Την περασμένη Παρασκευή έγινε στο Παρίσι ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στη Γάζα ανάμεσα στους μεσολαβητές και τους σιωνιστές. Πήραν μέρος ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου και ο διοικητής της CIA. Ο Νετανιάχου, αφού έπαιξε το παιχνίδι του νταή, απευθυνόμενος στο σιωνιστικό όχλο και τους λυσσασμένους ναζί συμμάχους του, δηλώνοντας ότι «δεν ξέρει αν θα στείλει αντιπροσωπεία», έκανε αυτό που από την αρχή ήταν αποφασισμένο. Εστειλε αντιπροσωπεία.
Η μάζωξη ολοκληρώθηκε χωρίς επίσημες ανακοινώσεις και όπως πάντα άρχισαν οι διαρροές: επίκειται συμφωνία μέχρι την έναρξη του Ραμαζανιού κτλ. Ταυτόχρονα, ο Νετανιάχου άρχισε πάλι το παιχνίδι του νταή, δηλώνοντας ότι μεταπολεμικά δε θα υπάρχει Χαμάς, ούτε Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα, αλλά η Λωρίδα θα διοικείται από το σιωνιστικό στρατό και τα παρόμοια.
Οι εκπρόσωποι της Αντίστασης προειδοποίησαν, προτού ακόμα αρχίσει η σύνοδος του Παρισιού, να μην ακούμε τι διαρρέεται, αλλά να περιμένουμε τις θέσεις της Χαμάς και των υπόλοιπων οργανώσεων της Αντίστασης.
Το στέλεχος της Χαμάς Αμπντελραχμάν Σαντίντ σημείωσε πως η οργάνωση δεν είναι μέρος στις συναντήσεις του Παρισιού και δεν έχει πληροφόρηση για οποιαδήποτε πρόοδο.
Αλλο στέλεχος της Χαμάς, ο Μοχάμεν Ναζάλ, δήλωσε στο Αλ-Αράμπι το Σάββατο: Θα ενημερωθούμε τις επόμενες ώρες για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Παρισιού και θα συνεχίσουμε τις έμμεσες διαπραγματεύσεις διά των μεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου. Τις επόμενες ώρες θα φανεί αν βρισκόμαστε σε ένα μονοπάτι κατάπαυσης του πυρός πριν από το Ραμαζάνι ή όχι.
Ο ίδιος δήλωσε στο Al-Quds Network: Στην Αντίσταση, όταν παίρνουμε κάποια πρόταση, την κρίονουμε με βάση τα συμφέροντα του λαού μας και τις ανάγκες και απαιτήσεις που ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις μας σχετικά με τον τερματισμό της λιμοκτονίας, του εκτοπισμού και της γενοκτονίας, καθώς και με τον τερματισμό της συνεχούς στόχευσης ιδρυμάτων και σπιτιών, την απόσυρση [του σιωναζιστικού στρατού] και την κατάπαυση του πυρός. Οσο ο λαός μας λιμοκτονεί και βρίσκεται εκτοπισμένος παντού, χωρίς να του επιτρέπεται να επιστρέψει, όσο οι ζωές των ανθρώπων μας απειλούνται, δεν υπάρχει καμιά αξία σε οποιαδήποτε διαδικασία συνομιλιών.
Την Κυριακή, πηγή της ηγεσίας της Χαμάς δήλωσε στο Αλ-Τζαζίρα: Η ατμόσφαιρα αισιοδοξίας ότι πλησιάζουμε σε μια συμφωνία ανταλλαγής δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Εχουμε διαπραγματευθεί με θετικό πνεύμα με τους μεσολαβητές για να τερματιστούν τα βάσανα του λαού μας και να σταματήσει ο γενοκτονικός πόλεμος. Ο Νετανιάχου αποφεύγει να απαντήσει στις σπουδαιότατες απαιτήσεις να τερματιστεί η επιθετικότητα, να αποσυρθούν πλήρως και να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι στο βορρά. Η λιμοκτονία του λαού μας στο βορρά είναι έγκλημα γενοκτονίας που απειλεί ολόκληρη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Ο σύμβουλος Τύπου του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ταχέρ Αλ-Νόνο, έδωσε χτες συνέντευξη στο Αλ-Τζαζίρα. Συνοψίζουμε τα βασικά της σημεία:
Ο πρωταρχικός σκοπός του Νετανιάχου στη διατήρηση του πολέμου είναι για προσωπικά και εκλογικά συμφέροντα μόνο και για να προστατεύσει τον εαυτό του. Αυτός που απορρίπτει όλες τις προσπάθειες των μεσολαβητών για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις είναι ο Νετανιάχου και η εξτρεμιστική του κυβέρνηση, η πιο εξτρεμιστική στην ιστορία της οντότητας.
Τα κλειδιά στις διαπραγματεύσεις είναι τρία βασικά θέματα: μια διατηρήσιμη κατάπαυση του πυρός, ο τερματισμός κάθε στρατιωτικής παρουσίας της Κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας και η ικανοποίηση όλων των αναγκών του λαού μας, συμπεριλαμβανόμενης της ανοικοδόμησης και του τερματισμού του αποκλεισμού [της Λωρίδας της Γάζας]. Ο Νετανιάχου αρνείται τις αρχές-κλειδιά για επιτυχείς διαπραγματεύσεις και απορρίπτεο την αναγνώριση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.
Είμαστε δεσμευμένοι ότι ο λαός μας θα ζήσει λεύτερος στη γη του, χωρίς την παρουσία της Κατοχής.
Η αμερικανική διοίκηση είναι βυθισμένη μέχρι τ’ αυτιά στην υποστήριξη των εγκλημάτων της Κατοχής και στον εφοδιασμό με κάλυψη και όπλα για τη θανάτωση Παλαιστίνιων και την εφαρμογή συλλογικής τιμωρίας.
Δεν έχουμε λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση για το τι συνέβη στο Παρίσι. Αυτά που θέτει ο Νετανιάχου σε ένα ντοκουμέντο περιλαμβάνουν μόνο αρνήσεις, που όλες απορρίπτουν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Δεν έχουμε λάμπει οποιαδήποτε αραβική θεώρηση για συζήτηση της εσωτερικής παλαιστινιακής κατάστασης και είμαστε απόλυτοι στο να οργανώσουμε την παλαιστινιακή πατρίδα σε στέρεες και δυνατές βάσεις.
Εχουμε παρουσιάσει μια περιεκτική άποψη που περιλαμβάνει την οργάνωση της παλαιστινιακής πατρίδας στη βάση της συνεργασίας, της δημοκρατίας και τη συμμετοχή όλων με υπευθυνότητα. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε για τη Λωρίδα της Γάζας σαν να πρόκειται για ένα απομονωμένο ή ξεχωριστό τμήμα της παλαιστινιακής πατρίδας. Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση αποξένωσης με τη Φάταχ και οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε όλους για να μιλήσουμε για το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού. Εχουμε συνεχή επικοινωνία μεταξύ ημών και των οργανώσεων της Αντίστασης και το μέλλον τη μέρα μετά τον πόλεμο είναι τμήμα της παλαιστινιακής βούλησης.
Η αντιπροσωπεία της ηγεσίας του Κινήματος συζήτησε στην Αίγυπτο τις προσπάθειες που έγιναν για να σταματήσει η επιθετικότητα ενάντια στο λαό μας και την ανεύρεση τρόπων για να μεγαλώσει και να ενταθεί η μεταφορά βοήθειας στο λαό μας, ειδικά στο βορρά της Λωρίδας.
Είμαστε σίγουροι ότι ο παλαιστινιακός λαός θα πετύχει τους στόχους του και πως η Κατοχή δεν μπορεί να λυγίσει την παλαιστινιακή θέληση.
Σήμερα, πηγή στην ηγεσία της Αντίστασης δήλωσε στο Αλ-Μαϊαντίν:
Υπάρχουν μερικές νέες προσαρμογές σε σημεία που υπάρχει μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και την κατοχική οντότητα. Το «Ισραήλ» δεν έχει κάνει ουσιώδη πρόοδο αναφορικά με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός και της στρατιωτικής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτά τα ζητήματα (κατάπαυση του πυρός και στρατιωτική αποχώρηση) είναι ουσιώδη για τη Χαμάς και τις οργανώσεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης και δεν υπόκεινται σε διαπραγμάτευση.
Η δεύτερη συνάντηση του Παρισιού προσπάθησε να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στη Χαμάς και το «Ισραήλ». Το «Ισραήλ» εμπόδισε την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας και η συνάντηση έγινε μάρτυρας μερικών ανεπαρκών αλλαγών στην «ισραηλινή» στάση. Πέρα από κάποια πρόοδο σε συγκεκριμένα σημεία, οι βασικές απαιτήσεις της Χαμάς παραβλέφτηκαν. Ανάμεσα στα ζητήματα που παραβλέφτηκαν ήταν ο όρος για τελική κατάπαυση του πυρός και πλήρη απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η καθαρή πρόοδος στη δεύτερη συνάντηση του Παρισιού είναι η αύξηση του αριθμού των παλαιστίνιων κρατούμενων που απαιτείται να απελευθερωθούν. Τα αποτελέσματα της συνάντησης όρισαν την επιστροφή των εκτοπισμένων, αλλά με περιορισμούς και βαθμιαία, ενώ η πρώτη συνάντηση όρισε μια «αναθεώρηση» της επιστροφής τους.
Η Χαμάς επιμένει στην πλήρη επιστροφή των εκτοπισμένων στην πρώτη φάση. Το χάσμα ανάμεσα στα δύο μέρη παραμένει μεγάλο, ιδιαίτερα με την άρνηση του «Ισραήλ» για τελική κατάπαυση του πυρός και πλήρη απόσυρση.
Ο Μοχάμεντ Ναζάλ (σύμφωνα με το medmannews) δήλωσε πως η Αντίσταση αντιμετωπίζει μια σκληρή πολιτική διαπραγματευτική μάχη, που δεν είναι μικρότερη από τη μάχη που δίνει στο πεδίο.
ΥΓ1. Η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) υπέβαλε την παραίτησή της στον «πρόεδρο» Μαχμούντ Αμπάς και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως υπηρεσιακή. Πηγή της κυβέρνησης είπε στο Αλ-Μαϊαντίν ότι η κίνηση ήταν προληπτική από τον Αμπάς σε απάντηση της διεθνούς και περιοχικής πίεσης στην ΠΑ, ως βήμα για να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με την εξασφάλιση διεθνών εγγυήσεων για την απόσυρση του ισραηλινού στρατού απ’ αυτή, το σταμάτημα των εισβολών στη Δυτική Οχθη και την άρση του οικονομικού αποκλεισμού της ΠΑ. Η πηγή πρόσθεσε: «Μετά την επίτευξη του τερματισμού του πολέμου, θα ακολουθήσει το βήμα της διαμόρφωσης μιας εθνικής συναίνεσης ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανόμενου του Κινήματος Χαμάς».
ΥΓ2. Σύμφωνα με διαρροές από το περιβάλλον του, ο Νετανιάχου επιμένει πως αν επιτευχθεί συμφωνία ανταλλαγής, οι Παλαιστίνιοι με βαριές ποινές στις κατοχικές φυλακής θα απελαθούν στο Κατάρ. Επομένως, ομολογεί πως συμφωνεί στην απελευθέρωση ηγετικών στελεχών της Αντίστασης και μαχητών καταδικασμένων σε ισόβια. Παλαιστίνιων «που έχουν βουτήξει τα χέρια τους σε εβραϊκό αίμα», όπως ουρλιάζουν ήδη ο Μπεν Γκβιρ, ο Σμότριτς και άλλοι «ακραίοι» σιωναζιστές.
Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό. Τι αποδεικνύει για το συσχετισμό των δυνάμεων στα πεδία των μαχών, που είναι αυτός που καθορίζει την πορεία των διαπραγματεύσεων.