Μια από τις αγαπημένες «παραμυθίες» του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου είναι πως θα εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ. 1,1 δισ. καταπολεμώντας τη «σπατάλη στο φάρμακο» και 900 εκατ. στην εισφοροδιαφυγή. Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια, με το γνωστό ηρωικό και πένθιμο ύφος που έχει υιοθετήσει στις εμφανίσεις του το τελευταίο δίμηνο.
Την περασμένη Πέμπτη πάλι έχασε την ψυχραιμία του και αιτία ήταν η «Κόντρα». Βλέπετε, είχαμε το… θράσος να του υποβάλλουμε και πάλι συγκεκριμένα ερωτήματα, τόσο για τα φάρμακα όσο και για την εισφοροδιαφυγή. Αντί να απαντήσει συγκεκριμένα, ο πολυπράγμων υπουργός προσπάθησε να ξεφύγει, λέγοντάς μας πότε ότι «τον ελέγχουμε» και πότε ότι «κάνουμε τον εισαγγελέα». Ξέρει, βλέπετε, πολύ καλά ότι όσα λέει είναι παραμύθια της Χαλιμάς.
Εμείς του υπενθυμίσαμε ότι ο ίδιος δήλωσε στον Χατζηνικολάου (Real FM), πώς δεν είναι δυνατόν να εισπράξει τις βεβαιωμένες εισφορές που δεν καταβάλλουν χιλιάδες επιχειρήσεις, γιατί η οικονομική κρίση έχει κάνει πιο δύσκολη την οικονομική τους κατάσταση. Πώς, λοιπόν, θα χτυπήσει την εισφοροδιαφυγή σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση χτυπάει αλύπητα ιδιαίτερα τις μικρές καπιταλιστικές επιχειρήσεις; Οποιος ξέρει έστω και ελάχιστα την πιάτσα, μπορεί να καταλάβει ότι οι μικροκαπιταλιστές (και όχι μόνο) θα κατακρατούν τις ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ταμειακές τους ανάγκες.
Οσο για το φάρμακο, υπενθυμίσαμε στον Α. Λοβέρδο, ότι το μέλος της «επιστημονικής επιτροπής» για το ασφαλιστικό Θ. Λοπατατζίδης κατέθεσε στοιχεία για το πως φαρμακοβιομήχανοι και φαρμακοεισαγωγείς με διάφορα κόλπα ανεβάζουν τις τιμές των φαρμάκων και κατακλέβουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Εκείνο που δεν ξέραμε είναι πως στη διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, στην οποία εμφανίστηκε μια μέρα πριν ο Λοβέρδος, ο κυβερνητικός βουλευτής και πουλέν του γιωργοπαπανδρεϊσμού Η. Μόσιαλος, χωρίς διάθεση να αντιπολιτευθεί το Λοβέρδο, είχε αναφέρει πως ήδη οι φαρμακευτικές εταιρίες «ετοιμάζουν μαζικά την υποκατάσταση από φθηνότερα φάρμακα σε ακριβότερα φάρμακα». Το συμπέρασμα Μόσιαλου ήταν πως «δεν είναι ελέγξιμο το φαινόμενο της υποκατάστασης, το ένα δισεκατομμύριο δεν πρόκειται να επιτευχθεί»! Προφανώς, ο Λοβέρδος νόμιζε πως γνωρίζαμε γι’ αυτή τη συζήτηση και έτσι εξηγείται ο εκνευρισμός του.