Αν είναι πειρατεία η κατάληψη από ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις δύο τάνκερ ιδιοκτησίας ελλήνων εφοπλιστών («Prudent Warrior» και «Delta Poseidon»), τότε είναι πειρατεία και η κατάσχεση του ιρανικού τάνκερ «Lana» στην Κάρυστο.
Το τάνκερ αυτό ονομαζόταν «Pegas» και ανήκε σε ρωσική εταιρία (Promsvyazbank), επί της οποίας είχαν εφαρμοστεί κυρώσεις των Δυτικών. Ομως, από την 1η του Μάρτη το πλοίο είχε αλλάξει ιδιοκτησία, όνομα (μετονομάστηκε σε «Lana») και σημαία (φέρει ιρανική αντί ρωσικής). Το «Lana» κατέπλευσε στην Κάρυστο λόγω βλάβης, κουβαλώντας 100.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου. Οταν αποδείχτηκε ότι το «Lana» δεν υπόκειτο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και οι ελληνικές αρχές ήταν έτοιμες να το αποδεσμεύσουν, παρενέβη η αμερικάνικη κυβέρνηση, με τον ισχυρισμό ότι το πλοίο παραβίαζε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Το ελληνικό κράτος, με όλους τους τύπους, επέτρεψε να μεταγγιστεί το ιρανικό πετρέλαιο που μετέφερε το «Lana» σε δυο τάνκερ που μίσθωσαν οι ΗΠΑ!
Η κατάληψη των δυο ελληνόκτητων τάνκερ στον Περσικό ήταν αντίποινα εκ μέρους του Ιράν για την κατάσχεση του «Lana». Είχε υπάρξει, μάλιστα, και προειδοποίηση για «τιμωρητικές ενέργειες», μέσω του Nour News, ημιεπίσημου ιστότοπου του Ανώτατου Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν.
Ας μην κάνουν, λοιπόν, πως δεν καταλαβαίνουν οι έλληνες εφοπλιστές και η ελληνική κυβέρνηση, καταγγέλλοντας πειρατεία. Στον πόλεμο εφαρμόζονται όλα τα μέσα. Κι από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση, πιστό σκυλάκι των Αμερικανών, τα έβαλε με το Ιράν και το εμπόριο πετρελαίου που αυτό διεξάγει, έπρεπε να περιμένει τα αντίποινα.
«Υπάρχουν ακόμα 17 ελληνόκτητα πλοία στον Περσικό Κόλπο που θα μπορούσαν να κατασχεθούν», προειδοποίησε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Ηταν ένα σήμα όχι τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο στους αμερικανούς πάτρονές της, ότι το Ιράν δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλο τις μονομερείς κυρώσεις σε βάρος του και πως στις κατασχέσεις ιρανικών πλοίων σε διάφορα λιμάνια και θάλασσες θα απαντά με ανάλογα αντίμετρα.
Κι ας πάνε να ψάξουν οι πλοιοκτήτες και οι κυβερνήσεις τους το… διεθνές δίκαιο. Σε συνθήκες πολέμου και με το πετρέλαιο να κινείται γύρω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα όπως το Ιράν δε θα θυσιάσει τα συμφέροντά της στο βωμό ενός δικαίου κομμένου και ραμμένου στα μέτρα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους αντιδραστικών καθεστώτων του Κόλπου. Σ’ αυτές τις κινήσεις του το ιρανικό καθεστώς ξέρει πως θα έχει τη στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας.