Του Ουάφικ Κάνσο – Αλ-Αχμπάρ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνουν την παρέμβασή τους, πιέζοντας τη Γαλλία να κρατήσει τον λιβανέζο αγωνιιστή Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά φυλακισμένο, παρά την απόφαση του γαλλικού Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών τον Νοέμβρη, που επιτρέπει την αποφυλάκισή του υπό την προϋπόθεση της μόνιμης αποχώρησής του από τη γαλλική επικράτεια.
Οπως γράφει η Al-Akhbar, οι ΗΠΑ υπέβαλαν επίσημη δήλωση στο γαλλικό Εφετείο κατά τη διάρκεια συνεδρίας στις 19 Δεκέμβρη, εκφράζοντας σθεναρή αντίθεση στην αποφυλάκισή του και χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά επικίνδυνη» και αντίθετη προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Λιβάνου. Η δήλωση, που εκδόθηκε από το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η αποφυλάκιση του Αμπνταλλά θα απειλούσε τις διπλωματικές και προξενικές αποστολές των ΗΠΑ και θα αποσταθεροποιούσε μια ήδη τεταμένη περιοχή.
Η αμερικανική δήλωση ισχυρίζεται ότι η επιστροφή του Αμπνταλλά στη γενέτειρά του, το Κουμπαϊάτ, κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας, θα του επέτρεπε να επανασυνδεθεί με μια «οικογένεια που συνδέεται με την τρομοκρατία» και να προωθήσει βίαιους στόχους χωρίς γαλλική επίβλεψη. Επικαλέστηκε τη δήλωσή του στο δικαστήριο το 1987: «Είμαι μαχητής, όχι εγκληματίας» και τη σταθερή άρνησή του να αποκηρύξει την «αντίσταση» κατά της κατοχής, ισχυριζόμενη ότι αυτές οι θέσεις δικαιολογούν ανησυχίες για δημόσιες ταραχές. Η δήλωση συνέδεσε περαιτέρω τον Αμπνταλλά με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολά και του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, παρουσιάζοντας την αποφυλάκισή του ως πιθανό καταλύτη για περιφερειακή αστάθεια.
Ο Αμπνταλλά, σήμερα 73 ετών, βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και 40 χρόνια και είναι ο παλαιότερος πολιτικός κρατούμενος στην Ευρώπη. Καταδικάστηκε το 1987 για φερόμενη συνενοχή στις εκτελέσεις αμερικανών και ισραηλινών διπλωματών. Παρά το γεγονός ότι πληροί τις προϋποθέσεις για αποφυλάκιση υπό όρους από το 1999, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου —η οποία ορίζει ότι οι ισόβιες ποινές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 18 χρόνια— τα γαλλικά δικαστήρια έχουν επανειλημμένα απορρίψει την αποφυλάκισή του. Με την τωρινή απόφαση είναι μόλις η δεύτερη φορά που εγκρίνεται η αποφυλάκισή του· η πρώτη, το 2013, εμποδίστηκε από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, ο οποίος αρνήθηκε να εκδώσει την απαραίτητη διαταγή απέλασης.
Η τελευταία απόφαση θεωρείται θετική καθώς δεν εξαρτάται από υπουργική έγκριση για απέλαση, αλλά διατάσσει την αποφυλάκιση του Αμπνταλλά και την άμεση απέλασή του στον Λίβανο. Ωστόσο, η Εθνική Εισαγγελία της Γαλλίας έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, με τη στήριξη των ΗΠΑ. Η Al-Akhbar αναφέρει ότι νομικοί εμπειρογνώμονες επέκριναν την αμερικανική παρέμβαση, τονίζοντας ότι στερείται νομικής βάσης και είναι καθαρά πολιτική. Απέρριψαν το χαρακτηρισμό της απόφασης από τις ΗΠΑ ως «πρόωρη αποφυλάκιση», επισημαίνοντας ότι ο Αμπνταλλά έχει εκτίσει πάνω από το διπλάσιο της απαιτούμενης ποινής για αποφυλάκιση υπό όρους. Επιπλέον, χαρακτήρισαν αβάσιμες τις κατηγορίες που συνδέουν την οικογένεια του Αμπνταλλά με την τρομοκρατία και αμφισβήτησαν πώς η αποφυλάκιση ενός ηλικιωμένου άνδρα θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον Λίβανο.
Η Al-Akhbar υπογραμμίζει τις ευρύτερες επιπτώσεις της υπόθεσης του Αμπνταλλά ως δοκιμασία για την ακεραιότητα του γαλλικού δικαστικού συστήματος. Με την τελική απόφαση να αναμένεται στις 25 Φλεβάρη, η υπόθεση αποκαλύπτει βαθιά ριζωμένες πολιτικές παρεμβάσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Αμπνταλλά βάσει της γαλλικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Οι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η παρατεταμένη κράτηση του Αμπνταλλά αποτελεί παράδειγμα πολιτικοποίησης της Δικαιοσύνης και της υποταγής της Γαλλίας στις πιέσεις των ΗΠΑ σε μια υπόθεση γεμάτη ίντριγκες, συνωμοσίες και παραβιάσεις δικαιωμάτων.
Ολόκληρο το άρθρο στα Αραβικά: Al-Akhbar