Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 9 Απρίλη
  • «Σκληρό ροκ» από το Ιράν: Δεν υπάρχει εκεχειρία, δεν ανοίγει το Ορμούζ, αν δεν μαζέψετε τα σιωναζιστικά σκυλιά από τον Λίβανο
  • Χεζμπολά: Στεκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης ιστορικής νίκης
  • Τρέμε Μπουμπούκε, ο Τάκαρος θα σε εκθρονίσει
  • Δεκαπενθήμερη εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων με τους όρους του Ιράν
  • Σαν σήμερα 8 Απρίλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Το αίτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης τίθεται από την αρχή
Εργατικά

Το αίτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης τίθεται από την αρχή

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr31 Ιούλ 2010, 00:00

Οταν γράψαμε –από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε το προσχέδιο Λοβέρδου– «Κοινωνική Ασφάλιση τέλος», ακόμα και άνθρωποι που έχουν βαθιά γνώση των ασφαλιστικών θεμάτων θεώρησαν ότι αυτό ήταν μια αντιπολιτευτική υπερβολή. Στη συνέχεια, καθώς μελετούσαν οι ίδιοι τη δομή του νέου συστήματος και αυτό που παράγουν οι θεμελιώδεις διατάξεις του, μας έδωσαν απόλυτο δίκιο. Μπορεί στις λεπτομέρειες οι δίδυμοι νόμοι των Λοβέρδου-Παπακωνσταντίνου να είναι σκέτη κουρελαρία (αναλυτικά γράφουμε παρακάτω), όμως στη βασική τους στόχευση είναι απόλυτα επιτυχημένοι: καταργούν την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, σε συνδυασμό με την κλασική ανικανότητα και τεμπελιά των δυνάμεων της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, έστρεψαν την προσοχή των εργαζόμενων είτε μόνο  στην αύξηση των ορίων ηλικίας είτε σε κάτι απίθανες λεπτομέρειες, όπου υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έκανε «βελτιώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, αποδεικνύοντας την προσήλωσή της στον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο». Ετσι, η ουσία αυτού του νομοσχέδιου έμεινε εν πολλοίς κρυφή και αποκαλύφτηκε –χωρίς ίχνος υπερβολής– μόνο εκεί που έφτασε η δική μας ζύμωση.

Πριν κάμποσες δεκαετίες, στη Χιλή της δικτατορίας του Πινοσέτ, δηλαδή στο πιο εύφορο έδαφος που θα μπορούσε να βρει, το ΔΝΤ εφάρμοσε για πρώτη φορά το περιβόητο ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων. Ο πρώτος πυλώνας ήταν μια εθνική σύνταξη πείνας. Ο δεύτερος πυλώνας ήταν μια ανταποδοτική σύνταξη, το ύψος της οποίας καθορίζεται με σκληρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ο τρίτος πυλώνας ήταν μια συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση, για όσους μπορούν να την πληρώσουν, δηλαδή για τους πιο εύπορους.

Μ’ αυτό το σύστημα έσπασε η βασική σύμβαση επί της οποίας οικοδομήθηκαν τα ασφαλιστικά συστήματα. Μια σύμβαση που καθιστούσε το κράτος εγγυητή της καταβολής των συντάξεων και συμμέτοχο στη χρηματοδότησή τους. Πλέον, η υποχρέωση του κράτους περιορίστηκε σ’ αυτό που ονομάζεται πρόνοια, δηλαδή τη χορήγηση ενός φιλανθρωπικού βοηθήματος σε όσους το έχουν ανάγκη. Ετσι, η σύνταξη μετατρέπεται σε καθαρά ατομική υπόθεση, αφού υπολογίζεται με τα κριτήρια του λεγόμενου κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Το ύψος της σύνταξης συναρτάται με το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει κάθε εργαζόμενος σε όλη τη διάρκεια του παραγωγικού του βίου.

Οι αρχές αυτού του συστήματος άρχισαν να πλασάρονται στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ‘80, όταν άρχισε η κρίση των ασφαλιστικών ταμείων, ύστερα από μια περίοδο τριών περίπου δεκαετιών άγριας καταλήστευσης των αποθεματικών τους, αλλά και συνεχούς ληστείας των εσόδων τους (εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή, άσκηση κρατικής προνοιακής πολιτικής με δαπάνες των Ταμείων κ.λπ.). Οσο τα Ταμεία στην Ελλάδα ήταν «ανώριμα», δηλαδή όσο είχαν περισσότερους ασφαλισμένους παρά συνταξιούχους (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κοινωνική Ασφάλιση στην Ελλάδα άρχισε να αναπτύσσεται από τη δεκαετία του ‘50), μοναδικό μέλημα του κράτους ήταν η καταλήστευση των πόρων τους, προς όφελος των καπιταλιστών και του κρατικού προϋπολογισμού. Οταν τα Ταμεία «ωρίμασαν», δηλαδή όταν έπρεπε να πληρώσουν συντάξεις μαζικά, αποκαλύφτηκε ότι τα Ταμεία τους ήταν άδεια.

Αρχισε τότε μια πορεία συνεχών ανατροπών σε βάρος των ασφαλισμένων, εργαζόμενων και συνταξιούχων. Ουδείς δοκίμασε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, μολονότι η φιλοσοφία του συστήματος των τριών πυλώνων επανερχόταν συνεχώς στη δημόσια συζήτηση, είτε ως σύνολο είτε σε βασικά της σημεία. Το έκανε τώρα η κυβέρνηση Παπανδρέου. Χωρίς ν’ ασχοληθεί καθόλου με τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος έτσι κι αλλιώς αφορά πολύ λίγους πλέον, λόγω της γενικής ένδειας των εργαζόμενων, έστησε τους δύο πρώτους, καταργώντας την Κοινωνική Ασφάλιση.

♦ Η βασική σύνταξη θα είναι ένα προνοιακό βοήθημα που θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, όπως σαφώς αναφέρεται όχι μόνο στο δωσιλογικό Μνημόνιο, αλλά και στην εισηγητική έκθεση του νομοσχέδιου. Το ύψος της καθορίστηκε στα 360 ευρώ καθαρά υποκριτικά, αφού συναρτάται απολύτως με τη δημοσιονομική πολιτική. Οταν έρθει η ώρα ν’ αρχίσει να καταβάλλεται, και το ύψος της και το εύρος καταβολής της θα καθοριστεί από τις δημοσιονομικές συνθήκες, οι οποίες κάθε άλλο παρά ρόδινες διαγράφονται για το ελληνικό κράτος. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε το υπέρογκο χρέος, η εξυπηρέτηση του οποίου έχει γίνει πιο δυσβάστακτη, αφού ανανεώνεται με εξωφρενικής τοκογλυφίας επιτόκια. Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως δεν πρόκειται για τίποτα καινούργιο από την άποψη της πρόνοιας. Πριν πολλά χρόνια έπαιρναν τέτοια προνοιακά επιδόματα οι αγρότες, ενώ έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε χορηγήθηκε αυτό το προνοιακό βοήθημα και στους λεγόμενους ανασφάλιστους πόλεων. Το καινούργιο είναι πως σ’ αυτόν τον προνοιακό κοινό παρονομαστή θα συνωθούνται πλέον ευρύτατα εργατικά στρώματα. Ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης δεν δίστασε να ομολογήσει από το βήμα της Βουλής, πως πρότυπο Ταμείο θεωρεί τον ΟΓΑ!

♦ Η αναλογική σύνταξη θα είναι η μόνη σύνταξη που θα σχετίζεται με τις ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς το κράτος να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή στη χρηματοδότησή της, αφού η υποχρέωσή του εξαντλείται στη χορήγηση της βασικής σύνταξης. Τα Ταμεία καλούνται να ορίσουν το ύψος αυτής της σύνταξης με αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας, που θα καθορίζονται μέσα από συνεχείς αναλογιστικές μελέτες. Ποια είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τη βιωσιμότητα ενός ασφαλιστικού ταμείου; Τα αποθεματικά του, τα έσοδά του από εισφορές και προσόδους περιουσίας, οι δαπάνες που πρέπει να καταβάλλει για συντάξεις και τα γενικά του έξοδα.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αναλογιστής για να διαβλέψει τι μέλλει γενέσθαι. Τα αποθεματικά είναι εξανεμισμένα. Οι πρόσοδοι από περιουσιακά στοιχεία ήταν πάντοτε αστείες σε μέγεθος. Οι εισφορές μειώνονται και θα εξακολουθήσουν να μειώνονται, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι εξαφανίζεται η εισφοροδιαφυγή (που δεν εξαφανίζεται, ούτε πρόκειται να εξαφανιστεί). Ανεργία, υποαπασχόληση, ελαστικές εργασιακές σχέσεις οδηγούν σε πλήγματα πάνω στη μάζα των ασφαλιστικών εισφορών. Ο αριθμός των συνταξιούχων θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό, λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας. Αρα, περισσότεροι συνταξιούχοι θα πρέπει να «μοιραστούν» μικρότερα έσοδα. Αυτό που ονομάζεται αναλογιστική σχέση (εργαζόμενοι προς συνταξιούχους) είναι ήδη κακή. Επομένως, θα ασκείται μια συνεχής πίεση πάνω στο ύψος των συντάξεων. Το κράτος, χωρίς καμιά υποχρέωση συμμετοχής στη χρηματοδότηση, θα λειτουργεί απλά σαν χωροφύλακας που θα υπαγορεύει τη μείωση των συντάξεων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα. Γίνεται έτσι φανερό, ότι η βιωσιμότητα ως λογιστικό μέγεθος δεν έχει καμιά σχέση με τη βιωσιμότητα ως κοινωνικό μέγεθος. Ως κοινωνικό μέγεθος η βιωσιμότητα συνδέεται με το δικαίωμα του εργαζόμενου σε μια αξιοπρεπή ζωή όταν βγει από τον παραγωγικό κύκλο, άρα σε μια αξιοπρεπή σύνταξη. Ως λογιστικό μέγεθος η βιωσιμότητα συνδέεται με την καταλήστευση των Ταμείων από τους καπιταλιστές και με την πλήρη απουσία του κράτους-φοροεισπράκτορα από τη χρηματοδότηση της ασφάλισης.

Αυτό είναι το γενικό σχήμα με το οποίο θα λειτουργήσει η (μη κοινωνική πλέον) ασφάλιση από εδώ και πέρα. Οι υπολογισμοί που κάναμε πάνω σε ορισμένα παραδείγματα, σε προηγούμενα φύλλα της «Κ» δείχνουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων μια αναλογική σύνταξη γύρω στα 100 ευρώ. Κάποιες αλλαγές που έκανε ο υπουργός Εργασίας στον τρόπο εφαρμογής του ποσοστού αναπλήρωσης (γράψαμε αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο), έγιναν για να ευνοήσουν τους γιάπηδες και τα golden boys με τους υψηλούς μισθούς και τα πολλά χρόνια ασφάλισης, δείχνοντάς μας έτσι ανάγλυφα τον αποκρουστικό χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικού συστήματος, που έχει εξαλείψει κάθε στοιχεία «διαγενεακής αλληλεγγύης» (μια «αρχή» για την οποία τόσο καμάρωναν οι εμπνευστές και συνεχιστές των μεταπολεμικών ασφαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη).

Βεβαίως, για μερικά χρόνια θα έχουμε μια μεταβατική κατάσταση. Με σημείο τομής το 2010, οι εργαζόμενοι θα παίρνουν το άθροισμα δυο συντάξεων, μιας με το παλιό σύστημα (για το διάστημα που διήνυσαν στην ασφάλιση μέχρι 31.12.2010) και μιας με το νέο (για το διάστημα από 1.1.2011 μέχρι τη μέρα συνταξιοδότησης). Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος το γενικό: όσο περισσότερα χρόνια στο νέο σύστημα τόσο το χειρότερο για τη σύνταξη. Αυτό είναι σωστό, όμως συνοδεύεται κατά κανόνα από ένα λάθος. Πολλοί θεωρούν κατοχυρωμένο το τμήμα της σύνταξης για την ασφάλιση μέχρι 31.12.2010. Ούτε αυτό είναι κατοχυρωμένο.

Πέρα από τις «πονηρές» ρήτρες που υπάρχουν στο νόμο (κορυφαία αυτή που περιορίζει τις ασφαλιστικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατοχυρωμένη με βουλοκέρι στο Μνημόνιο), οι ίδιες οι παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα της χρηματοδότησης των Ταμείων, που αφορά τη μεταβατική λειτουργία του παλιού συστήματος, αποκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις. Στο προσχέδιο έβαλαν μια ολόκληρη λίστα χρηματοδοτήσεων. Μέχρι και για τους κλάδους υγείας. Στο νομοσχέδιο, αφού η τρόικα τους τράβηξε τ’ αυτιά, τα αφαίρεσαν όλα. Μπροστά στο σάλο που ξέσπασε,  προσέθεσαν μια παράγραφο που προβλέπει ότι τα Ταμεία «επιχορηγούνται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και ειδικά για τα έτη 2010-2013, τηρουμένων των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Το συμπέρασμα είναι πως και το τμήμα της σύνταξης που θα υπολογίζεται με το παλιό σύστημα θα πετσοκοπεί –και μάλιστα άγρια– πολύ πιο σύντομα απ’ όσο φαντάζονται ορισμένοι.

Η Κοινωνική Ασφάλιση έτσι όπως τη γνωρίζαμε έλαβε τέλος. Μετά από μερικά χρόνια, ακόμα και αστοί κοινωνιολόγοι θα γράφουν ότι επήλθε η διάρρηξη του βασικότερου στοιχείου του κοινωνικού συμβόλαιου και μάλιστα πρωτοστατούντων των σοσιαλιστών, που ήταν αυτοί που το καθιέρωσαν στη μεταπολεμική Ευρώπη, φοβούμενοι τις «εξ Ανατολών» επιρροές στο εργατικό κίνημα των χωρών τους. Κάποιοι «μηδενιστές» ή απλώς «αριστεροφλύαροι» θα πουν ότι δεν έχει κανένα νόημα ν’ αγωνίζεσαι για Κοινωνική Ασφάλιση, ν’ αγωνίζεσαι γενικά για μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη ζωή των εργατών μέσα στον καπιταλισμό, αλλά πρέπει να επικεντρωθείς σε εκκλήσεις για την προλεταριακή επανάσταση.

Οποιος, όμως, αντιλαμβάνεται τον εμπορευματικό χαρακτήρα της εργατικής δύναμης –όπως μας δίδαξε ο Μαρξ– γνωρίζει ότι η εργατική τάξη δε θα μπορέσει να οργανώσει ποτέ ένα μεγάλο κίνημα, αν δεν είναι σε θέση να αντιστέκεται στους καθημερινούς σφετερισμούς του κεφάλαιου και να διεκδικεί καλύτερους όρους πώλησης του εμπορεύματος «εργατική δύναμη». Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι βασικό στοιχείο στον καθορισμό της τιμής της εργατικής δύναμης, έστω και αν δεν φαίνεται σαν τέτοιο (ορθά την έχουν χαρακτηρίσει «έμμεσο μισθό»). Οι ασφαλιστικές διεκδικήσεις ουδέποτε έλειψαν από την παλέτα των εργατικών διεκδικήσεων και ουδέποτε θα λείψουν.

Τώρα, είμαστε αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε από την αρχή. Τέρμα πια τα παζάρια για το επιμέρους. Οταν σου τα παίρνουν όλα, έχεις τουλάχιστον την ευκαιρία να αναλογιστείς ποιο είναι το δικό σου «όλον». Να ξεκινήσεις απ’ αυτό που είσαι και να διεκδικήσεις αυτό που δικαιούσαι. Δεν είναι δυνατόν οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου να αυτοϋποβιβάζονται στο επίπεδο του ζήτουλα. Δεν είναι δυνατόν τα υποζύγια της φορολογίας να κάθονται και ν’ ακούνε τους κυβερνώντες και τα τσιράκια τους να τους λένε ότι ρίχνουν έξω τον προϋπολογισμό. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να τεθεί η βασική ταξική διεκδίκηση στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο4η έκθεση με έργα Χρ. Ξηρού (Ακαμάτρα, 1-20 Αυγούστου)
Επόμενο άρθρο Ταξικές ασφαλιστικές διεκδικήσεις

Σχετικά Αρθρα

Με εντολή υπουργού μεθοδεύεται να συνεχιστεί για άλλον ένα χρόνο η αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 5 Απρ 2026, 13:35

Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο Δημόσιο: Να κηρυχτεί άμεσα Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Αγώνας για δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες για την κοινωνία και όχι πεδίο κερδοφορίας των εταιριών

Εργατικά 3 Απρ 2026, 14:53

ΟΙΕΛΕ: Οχι νέα θύματα από την κακοκαιρία

Να ληφθούν άμεσα μέτρα σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ιδιωτικά ΣΑΕΚ και Κέντρα Μελέτης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 21:24

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καμιά δυσμενής μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Απεργία 1 Απριλίου και συγκέντρωση στα Προπύλαια 10.30 πμ

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 21:00

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Νέα κινητοποίηση στην Τρίπολη – Οχι στις διώξεις των συναδέλφων

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 11:10

Απορρίφτηκε η αίτηση ακύρωσης της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

Nέα «κατά παραγγελία» απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά

Εργατικά 30 Μαρ 2026, 20:23
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Απρίλη

9 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

«Σκληρό ροκ» από το Ιράν: Δεν υπάρχει εκεχειρία, δεν ανοίγει το Ορμούζ, αν δεν μαζέψετε τα σιωναζιστικά σκυλιά από τον Λίβανο

8 Απρ 2026, 19:55
Διεθνή

Χεζμπολά: Στεκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης ιστορικής νίκης

8 Απρ 2026, 14:54
Η παπάρα

Τρέμε Μπουμπούκε, ο Τάκαρος θα σε εκθρονίσει

8 Απρ 2026, 11:57
Διεθνή

Δεκαπενθήμερη εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων με τους όρους του Ιράν

Η μπλόφα του Τραμπ αφορούσε τους αμερικανούς πολίτες, όχι το Ιράν

8 Απρ 2026, 11:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Απρίλη

8 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οταν ένα Quadcopter ερωτεύεται ένα Namer…

7 Απρ 2026, 22:24
Διεθνή

Ο ναζί Τραμπ απειλεί, το Ιράν οργανώνει την άμυνα και την αντεπίθεσή του

7 Απρ 2026, 21:26
Πολιτική

Ο αυτοκρατορίσκος του «βαθέος κράτους»

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ χτίστηκε με δική του εντολή

7 Απρ 2026, 20:49
Παιδεία

Το ΝΑΤΟ καλεί φοιτητές για «πρακτική άσκηση» για να τους κάνει «τελάληδες» της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του

7 Απρ 2026, 18:30
Διεθνή

Η Δαμασκός φλέγεται – Τι αποκαλύπτει η εισβολή στην πρεσβεία των ΗΑΕ

7 Απρ 2026, 10:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Απρίλη

7 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Tα κομάντα του Μπρανκαλεόνε: Παράτησαν τον εξοπλισμό, μαζί και τις κονσέρβες

6 Απρ 2026, 20:03
Διεθνή

Οι επισπεύδοντες για εκεχειρία είναι αυτοί που χάνουν τον πόλεμο

6 Απρ 2026, 19:16
Κόντρες

Ντροπή, κυρία, μιλάνε έτσι στον POTUS;

6 Απρ 2026, 14:18
Διεθνή

Mόνο μια σταγόνα από τον ωκεανό

6 Απρ 2026, 12:43
Διεθνή

Γιατί επιβάλλουν λογοκρισία στις δορυφορικές φωτογραφίες;

6 Απρ 2026, 10:28
Διεθνή

Ξεβρακώθηκε ο ψεύτης Τραμπ: οι Ιρανοί δημοσίευσαν φωτογραφία νεκρού αεροπόρου μέσα στο καταρριφθέν C-130

6 Απρ 2026, 09:00
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Απρίλη

6 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Watch your mouth, you stupid orange-haired fascist *

* Πρόσεξε το στόμα σου, ξεμωραμένε πορτοκαλομαλλιά φασίστα

5 Απρ 2026, 21:18
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Απρίλη

Τυνησία: Ημέρα μαρτύρων.

1941: Αρχίζει η κατοχή της Θεσσαλονίκης από τους ναζί.

1945: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος στη δίκη των δωσίλογων δηλώνει «είναι άξιοι της τιμής της πατρίδος».

1968: 31 νεκροί στις ΗΠΑ από ταραχές λόγω της δολοφονίας του Martin Luther King, εμπρησμοί, λεηλασίες και βία παντού.

1969: Ανευρίσκεται αυτοσχέδιος μηχανισμός της ΔΑ στην οδό Πραξιτέλους (Αθήνα).

1973: Ο “Μαύρος Σεπτέμβρης” ανατινάζει την ισραηλινή πρεσβεία στη Λευκωσία.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo