Aκαρπος ολοκληρώθηκε και ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ σιωνιστών και Χαμάς (εκπροσωπεί το σύνολο της Αντίστασης) στη Ντόχα. Οι σιωνιστές προσπάθησαν να κερδίσουν πράγματα από την Αντίσταση, η οποία όμως παρέμεινε ακλόνητη στις «κόκκινες γραμμές» της.
Πηγή της Παλαιστινιακής Αντίστασης είπε στο κανάλι Αλ-Μαϊαντίν:
Παρά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και την απόρριψη από τη Χαμάς όσων πρότεινε το Ισραήλ, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Παρά την ευελιξία που επέδειξε η Χαμάς, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα των ομήρων, μειώνοντας τον αριθμό των κρατούμενων σε ένδειξη καλής θέλησης, το Ισραήλ έχει χαμηλώσει την απάντησή του στο μίνιμουμ. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό και το στάτους των κρατούμενων, η απάντηση του Ισραήλ ήταν χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη απάντησή του.
Η Χαμάς απορρίπτει την ισραηλινή πρόταση σχετικά με την επιστροφή των εκτοπισμένων, και ως προς τον αριθμό και ως προς τον μηχανισμό επιστροφής. Το Ισραήλ πρότεινε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει επιστροφή των εκτοπισμένων σε σκηνές στο βορρά, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, το οποίο η Χαμάς απέρριψε. Η Χαμάς και η Αντίσταση επιμένουν στην επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους, έστω κι αν είναι κατεστραμμένα. Το Ισραήλ πρότεινε την υπό όρους και βαθμιαία επιστροφή των εκτοπισμένων, περιλαμβανόμενων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, με τον αριθμό να μην ξεπερνά τους 60.000 εκτοπισμένους, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων ξεπερνά τους 800.000.
Το Ισραήλ δεν ανέφερε κατάπαυση του πυρός και δεν παρουσίασε μια καθαρή πρόταση για απόσυρση από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Είναι καθαρό ότι η Κατοχή αποσκοπεί στην κατοχύρωση της παρουσίας της στα βόρεια, κεντρικά, ανατολικά και νότια ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας. Η Χαμάς και η Αντίσταση επιμένουν στην επίδειξη χαρτών και στο ότι αυτοί θα περιλαμβάνουν την πλήρη απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα.
Η Χαμάς επιμένει στην επιστροφή της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) στην πόλη της Γάζας και το βορρά και το Ισραήλ αρνείται.
Το ηγετικό στέλεχος και εκπρόσωπος της Χαμάς για το εξωτερικό, Οσάμα Χαμντάν, τα είπε και επίσημα (κοφτά και κατηγορηματικά) στο Αλ-Τζαζίρα:
Οι απαιτήσεις της Κατοχής αναφορικά με τη συμφωνία ανταλλαγής είναι απαράδεκτες. Η τελευταία απάντησή της δεν πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις. Εχουμε ενημερώσει τους διαμεσολαβητές ότι απορρίπτεται.
Ο Νετανιάχου δεν θέλει τον τερματισμό του πολέμου και προσπαθεί να αναβάλει και να παρεμποδίσει τις διαπραγματεύσεις.
Δεν πρόκειται να υπάρξει ισραηλινή διοίκηση για τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο. Η απόφαση θα είναι παλαιστινιακή.
Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στους ισραηλινούς όρους, ενώ η ιδέα της εγκατάλειψης της Γάζας από τους ηγέτες του Κινήματος [Χαμάς] είναι βλακώδης.
Η Κατοχή δεν έχει ανακτήσει ούτε έναν κρατούμενο από την αρχή του πολέμου και όλες οι προσπάθειές της έχουν αποτύχει.
Το Αλ-Τζαζίρα, επικαλούμενο πηγές (χωρίς να ορίζει την προέλευσή τους, αλλά φωτογραφίζοντας τους διαμεσολαβητές), μετέδωσε ότι:
Η απάντηση που το Ισραήλ παρουσίασε στους διαμεσολαβητές απορρίπτει τον τερματισμό του πολέμου, την απόσυρση των δυνάμεών του και την άνευ όρων επιστροφή των εκτοπισμένων. Η ισραηλινή απάντηση διατηρεί το πλαίσιο της συμφωνίας σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο το Ισραήλ ζητά την απελευθέρωση 40 ζωντανών ισραηλινών κρατούμενων όλων των κατηγοριών. Το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα της Χαμάς να απελευθερώσει 30 ισοβίτες παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε στρατιωτίνα και πρόσφερε μόνο 5. Η απάντηση του Ισραήλ περιλάμβανε το δικαίωμα απέλασης από την Παλαιστίνη των ισοβιτών κρατούμενων που θα απελευθερωθούν σύμφωνα με τη συμφωνία. Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των κρατούμενων που είχαν απελευθερωθεί με τη «συμφωνία Σαλίτ» και συνελήφθησαν ξανά, το Ισραήλ ζήτησε την απελευθέρωση των στρατιωτών του Γκόλντεν και Ααρον. Η ισραηλινή απάντηση πρόσφερε περιορισμένη επιστροφή 2.000 εκτοπισμένων καθημερινά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας.
Οι σιωναζιστές έχουν μετακινηθεί από τις προηγούμενες θέσεις τους και είναι σίγουρο ότι θα μετακινηθούν και άλλο σε ό,τι αφορά τους αριθμούς και το στάτους των παλαιστίνιων κρατούμενων που θα απελευθερώσουν για να πάρουν τους δικούς τους που κρατά η Αντίσταση. Σκόπιμα, όμως, κρατούν τη διαπραγμάτευση αποκλειστικά στο θέμα της ανταλλαγής των κρατούμενων, το οποίο για την Αντίσταση δεν είναι το πρωταρχικό. Η Αντίσταση βάζει την ανταλλαγή κρατούμενων στο ίδιο «πακέτο» με την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των σιωναζιστικών στρατευμάτων από τη Λωρίδα, την επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους και την έναρξη της ανοικοδόμησης. Και δεν το σπάει αυτό το «πακέτο».
Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα των δύο στρατοπέδων, θα διαπιστώσουμε ότι το σιωνιστικό στρατόπεδο μαστίζεται από κρίση. Ο Γκιντεόν Σάαρ παραιτήθηκε από υπουργός, επειδή ο Νετανιάχου δεν τον έβαλε στο πολεμικό συμβούλιο, οι ΗΠΑ έκαναν αποχή και το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ ψήφισε απόφαση για κατάπαυση του πυρός, που αποδυναμώνει διπλωματικά το Ισραήλ, ο Νετανιάχου ανέβαλε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, πήγε όμως ο Γκάλαντ, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τον πρωθυπουργό του, σύσσωμη η αντιπολίτευση (από τον Λαπίντ μέχρι τον Μπάρακ και από τον Ολμέρτ μέχρι τη Λίβνι) έχει ανέβει στα κάγκελα καταγγέλλοντας τον Νετανιάχου, απόστρατοι μεγαλοκαραβανάδες και πρώην μεγαλοστελέχη της Μοσάντ και της Σιν Μπετ αλωνίζουν στα σιωνιστικά κανάλια, υποστηρίζοντας ανοιχτά ότι ο πόλεμος έχει ήδη χαθεί, ενώ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το περασμένο Σάββατο ήταν και πάλι ιδιαίτερα μαζικές.
Αντίθετα, το παλαιστινιακό στρατόπεδο είναι αρραγές (η εξαίρεση του Μαχμούντ Αμπάς και της μικρής κλίκας που τον περιβάλλει δεν παίζει κανένα ρόλο). Και στο πολιτικό επίπεδο και στο στρατιωτικό επίπεδο. Η Χαμάς κάνει διαπραγματεύσεις με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δυνάμεων της Αντίστασης, με τις οποίες διαβουλεύεται συνεχώς. Το μέτωπο του λαού είναι, επίσης, αρραγές. Και στο στρατιωτικό επίπεδο, οι αντιστασιακές ταξιαρχίες δρουν όπως δρούσαν την πρώτη μέρα του πολέμου.
Προχτές οι πύραυλοι έφτασαν και πάλι μέχρι την Ασκελόν. Οχι μία, αλλά τρεις φορές μέσα σε μια μέρα! Και από δύο οργανώσεις: Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ και Σαράγια Αλ-Κουντς. Οι σειρήνες ούρλιαζαν όλη μέρα στην Ασκελόν, στο Ασντότ, το Ζικίμ, το Σντερότ και τους εποικισμούς του λεγόμενου Φακέλου της Γάζας.
Και οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα υπέροχο βίντεο που μας έδωσε μια μικρή γεύση της νίλας που υφίστανται οι σιωναζιστές στα περίχωρα του Ιατρικού Συγκροτήματος Αλ-Σίφα, όπου χτυπούν συντεταγμένα όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις. Το βίντεο ξεκινά με χτυπήματα σιωναζιστικών τανκ με ρουκέτες διάφορων τύπων και κλείνει με το χτύπημα σιωναζιστικού αρχηγείου διοίκησης και ελέγχου, εγκατεστημένου σε έναν όροφο πολυκατοικίας, από δυο ελεύθερους σκοπευτές Κασάμι ταυτόχρονα. «Προς υποστήριξη των αδελφών μας στο Ιατρικό Συγκρότημα Al-Shifa», ακούγεται να λέει ένας μαχητής, την ώρα που οι συμμαχητές του τραβούν τις σκανδάλες των παλαιστινιακής κατασκευής τουφεκιών «Αλ-Γουλ», διαμετρήματος 12,7.
Οι μαχητές απλώθηκαν και στην περιοχή νοτιοδυτικά του Αλ-Σίφα, χτυπώντας τους σιωναζιστές και στην παραλιακή λεωφόρο Αλ-Ρασίντ, δυτικά της συνοικίας Ταλ Αλ-Χάουα στην πόλη της Γάζας. Εκεί οι Αλ-Κασάμ χτύπησαν ένα Merkava με ρουκέτα Al-Yassin 105.
Επίσης, χτύπησαν με βλήματα όλμου μια σιωνιστική δύναμη που διείσδυσε στα περίχωρα της διπλανής συνοικίας Al-Tuffah και την ανάγκασαν να αποσυρθεί.
Πιο κοντά στο Συγκρότημα Αλ-Σίφα, οι μαχητές Αλ-Κασάμ χτύπησαν με ρουκέτα Al-Yassin 105 άλλο ένα Merkava και το έκαψαν ολοσχερώς, ενώ οι μαχητές Αλ-Κουντς στόχευσαν μια σιωνιστική δύναμη πεζών που στάθμευε κοντά στην κύρια πύλη του Συγκροτήματος Al-Shifa.
Στην ίδια περιοχή, οι μαχητές Αλ-Κασάμ βομβάρδισαν με όλμους συγκεντρώσεις σιωνιστών εχθρών. Το ίδιο έκαναν οι μαχητές Αλ-Κουντς, οι μαχητές Ομάρ Αλ-Κασίμ και οι μαχητές Αλ-Ακσα!
Οσο για το αρραγές λαϊκό μέτωπο, η εικόνα αυτής της Παλαιστίνιας, που μόλις βομβαρδίστηκε το σπίτι της, είναι απλά ένα μικρό δείγμα: Δεν θα μας σπάσουν!