Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τρέμε Μπουμπούκε, ο Τάκαρος θα σε εκθρονίσει
  • Δεκαπενθήμερη εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων με τους όρους του Ιράν
  • Σαν σήμερα 8 Απρίλη
  • Οταν ένα Quadcopter ερωτεύεται ένα Namer…
  • Ο ναζί Τραμπ απειλεί, το Ιράν οργανώνει την άμυνα και την αντεπίθεσή του
  • Ο αυτοκρατορίσκος του «βαθέος κράτους»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Ζήτημα 1ον: Οι συνάδελφοι των Δημοτικών Επιχειρήσεων
Εργατικά

Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

Ζήτημα 1ον: Οι συνάδελφοι των Δημοτικών Επιχειρήσεων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Μάι 2007, 00:00

Oι δημοτικές επιχειρήσεις μετράνε γύρω στα 20 χρόνια ζωής. Η δημιουργία τους διατυμπανίστηκε ως μια μοντέρνα και σύγχρονη μορφή δραστηριότητας των ΟΤΑ. Ως μια ζώνη (που όλο διευρυνόταν) υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, προς όφελος των δημοτών και κατ’ επέκταση των εργαζομένων.

Μέσα στη ζούγκλα του καπιταλισμού, θα υπήρχε μια όαση που δεν θα λειτουργούσε με τους κανόνες του, που δεν θα είχε ως υπόβαθρο τη δίψα για περισσότερο κέρδος, την αυξανόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων, τις κομπίνες, τις λαμογιές και τις άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες των καπιταλιστών. Θα ήταν καπιταλιστική αλλά χωρίς τους νόμους του καπιταλισμού. Θα ήταν ηθική μέσα στο πέλαγος της ανηθικότητας. Θα ήταν φιλεργατική μέσα στο στρατόπεδο του ξεζουμίσματος της εργασίας. Παραμύθι και αυταπάτη. Το γνωστό παραμύθι των προοδευτικών και αριστερών διαχειριστών του συστήματος, που τώρα πλέον είναι κοτεράτοι, χλιδάτοι, ξεχωριστοί, επιτυχημένοι. Το παραμύθι δεν το επινόησαν αυτοί. Το παραμύθι αυτό είναι η ιδεολογία της κοινοβουλευτικής, της νόμιμης αριστεράς, που θεωρεί ότι όσο θα καταλαμβάνει θέσεις μέσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου απο άνθρωπο, τόσο θα μετατρέπει τον καπιταλισμό στο αντίθετό του, φτάνοντας ως τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Τον σοσιαλισμό των γραφειοκρατών και των «καθοδηγητών».

Δεν είναι τυχαίο ότι τις δημοτικές επιχειρήσεις τις πρωτοστήσανε οι αριστεροί δήμαρχοι –που τότε ήτανε σημαντικό τμήμα στους ΟΤΑ- και οι προοδευτικοί ΠΑΣΟΚοι. Ούτε είναι τυχαίο ότι όλη αυτή η «δημοτική επιχείρηση» άνθισε τότε που οι νεοφιλελεύθερες ιδέες πρόβαλαν από μεγάλο κομμάτι των ιδεολογικοπολιτικών μηχανισμών, ως το φάρμακο δια πάσαν νόσον του ελληνικού καπιταλισμού. Τις νόσους ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες, ότι οι κατακτήσεις των εργαζομένων δημιουργούν πρόβλημα στο υγιές κεφάλαιο, ότι οι συντάξεις είναι μεγάλες, ότι οι σχέσεις εργασίας πρέπει να είναι ελαστικές για να δουλέψει καλύτερα η οικονομία.

Τα γενικότερα αποτελέσματα αυτής της αντιδραστικής επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του τα γνωρίσαμε πλέον πολύ καλά όλοι οι εργαζόμενοι. Εφάμιλλα ήταν και τα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους των δημοτικών επιχειρήσεων. Με μια δύσκολη γι’ αυτούς προσθήκη. Οι δημοτικές επιχειρήσεις 1.800 και πλέον σε όλη την Ελλάδα φουντάρανε. 35.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Στους 35.000 συμπεριλαμβάνονται και οι συνάδελφοι των δημοτικών επιχειρήσεων που δουλεύουν στα κοινωνικά προγράμματα τα χρηματοδοτούμενα απο την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ορος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να λειτουργήσουν και να χρηματοδοτηθούν είναι να γίνονται μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων. Με συμβάσεις μίσθωσης έργου. Ο,τι πιο αντιδραστικό δηλαδή. Χρηματοδοτούνται λοιπόν κοινωνικά προγράμματα για δύο – τρία χρόνια (η Ε.Ε. βάζει τα μισά λεφτά) μετά σταματάει η χρηματοδότηση και συνεχίζει το επιχειρηματικό πνεύμα στις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι ή παίρνουν το δρόμο της ανεργίας ή συνεχίζουν να δουλεύουν με εξευτελιστικούς όρους. Αυτές είναι οι σύγχρονες σχέσεις εργασίας που προωθεί το κεφάλαιο μέσα απο έναν τόσο πολυδιαφημισμένο θεσμό, την Ε.Ε. Εργασιακές σχέσεις γαλέρας. Να την χαίρονται την Ε.Ε. οι σύγχρονοι αριστεροί οραματιστές.

Τι γίνεται όμως τώρα με τις δημοτικές επιχειρήσεις; Είναι τόσο μεγάλη η χρεοκοπία τους που ακόμα και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις στην ομοσπονδία του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ που ήταν υποστηρικτές των δημοτικών επιχειρήσεων αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις θέσεις τους ζητώντας να κλείσουν -οι περισσότερες τουλάχιστον- και το προσωπικό να μεταφερθεί στα Ν.Π. των δήμων.  

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ως πιστός υπηρέτης του κεφαλαίου, της επιχειρηματικότητας και όλων των άλλων αρετών του καπιταλισμού που αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα, έχει διαφορετική γνώμη. Επιχειρεί σε δύο μέτωπα. Ψηφίζει τον Σεπτέμβριο του 2005 το νόμο για τη Σύμπραξη του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Δίνοντας τη δυνατότητα στο ιδιωτικό κεφάλαιο να εισβάλλει νόμιμα σε τεράστια κονδύλια για κοινωφελείς υπηρεσίες, με σκοπό πάντα το μέγιστο κέρδος, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των όποιων υπηρεσιών και την ανταποδοτικότητά τους. Δηλαδή υπηρεσίες χειρότερες και ακριβότερες που έπρεπε να παρέχονται δωρεάν. Με τον Ν. 3463/2006 (Νέος Δημοτικός Κώδικας) κλείνει τις αμαρτωλές και ζημιογόνες Δημοτικές Επιχειρήσεις και τις ξανανοίγει καθαρές. Δίνοντας τη δυνατότητα στους δημάρχους – διαχειριστές να απολύσουν το «πλεονάζον προσωπικό» (ή το ανεπιθύμητο προσωπικό) ακόμα κι αν υπηρετούσε με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

Οι εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» της χρεοκοπίας τους. Λες και ήταν αυτοί και όχι οι δήμαρχοι – διαχειριστές τα αφεντικά τους. Λες και ήταν αυτοί που καθόριζαν την πολιτική τους. Και μάλιστα τη στιγμή που οι εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων παίρνουν λιγότερες αμοιβές απο τους κακοπληρωμένους συναδέλφους τους των αντίστοιχων ειδικοτήτων που δουλεύουν στα Ν.Π. των δήμων.

Γι’ αυτό άλλωστε ακόμα και η γραφειοκρατικοποιημένη ομοσπονδία των ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητά να πληρώνονται με την συλλογική σύμβαση που υπογράφεται για τους μόνιμους υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

Η φιλοσοφία των νέων δημοτικών επιχειρήσεων δεν αλλάζει. Μπορούν πάλι να «επιχειρούν» σε κοινωφελείς αρμοδιότητες που κατά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ασκούν οι υπηρεσίες των δήμων.

Ο νόμος αναφέρει ότι μπορούν να επιχειρούν στην κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, στην παιδεία, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, στο περιβάλλον, στην οργάνωση της δημοτικής συγκοινωνίας, στην εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας για την ανάπτυξη της περιοχής τους.

Μπορούν να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες ως ανώνυμες εταιρείες των ΟΤΑ σύμφωνα με τον ν. 2190 του έτους… 1920. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, του 1920. Μιλάμε για πολύ σύγχρονη, σεμνή και ταπεινή, μεταρρυθμιστική πολιτική της Ν.Δ. Οπως καταλάβατε, για να μιλήσουμε τη γλώσσα της Ν.Δ. θα γίνει των κουμπάρων. Για τους εργαζομένους των ΟΤΑ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, για τους εργαζομένους δημότες που υφίστανται τη δημοτική φορομπηξία και ανταποδοτικότητα, η μόνη λύση ήταν και είναι το οριστικό σφράγισμα όλων των δημοτικών επιχειρήσεων και μεταφορά όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα απο την σχέση εργασίας που έχουν στα Ν.Π. των δήμων με σχέσεις μόνιμης εργασίας.

Δυστυχώς, η ανυπαρξία διεκδικητικού κινήματος απο την ΠΟΕ – ΟΤΑ όταν συζητιόταν και ψηφιζόταν ο Νέος Δημοτικός Κώδικας έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και τους διαχειριστές να περάσει ο νόμος με δυσμενέσταστες συνέπειες για το σύνολο των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Με βάση τον ίδιο τον νόμο ως τις 31/12/2007 οι διαχειριστές -  δήμαρχοι πρέπει να αποφασίσουν αν θα κλείσουν τις δημοτικές επιχειρήσεις που υπάρχουν, αν θα τις αναστήσουν ως Κοινωφελείς ή Ανώνυμες Εταιρείες.

Ηδη… πιάσανε δουλειά σε αρκετούς δήμους απολύοντας μαζικά εργαζομένους. Παράλληλα, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία ούτε και τώρα έχει σκοπό να συνολικοποιήσει τον αγώνα. Αφήνει έτσι τους εργαζομένους ξεκομμένους σε κάθε δήμο ξεχωριστά λες και δεν είναι συνολικό το πρόβλημα με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, λες και δεν είναι συνολικότερο θέμα εργασιακών σχέσεων.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παλευτεί και σε κάθε δήμο το ζήτημα σαν πρώτο και κύριο, σαν θέμα που αφορά όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα απο την σχέση εργασίας που έχουν. Αλλά ένας αγώνας συνολικός και ταυτόχρονα ειδικός είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικός.

Ολοι οι εργαζόμενοι με συλλογικές διαδικασίες πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Μας αφορά όλους. Μας αφορά γιατί, οι εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων είναι συνάδελφοί μας και δεν υπάρχει μεγαλύτερο χρέος σε έναν εργαζόμενο από τη συναδελφική αλληλεγγύη. Μας αφορά όμως και γιατί μέσα απο την πείρα μας πρέπει να δούμε και να διδαχθούμε ότι όταν έχουμε πολυδιάσπαση των εργαζόμενων από πολλαπλών τύπων συμβάσεις όλοι ζημιωνόμαστε γιατί οι δήμαρχοι – διαχειριστές σαν καλοί οπαδοί του συστήματος προσπαθούν να συμπιέσουν τα δικαιώματά προς το ελάχιστο, προς τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις και αμοιβές.

Αντίθετα, όταν οι διαφορές μεταξύ των εργαζομένων είναι ελάχιστες, οι δυνατότητες παρέμβασης για βελτίωση της θέσης όλων είναι πολύ μεγάλες. Στο Δήμο Καλλιθέας έχουμε δύο δημοτικές επιχειρήσεις την ΔΕΠΚΑ και τη ΔΕΠΥ. Είναι και οι δύο ζημιογόνες. Το προσωπικό βέβαια αμείβεται με συμβάσεις κάτω απο τους μισθούς που παίρνουν οι μόνιμοι υπάλληλοι του δήμου. Οι πρόεδροι όμως αμείβονται πλουσιοπάροχα. Πέρα από αυτό οι συγκεκριμένες δημοτικές επιχειρήσεις επικαλύπτουν δραστηριότητες ΝΠΔΔ π.χ. του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επικαλύπτουν κοινωφελείς δραστηριότητες με ανταποδοτικό «πνεύμα» και διαμορφώνουν ένα επιπλέον μηχανισμό διοίκησης (Δ.Σ.) το οποίο αμείβεται ζεστά. Τα υπόλοιπα λειτουργούν όμορφα, ωραία και επιχειρηματικά με τα γνωστά αποτελέσματα που έχουν οι 1.800 και πάνω δημοτικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε το Δ.Σ. του συλλόγου να ζητήσει από τη διοίκηση το κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων και την τακτοποίηση των 85 συναδέλφων που απασχολούνται σ’ αυτές. Πρέπει να σημειώσουμε ότι και οι 85 καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Αρα, το ζήτημα είναι η οργάνωση του αγώνα για να γίνει πράξη το δικαίωμα των συναδέλφων στη σταθερή δουλειά. Η διοίκηση του δήμου δεν έχει ακόμα επίσημα δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της. Ανεπίσημα όμως συζητείται ότι πρόθεσή της είναι να ξαναδημιουργήσει Δημοτικές Επιχειρήσεις. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο. Δεν είχαμε καμία αυταπάτη. Να η πρόκληση για όλους μας λοιπόν. Να το δίκαιο, να ο στόχος. Ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος. Η τακτοποίηση όλων των συναδέλφων. Το κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

• Το άρθρο αυτό το πήραμε από την εφημερίδα «Ανάσα», περιοδική έκδοση των «Εκτός των Τειχών», συλλογικότητας εργαζόμενων στο Δήμο Καλλιθέας, που πρόσφατα εξέδωσε το παρθενικό της τεύχος (καλοτάξιδη, σύντροφοι).

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

Ετσι «μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία
Επόμενο άρθρο

Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

Πρωτοφανής αστυνομική σκευωρία

Σχετικά Αρθρα

Με εντολή υπουργού μεθοδεύεται να συνεχιστεί για άλλον ένα χρόνο η αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 5 Απρ 2026, 13:35

Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο Δημόσιο: Να κηρυχτεί άμεσα Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Αγώνας για δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες για την κοινωνία και όχι πεδίο κερδοφορίας των εταιριών

Εργατικά 3 Απρ 2026, 14:53

ΟΙΕΛΕ: Οχι νέα θύματα από την κακοκαιρία

Να ληφθούν άμεσα μέτρα σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ιδιωτικά ΣΑΕΚ και Κέντρα Μελέτης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 21:24

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καμιά δυσμενής μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Απεργία 1 Απριλίου και συγκέντρωση στα Προπύλαια 10.30 πμ

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 21:00

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Νέα κινητοποίηση στην Τρίπολη – Οχι στις διώξεις των συναδέλφων

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 11:10

Απορρίφτηκε η αίτηση ακύρωσης της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

Nέα «κατά παραγγελία» απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά

Εργατικά 30 Μαρ 2026, 20:23
Ροή Ειδήσεων
Η παπάρα

Τρέμε Μπουμπούκε, ο Τάκαρος θα σε εκθρονίσει

8 Απρ 2026, 11:57
Διεθνή

Δεκαπενθήμερη εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων με τους όρους του Ιράν

Η μπλόφα του Τραμπ αφορούσε τους αμερικανούς πολίτες, όχι το Ιράν

8 Απρ 2026, 11:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Απρίλη

8 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οταν ένα Quadcopter ερωτεύεται ένα Namer…

7 Απρ 2026, 22:24
Διεθνή

Ο ναζί Τραμπ απειλεί, το Ιράν οργανώνει την άμυνα και την αντεπίθεσή του

7 Απρ 2026, 21:26
Πολιτική

Ο αυτοκρατορίσκος του «βαθέος κράτους»

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ χτίστηκε με δική του εντολή

7 Απρ 2026, 20:49
Παιδεία

Το ΝΑΤΟ καλεί φοιτητές για «πρακτική άσκηση» για να τους κάνει «τελάληδες» της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του

7 Απρ 2026, 18:30
Διεθνή

Η Δαμασκός φλέγεται – Τι αποκαλύπτει η εισβολή στην πρεσβεία των ΗΑΕ

7 Απρ 2026, 10:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Απρίλη

7 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Tα κομάντα του Μπρανκαλεόνε: Παράτησαν τον εξοπλισμό, μαζί και τις κονσέρβες

6 Απρ 2026, 20:03
Διεθνή

Οι επισπεύδοντες για εκεχειρία είναι αυτοί που χάνουν τον πόλεμο

6 Απρ 2026, 19:16
Κόντρες

Ντροπή, κυρία, μιλάνε έτσι στον POTUS;

6 Απρ 2026, 14:18
Διεθνή

Mόνο μια σταγόνα από τον ωκεανό

6 Απρ 2026, 12:43
Διεθνή

Γιατί επιβάλλουν λογοκρισία στις δορυφορικές φωτογραφίες;

6 Απρ 2026, 10:28
Διεθνή

Ξεβρακώθηκε ο ψεύτης Τραμπ: οι Ιρανοί δημοσίευσαν φωτογραφία νεκρού αεροπόρου μέσα στο καταρριφθέν C-130

6 Απρ 2026, 09:00
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Απρίλη

6 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Watch your mouth, you stupid orange-haired fascist *

* Πρόσεξε το στόμα σου, ξεμωραμένε πορτοκαλομαλλιά φασίστα

5 Απρ 2026, 21:18
Παιδεία

ΜΑΤ και ασφαλίτες ενάντια σε εστιακούς φοιτητές στα Γιάννενα

Για να διαρρήξουν το Στέκι του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών

5 Απρ 2026, 19:15
Εργατικά

Με εντολή υπουργού μεθοδεύεται να συνεχιστεί για άλλον ένα χρόνο η αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

5 Απρ 2026, 13:35
Διεθνή

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2006 | Η Χεζμπολά έπληξε ισραηλινή φρεγάτα με πύραυλο Cruise!

5 Απρ 2026, 13:21
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Απρίλη

Ημέρα των Ρομά.

1941: Δραπετεύουν από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου (Θεσσαλονίκη) για να συμμετάσχουν στην αντίσταση δώδεκα μέλη του ΚΚΕ που είχαν μεταφερθεί εκεί από την Ακροναυπλία λόγω φυματίωσης.

1971: Απολύονται 261 εκτοπισμένοι, μεταξύ τους και 27 στρατιωτικοί.

1986: Εκτελείται ο επιχειρηματίας Δημήτρης Αγγελόπουλος (17Ν).

1989: ΚΚΕ και Ελληνική Αριστερά συγκροτούν τον «Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου».

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    17Ν
    • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Εφετείο 17Ν
  • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    ΕΛΑ
    • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    Ποιοι είμαστε
  • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    Επικοινωνία
  • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    Όροι χρήσης
  • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    Ποιοι είμαστε
  • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    Επικοινωνία
  • Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    Δήμος Καλλιθέας: «Εκτός των Τειχών»

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo