Αν ήταν εβραίοι θα είχε ξασηκωθεί η «δημοκρατική» Δύση και θα είχε καταγγείλει τους «τρομοκράτες της Χαμάς». Ομως, ο Χισάμ Αουαρτάνι (φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ), ο Κενάν Αμπντουλχαμίντ (φοιτητής στο Κολέγιο Χάβερφορντ της Πενσιλβάνια) και ο Ταχσίν Άλι (φοιτητής στο Κολέγιο Τρίνιτι του Κονέκτικατ) ήταν Παλαιστίνιοι. Ετσι, η ενέδρα που τους έστησε «άγνωστος», πυροβολώντας τους με σκοπό να τους σκοτώσει, πέρασε σαν ένα… απλό επεισόδιο του κοινού ποινικού δικαίου.
Ο δράστης έστησε ενέδρα στους τρεις παλαιστίνιους φοιτητές στη Νορθ Πρόσπεκτ Στριτ, κοντά στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Μπέρλινγκτον. Οι Παλαιστίνιοι μιλούσαν μεταξύ τους αραβικά και φορούσαν τις παραδοσιακές παλαιστινιακές μαντίλες (κουφίγια). Ηταν γύρω στις 6:30 το βραδάκι και προορισμός των τριών ήταν ένα οικογενειακό δείπνο. Επομένως, αυτός που έστησε την ενέδρα ήξερε καλά ποιους περίμενε: κάποιους Παλαιστίνιους που θα πήγαιναν στο δείπνο. Είχε τις πληροφορίες του.
Τα χτυπήματα που δέχτηκαν οι νεαροί είχαν σκοπό το θάνατο. Ο Ταχσίν πυροβολήθηκε στο στήθος, ο Χισάμ στην πλάτη, ενώ ο Κενάν τραυματίστηκε ελαφρά και βρέθηκε σε μικρή απόσταση από τους δύο συντρόφους του (προφανώς ήταν ο τελευταίος στη σειρά των στόχων και πρόλαβε να τρέξει προτού τον βρει η σφαίρα). Οι δύο πρώτοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και η κατάσταση του Ταχσίν θεωρείται ακόμα κρίσιμη.
Ο δράστης είναι «άγνωστος» για την αστυνομία, η οποία ανέφερε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα για πυροβολισμούς και όταν οι μπάτσοι έφτασαν στο σημείο, κοντά στο πανεπιστήμιο, βρήκαν δύο τραυματίες και έναν τρίτο σε μικρή απόσταση. Η αστυνομία δεν ανέφερε τα ονόματα και την εθνικότητα των θυμάτων, σε μια προσπάθεια να σβήσει την πολιτική διάσταση του εγκλήματος. Εγιναν γνωστά από παλαιστινιακές πηγές.
Μόνο τότε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπέρλινγκτον, Τζον Μούραντ, αναγκάστηκε να κάνει δήλωση. Και τι είπε; Οτι «αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να δει αυτό το περιστατικό και να υποπτευθεί ότι θα μπορούσε να είναι έγκλημα υποκινούμενο από μίσος (hate-motivated crime)»! Για κάλυψη συμπλήρωσε: «Εχω ήδη έρθει σε επαφή με ομοσπονδιακούς ερευνητές και εισαγγελείς εταίρους για να προετοιμαστούμε γι’ αυτό, αν αποδειχτεί».
Οι τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι που σπούδαζαν στις ΗΠΑ ήταν πολιτικά ενεργοί. Δεν έκρυβαν την ταυτότητά τους και την παλαιστινιακή τους περηφάνια. Το ίδιο έκανε ο Χισάμ Αουαρτάνι, ανεβάζοντας στο Instagram αυτή τη φωτογραφία από το κρεβάτι του νοσοκομείου: Είμαστε νικητές, σε πείσμα των δολοφόνων του παλαιστινιακού λαού και των δικών μας παραλίγο δολοφόνων.