Υστερα από 182 βασανιστικές μέρες, ο παλαιστίνιος πολιτικός κρατούμενος και απεργός πείνας Χαλίλ Αουντά σταμάτησε την απεργία πείνας έχοντας αποσπάσει από τους σιωνιστές τη δέσμευση ότι θα παύσει η φυλάκισή του υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης και θα απελευθερωθεί στις 2 του Οκτώβρη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται αιχμάλωτος στα χέρια των σιωνιστών ο 40χρονος Αουντά από το χωριό Ιντνά δίπλα στην πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη. Εχει ήδη φυλακιστεί πέντε φορές και έχει περάσει συνολικά 13 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές με την κατηγορία ότι είναι μέλος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ. Την τελευταία φορά φυλακίστηκε υπο το καθεστώς της διοικητικής κράτησης και βρίσκεται ήδη έξι χρόνια έγκλειστος στα σιωνιστικά κάτεργα, χωρίς να γνωρίζει τις κατηγορίες που του έχουν φορτώσει οι σιωνιστές και χωρίς τη δυνατότητα να υπερασπιστεί νομικά τον ευατό του.
Η ΠΙΤ δήλωσε τον Αύγουστο ότι στους όρους κατάπαυσης του πυρός που συμφώνησε με τους σιωνιστές, προκειμένου να μπει τέλος στο μακέλεμα του παλαιστινιακού λαού της Γάζας από τα ισραηλινά βομβαρδιστικά, συμπεριλήφθηκε και η αποφυλάκιση του Αουντά και του Μπασέμ Αλ Σααντί, ηγετικού στελέχους της ΠΙΤ, που αιχμαλώτισαν οι σιωνιστές στη Δυτική Οχθη λίγες μέρες πριν από τη νέα ισραηλινή επίθεση. Παρολαυτά, οι σιωνιστές υπαναχώρησαν από τη συμφωνία και αρνήθηκαν να τους αποφυλακίσουν. Η ΠΙΤ έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο Αουντά δεν είναι μέλος της παρά το γεγονός ότι τον συμπεριέλαβε στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους σιωνιστές.
Στο άκουσμα της είδησης για τη λήξη της απεργίας πείνας και τη νίκης του Αουντά, η οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παλαιστίνιων κρατουμένων, Addameer, κάλεσε το σύνολο των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων να κατέβουν τον Σεπτέμβρη, σε συλλογική απεργία πείνας διεκδικώντας την κατάργηση του καθεστώτος της διοικητικής κράτησης και τη βελτίωση των άθλιων συνθηκών κράτησης των παλαιστίνιων κρατούμενων.Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.450 παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, από τους οπόιους οι 560 κρατούνται υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης.
Η νίκη του Αουντά είναι άλλο ένα λιθαράκι στον αγώνα των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων για την κατάργηση του βάρβαρου καθεστώτος της διοικητικής κράτησης, που αποτελεί πάγιο αίτημα σε όλα τα αγωνιστικά τους εγχειρήματα. Αυτό το καθεστώς φυλάκισης εφαρμόστηκε αρχικά από τη βρετανική αποικιοκρατία για να υιοθετηθεί στη συνέχεια από το σιωνιστικό καθεστώς που τη διαδέχτηκε, λειτουργώντας ως εντολοδόχος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.