Ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να ανακαλέσει την ομάδα διαπραγματεύσεων από την Ντόχα για διαβουλεύσεις, επικαλούμενος την τελευταία απάντηση της Χαμάς ως «απόδειξη έλλειψης διάθεσης για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα». Ο Γουίτκοφ εξέφρασε απογοήτευση, υποστηρίζοντας ότι παρά τις σημαντικές προσπάθειες των μεσολαβητών, «η Χαμάς δεν φαίνεται να συντονίζεται ούτε να ενεργεί με καλή πίστη».
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «εναλλακτικές επιλογές» για την εξασφάλιση της επιστροφής των αιχμαλώτων και για τη δημιουργία ενός πιο σταθερού περιβάλλοντος για το λαό της Γάζας.
Είχαμε κι ένα από τα γνωστά παραληρήματα του Τραμπ, στο ίδιο μήκος κύματος.
Εχουμε αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα και αυτό είναι ατυχές, επειδή η Χαμάς δεν ενδιαφέρθηκε να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνί. Η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί.
Η Χαμάς γνωρίζει τι θα συμβεί αφού απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, και γι’ αυτό δεν θέλει να φτάσει σε συμφωνία. Θα χρειαστεί να δοθεί μάχη, και η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί. Εχουμε συμβάλει στην απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ομήρων από τη Γάζα και η επιχείρηση για την απελευθέρωση των υπόλοιπων που κρατούνται από τη Χαμάς θα είναι πιο δύσκολη. Η Χαμάς δεν θέλει να φτάσει σε συμφωνία και πιστεύω ότι θέλει να πεθάνει! Θα είναι δύσκολη η ανάκτηση των υπόλοιπων ομήρων από τη Γάζα, επειδή η Χαμάς γνωρίζει ότι δεν θα έχει πλέον διαπραγματευτικά χαρτιά.
Πρόκειται για έναν ωμό αμερικάνικο εκβιασμό και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Μόλις βλέπουν ότι η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν υποχωρεί από τις θεμελιώδεις αξιώσεις της, αρχίζουν τους εκβιασμούς. Αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς τα πηγαίνει μια χαρά στις διαπραγματεύσεις και έχει εντοπίσει ποια είναι τα βασικά σημεία από τα οποία δεν πρέπει να το κουνήσει ρούπι.
Ο Τραμπ, μέσα στον παραληρηματικό του λόγο, επιβεβαίωσε ότι η Χαμάς έχει δίκιο όταν ζητά πλήρη αποχώρηση των σιωναζιστικών δυνάμεων από τη Γάζα και διεθνείς εγγυήσεις για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Οπως, επίσης, ζητά αυτές οι εγγυήσεις να διασφαλιστούν και στη διάρκεια της 60ήμερης εκεχειρίας. Τι λέει ο Τραμπ; Οτι θέλει να πάρει τους αιχμάλωτους και μετά να διατάξει το Ισραήλ να επιτεθεί ξανά! Ε, δεν σφάξανε. Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι… αμερικανάκια.
Οσο για τις απειλές περί εξάλειψης της Χαμάς, δηλαδή της Παλαιστινιακής Αντίστασης, καθώς αυτοί στον όρο Χαμάς περιλαμβάνουν όλο το αντιστασιακό μωσαϊκό, είναι εντελώς κούφιες. Οσο κούφιες ήταν και οι απειλές του Τραμπ ότι θα ανοίξει όλες τις πύλες της κόλασης, θα διώξει όλους τους κατοίκους της Γάζας και θα μετατρέψει τη Λωρίδα σε Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής!
Ο Τραμπ είναι γελοίος και δεν πρέπει κανείς να παίρνει στα σοβαρά τη ρητορική του, που αλλάζει με ταχύτητα αστραπής. Σε επίπεδο πρακτικής πολιτικής, αν οι σιωναζιστές μπορούσαν να νικήσουν την Παλαιστινιακή Αντίσταση, θα το είχαν κάνει και δε θα κάθονταν να διαπραγματευτούν μαζί της, με ανοιχτή εμπλοκή των αμερικανών πατρόνων τους στις διαπραγματεύσεις.
Ο Γουίτκοφ έχει κάνει και σε προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων παρόμοιες δηλώσεις, οι σιωναζιστές εξαπέλυσαν φονικούς βομβαρδισμούς κατά των αμάχων, επέβαλαν λιμό, αλλά ξαναγύρισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το σημαντικό είναι ότι η Παλαιστινιακή Αντίσταση παραμένει ακμαία και δυνατή στα πεδία των μαχών, ακμαία και ανυποχώρητη και στη διπλωματική σκακιέρα.
Η αναφορά σε ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ότι οι μεσολαβητές καλωσόρισαν την πρόταση της Αντίστασης, έχει τη σημασία της. Το διαπραγματευτικό πεδίο παραμένει ανοιχτό, ενόσω οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να σώσουν το σιωναζιστικό οργανέτο τους με έναν ακόμα ωμό εκβιασμό.
Αναφέρει η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ:
Η πρόταση που υπέβαλε η Χαμάς και οι δυνάμεις της Αντίστασης στους καταριανούς και αιγύπτιους μεσολαβητές έτυχε θετικής αποδοχής από τους μεσολαβητές, οι οποίοι τη θεώρησαν ως πύλη για την επίτευξη συμφωνίας που θα σταματήσει την επιθετικότητα και θα τερματίσει τα δεινά του λαού μας.
Ενώ θεωρούμε τις δηλώσεις του απεσταλμένου Γουίτκοφ αντανάκλαση της θέσης της ναζιστικής κυβέρνησης του εχθρού — και ένδειξη προσχεδιασμένης πρόθεσης συνέχισης της επίθεσης και υπονόμευσης των προσπαθειών των μεσολαβητών — επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες των μεσολαβητών, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και να επιτύχουμε μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μας και θα βάλει τέλος στα εγκλήματα που ντροπιάζουν τη συνείδηση κάθε ελεύθερου ανθρώπου σε αυτόν τον κόσμο.
ΥΓ. 166 φορτηγά με βοήθεια μπήκαν χτες μέσω του περάσματος του Ζικίμ (σύνορα σιωνιστικής οντότητας, βορειοδυτικά της Γάζας – δεν είναι επίσημο πέρασμα) και του περάσματος Κερέμ Σαλόμ στα νοτιοανατολικά της Λωρίδας. Αλλά 180 φορτηγά είχε κανονιστεί να μπουν σήμερα, με τα 137 να μεταφέρουν αλεύρι και τα υπόλοιπα άλλα τρόφιμα.
Οι σιωναζιστές προσπαθούν να διασκεδάσουν τη διεθνή κατακραυγή για τον λιμό που επιβάλλουν στους Παλαιστίνιους της Γάζας. Αυτή την κατακραυγή μπορεί να τη δει κανείς και σε πρωτοσέλιδα μεγάλων ιμπεριαλιστικών Μέσων, όπως ήταν τα χτεσινά των δυο μεγαλύτερων γαλλικών εφημερίδων, της Le Monde και της Liberation.