Πληροφορημένη παλαιστινιακή πηγή δήλωση στο λιβανέζικο Αλ-Μαϊαντίν:
Υπάρχει μια καθαρή πρόοδος στο τελευταίο ντοκουμέντο που αφορά την υποχώρηση της ισραηλινής πλευράς από τους όρους της για την επιστροφή των εκτοπισμένων και την απόσυρση [του σιωναζιστικού στρατού από τη Γάζα].
Το πιο κρίσιμο θέμα για τη Χαμάς, που δεν έχει επιλυθεί στο ντοκουμέντο, είναι το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός και μια ρητή δήλωση επ’ αυτού.
Το ντοκουμέντο έχει δημιουργήσει μια νέα βάση για διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν σύντομα να οδηγήσουν σε μια περιεκτική συμφωνία.
Παρατήρηση πρώτη: Δεν ήταν οι σιωναζιστές του Τελ Αβίβ που πριν από περίπου δέκα μέρες έλεγαν ότι φεύγουν και δεν πρόκειται να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση ούτε να στείλουν διαπραγματευτές στο Κάιρο, αλλά θα εισβάλουν στη Ράφα; Η στάση τους θυμίζει τη γνωστή παροιμία; «Μασάει η κατσίκα ταραμά; Μασάει και φτύνει και τα κουκούτσια».
Oχι μόνο δεν αποχώρησαν, αλλά κατέθεσαν νέα πρόταση, στην οποία έκαναν πίσω από βασικά σημεία που υποτίθεται ότι τα θεωρούσαν αδιαπραγμάτευτα (ελεύθερη μετακίνηση στη Λωρίδα και άνευ όρων επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους στο βορρά και απόσυρση του σιωναζιστικού στρατού από ολόκληρη τη Λωρίδα).
Τι σημαίνουν αυτές οι νέες υποχωρήσεις; Οτι απλούστατα το ζόρι το έχουν αυτοί, γιατί δεν μπορούν να νικήσουν στρατιωτικά και να πετύχουν οποιονδήποτε από τους διακηρυγμένους στόχους του πολέμου τους. Ούτε τους αιχμάλωτους μπορούν ν’ απελευθερώσουν ούτε τη Χαμάς και την Αντίσταση να εξαλείψουν.
Θα επαναλάβουμε, λοιπόν, αυτό που γράφουμε συνεχώς από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις: μην ακούτε την προπαγάνδα που σιωνιστές και Αμερικανοί διοχετεύουν στα παπαγαλάκια των δυτικών Μέσων. Περιμένετε (αυτό κάνουμε εμείς) να μιλήσει η Αντίσταση, επίσημα ή μέσω ασφαλών διαρροών σε συγκεκριμένα Μέσα (Αλ-Τζαζίρα, Αλ- Αράμπι, Αλ-Μαϊαντίν και ένα-δυο ακόμα).
Και αυτή τη φορά, προτού καν ο εκπρόσωπος της Χαμάς (συνήθως είναι ο Δρ Χαλίλ Αλ-Χάια) ανοίξει το φάκελο που του παρέδωσαν οι διαμεσολαβητές στο Κάιρο, πετάχτηκε ο θείος Τόνι [Μπλίνκεν], που βρισκόταν και πάλι στο Ριάντ (Παγκράτι-Κολιάτσου έχει κάνει τη διαδρομή ΗΠΑ-Μέση Ανατολή) και είπε πως πρόκειται για μια πολύ «γενναιόδωρη πρόταση» του Ισραήλ και καλά θα κάνει η Χαμάς να τη δεχτεί.
Παρατήρηση δεύτερη: Τι έγινε, ρε παιδιά, με… τρομοκράτες αρχίσατε να μιλάτε; Εσείς δεν λέγατε πως δεν πρόκειται να κάνετε οποιαδήποτε συζήτηση με τους τρομοκράτες της Χαμάς, αλλά θα τους εξαλείψετε από προσώπου γης; Ξέρουμε, ξέρουμε, είστε σαν το λαγό του ανέκδοτου: «…λέμε και καμιά μαλακία για να περάσει η ώρα».
Με το που διέρρευσαν στοιχεία από τη «γενναιόδωρη» πρόταση που κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση Νετανιάχου, σκαρφάλωσαν και πάλι στα κεραμίδια οι ακραίοι σιωναζιστές (Μπεν Γκβιρ και Σμότριτς) και άρχισαν να γρυλίζουν («προδοσία», «θα φύγουμε από την κυβέρνηση» και τα παρόμοια). Ο Νετανιάχου, ξέροντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Αντίσταση να δεχτεί οποιαδήποτε πρόταση συμφωνίας, αν δεν περιλαμβάνει το σύνολο των «κόκκινων γραμμών», των όρων που έχει θέσει, αποφάσισε να το παίξει νταής: «Εμείς θα εισβάλουμε στη Ράφα, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι».
Ο Νετανιάχου δεν είναι βλάκας. Ξέρει πως με τέτοιες δηλώσεις δεν πρόκειται να τρομάξει την Αντίσταση, ώστε να τρέξει και να υπογράψει τη συμφωνία. Ξέρει ότι η Αντίσταση έχει μείνει σταθερή στους τέσσερις βασικούς όρους της (μόνιμη κατάπαυση του πυρός με διεθνείς εγγυήσεις, απόσυρση του σιωναζιστικού στρατού από τη Γάζα, ελεύθερη μετακίνηση στη Λωρίδα και επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους χωρίς όρους, ανοικοδόμηση και άρση του αποκλεισμού της Γάζας) και πως είναι η δική του κυβέρνηση που διολισθαίνει συνεχώς προς την αποδοχή αυτών των όρων.
Επομένως, τα φραστικά καουμποϊλίκια δεν είχαν ως αποδέκτη την Αντίσταση αλλά το σιωνιστικό όχλο. Είναι το γνωστό «μασάζ» που γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλωστε, ο Νετανιάχου πρέπει να εξασφαλίσει και το προσωπικό πολιτικό του μέλλον. Οσο για τους Αμερικάνους, θα ξαναπούμε πως δεν είναι ανίκανοι να αντισταθούν στον Νετανιάχου, ο οποίος τούς κάνει ό,τι θέλει. Ακολουθούν τον Νετανιάχου γιατί δε θα ήθελαν ποτέ να φανεί στην ανθρωπότητα η πανηγυρική νίκη της Παλαιστινιακής Αντίστασης, δηλαδή ενός ένοπλου λαού. Οσο περισσότεροι νεκροί, όσο μεγαλύτερες καταστροφές, τόσο το καλύτερο γι’ αυτούς. Αυξάνουν το τίμημα που θα πληρώσει ο παλαιστινιακός λαός, ανεξάρτητα από το ότι αυτός έχει αποδεχτεί εκ των προτέρων το όποιο τίμημα, και παράλληλα δίνουν στα παπαγαλάκια της Δύσης το υλικό για να αναπτύξουν την ηττοπαθή προπαγάνδα τους: «άξιζαν τόσοι νεκροί και τόσες καταστροφές;». Οι Παλαιστίνιοι έχουν δώσει την απάντηση («άξιζαν»), όμως στη Δύση κυριαρχεί η ηττοπάθεια και αυτήν θέλουν να πεντονάρουν.
Η Παλαιστινιακή Αντίσταση από την πρώτη στιγμή είχε πει πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι ένας δεύτερος πόλεμος. Ξέρει πολύ καλά, όμως, ότι στις διαπραγματεύσεις προσέρχεται από θέσεις ισχύος, λόγω του συσχετισμού που έχει διαμορφωθεί, ο οποίος εν περιλήψει έχει ως εξής:
- Η Αντίσταση δεν έχει ηττηθεί στρατιωτικά. Οπως ειπώθηκε πρόσφατα από επίσημα χείλη, ούτε το 20% της υποδομής των τούνελ δεν έχουν καταστραφεί ή ακυρωθεί λειτουργικά. Με την αποχώρηση του μεγάλου όγκου των σιωναζιστικών δυνάμεων από το εσωτερικό της Λωρίδας, η Αντίσταση έχει χρόνο να ανασυγκροτηθεί, ενώ παράλληλα επικεντρώνει τα χτυπήματα στο λεγόμενο διάδρομο Νετζαρίμ και στα βόρεια και ανατολικά σύνορα, όπου έχουν αποσυρθεί τα σιωναζιστικά στρατεύματα.
- Ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει δείξει ίχνη ηττοπάθειας, γεγονός που θα ασκούσε πίεση στην Αντίσταση. Τώρα, έχει υποχωρήσει και η πίεση του λιμού, καθώς οι σιωναζιστές αναγκάστηκαν να επιτρέψουν να πηγαίνει κάποια βοήθεια και στο βορρά. Με το ηθικό ψηλά, ο παλαιστινιακός λαός αντιλαμβάνεται πως θα ήταν θανάσιμο λάθος γι’ αυτόν, αν τώρα πίεζε την Αντίσταση σε υποχωρήσεις. Ο παλαιστινιακός λαός και οι οργανώσεις του ξέρουν πως στη διαπραγμάτευση πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί η 7η του Οκτώβρη και η μάχη του Κατακλυσμού του Αλ-Ακσα, που ακόμα συνεχίζεται.
- Oι σιωναζιστές δεν κατάφεραν να απελευθερώσουν ούτε έναν αιχμάλωτο. Αυτοί, ιδιαίτερα οι 30 ανώτεροι στρατιωτικοί, αποτελούν το πιο ισχυρό όπλο στα χέρια της Αντίστασης.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγινε προχτές και χτες. Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα ακόμα βίντεο στο οποίο μιλούν δύο σιωνιστές αιχμάλωτοι, ο 64χρονος Κιθ Σίγκαλ από το κιμπούτς Κφαρ Αζά και ο 47χρονος Ομρι Μιράν από το κιμπούτς Νάχαλ Οζ.
Οι κρατούμενοι στέλνουν χαιρετισμούς στις οικογένειές τους ελπίζοντας να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα μαζί τους και εκφράζουν φόβους για τον κίνδυνο από τους βομβαρδισμούς, ρωτώντας «μέχρι πότε;».
«Μερικές φορές νιώθουμε ότι μας έχεις εγκαταλείψει», λέει ο ένας, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου. Ζητούν απ’ αυτόν και τους υπουργούς του ευελιξία στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια σφιχτή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων. Ζητούν από τις οικογένειές τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να πιέσουν τη σιωνιστική κυβέρνηση με όλους τους δυνατούς τρόπους, συμπεριλαμβανόμενης της διαμαρτυρίας.
0:02 – Νετανιάχου: «Η συνέχιση της στρατιωτικής πίεσης είναι το μόνο πράγμα που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων».
0:07 – Gallant: «Όση περισσότερη στρατιωτική πίεση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να προσεγγίσουμε τους αγαπημένους μας».
0:18 – Η στρατιωτική πίεση απέτυχε να απελευθερώσει τα κρατούμενα παιδιά σας. Δεκάδες σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι στερήθηκαν το να γιορτάσουν το Πάσχα με τους αγαπημένους τους.
3:11 – Οι ναζί ηγεμόνες σας δεν νοιάζονται για τη μοίρα των κρατούμενων παιδιών σας και τα συναισθήματά τους. Σώστε τους πριν να είναι πολύ αργά.
Οι Αλ-Κασάμ δευκρίνισαν ακόμα ότι ο ηλικιωμένος κρατούμενος Κιθ Σίγκαλ, αμερικανικής υπηκοότητας, πάσχει από διάφορες ασθένειες και λαμβάνει υγειονομική περίθαλψη. Αργότερα, κορυφαία πηγή των Al-Qassam δήλωσε: Ο κρατούμενος Σίγκαλ συμπεριλήφθηκε στη λίστα των κρατουμένων για ανταλλαγή στη συμφωνία του Νοέμβρη, αλλά η αδιαλλαξία της Κατοχής απέτρεψε την απελευθέρωσή του.
Στη σιωνιστική οντότητα ξέσπασε σάλος. Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Τελ Αβίβ μεταξύ σιωνιστικής αστυνομίας και διαδηλωτών που απαιτούσαν συμφωνία ανταλλαγής και κατάπαυση του πυρός με την Αντίσταση. Οι διαδηλωτές έσπασαν ένα φράγμα της αστυνομίας κοντά στα κεντρικά γραφεία του σιωναζιστικού στρατού Κίρια, ενώ διαδηλώσεις έγιναν σε περισσότερες από 50 πόλεις στη σιωνιστική οντότητα.