίοτε σκοτώνει

Οχετός υποκρισίας και αποποίησης ευθυνών μετά το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

14 Σεπ 2026, 14:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη

14 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια πρόθυμοι εταίροι του ισραηλινού κράτους

13 Σεπ 2026, 19:54
Διεθνή

«Η πολιτική εξουσία του Λιβάνου είναι συνένοχη στα ισραηλινά εγκλήματα»

Δήλωση βουλευτή της Χεζμπολά

13 Σεπ 2026, 11:29
Παιδεία

Τσίπρας για εκπαίδευση: Υποσχεσιολογία και παλιές συνταγές της εποχής Γαβρόγλου με αντιδραστικά υλικά

13 Σεπ 2026, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

13 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λαός του λιβανέζικου νότου «έφτυσε» τον ξενόδουλο πρόεδρο Αούν

12 Σεπ 2026, 14:15
Διεθνή

Ανακτήθηκαν 5.400 km²: Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης

12 Σεπ 2026, 08:16
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Σεπ 2026, 00:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

Ημέρα προστασίας του όζοντος.

Μαλαισία, Σιγκαπούρη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1963).

Μεξικό: Εθνική γιορτή (1810).

Νέα Γουινέα (Παπούα): Εθνική γιορτή (1975).

1848: Καταργείται η δουλεία σε όλα τα γαλλικά εδάφη.

1920: Βόμβα στο χρηματιστήριο της Wall Street (ΗΠΑ), τριάντα νεκροί και τριακόσιοι τραυματίες.

1968: Μετάδοση αντιδικτατορικών συνθημάτων του ΠΑΜ επί δεκάλεπτο με μαγνητόφωνο στην Αιόλου.

1969: Το ΕΔΚ ανατινάζει δύο πυλώνες της ΔΕΗ στην Ελευσίνα με σκοπό τη διακοπή ρεύματος κατά την έναρξη των πανευρωπαϊκών αγώνων.

1982: Σφαγές Παλαιστινίων στα λιβανέζικα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα από τον ισραηλινό στρατό.

1982: Εκτελείται ως προδότης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Σαντέκ Γκομπτζαντέχ.

1991: Βομβιστική ενέργεια των μαοϊκών ανταρτών “Φωτεινό μονοπάτι” προκαλεί τον θάνατο επτά ατόμων (Περού).

1994: Ο ΕΛΑ ανατινάζει με τηλεχειριζόμενη βόμβα υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛΑΣ στον Περισσό, νεκρός ο 42χρονος αξιωματικός Απόστολος Βέλιος και εννιά τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    17Ν
    • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Εφετείο 17Ν
  • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    ΕΛΑ
    • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    Ποιοι είμαστε
  • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    Επικοινωνία
  • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    Όροι χρήσης
  • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    Ποιοι είμαστε
  • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    Επικοινωνία
  • Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo