Στις 10 Σεπτέμβρη, το International Council on Security and Development (ICOS), με έδρες στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, την Καμπούλ, το Ρίο και το Ντουμπάι, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση Τύπου, με αφορμή την 8η επέτειο της 11ης Σεπτέμβρη, στην οποία εκθέτει συνοπτικά την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν και τις προτάσεις του προς τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο. Παραθέτουμε τα σημαντικότερα αποσπάσματα.
«Οι Ταλιμπάν έχουν σήμερα μόνιμη παρουσία στο 80% του Αφγανιστάν, από 72% το Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με ένα νέο χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το International Council on Security and Development (ICOS). Σύμφωνα με το ICOS, σε ένα ακόμη 17% του Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν έχουν αξιόλογη δραστηριότητα. Και τα δύο ποσοστά μαζί δείχνουν ότι οι Ταλιμπάν έχουν σημαντική παρουσία ουσιαστικά σ’ όλο το Αφγανιστάν.
Παρά την παρουσία δεκάδων χιλιάδων ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, η επιστροφή, η εξάπλωση και η προέλαση των Ταλιμπάν δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση, δήλωσε ο Νορίν Μακντόνταλντ, πρόεδρος και επικεφαλής ερευνών για το ICOS.
Προηγούμενοι χάρτες του ICOS έδειχναν μια σταθερή αύξηση της παρουσίας των Ταλιμπάν σ’ όλο το Αφγανιστάν.
Το Νοέμβριο του 2007, το ICOS υπολόγισε ότι οι Ταλιμπάν είχαν μόνιμη παρουσία στο 54% του Αφγανιστάν και το Νοέμβριο του 2008, χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, υπολόγισε ότι οι Ταλιμπάν είχαν μόνιμη παρουσία στο 72% της χώρας.
Ο νέος χάρτης δείχνει ότι η εξέγερση των Ταλιμπάν συνεχίζει να επεκτείνει την επιρροή της σ’ όλο το Αφγανιστάν. Η δραματική αλλαγή τους τελευταίους μήνες είναι η επιδείνωση της κατάστασης στο βόρειο Αφγανιστάν, που ήταν ένα από τα πιο σταθερά μέρη του Αφγανιστάν. Επαρχίες όπως η Κουντούζ και η Μπαλκ πλήττονται σοβαρά από τη βία των Ταλιμπάν. Σε ολόκληρο το βόρειο Αφγανιστάν, παρατηρείται δραματική αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων των ανταρτών εναντίον διεθνών, κυβερνητικών και πολιτικών στόχων»…
Στη συνέχεια, η ανακοίνωση αναφέρεται στην επομένη των προεδρικών εκλογών της 20ής Ιουνίου, στις καταγγελίες για νοθεία και στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πολιτικό κενό σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει δεύτερος γύρος εκλογών. Και καταλήγει:
«Με βάση το σύνταγμα, ο πρόεδρος Καρζάι μπορεί να επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τη συναίνεση της βουλής, όμως αυτή η επιλογή ενέχει μεγάλο κίνδυνο να οξύνει παρά να εκτονώσει τις σημερινές πολιτικές εντάσεις. Οι Ταλιμπάν έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους στο Αφγανιστάν σε σημείο που η πραγματοποίηση ενός δεύτερου γύρου εκλογών θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Οι Αφγανοί που πήραν το ρίσκο και ψήφισαν τον Αύγουστο ίσως να μην είναι πρόθυμοι να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους σ’ ένα δεύτερο γύρο, ιδιαίτερα όταν ο πρώτος γύρος ήταν τόσο διάτρητος από τη νοθεία».
Στα άσχημα μαντάτα για το Λευκό Οίκο που έρχονται συνεχώς από το Αφγανιστάν προστέθηκε και η προειδοποίηση του βετεράνου της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, ο οποίος είχε συνεργαστεί με το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα για τη διαμόρφωση των θέσεών του στην εξωτερική πολιτική κατά την προεκλογική περίοδο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC (11/9/09), απευθυνόμενος την ίδια μέρα σε μια διεθνή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη από το «International Institute for Strategic Studies» προειδοποίησε ότι η Δύση κινδυνεύει να επαναλάβει την αποτυχία της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν χωρίς μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.
«Κατά τη γνώμη μου, είπε, διατρέχουμε πραγματικά τον κίνδυνο να επαναλάβουμε, προφανώς ακούσια, αυτό που συνέβηκε στους Σοβιετικούς. Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από σχεδόν 8 χρόνια και ανατρέψαμε τους Ταλιμπάν με 300 στρατιώτες. Οχτώ χρόνια μετά, αρχίζουμε να κινούμαστε προς ένα επίπεδο στρατιωτικής δύναμης που αρχίζει να πλησιάζει τη σοβιετική εμπλοκή και ήδη ανώτατοι αξιωματικοί μας λένε ότι δεν νικάμε στρατιωτικά».
Τέλος, πρόσθεσε ότι καλωσορίζει την πρόταση των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας για μια διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν που θα θέσει καθαρούς στόχους, υπογράμμισε όμως ότι στο Αφγανιστάν όπως και με το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή και με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο χρόνος εξαντλείται.