Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Κούλης ο μουλωχτός
  • Σαν σήμερα 20 Απρίλη
  • Ποιος Λαζαρίδης; Ο Μητσοτάκης!
  • Χεζμπολά: Η Αντίσταση παραμένει με το δάχτυλο στη σκανδάλη και θα απαντά σε κάθε παραβίαση της εκεχειρίας από τον εχθρό
  • Ρομπέρτο Σαβιάνο: Η τράτα των παιδιών
  • Σαν σήμερα 19 Απρίλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Νέο πλήγμα στον ΕΦΚΑ και τις συντάξεις
Εργατικά

Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

Νέο πλήγμα στον ΕΦΚΑ και τις συντάξεις

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Σεπ 2017, 00:00

Την περασμένη Τρίτη, αφού προηγήθηκε μια εκκωφαντική εκστρατεία (περιλάμβανε ακόμα και συναντήσεις της Αχτσιόγλου με τους «πρόθυμους» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας), κατατέθηκε στη Βουλή ένα πολυσέλιδο νομοσχέδιο με κοινότυπες συνταξιοδοτικές και εργασιακές ρυθμίσεις. Την Πέμπτη άρχισε η συζήτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, που έκανε δυο συνεδριάσεις το απόγευμα!

Στο γενικό μέρος της αιτιολογικής έκθεσης οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ισχυρίζονται ότι με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ενισχύουν και επεκτείνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σε βαθμό που να αναμορφώνεται πλήρως το ασφαλιστικό  σύστημα που οι ίδιοι καθιέρωσαν με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), με τον οποίο ιδρύθηκε ο ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με την προπαγάνδα τους, εξασφαλίζεται αξιοπρεπής διαβίωση στους συνταξιούχους.

Για το νόμο Κατρούγκαλου δε θα πούμε τίποτα περισσότερο από αυτό που λέμε από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε ως νομοσχέδιο: επέρχεται πλήρης κατάργηση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και μαζική νομιμοποίηση της μαύρης αγοράς εργασίας (άρθρο 60 ν. 4387/2016).

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, όπως θα δούμε, με το άρθρο 1 ισχυροποιούν νομικά την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του Νοέμβρη του 2016 των Α. Πετρόπουλου και Γ. Χουλιαράκη, σύμφωνα με την οποία την τριετία 2017-2019 ο ΕΦΚΑ θα χάσει 1.731 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της μειωμένης εργοδοτικής εισφοράς που πρέπει να καταβάλλει το δημόσιο ως εργοδότης, για την απασχόληση των τακτικών και μετακλητών υπαλλήλων του Δημοσίου και της Βουλής, των τακτικών υπαλλήλων των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, των ιερέων και των υπαλλήλων των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Στο άρθρο 5, παράγραφος 4 του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 προβλεπόταν η έκδοση ΚΥΑ που θα καθόριζε το ύψος της εργοδοτικής εισφοράς του δημοσίου για την απασχόληση των υπαλλήλων που προαναφέραμε. Ετσι, εκδόθηκε η ΚΥΑ των Πετρόπουλου-Χουλιαράκη (ΦΕΚ 4005 Β), με την οποία προβλέπεται τμηματική αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς, από 3,33% το 2017 σε 13,33% το 2020. Τώρα, η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων ισχυροποιεί αυτή την ΚΥΑ με το άρθρο 1 του νέου πολυνομοσχεδίου.

Από τον Πίνακα στην κορυφή της σελίδας, που τον φτιάξαμε με βάση τα στοιχεία της ΚΥΑ, διαπιστώνουμε ότι ο ΕΦΚΑ χάνει σημαντικά έσοδα από την αυθαίρετη και παράνομη μείωση της εργοδοτικής εισφορά του δημοσίου, για τρία συνεχή χρόνια, από 13,33% σε 3,33% το 2017, σε 6.67% το 2018 και σε 10% το 2019. Από αυτή τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς ο ΕΦΚΑ έχει απώλεια εσόδων 1.731 εκατομμύρια, ίση περίπου με το 1% του ΑΕΠ! Τεράστια απώλεια που αποσιωπήθηκε από τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης.

Εύκολα ξεπηδά το ερώτημα: αφού το 1% του ΑΕΠ, που οι τροϊκανοί ζητούσαν να εξοικονομηθεί από τις συντάξεις, αφαιρέθηκε ήδη από τα έσοδα του ΕΦΚΑ με την προκλητική αυτή μείωση της εισφοράς που πρέπει να καταβάλλει το Δημόσιο ως εργοδότης, γιατί συμφωνήθηκε και το πετσόκομμα των λεγόμενων προσωπικών διαφορών, που θα προκύψουν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, ώστε να εξασφαλιστεί ένα επιπλέον 1% του ΑΕΠ; Ποια τρύπα θα καλυφθεί με τη ληστεία των 1.731 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΦΚΑ; Εκείνο που αποκαλύπτεται είναι ότι το Μνημόνιο των Τσιπτοκαμμένων έχει κρυφές πτυχές που κάνουν σφοδρότερη την επίθεση στους συνταξιούχους.

Η μείωση της εργοδοτικής εισφοράς του Δημοσίου για μια τριετία είναι παράνομη. Ο αντιασφαλιστικός νόμος 3865/2010, που ψήφισε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με υπουργό Εργασίας τον Α. Λοβέρδο, στο άρθρο 2, παρ. 1 προέβλεπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται από την 1 Γενάρη του 2011 και μετά θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να βάλει διάταξη για μείωση της εργοδοτικής εισφοράς του Δημοσίου σε 3,33% και προοδευτική αύξησή της ώστε να γίνει πλήρης το 2014. Δεν επρόκειτο, φυσικά για κάποιον φιλεργατισμό των πασόκων. Το πιθανότερο είναι πως υπολόγισαν ότι ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων που θα προσλαμβάνονταν από το 2011 θα ήταν μικρός και επομένως ένα τέτοιο μέτρο δε θα είχε καμιά ιδιαίτερη οικονομική απόδοση.

Αλλο 2011, όμως, και άλλο 2017. Το 2017 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πέρασαν στον ΕΦΚΑ και το Δημόσιο ως εργοδότης θα έπρεπε να καταβάλλει τις προβλεπόμενες για τους εργοδότες εισφορές. Ετσι, κατέφυγαν στην κουτοπόνηρη λύση της μείωσης της εργοδοτικής εισφοράς του Δημοσίου για τρία χρόνια, την οποία δεν την καθόρισαν στο νόμο Κατρούγκαλου, αλλά με ΚΥΑ που εκδόθηκε μήνες αργότερα, λίγο πριν γίνει η μετάβαση στον ΕΦΚΑ. Τώρα, με την πρώτη κιόλας διάταξη του πολυνομοσχέδιου της Αχτσιόγλου, ισχυροποιούν αυτή την ΚΥΑ (βάζουν και τους μετακλητούς υπαλλήλους), αρπάζοντας στη ζούλα 1.731 εκατ. ευρώ από τον νεοσύστατο ΕΦΚΑ, επιταχύνοντας τη χρεοκοπία αυτού του θνησιγενούς ασφαλιστικού υπερταμείου. Και βέβαια, από 1.1.2019 θα πέσει νέο άγριο μαχαίρι στις συντάξεις, με πετσόκομα της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, «κινεζοποιώντας» τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Ολ' αυτά φαίνονται ακόμα πιο προκλητικά υπό το φως των αποκαλύψεών μας για τη διαχρονική ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων από τους καπιταλιστές, με τις πλάτες των κυβερνήσεων (και της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Στο προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας», σε ανάλυση με τίτλο «Κατακλέβουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι καπιταλιστές», αποκαλύψαμε ότι:

υ Το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τον Μάρτη του 2017, είχε ανέλθει σε 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ!

υ Οι μεγαλοκαπιταλιστές που χρωστούσαν στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 1 εκατ. ευρώ τον Οκτώβρη του 2014 ήταν 871 και χρωστούσαν 3.007 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάρτη του 2017 είχαν αυξηθεί σε 1.594 και οι οφειλές τους είχαν εκτοξευθεί στα 6.381 εκατ. ευρώ!

Εχοντας στη διάθεσή μας τα στοιχεία και του δευτέρου τριμήνου του 2017, βλέπουμε ότι συνεχίζουν να αυξάνονται και ο αριθμός των μεγαλοοφειλετών και το σύνολο των οφειλών τους. Συγκεκριμένα, οι μεγαλοοφειλέτες (οφειλή πάνω από 1 εκατ. ευρώ) αυξήθηκαν από 1.594 σε 1.634, ενώ οι συνολικές οφειλές τους αυξήθηκαν από 6.381 σε 6.530 εκατ. ευρώ. Οσο για τις συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυξήθηκαν… αισίως στα 23,32 δισ. ευρώ!

Αν δούμε την περίοδο που κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έχουμε:

υ Τον Μάρτη του 2015, συνολικές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία 14,4 δισ. ευρώ, μεγαλοοφειλέτες 955 με οφειλές 3,34 δισ. ευρώ.

υ Τον Ιούνη του 2017, συνολικές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία 23,32 δισ. ευρώ (αύξηση 62%!), μεγαλοοφειλέτες 1.634 (αύξηση 71%!) με οφειλές 6,53 δισ. ευρώ (αύξηση 99%!).

Τα πήγαν… μια χαρά. Οι καπιταλιστές αυξάνουν την κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων και οι Τσιπροκαμμένοι πετσοκόβουν τις συντάξεις! Αξιος ο μισθός τους (των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όχι των καπιταλιστών).

Επιστρέφουμε στο πολυνομοσχέδιο, για να τονίσουμε ότι καμία από τις διατάξεις του δε βελτιώνει έστω και στο ελάχιστο τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, που –πέραν των άλλων- εξατομικεύει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Εισάγει μερικές διατάξεις, οι οποίες φαινομενικά είναι ευνοϊκές για μια μερίδα ασφαλισμένων. Τις αναφέρουμε με τη σειρά.

Σύμφωνα με τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, δικαιούνται το 90% της λεγόμενης εθνικής σύνταξης οι ασφαλισμένοι που κατοικούν τουλάχιστον 40 χρόνια στην Ελλάδα, δεν συνταξιοδοτούνται πρόωρα και δεν παίρνουν αναπηρική σύνταξη. Οσοι συνταξιούχοι έχουν σωρευτικά όλες αυτές τις προϋποθέσεις θα παίρνουν εθνική σύνταξη 345,60 ευρώ το μήνα, συν μερικές δεκάδες ευρώ από τη λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη.

[Λέμε «λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη», για πολλούς λόγους. Εδώ θα αναφέρουμε τον βασικό. Η εργατική τάξη παράγει τον πλούτο αυτής της κοινωνίας, μέσω της παραγόμενης υπεραξίας που την καρπούται η αστική τάξη. Ετσι, τα μέλη της εργατικής τάξης δικαιούνται να παίρνουν συντάξεις που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους και όχι μερικές εκατοντάδες ευρώ και να μην μπορούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια].

Με την παράγραφο 2, του άρθρου 1 του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται ότι και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης θα δικαιούνται το ίδιο ποσό εθνικής σύνταξης μ’ αυτούς που έχουν 15 χρόνια, φτάνει να θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης. Εδώ βρίσκεται η μεγάλη κοροϊδία.

Από την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία δεν προβλέπεται η καταβολή σύνταξης σε συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια πλήρους ασφάλισης, δηλαδή 4.500 ημερομίσθια. Στο πολυνομοσχέδιο αυτό δεν εισάγεται διάταξη που να προβλέπει συνταξιοδότηση με λιγότερα από 15 χρόνια (π.χ. 3.500 ημερομίσθια). Αρα, καμία πρακτική αξία δεν έχει η παρ. 2 του άρθρου 1 για τους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης.

[Θυμίζουμε ότι με τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/2002 είχε εισαχθεί διάταξη, που ίσχυσε μέχρι τέλους 2007, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι που είχαν 3.500 ένσημα ασφάλισης έπαιρναν από τα 2/3 μέχρι το 1/2της κατώτερης σύνταξης].

Εισάγει ακόμα διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι που μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2020 δεν έχουν πέντε χρόνια πλήρους ασφάλισης (1.500 ένσημα) κατά την περίοδο 2002-2020, και μετά την 1η Ιούλη του 2021 δέκα χρόνια ασφάλισης (3.000 ένσημα) κατά την περίοδο 2002-2021 και ούτω καθεξής για τα επόμενα χρόνια, μπορούν να ανατρέχουν και πριν το 2002 προκειμένου να συμπληρώσουν τα 1.500 ή τα 3.000 ένσημα για να υπολογιστούν οι συντάξιμες αποδοχές τους.

Αυτή η ρύθμιση μπορεί να έχει από μικρή έως ασήμαντη πρακτική αξία για εκείνους τους συνταξιούχους που θα θελήσουν να ενταχθούν γιατί τους αφορά. Αφορά τη λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη, η οποία -με συντάξιμες αποδοχές μόνο μιας πενταετίας για την περίοδο 2002-2020, που θα είναι εξαιρετικά χαμηλές, και με ποσοστό αναπλήρωσης 11,55%- θα είναι μόνο μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα.

Υπάρχουν ακόμα μια ρύθμιση για την ασφάλιση των μηχανικών και των δικηγόρων στο ΕΤΑΑ και δύο εντελώς επουσιώδεις διατάξεις για εργασιακά, στις οποίες θα αναφερθούμε στο επόμενο φύλλο.
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

Επικερδής μπίζνα η καταστολή των μεταναστών
Επόμενο άρθρο

Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

Κατ’ εξακολούθηση δολοφονίες εργατών

Σχετικά Αρθρα

Συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις στην εκπαίδευση

Ανοιχτή Συνέλευση, Κυριακή 19 Απριλίου στο Πάντειο

Εργατικά 17 Απρ 2026, 13:58

Χρύσα Χοτζόγλου: ‘Η θα απαντήσει ο κλάδος ή θα πάμε στην πρώτη μετά τη χούντα απόλυση εκπαιδευτικού για συνδικαλιστική παρέμβαση

Δήλωση ενόψει της δεύτερης τρομοκρατικής παραπομπής της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει για τη συνέχιση ή μη της αργίας

Εργατικά 17 Απρ 2026, 07:49

Με εντολή υπουργού μεθοδεύεται να συνεχιστεί για άλλον ένα χρόνο η αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 5 Απρ 2026, 13:35

Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο Δημόσιο: Να κηρυχτεί άμεσα Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Αγώνας για δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες για την κοινωνία και όχι πεδίο κερδοφορίας των εταιριών

Εργατικά 3 Απρ 2026, 14:53

ΟΙΕΛΕ: Οχι νέα θύματα από την κακοκαιρία

Να ληφθούν άμεσα μέτρα σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ιδιωτικά ΣΑΕΚ και Κέντρα Μελέτης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 21:24

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καμιά δυσμενής μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Απεργία 1 Απριλίου και συγκέντρωση στα Προπύλαια 10.30 πμ

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 21:00
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Κούλης ο μουλωχτός

20 Απρ 2026, 10:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Απρίλη

20 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Ποιος Λαζαρίδης; Ο Μητσοτάκης!

19 Απρ 2026, 21:23
Διεθνή

Χεζμπολά: Η Αντίσταση παραμένει με το δάχτυλο στη σκανδάλη και θα απαντά σε κάθε παραβίαση της εκεχειρίας από τον εχθρό

19 Απρ 2026, 10:46
Πολιτισμός

Ρομπέρτο Σαβιάνο: Η τράτα των παιδιών

19 Απρ 2026, 09:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Απρίλη

19 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν – Εκλεισε ξανά το Στενό του Ορμούζ

18 Απρ 2026, 19:54
Διεθνή

Προεδρική διαταγή… και σούζα τα σιώνια

18 Απρ 2026, 11:17
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Απρίλη

18 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Mεγάλο ποτάμι φουσκωμένο… ποιος τους σταματάει;

17 Απρ 2026, 20:04
Διεθνή

«Από το βρυχηθμό του λιονταριού στο νιαούρισμα της γάτας»

Ισραηλινά μίντια και αξιωματούχοι καταγγέλλουν την τελευταία αποτυχία του Τελ Αβίβ στον Λίβανο

17 Απρ 2026, 19:08
Εργατικά

Συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις στην εκπαίδευση

Ανοιχτή Συνέλευση, Κυριακή 19 Απριλίου στο Πάντειο

17 Απρ 2026, 13:58
Διεθνή

Η Κατάρρευση είναι Πραγματική – Η Εκεχειρία στον Λίβανο σηματοδοτεί μια Ιστορική Στρατηγική Ηττα

17 Απρ 2026, 13:14
Διεθνή

Λιβανέζικη Αντίσταση: Εκεχειρία με το δάχτυλο στη σκανδάλη – «Γκρίνια» πάλι στη σιωνιστική οντότητα

17 Απρ 2026, 12:47
Καταστολή

Εισβολή δυνάμεων καταστολής στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ – Εκαναν ρημαδιό φοιτητικά στέκια

Στόχος ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο

17 Απρ 2026, 10:47
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: ‘Η θα απαντήσει ο κλάδος ή θα πάμε στην πρώτη μετά τη χούντα απόλυση εκπαιδευτικού για συνδικαλιστική παρέμβαση

Δήλωση ενόψει της δεύτερης τρομοκρατικής παραπομπής της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει για τη συνέχιση ή μη της αργίας

17 Απρ 2026, 07:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Απρίλη

17 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Μακάριος Λαζαρίδης: Οσο μιλάς τόσο επιβαρύνεις τη θέση του Μητσοτάκη

16 Απρ 2026, 22:48
Διεθνή

Ανακοινώθηκε δεκαήμερη εκεχειρία στον Λίβανο

Οι σιωναζιστές εντολοδόχοι έσπευσαν να υπακούσουν στην αμερικάνικη διαταγή

16 Απρ 2026, 20:35
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Απρίλη

Ημέρα κινέζικης γλώσσας.

Ημέρα δισκοπωλείου.

Ημέρα Τύπου.

1942: Εκδίδεται η παράνομη αντιστασιακή εφημερίδα του ΕΑΜ “Ελεύθερη Ελλάδα“.

1971: Βόμβα σε σταθμευμένο ΙΧ πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών.

1972: Δυο βόμβες κάτω από αυτοκίνητα στη Γλυφάδα.

1973: Βόμβες σε τράπεζα και έξω από το σπίτι του Κ. Τσίτουρα, προέδρου της χουντικής «Ενώσεως Νέων Επιστημόνων»).

1998: Η RAF ανακοινώνει τη διάλυσή της μετά από 28 χρόνια δράσης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    17Ν
    • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Εφετείο 17Ν
  • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    ΕΛΑ
    • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    Ποιοι είμαστε
  • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    Επικοινωνία
  • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    Όροι χρήσης
  • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    Ποιοι είμαστε
  • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    Επικοινωνία
  • Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    Εργασιακό πολυνομοσχέδιο γκεμπελίστικης έμπνευσης

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo