Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο
  • Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…
  • «Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»
  • Σαν σήμερα 5 Ιούνη
  • O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας
  • Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Κράτος και καπιταλιστές καταληστεύουν τον ΟΑΕΔ
Εργατικά

Κράτος και καπιταλιστές καταληστεύουν τον ΟΑΕΔ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Ιαν 2010, 00:00

«Τα ταμεία είναι άδεια κι όταν λέμε “είναι άδεια”, είναι άδεια, δεν υπάρχει σάλιο, πώς να σας το πω αλλιώς;». Μιλώντας στον Χατζηνικολάου, στον Real FM, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος πέταξε μία από τις αγαπημένες του ρουκέτες. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι ο ίδιος έκανε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και εξασφάλισε τα λεφτά για να πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Ακολούθησε διαβεβαίωση του Γ. Παπακωνσταντίνου, στο δικό του σόου στο πρωινάδικο του Αυτιά στον Alter, ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα, στο να μην πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας. Προφανώς και θα πληρω-  θούν, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα».

Ο Λοβέρδος, έχοντας ήδη δημιουργήσει «μέγα θέμα», επανήλθε με νεότερη δήλωση, ρίχνοντας την ευθύνη στη ΝΔ: «Mία αλόγιστη,  απερίσκεπτη και καταναλωτική διαχείριση  του ΟΑΕΔ  επί 5 χρόνια,  έφερε τον Οργανισμό  σε μια  πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά , ταμειακή  κατάσταση. Τα άδεια Ταμεία αποτελούν  απτή  απόδειξη αυτής της δραματικής κατάστασης. Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ κι εμείς δίνουμε  αγώνα,  μέρα  με τη μέρα,  για να  ανταποκριθούμε  στις υποχρεώσεις  μας.  Παρά τις μεγάλες  δυσκολίες,  πιστεύουμε  πως θα τα καταφέρουμε». Ανάλογου περιεχομένου ανακοίνωση διατάχθηκε να βγάλει και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, που σε δελτίο Τύπου σημείωσε: «Αποτελεί γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ, ένας οργανισμός με υψηλό κοινωνικό ρόλο, για πρώτη φορά στην ιστορία του, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις κεντρικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών, κυρίως ως προς την υλοποίηση προγραμμάτων τα οποία έγιναν χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι, αλλά και χωρίς να έχει ληφθεί η οποιαδήποτε πρόνοια ή να έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός για την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας. Ο Οργανισμός καταβάλλει καθημερινά  έντονες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ιδιαίτερα προς τους ανέργους, οι οποίοι δεν πρέπει να ανησυχούν. Ο ΟΑΕΔ  θα κάνει το ίδιο και στο μέλλον».

Ο μόνος που αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει ήταν ο επί πενταετία «γαλάζιος» διοικητής του ΟΑΕΔ και αποτυχών να εκλεγεί βουλευτής ως υποψήφιος με τη ΝΔ, Γ. Βερναδάκης. Σύμφωνα με τον Βερναδάκη, η «οικονομική θέση» του ΟΑΕΔ στις 10.9.09, που αυτός παραιτήθηκε για να «κατέβει» ως υποψήφιος βουλευτής ήταν περίπου 711 εκατ. ευρώ, ενώ είχε να λαμβάνει από το ΙΚΑ περίπου 6,5 δισ. ευρώ και από το ΠΔΕ περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ο Βερναδάκης κατέληγε με μια μπηχτή: «Συνεπώς, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να απαντήσει τι (και εάν) μεσολάβησε κάτι από τις 10.9.2009 και την ανάληψη της διοί-κησης του ΟΑΕΔ από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλο μέχρι σήμερα».

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ο Λοβέρδος πέταξε ένα πυροτέχνημα, προκειμένου να εξυπηρετήσει πολλούς στόχους. Πρώτο, το προσωπικό του πολιτικό παιχνίδι, βγάζοντας από πάνω του την ευθύνη για τις αντεργατικές αποφάσεις που ετοιμάζει. «Δεν υπάρχουν λεφτά, δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα, το παλεύουμε, όμως», είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει. Δεύτερο, να φορτώσει την ευθύνη για τα άδεια ταμεία στη ΝΔ και να κρατήσει όσο γίνεται στο απυρόβλητο τη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση. Τρίτο, να προετοιμάσει το κλίμα για τη μη υλοποίηση μιας ακόμη προεκλογικής «δέσμευσης» του ΠΑΣΟΚ, που ήταν η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού (σήμερα είναι 454 ευρώ), η οποία επίσης παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες («σε βάθος τετραετίας», όπως απαντούν τα κυβερνητικά στελέχη όταν τους θυμίζουν διάφορες προεκλογικές «δεσμεύσεις» του αρχηγού τους, που κραύγαζε «λεφτά υπάρχουν»).

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Λοβέρδος δεν είπε κουβέντα για το μόνο αληθινό που περιλάμβανε η δήλωση Βερναδάκη. Οτι δηλαδή το ΙΚΑ, που εισπράττει τις εισφορές και για λογαριασμό του ΟΑΕΔ, δεν αποδίδει το σύνολο των εισφορών, με αποτέλεσμα το συσσωρευμένο χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ να φτάνει τα 6,5 δισ. ευρώ, ποσό που αν το είχε ο ΟΑΕΔ όχι μόνο ταμειακό πρόβλημα δεν θα είχε, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει το επίδομα ανεργίας. Στην πρώτη κιόλας συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Α. Λοβέρδος, ως φρέσκος υπουργός Εργασίας (18.11.09), του θέσαμε αυτό ακριβώς το ζήτημα. Του θυμίσαμε ότι το κράτος παράνομα δεν δίνει στο ΙΚΑ τεράστια κονδύλια που πρέπει να δώσει βάσει νόμων (νόμος ΠΑΣΟΚ του 2004, να δοθεί στο ΙΚΑ 1,5 δισ. σε 7 ετήσιες δόσεις, μη καταβολή επί 6 χρόνια της κρατικής συμμετοχής στον κλάδο ασφάλισης του ΙΚΑ κ.λπ.). Το αποτέλεσμα είναι να υποχρεώνεται το ΙΚΑ, με κυβερνητικές εντολές, να παρακρατεί τα λεφτά που εισπράττει για λογαριασμό του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων. Του θυμίσαμε ότι από 1.1.2002 το ΙΚΑ ήταν υποχρεωμένο κάθε μήνα να καταβάλλει όλα τα ποσά που εισπράττει για λογαριασμό άλλων φορέων και κατάλογο, σε CD, με τα φυσικά πρόσωπα που καταβάλλουν τις εισφορές, πράγμα που εξακολουθεί να μη γίνεται. Παντελώς άσχετος με το αντικείμενο ο Λοβέρδος, ανέθεσε στον υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη να απαντήσει, ο οποίος άρχισε τις αοριστολογίες. «Ψάχνουμε, λοιπόν, να δούμε παράλληλα πόσα οφείλει το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ, στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας», έλεγε ο Κουτρουμάνης, για να αποφύγει να απαντήσει επί της ουσίας (η ουσία είναι πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ψάξιμο, γιατί τα στοιχεία είναι καταγραμμένα στο ΙΚΑ). Στο τέλος, πέταξε και κάτι επί της ουσίας: «Στη συνέχεια νομίζω ότι θα ήταν εξωπραγματικό να ισχυριστεί κανένας ότι αύριο, το 2010 ή στο τέλος του 2009, μπορούμε να αναλάβουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις και να τις καλύψουμε είτε προς το ΙΚΑ, είτε προς τρίτους»!!! Προσπαθήσαμε να πάρουμε συγκεκριμένη απάντηση, αλλά ο Α. Λοβέρδος μας απέτρεψε, λέγοντας ότι εδώ δεν είναι αμφιθέατρο, αλλά εμείς ρωτάμε, αυτοί απαντούν όπως θέλουν και τέλος.

Να λοιπόν γιατί ο υπουργός Εργασίας δεν λέει κουβέντα για τα κλεμμένα (και) από τον ΟΑΕΔ, με τα οποία οι κυβερνήσεις κάλυπταν μέρος της μαύρης τρύπας που η πολιτική τους δημιουργεί συνεχώς στα ταμεία του ΙΚΑ. Από τότε πέρασαν περίπου τρεις μήνες, δε μπορούν ακόμη να είναι στο ψάξιμο για το πόσα χρωστά το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ. Εμείς έχουμε στα χέρια μας ένα αδιάψευστο δεδομένο. Τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό-απολογισμό του ΙΚΑ, που αναφέρει ότι στις 31.12.2006 το ΙΚΑ χρωστούσε στον ΟΑΕΔ περίπου 4 δισ. ευρώ. Από τότε πέρασαν άλλα τρία χρόνια, επομένως δεν μας φαίνεται καθόλου εξωπραγματικός ο αριθμός των 6,5 δισ. που ανέφερε ο Βερναδάκης, αριθμό που επιβεβαίωσε και ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ (που ως α’ αντιπρόεδρος άσκησε καθήκοντα διοικητή του ΟΑΕΔ, μετά την παραίτηση Βερναδάκη), στην εκπομπή του Πρετεντέρη.

Επομένως, το κράτος πρέπει να δώσει στο ΙΚΑ τουλάχιστον αυτά που χρωστάει βάσει νόμων, το ΙΚΑ να ξοφλήσει μέρος έστω των χρεών του προς τον ΟΑΕΔ και ο ΟΑΕΔ να έχει «σάλιο» για να πληρώνει τα επιδόματα ανεργίας. Αυτό είναι που με τίποτα δε θέλει να φανεί ο Λοβέρδος και πετάει πυροτεχνήματα, αντιπολιτευόμενος τη ΝΔ, όπως ακριβώς έκαναν και οι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, που επί πέντε χρόνια έριχναν τις ευθύνες στα «βερεσέδια και τα φέσια του ΠΑΣΟΚ».

Πέρα από τις οφειλές προς τον ΟΑΕΔ, υπάρχουν οι πολιτικές καταλήστευσης του οργανισμού από τις κυβερνήσεις προς όφελος των καπιταλιστών. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2009, το 72% των εσόδων του ΟΑΕΔ προέρχεται από τις εισφορές των εργαζόμενων, ενώ το κράτος επιχορηγεί μόνο σε ποσοστό 10,8% του προϋπολογισμού του οργανισμού. Στα 375 εκατ. ευρώ ανέρχεται η κρατική επιχορήγηση, σε 820 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα λεφτά που παίρνουν οι καπιταλιστές στο πλαίσιο των διάφορων προγραμμάτων «επιδότησης της εργασίας», με τη σύμφωνη γνώμη και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Αυτό το έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το συνέχισε η ΝΔ και το συνεχίζει ακλόνητο και το «νέο» ΠΑΣΟΚ. Τα λεφτά που προορίζονται για στήριξη των ανέργων, λεφτά που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταβάλλουν, δίνονται στους καπιταλιστές.

Οπως βλέπουμε, ο Λοβέρδος έχει –πέρα από προσωπικούς– και σοβαρούς πολιτικούς λόγους να πετάει τέτοια πυροτεχνήματα. Δημιουργεί καπνό παραλλαγής που κρύβει το διαχρονικό έγκλημα καταλήστευσης του ΟΑΕΔ και προετοιμάζει το κλίμα για χειροτέρευση κι αυτών ακόμη των άθλιων όρων στήριξης των ανέργων που ισχύουν μέχρι τώρα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ CIA συνεργάζεται με την Παλαιστινιακή Ασφάλεια!
Επόμενο άρθρο Αβάντα στο Βγενόπουλο σε βάρος του ΟΑΕΔ

Σχετικά Αρθρα

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 2 Ιούν 2026, 21:39

Γλέντι οικονομικής ενίσχυσης για τον αγώνα ενάντια στις διώξεις και τους διωκόμενους αγωνιστές

Εργατικά 2 Ιούν 2026, 20:43

Ο Δημήτρης Αντωνίου συνεχίζει ανυποχώρητος να διεκδικεί την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσής του από το ΕΚΠΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τρίτη 2 Ιουνίου 11 π.μ. στο Εφετείο Αθηνών 

Εργατικά 31 Μάι 2026, 08:31

Το ΣτΕ, με παράνομη απόφασή του, ανάβει το πράσινο φως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταργήσει την εθνική σύνταξη των συντάξεων χηρείας

Εργατικά 25 Μάι 2026, 11:19

Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο

Εργατικά 21 Μάι 2026, 12:09

Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση

Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Εργατικά 20 Μάι 2026, 10:37
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο

Προκλητική δήλωση Σχοινά για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

5 Ιούν 2026, 10:17
Διεθνή

Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…

Στο τσακ γλίτωσε ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης του σιωναζιστικού στρατού

5 Ιούν 2026, 08:37
Διεθνή

«Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»

Δήλωση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά Ναΐμ Κάσεμ

5 Ιούν 2026, 07:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

5 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας

Η Χεζμπολά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει πλήρη ισραηλινή αποχώρηση και οριστικό τερματισμό των επιθέσεων

4 Ιούν 2026, 23:01
Πολιτική

Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!

4 Ιούν 2026, 22:06
Κόντρες

Ο Αγώνας του Αιώνα

4 Ιούν 2026, 20:30
Πολιτική

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμεινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

4 Ιούν 2026, 14:36
Η παπάρα

Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε

4 Ιούν 2026, 12:55
Πολιτική

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

4 Ιούν 2026, 12:32
Διεθνή

Οι κουκουβάγιες κυνηγούν τη νύχτα

4 Ιούν 2026, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούνη

4 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Να παρέμβει το Αγιο Πνεύμα

3 Ιούν 2026, 19:01
Πολιτισμός

Γκλάμουρ γάμος σε αρχαιολογικό χώρο (!) με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μια τέτοια διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεθοδεύει και οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Το brandname “hellenic heritage”, που λανσάρει ο ΟΔΑΠ..

3 Ιούν 2026, 13:53
Πολιτική

Εμπρός ΕΛΑΣ για τη μαρμίτα: Kαι οι μυστικές υπηρεσίες με τον Αλέξη

Από την ΕΛΑΣ της μπατσαρίας στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα

3 Ιούν 2026, 13:44
Διεθνή

«Συνεχίζουν να βελτιώνονται»: Οι επιθέσεις drones της Χεζμπολά προκαλούν πανικό στο σιωναζιστικό στρατό

3 Ιούν 2026, 09:31
Διεθνή

«Βουτηγμένο μέχρι τον λαιμό στη λιβανική λάσπη»: Το Ισραήλ σε κρίση μετά την ακύρωση των πληγμάτων στη Βηρυτό από τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και μίντια ξεσπούν μετά την αναφορά για προσωρινή παρεμπόδιση πλήγματος στη Βηρυτό από τον Τραμπ

3 Ιούν 2026, 08:51
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

3 Ιούν 2026, 08:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούνη

3 Ιούν 2026, 00:01
Εργατικά

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

2 Ιούν 2026, 21:39
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

Ημέρα περιβάλλοντος.

1934: Ο βουλευτής Καρδίτσας Δ. Αναγνωστόπουλος πετάει κάθισμα μέσα στη βουλή κατά του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και εκείνος το πετάει πίσω χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

1967: Ξεκινά ο πόλεμος των έξι ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και σε Αίγυπτο, Συρία και Ιορδανία.

1969 : Δραπετεύει από τις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης.

1971: Απόδραση του Ν. Ζαμπέλη (Ελληνική Αντίσταση) από τις φυλακές της Αίγινας.

1998: Ο 28χρονος Αλβανός Mπόκαρι Mπάχο πέφτει νεκρός από «εκφοβιστικά πυρά» μεθοριακής περιπόλου.

2004: Πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ronald Reagan.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo