Για πρώτη φορά στα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ θα δούν να μειώνονται και οι ονομαστικές τους αποδοχές. Ετσι, η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου προχωρά σε μέτρα που είναι χειρότερα απ’ όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις: του Α. Παπανδρέου, του Μητσοτάκη, του Σημίτη.
Η εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι πολύ χειρότερη απ’ όσα είχαν ανακοινωθεί μέχρι τώρα από τους Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε με γκεμπελίστικο τρόπο να κρύψει την αλήθεια για το πετσόκομμα των επιδομάτων, το βασικό μέτρο που οδηγεί σε γενική μείωση και των ονομαστικών μισθών. «Το κονδύλι του Προϋπολογισμού για τα επιδόματα και τις πρόσθετες αποζημιώσεις μειώνεται κατά 10% και θα εξηγήσω σε λίγο το πώς ακριβώς γίνεται αυτό», είπε. Τελείωσε τη μακρά τοποθέτησή του και δεν είπε απολύτως τίποτα. Τελείωνε η συνέντευξη, όταν ένας δημοσιογράφος συνειδητοποίησε ότι μέσα στον ορυμαγδό των δηλώσεών του ο Παπακωνσταντίνου δεν είπε τίποτα για το πώς θα κοπούν τα επιδόματα. Ρώτησε, λοιπόν: «Αν θυμάμαι, στην ομιλία σας είπατε ότι θα μας εξειδικεύσετε τον τρόπο παρακράτησης των επιδομάτων, το 10%. Αυτό πώς θα γίνει, δεν έχω ακούσει κάτι». Και τότε ο Παπακωνσταντίνου αναγκάστηκε να παραδεχτεί, ότι «είναι οριζόντια αυτή η παρακράτηση σε όλα, με την εξαίρεση ορισμένων επιδομάτων». Δηλαδή, το κόψιμο είναι 10% σε όλους τους εργαζόμενους και όχι κλιμακωτά, ανάλογα με το ύψος των συνολικών αποδοχών, όπως έλεγαν όχι μόνο τα παπαγαλάκια, αλλά και οι Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης τις προηγούμενες μέρες. Για μια φορά ακόμα πιάστηκαν να ψεύδονται, ο δε Παπακωνσταντίνου συνελήφθη να προσπαθεί να παραπλανήσει τους δημοσιογράφους (οι οποίοι, βέβαια, δεν είχαν –και πάλι– κανένα πρόβλημα). Οπως δεν είχαν πρόβλημα όταν ο Παπακωνσταντίνου τους είπε το εξής τερατούργημα: «Υπήρχε η εναλλακτική δυνατότητα να πάει κάποιος, για παράδειγμα, 5%, 10%, 15%. Αυτό, αν γινόταν στο σύνολο των επιδομάτων που έχει ο φορολογούμενος, δεν θα ήταν πραγματική περικοπή επιδομάτων, αλλά θα ήταν παρακράτηση. Θα είχε διαφορετικό χαρακτήρα και θα είχε και πρόβλημα νομικό». Προσφυγές στα δικαστήρια φοβήθηκε, γι’ αυτό και επέλεξε να κόψει στο ίδιο ποσοστό τα επιδόματα όλων.
Επρεπε, όμως, να κάνει και τη δημαγωγία περί προστασίας των χαμηλόμισθων. Πώς το έκανε; Ανακατεύοντας εισοδηματική και φορολογική πολιτική. Θα κερδίσουν –είπε– περισσότερα από τη φορολογική πολιτική οι χαμηλόμισθοι, οπότε θα είναι ωφελημένοι τελικά. Θυμίζοντας, μάλιστα τον Αλογοσκούφη, που μοίραζε χιλιάρικα σε κάθε Ελληνα, έδωσε μερικούς πίνακες, στους οποίους με κατασκευασμένα παραδείγματα «απέδειχνε» ότι οι χαμηλόμισθοι θα έχουν όφελος από τη φορολογία! Πέρα από την αυθαιρεσία στους αριθμούς (είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ανέφερε σε τι ακριβώς υπάλληλο αναφέρεται το παράδειγμα), έκανε τους υπολογισμούς του φόρου με το μικρό (και όχι το καθαρό, όπως ισχύει) εισόδημα, χωρίς να υπολογίζει φοροαπαλλαγές (π.χ. ενοίκιο, γιατροί, τόκοι στεγαστικού δανείου, έκπτωση λόγω παιδιών κ.λπ.). Ετσι, έβγαζε φορολογητέο με το παλιό σύστημα ένα ετήσιο μικτό εισόδημα 13.758 ευρώ, ενώ στην πράξη αυτό το εισόδημα ήταν αφορολόγητο, όπως ξέρει ακόμη και ένας άσχετος περί τα φοροτεχνικά. Το ίδιο εισόδημα, όμως, μπορεί να έχει φορολογική επιβάρυνση με το νέο φορολογικό σύστημα, αν π.χ. ο εργαζόμενος δεν καταφέρει να μαζέψει τις αποδείξεις που απαιτούνται (βλέπε αναλυτικότερα στη σελίδα 7). Ετσι, ο εργαζόμενος θα είναι διπλά χαμένος. Σε κάθε περίπτωση χαμένος από την ονομαστική (και πραγματική σε μεγαλύτερο ποσοστό) μείωση των αποδοχών του και ενδεχομένως με φορολογική επιβάρυνση, ενώ ήταν αφορολόγητος.
Πέρα από τη μείωση των ονομαστικών αποδοχών, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα έχουν και περαιτέρω πραγματική μείωση, αφού για δεύ-τερη συνεχή χρονιά δεν θα πάρουν αύξηση κοντά έστω στο ύψος του πληθωρισμού, ο οποίος το Γενάρη έτρεχε με 2,4% (τελευταία στοιχεία ΕΣΥΕ). Αρκετοί εργαζόμενοι θα υποστούν πρόσθετη μείωση αποδοχών και από την περικοπή κατά 30% των υπερωριών.
Οπως δήλωσε ο Παπακωνσταντίνου, η ίδια εισοδηματική πολιτική θα εφαρμοστεί και στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Εκείνο που δεν είπε είναι πως ειδικά για τις ΔΕΚΟ και όσους εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα χρειαστεί να ψηφίσουν Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να παρακάμψουν τις συλλογικές διαπραγματεύ-σεις που οδηγούν στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οταν, λοιπόν, στις ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί –με κρατική βία– εισοδηματική πολιτική μειώσεων, γιατί να δεχτούν οι καπιταλιστές να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα; Ηδη, έχουν δείξει τις προθέσεις τους στη «διαπραγμάτευση» για την ΕΓΣΣΕ. Δέχονται να δώσουν κάποια ψευτοαύξηση που ζητά η ΓΣΕΕ, ζητούν όμως κατοχύρωση για τις κλαδικές συμβάσεις, που είναι αυτές που κυρίως τους ενδιαφέρουν. Η κυβέρνηση, στο όνομα της περικοπής των δημόσιων ελλειμμάτων, δημιουργεί ένα περιβάλλον για γενική καθήλωση των ονομαστικών μισθών των εργαζόμενων.
Τέλος, ο Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε και τα περί πολιτικής προσλήψεων, αποσαφηνίζοντας τα όσα είχε πει ο Παπανδρέου στο διάγγελμά του. Εκεί που προηγουμένως έλεγαν «αναστολή όλων των προσλήψεων για το 2010, με εξαίρεση στους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας» τώρα μιλούν για «μερική εξαίρεση». Δηλαδή, δεν πρόκειται να προσλάβουν ούτε τους πολυδιαφημισμένους 3.000 νοσηλευτές. Μάλιστα, ανακοίνωσε και επίσημα αυτό που είχαμε αποκαλύψει από την «Κ». Την επαναφορά σε ισχύ για όλο το 2010 μιας παλιάς Πράξης Υπουργικού Συμβούλιου (του 2006), σύμφωνα με την οποία όλες οι προσλήψεις εγκρίνονται από ειδική Διυπουργική Επιτροπή. Μόνο που θα χρειαστεί να βγάλουν και νέα ΠΥΣ, γιατί η προηγού-μενη έχει αρκετές εξαιρέσεις και μπορεί να τους ξεφύγουν διορισμοί. «Ο κανόνας του απολύτως αναγκαίου πρέπει να αποτελέσει και το μέτρο έγκρισης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου λ.χ. εποχιακό προσωπικό δασοπυρόσβεσης», είπε ο Παπακωνσταντίνου. Ταιριαστό, πράγματι, το παράδειγμα. Εναν τομέα κυριολεκτικά γυμνό από κόσμο (όπως κατήγγειλε και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση) θα τον απογυμνώσουν περισσότερο.
Οσο για εκείνους που έχουν δει τα ονόματά τους σε οριστικούς πίνακες διορισμών του ΑΣΕΠ ή περιμένουν να δημοσιευτούν σύντομα τέτοιοι πίνακες, δεν έχουν παρά να περιμένουν! Δεν θα διοριστούν τώρα, αλλά θα «απορροφηθούν σταδιακά τα επόμενα έτη», κατά τα οποία θα εφαρμόζεται το δόγμα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις»! Ανθρωποι που περίμεναν να πιάσουν δουλειά βλέπουν τις προσδοκίες τους να σαρώνονται από τον οδοστρωτήρα της πιο βάρβαρης πολιτικής προσλήψεων που εφαρμόστηκε στο ελληνικό κράτος, τουλάχιστον τα τελευταία 35 χρόνια. Και πώς θα δουλέψουν οι αποψιλωμένες υπηρεσίες; Με καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και μετατάξεις υπαλλήλων. Το υπάρχον μπάχαλο θα γίνει μεγαλύτερο και θα την πληρώσουν πρωτίστως οι τομείς άσκησης κοινοφελούς έργου, που απασχο- λούν και το μεγαλύτερο ποσοστό δημόσιων υπάλληλων.