Μετά την επίσκεψη του προέδρου της σιωνιστικής οντότητας Ισαάκ Χέρτζογκ στην Αγκυρα, τον περασμένο Μάρτη (βλέπε φωτογραφία), και την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Τελ Αβίβ, δυο μήνες αργότερα, έφτασε η ώρα να ανακοινωθεί και επίσημα η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, για την οποία γίνονταν εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Αυτό έγινε χθες με ταυτόχρονες ανακοινώσεις στις δυο πρωτεύουσες.
«Αποφασίσαμε να αναβαθμιστεί το επίπεδο των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες σε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις και να αποσταλούν πρεσβευτές και γενικοί πρόξενοι στις δύο χώρες» ανακοίνωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ. «Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων της Ιερουσαλήμ και της Γάζας» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα.
Θυμίζουμε ότι η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ άρχισε με την επίθεση των σιωνιστών στον Στολίσκο της Ελευθερίας, που έπλεε προς τη Γάζα (σ’ αυτόν συμμετείχαν και πλοία και αγωνιστές της Πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα»), που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία εννέα τούρκων εθελοντών πάνω στο σκάφος «Μαβί Μαρμαρά». Το 2018, μετά τη νέα σιωνιστική στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, που προκάλεσε το θάνατο 60 Παλαιστίνιων, τον τραυματισμό εκατοντάδων και τεράστιες υλικές καταστροφές, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και εκδίωξε τον ισραηλινό πρεσβευτή από την Αγκυρα. Το Ισραήλ απάντησε εκδιώκοντας τον τούρκο γενικό πρόξενο στην Ιερουσαλήμ.
Αλλες εποχές τότε. Ο Ερντογάν φανταζόταν τον εαυτό του σαν… χαλίφη των μουσουλμάνων της Εγγύς Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, σπεκουλάροντας πάνω στις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης και προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί από τη μια τον διαρκή εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων και από την άλλη το σχηματισμό κυβέρνησης από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο, παραδοσιακά ηγετική δύναμη του αραβικού κόσμου.
Πλην όμως, οι εξεγέρσεις πνίγηκαν στο αίμα των λαών, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανατράπηκαν από τον αιγυπτιακό στρατό με πραξικόπημα και ο εκλεγμένος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι πέθανε στη φυλακή, ενώ ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, όπου ο Ερντογάν υποστήριζε τις δυνάμεις της αντι-ασαντικής αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε με νίκη των δυνάμεων του Ασαντ, στηριγμένων στα ρωσικά όπλα, τη ρωσική αεροπορία, τους ρώσους στρατιωτικούς διοικητές και τμήματα ειδικών δυνάμεων που έστειλε ο Πούτιν στη Συρία.
Ολη αυτή την περίοδο, η Τουρκία έμεινε εκτός των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που καθορίζονταν στη βάση της τριγωνικής συμμαχίας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, η οποία κατά περίπτωση γινόταν τετραγωνική με τη συμμετοχή της Αιγύπτου. Ο Ερντογάν, ως πραγματιστής αστός πολιτικός, αναγνώρισε τη νέα πραγματικότητα. Αποκατέστησε βαθμιαία τις σχέσεις με τα αραβικά καθεστώτα του Κόλπου, με την Αίγυπτο, τώρα και με το Ισραήλ. Ο πόθος των Παλαιστινίων για εθνική απελευθέρωση και αποτίναξη του σιωνιστικού ζυγού δεν ήταν για τον Ερντογάν και την κλίκα του παρά ένα εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.
Βέβαια, η ηγεσία του παλαιστινιακού εθνικού κινήματος, που πλειοψηφούν αστοί πραγματιστές, καλωσόριζε τις πρωτοβουλίες και τα παχιά λόγια του Ερντογάν, κάνοντας πως δεν βλέπει την αισχρή εργαλειοποίηση του παλαιστινιακού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα από τον επικεφαλής ενός καθεστώτος που σφαγιάζει έναν άλλο λαό υπό κατοχή, τον κουρδικό λαό. Τώρα, αποκαθίσταται η… φυσική τάξη των πραγμάτων. Οι λαοί της περιοχής σίγουρα θα βγάλουν συμπεράσματα και θα γίνουν σοφότεροι. Ευτυχώς που οι Παλαιστίνιοι δεν εναπόθεσαν τις τύχες του αγώνα τους στο Ακ Σαράι της Αγκυρας.
Κομβικό ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, που ήδη συζητείται στο παρασκήνιο, είναι η κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας, με επισύνδεση με τους αγωγούς που ήδη διατρέχουν το τουρκικό έδαφος. Ο περιβόητος Εast Med έχει έτσι κι αλλιώς παραδοθεί στη λήθη, ως ένα ακόμη φαραωνικό σχέδιο επί χάρτου.