Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 4 Ιούλη
  • Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας
  • Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας
  • Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία
  • Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)
  • Σαν σήμερα 3 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Η «πολιτική Γαλλία» καταπίνει την «κοινωνική Γαλλία»
Διεθνή

Η «πολιτική Γαλλία» καταπίνει την «κοινωνική Γαλλία»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Ιούν 2024, 14:48

Βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή στη Γαλλία με τρία στρατόπεδα να διεκδικούν την ψήφο των Γάλλων: την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν, με γενναίες δόσεις από το άλλο ακροδεξιό σχήμα, αλλά και από την επίσημη Δεξιά, τους «Ρεπουμπλικανούς», το κόμμα του Μακρόν και το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» που συνέπηξαν όσοι βρίσκονται αριστερά των μακρονιστών (με όλη τη σχετικότητα που έχει ο όρος «αριστερά»).

Η «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και ο Μακρόν προκήρυξε αμέσως βουλευτικές εκλογές, κίνηση που την είχε προσχεδιάσει, όπως αποδείχτηκε (δε θα μας απασχολήσουν εδώ οι πολιτικάντικοι υπολογισμοί του Λουδοβίκου των Ηλυσίων, το πολιτικό μόρφωμα του οποίου βρίσκεται σε πτώση). Αμέσως έσπευσε να τη στηρίξει ο επικεφαλής των «Ρεπουμπλικανών» Ερίκ Σιοτί, τον οποίο στη συνέχεια διέγραψε το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματός του, αυτός κλειδαμπαρώθηκε στα γραφεία του κόμματος και μετά κατέφυγαν στα δικαστήρια για να τους πουν ποιος είναι νόμιμος ιδιοκτήτης του ονόματος και της σφραγίδας! Οπως και να έχει, ο Σιοτί και μερικοί ακόμα βουλευτές και στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν τη Λεπέν.

Στο χώρο της… άκρας Ακροδεξιάς, η ανιψιά έτρεξε να βοηθήσει τη θεία. Η Μαριόν Μαρεσάλ, αντιπρόεδρος του κόμματος Reconquete (Επανάκτηση), μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τους υποψηφίους που υποστηρίζει η «Εθνική Συσπείρωση» της θείας της. Ο αρχηγός του κόμματος Ερίκ Ζεμούρ έσπευσε να διαγράψει την Μαρεσάλ, μιλώντας για «παγκόσμιο ρεκόρ προδοσίας». Η Μαρεσάλ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα της στην Ευρωβουλή (ήταν επικεφαλής της λίστας του Reconquete), μίλησε για «τριπλό λάθος» του Ζεμούρ και ισχυρίστηκε πως δεν βρίσκεται σε πορεία επιστροφής στο κόμμα της θείας της (η Λεπέν την είχε διαγράψει παλαιότερα) αλλά πως θέλει «να ζωντανέψει την αναγκαία ένωση της Δεξιάς για να νικήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν και να σώσουμε τη χώρα μας».

Ο Μακρόν κατεβαίνει μόνος του. Το κόμμα του («Αναγέννηση») βρίσκεται σε τροχιά πτώσης (οι δημοσκοπήσεις το δίνουν τρίτο, πολύ κάτω από το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο»). Ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη προεδρική θητεία το 2027 και αντικαταστάτης δεν έχει βρεθεί ακόμα. Είναι λογικό το «ανεμομαζώματα» να γίνουν «διαβολοσκορπίσματα».

«Βρίσκονται στη δίνη της διάλυσης, καθώς ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν δύο συμμαχίες: την Εθνική Συσπείρωση (RN), όπου έχουν προσχωρήσει ο Ερίκ Σιοτί, πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, καθώς και κάποιοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Δεξιάς, και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς», έγραψε η Μοnde. «Το ζήτημα είναι εμείς ή τα άκρα, εμείς ή το χάος στη Γαλλία», απάντησε η αντιπρόεδρος του κόμματος και βουλευτίνα Ναντιά Αΐ. Πιο ρεαλιστής ο βουλευτής Πατρίκ Βινιάλ, είπε: «Είμαστε στριμωγμένοι σ’ αυτή τη μάχη, με λίγες δυνάμεις για να ανακάμψουμε. Αλλά, αν δεν κερδίσουμε, θα πάψουμε να υπάρχουμε»! Να κερδίσουν αποκλείεται, οπότε το ερώτημα είναι πότε θα πάψουν να υπάρχουν.

Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» σχηματίστηκε εν ριπή οφθαλμού από την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό (λέμε τώρα) Κόμμα και τους Οικολόγους. Τη στήριξή τους έσπευσαν να προσφέρουν μια σειρά μικρότερα σχήματα του ευρύτερου χώρου. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτός ο χώρος είχε συνασπιστεί και στις εκλογές του 2022, όμως σύντομα κάθε κόμμα τράβηξε το δρόμο του. Είχαν συμφωνήσει, άλλωστε, ότι θα συγκροτήσουν χωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες.

Στις μικροπολιτικές διαμάχες προστέθηκε μετά τις 7 Οκτώβρη του 2023 και η διαμάχη για τη φύση του πολέμου στη Γάζα. Και η συμμαχία κατέρρευσε. Τα κόμματα τώρα κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινές θέσεις για τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Ιάν Μπροσά. Ποια είναι η κοινή πλατφόρμα; Χαρακτηρίζουν τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση» και ζητούν την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους! Τα ίδια δεν λέει και ο Μητσοτάκης; Μόνο ο Μητσοτάκης; Και ο Μπάιντεν και ο Μακρόν και ο Σολτς, όλοι πλην σιωνιστικής οντότητας (που διαφωνεί στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, όχι στο χαρακτηρισμό της Χαμάς, που είναι άλλωστε δικής της έμπνευσης).

Το αίτημα για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, όταν προβάλλεται με την προϋπόθεση της συντριβής και απώθησης των αντιστασιακών δυνάμεων του παλαιστινιακού λαού. Ο χαρακτηρισμός της Χαμάς (προφανώς και των υπόλοιπων αντιστασιακών δυνάμεων, τις οποίες οι ιμπεριαλιστές τσουβαλιάζουν μονίμως υπό το όνομα «Χαμάς») ως «τρομοκρατικής οργάνωσης» είναι ένα πισώπλατο πλήγμα στον απελευθερωτικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Οταν οι λεγόμενοι αριστεροί συνυπογράφουν με τόση ευκολία αυτή τη βρομιά, σημαίνει πως δηλώνουν απολύτως έτοιμοι να αναλάβουν τη διαχείριση του γαλλικού ιμπεριαλιστικού κράτους.

Ο Μελανσόν κρατούσε μέχρι τώρα κάποια προσχήματα, αρνούμενος να προσχωρήσει σε αυτή τη θέση. Τώρα προσχώρησε, δίνοντάς μας μια ακόμα επιβεβαίωση του άκρατου οπορτουνισμού και της αχαλίνωτης εξουσιομανίας του κόμματός του. Αλλωστε, και το 2022 που συνεργάστηκαν οι ίδιες δυνάμεις, το έκαναν όχι επειδή είχαν κάποιο κοινό πρόγραμμα, αλλά για να αλληλοϋποστηριχτούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Είναι το γαλλικό εκλογικό σύστημα που σπρώχνει στη δημιουργία «μετώπων» και όχι κάποιο κοινό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Τι αντικαπιταλισμό, άλλωστε, μπορεί να πρεσβεύει το Σοσιαλιστικό Κόμμα που κυβέρνησε για πολλά χρόνια τη Γαλλία, που έβγαλε τον τελευταίο πριν από τον Μακρόν πρόεδρο (Ολάντ), ο οποίος πήρε τον άσημο τραπεζικό μεγαλοϋπάλληλο Μακρόν, τον έκανε σύμβουλό του και μετά υπουργό Οικονομικών, ανοίγοντάς του το δρόμο για την προεδρία;

Το εκλογικό σύστημα με το οποίο εκλέγονται τα 577 μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης είναι σκληρά πλειοψηφικό σε δύο γύρους σε μονοεδρικές περιφέρειες. Ο υποψήφιος που παίρνει 50% στον πρώτο γύρο εκλέγεται. Αν κανένας δεν πάρει 50% στον πρώτο γύρο, προκρίνονται στο δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι (υπό προϋποθέσεις και όσοι πιάσουν πάνω από ένα ποσοστό). Επομένως, το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» συγκροτήθηκε για να υπάρξει η αλληλοϋποστήριξη που απαιτεί το πλειοψηφικό, ώστε να βγάλουν όσο γίνεται περισσότερους βουλευτές. Μετά θ’ αρχίσουν τα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους μακρονιστές.

Α, ναι, έφτιαξαν στο τσάκα-τσάκα και ένα πρόγραμμα, κεντρική θέση στο οποίο κατέχει η δέσμευση για επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης, που τα αύξησε ο Μακρόν, παρά τον αγώνα που έδωσε η γαλλική εργατική τάξη. Είναι απ’ αυτά που λέγονται και δεν γίνονται. Σαν τα Μνημόνια που θα καταργούσαν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Λεπέν έχει κάνει ήδη τις δικές της προσαρμογές, αποσύροντας θέσεις που μέχρι τώρα τροφοδοτούσαν τη λαϊκίστικη ρητορική της. Θέσεις όπως η αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ, η εμβάθυνση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, ο τερματισμός του σχεδιασμού και της παραγωγής εξοπλισμών από κοινού με τη Γερμανία. Ολόκληρη η ενότητα για την Αμυνα, που αποτελούσε τμήμα της εκλογικής διακήρυξης της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2022, αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα του κόμματος αμέσως μόλις ο Μακρόν προκήρυξε βουλευτικές εκλογές.

«Εχω μια κόκκινη γραμμή. Δεν σχεδιάζω να αμφισβητήσω τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Γαλλία σε διεθνές επίπεδο, διότι υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας προς τους ευρωπαίους εταίρους μας και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, το νέο πουλέν της Λεπέν, επικεφαλής της λίστας στις ευρωεκλογές και προαλειφόμενος για πρωθυπουργός, αν η «Εθνική Συσπείρωση» καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση (μόνη της δύσκολο, με «ενέσεις» από Ρεπουμπλικανούς και μακρονιστές ίσως).

Εχοντας κερδίσει ευρεία λαϊκή υποστήριξη (κατόρθωμα των προηγούμενων κυβερνήσεων, συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών και περισσότερο του «ούτε αριστερά ούτε δεξιά» Μακρόν), η γαλλική Ακροδεξιά ρίχνει όλο το βάρος στο να κερδίσει την αποδοχή της ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης. Και το καταφέρνει, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας. Η ρητορική των «Αδελφών της Ιταλίας» της θαυμάστριας του Μουσολίνι, Τζόρτζια Μελόνι, ήταν πιο ακραία εθνικοφασιστική απ’ αυτήν της Μαρίν Λεπέν, που χρόνια τώρα προσπαθεί να πείσει ότι το μόρφωμά της δεν έχει σχέση με τον παραδοσιακό λεπενισμό. Διέγραψε τον πατέρα της, διέγραψε την ανιψιά της (αυτήν που τώρα ετοιμάζεται να επανέλθει), έβγαλε μουσουλμάνες με χετζάμπ δίπλα της στο προεκλογικό βήμα κτλ. Τώρα, κάνει και τις τελευταίες προσαρμογές φωνάζοντας με τον τρόπο της «εγώ είμαι πιο αξιόπιστη από τη Μελόνι». Ως γνωστόν, η Μελόνι είναι πλήρως αποδεκτή στα ιμπεριαλιστικά διαβούλια της Ευρωένωσης.

«Θα συνεχίσουν οι υπηρεσίες πληροφοριών να παρακολουθούν τις αντίστοιχες ρωσικές, όπως συμβαίνει σήμερα, αξιοποιώντας τα ευρήματά τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους πραγματικούς κινδύνους; Ποιος θα τους δίνει εντολές, τα επιβλέποντα υπουργεία ή το Μέγαρο των Ηλυσίων; Και δεν θα εγείρει ζητήματα ασφαλείας η άνοδος στην κυβερνητική εξουσία ενός κόμματος το οποίο δεν έκρυψε ποτέ πόσο κοντά αισθάνεται στο καθεστώς του Πούτιν;», αναρωτιόταν ρητορικά σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Μοnde, ο ειδικός σε ζητήματα ασφάλειας και σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS) του Λονδίνου, Φρανσουά Χάισμπεργκ. Υποκρισία. Ο Σαλβίνι της Λέγκα ήταν πιο «φιλο-πουτινικός» από τη Λεπέν, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι εταίρος και υπουργός στις προηγούμενες ιταλικές κυβερνήσεις (με «5 αστέρια» και «Δημοκρατικό Κόμμα» και μπερλουσκονική «Φόρτσα Ιτάλια») και να είναι και τώρα εταίρος του υπό τη Μελόνι κυβερνητικού συνασπισμού και υπουργός.

Η φασιστική ή φασίζουσα Ακροδεξιά στις ιμπεριαλιστικές χώρες της Ευρώπης ξέρει πολύ καλά ότι πρέπει πρωτίστως να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της μονοπωλιακής αστικής τάξης και του οικείου ιμπεριαλιστικού κράτους. Από την άλλη, ο συσχετισμός των ταξικών δυνάμεων δεν απαιτεί απ’ αυτή την Ακροδεξιά να κυβερνήσει δικτατορικά, όπως ο φασισμός και ο ναζισμός στον Μεσοπόλεμο. Γι’ αυτό και η σύγχρονη ιμπεριαλιστική Ακροδεξιά ομνύει στον αστικό κοινοβουλευτισμό.

Στον Μεσοπόλεμο, ο φασισμός επιλέχτηκε από τις ιμπεριαλιστικές αστικές τάξεις ως εργαλείο για την αντιμετώπιση του ταξικού εργατικού κινήματος και των ισχυρών τριτοδιεθνιστικών Κομμουνιστικών Κομμάτων. Αυτή η συνθήκη σήμερα δεν υπάρχει, γι’ αυτό και τα ακροδεξιά κόμματα εξουσίας δε διστάζουν να αποποιηθούν τους προπάτορές τους, τον Χίτλερ, τον Μουσολίνι, τον Φράνκο. Χρησιμοποιούν την κοινωνική δημαγωγία όπως ακριβώς τη χρησιμοποιούσε ο φασισμός κατά τον Μεσοπόλεμο, όμως προσαρμόζονται στις διεθνείς συμμαχίες που συμμετέχει η μονοπωλιακή αστική τάξη την οποία καλούνται να υπηρετήσουν. Αυτές είναι το ΝΑΤΟ και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και η ΕΕ. Ο,τι έκανε (και εξακολουθεί να κάνει) η Μελόνι θα κάνει και η Λεπέν. Το φλερτ με το ρωσικό καθεστώς και τον Πούτιν ανήκει σε μια προγενέστερη περίοδο, πριν από τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα μορφώματα τύπου Λεπέν δημαγωγούσαν τότε με την «εθνική ανεξαρτησία» και οι σχέσεις με τον πουτινισμό και τη σιδηρά πυγμή του τούς ήταν χρήσιμες. Τώρα, τα σβήνουν με γομολάστιχα. Ειδικά όταν βλέπουν άμεση προοπτική διαχείρισης της ιμπεριαλιστικής εξουσίας.

Τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά κόμματα, συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά (με όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις), υπεύθυνα για την εφαρμογή πολιτικών σκληρής λιτότητας και πληγμάτων στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, θεωρούνται «ένα σώμα μια ψυχή» από ευρέα εργατικά στρώματα. Στο πολιτικό κενό που δημιουργήθηκε εισέβαλε η φασιστική ή φασίζουσα Ακροδεξιά και άρχισε να χτίζει την πολιτική της επιρροή με ένα μείγμα εργατίστικης και λαϊκίστικης δημαγωγίας, καθώς και εθνικισμού, ξενοφοβίας και ρατσισμού. Οσο πιο μικρά είναι αυτά τα κόμματα τόσο πιο ανοιχτά φασιστική είναι η ρητορική τους. Οταν αρχίσουν να μεγαλώνουν και μετατρέπονται σε κόμματα εξουσίας, αρχίζουν να αφαιρούν τα πιο ακραία στοιχεία της ρητορικής τους και να προσπαθούν να μοιάσουν στα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα.

Στη Γαλλία, κοιτίδα του αστικού Διαφωτισμού και της πρώτης νικηφόρας αστικής επανάστασης, αλλά και της πρώτης βραχύβιας νικηφόρας προλεταριακής επανάστασης, της Κομμούνας του Παρισιού, που οι αστοί την έπνιξαν ανελέητα στο αίμα των εργατών και της φτωχολογιάς, αλλά και του καθεστώτος του Βισί που συνεργάστηκε με τους ναζί του Χίτλερ, έχει δημιουργηθεί μια πολιτική παράδοση ενάντια στην Ακροδεξιά. Αντανακλαστικά σχεδόν, ευρείες λαϊκές μάζες συσπειρώνονται γύρω από εκείνους που μπορούν να αποτρέψουν έναν/μία ακροδεξιό/ά πολιτικό να πάρει την εξουσία. Αρκεί να ανήκουν στα παραδοσιακά κοινοβουλευτικά κόμματα.

Το 2002, ένα 82,2% των ψηφοφόρων χάρισε μια δεύτερη προεδρική θητεία στον δεξιό Ζακ Σιράκ, για να μην εκλεγεί ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. Το 2017, ένα 66,1% χάρισε στον Μακρόν την πρώτη προεδρική θητεία του, για να μην εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν. Το 2022, ένα 58,5% χάρισε στον Μακρόν τη δεύτερη προεδρική θητεία του, πάλι για να μην εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν. Το ποσοστό του αντι-Λεπέν υποψήφιου μειώνεται, όμως η νίκη του παραμένει άνετη. Στις βουλευτικές εκλογές του 2022 ανάμεσα στο κόμμα του Μακρόν και στο κόμμα της Λεπέν μπήκε σφήνα η συμμαχία υπό τον Μελανσόν, που πήρε τη δεύτερη θέση (τρίτο το κόμμα της Λεπέν, τέταρτη η δεξιά των «Ρεπουμπλικανών»).

Η Λεπέν πλέον φλερτάρει με την πρωτιά, λόγω της πλήρους αναξιοπιστίας του Μακρόν, των σκληρών αντεργατικών μέτρων που πήρε και της άγριας καταστολής των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Οπως είδαμε, οι πέραν του Μακρόν συσπειρώθηκαν στην εκλογική συμμαχία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (αναφορά στο Λαϊκό Μέτωπο του Μεσοπολέμου) και παίζουν κυρίως το χαρτί «να μην βγει η Ακροδεξιά», προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την πολιτική παράδοση για την οποία μιλήσαμε παραπάνω. Δεν είναι τυχαίο ότι τα «προγράμματα» δεν παίζουν κανένα ρόλο. Μόνο τα συνθήματα ενάντια στην πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση η Ακροδεξιά. Στα οποία πρωτοστατεί ο… Μακρόν, ό,τι πιο ακροδεξιό υπάρχει στη Γαλλία από κοινωνική και από πολιτική άποψη.

Ομως ο Μακρόν έχει σφουγγοκωλάριους στα ΜΜΕ και έχει μαζί του ένα κομμάτι της ντροπιασμένης γαλλικής διανόησης, αυτής που εξασφαλίζει το παντεσπάνι της αρθρογραφώντας υπέρ της «ρεπουμπλίκ», της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας αλά γαλλικά, που μπορεί να στραγγαλίζει την εργατική τάξη και να φτωχοποιεί το λαό, μπορεί να ασκεί απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική πολιτική, όμως είναι «ρεπουμπλίκ» και δεν πρέπει να τη διαχειρίζεται η Ακροδεξιά.

Οι άλλοι, αυτοί του «Νέου Λαϊκού Μετώπου», το παίζουν δίπορτο: και ενάντια στη Λεπέν και ενάντια στον Μακρόν. Για να γίνουν αυτοί Μακρόν στη θέση του Μακρόν. Και η γαλλική εργατική τάξη βρίσκεται μεταξύ ενός άκμονος και δύο σφυρών.

Η γαλλική εργατική τάξη έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια τους πιο ισχυρούς ταξικούς αγώνες. Ιδιαίτερα ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές. Οπως, όμως, σοφά ανέλυσε ο Λένιν, βαθαίνοντας στις θεωρητικές προσεγγίσεις του Κάουτσκι (όταν ο τελευταίος ήταν ακόμα μαρξιστής και επαναστάτης), οι αυθόρμητοι εργατικοί αγώνες, ως άμυνα απέναντι στους σφετερισμούς του κεφαλαίου ή ως διεκδίκηση εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δεν αναπτύσσουν πολιτική συνείδηση. Το γαλλικό παράδειγμα έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάλυση του Λένιν. Η εργατική τάξη, που αντιστάθηκε στην άγρια επίθεση των μακρονιστών, σέρνεται πολιτικά πίσω από τους υποκριτές της αντι-ακροδεξιάς, ενώ ένα τμήμα της θα ψηφίσει και Ακροδεξιά, πεπεισμένο ότι «δεν μπορεί να είναι χειρότερα».

Η γαλλική εργατική τάξη έχει χάσει εδώ και πολλά χρόνια την πολιτική ανεξαρτησία της, ενώ η παράδοση της «ρεπουμπλίκ» και του κοινοβουλευτικού κρετινισμού την ευνουχίζει πολιτικά, με αποτέλεσμα να σέρνεται πίσω από αστικές σημαίες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη (όχι μόνο στη Γαλλία) η ανεξάρτητη πολιτική οργάνωση της εργατικής τάξης, υπό τη μορφή ενός επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος.

Εκτύπωση 🖨
ΓΑΛΛΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 24 Ιούνη
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 25 Ιούνη

Σχετικά Αρθρα

Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)

Διεθνή 3 Ιούλ 2025, 07:32

Γάζα: Παιχνίδια ψυχολογικού πολέμου από Τραμπ-Νετανιάχου

Διεθνή 2 Ιούλ 2025, 13:36

Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών

Εντυπωσιακά βίντεο από τον ανταρτοπόλεμο της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Διεθνή 1 Ιούλ 2025, 20:12

Γιατί λυσσάει ο σιωναζιστικός όχλος;

Διεθνή 1 Ιούλ 2025, 08:42

Γάζα: To τελευταίο ρεπορτάζ

Θερίζουν τους δημοσιογράφους της Γάζας οι σιωναζιστές

Διεθνή 1 Ιούλ 2025, 07:57

Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών: Το Ισραήλ επιβάλλει απαρτχάιντ

Διεθνή 30 Ιούν 2025, 18:37
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Πολιτική

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

3 Ιούλ 2025, 14:53
Παιδεία

Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης 2025 – 2027

Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία

3 Ιούλ 2025, 08:52
Διεθνή

Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)

3 Ιούλ 2025, 07:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούλη

3 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

2 Ιούλ 2025, 22:08
Διεθνή

Γάζα: Παιχνίδια ψυχολογικού πολέμου από Τραμπ-Νετανιάχου

2 Ιούλ 2025, 13:36
Η παπάρα

Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του

2 Ιούλ 2025, 12:01
Κόντρες

Κούλη πεσόντος πας Σαλμάς ξυλεύεται

2 Ιούλ 2025, 09:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούλη

2 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Απάντηση του γενικού διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε δημοσίευμά μας

1 Ιούλ 2025, 22:11
Εργατικά

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

1 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών

Εντυπωσιακά βίντεο από τον ανταρτοπόλεμο της Παλαιστινιακής Αντίστασης

1 Ιούλ 2025, 20:12
Κόντρες

Ο θρίαμβος του Κριστιάν Λουμπουτέν

1 Ιούλ 2025, 13:41
Πολιτισμός

Πολεμάμε και τραγουδάμε: Δυο νέα τραγούδια από την Παλαιστινιακή Αντίσταση

1 Ιούλ 2025, 09:59
Διεθνή

Γιατί λυσσάει ο σιωναζιστικός όχλος;

1 Ιούλ 2025, 08:42
Διεθνή

Γάζα: To τελευταίο ρεπορτάζ

Θερίζουν τους δημοσιογράφους της Γάζας οι σιωναζιστές

1 Ιούλ 2025, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούλη

1 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Στις 20 Οκτώβρη το εφετείο για το νεοναζιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» και τον Κασιδιάρη

Η καταδίκη τους πρέπει να θεωρείται βέβαιη

30 Ιούν 2025, 19:55
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

ΗΠΑ: Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Ιταλία: Ημέρα Garibaldi (1807).

Φιλιππίνες: Ημέρα φιλιππινοαμερικανικής φιλίας (1946).

1848: Εκδίδεται το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο“.

1948: Η Γιουγκοσλαβία αποβάλλεται από την Κομινφόρμ.

1958: Επαναστατική εξέγερση στο Ιράκ, εκτελούνται ο βασιλιάς Φεϊζάλ Β’, ο πρωθυπουργός Νουρί Ες Σαΐντ και ο πρίγκιπας διάδοχος.

1982: Αυτοκτονεί ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Σιλβέστερ Γκουθμάν Φερνάντες.

1994: Εκτελείται ο σύμβουλος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα Ομέρ Σιπαχίογλου (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo