Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Βία και ανομία δημιουργεί η κυβέρνηση με την πολιτική της
  • Οσα δε φτάνει η (σιωνιστική) αλεπού τα κάνει… παραμύθια
  • Σαν σήμερα 30 Ιούλη
  • Γάζα: Σκότωσαν τους φύλακες της λιγοστής βοήθειας και άνοιξαν πυρ κατά αμάχων που περίμεναν βοήθεια
  • Ζιάντ Ραχμπάνι: Ο Λίβανος αποχαιρέτησε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και διανοούμενο
  • Σύρος, Ρόδος, Αγιος Νικόλαος. Next?
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Δυτικοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές: Εφιαλτική κούρσα εξοπλισμών και πολεμικές απειλές
Διεθνή

Δυτικοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές: Εφιαλτική κούρσα εξοπλισμών και πολεμικές απειλές

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Μαρ 2025, 20:05

Τα βασικά χαρακτηριστικά και οι βασικές απαιτήσεις του βασικού οικονομικού νόμου του σύγχρονου καπιταλισμού θα μπορούσαν  να  διατυπωθούν,  π.χ.,  με  τον  εξής  τρόπο: εξασφάλιση  του  ανώτατου  καπιταλιστικού  κέρδους  μέσω  της εκμετάλλευσης, της καταστροφής και της εξαθλίωσης της πλειοψηφίας του πληθυσμού της δοσμένης χώρας, μέσω της υποδούλωσης και της συστηματικής καταλήστευσης των λαών των άλλων χωρών, ιδιαίτερα των καθυστερημένων χωρών, τέλος, μέσω των πολέμων και της στρατιωτικοποίησης της λαϊκής οικονομίας που χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση των πιο υψηλότερων κερδών.

Ι.Β. Στάλιν, Οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, 1952

Δεν πρόλαβε να τελειώσει η σύνοδος που συγκάλεσε στο Λονδίνο ο Στάρμερ, με τη συμμετοχή των ηγετών των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δυτικής Ευρώπης και μερικών περιφερειακών δυνάμεων, και η Φον ντερ Λάιεν, σαν έτοιμη από καιρό, έσπευσε να ανακοινώσει το «σχέδιο ReArm Europe» (Επανεξοπλισμός της Ευρώπης), το οποίο -όπως έγραψε στη μακροσκελή δήλωσή της- «μπορεί να κινητοποιήσει περίπου 800 δισ. ευρώ για μια ασφαλή και ανθεκτική Ευρώπη». «Είναι μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη. Και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση», ήταν το εγερτήριο σάλπισμα με το οποίο έκλεισε τη δήλωση.

Η Φον ντερ Λάιεν δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να βάλει περικοκλάδες στην πολεμοχαρή δήλωσή της. «Διανύουμε μια εποχή επανεξοπλισμών» έγραψε και συνέχισε: «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αυξήσει ραγδαία τις αμυντικές της δαπάνες για να καλύψει τόσο τη βραχυπρόθεσμη επείγουσα ανάγκη για δράση και στήριξη της Ουκρανίας, όσο και τη μακροπρόθεσμη ανάγκη να αναλάβουμε πολύ μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική μας ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Περιγράφοντας το σχέδιο που οι ηγέτες του γερμανογαλλικού άξονα τη διέταξαν να ετοιμάσει, η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε:

«Το πρώτο μέρος του ReArm Europe είναι να ελευθερώσει τη χρήση της δημόσιας χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας σε εθνικό επίπεδο. Τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να επενδύσουν περισσότερο στην ασφάλειά τους, εάν διαθέτουν τα δημοσιονομικά περιθώρια — και πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να το κάνουν. Ετσι, θα προτείνουμε σύντομα την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες χωρίς να ενεργοποιείται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Για παράδειγμα: Εάν τα κράτη μέλη αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό περιθώριο περίπου 650 δισ. ευρώ σε περίοδο τετραετίας.

Η δεύτερη πρόταση θα αφορά τη δημιουργία ενός νέου μέσου το οποίο θα χορηγήσει στα κράτη μέλη δάνεια ύψους 150 δισ. ευρώ για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας. Αυτό βασικά αποσκοπεί στο να κάνουμε τις δαπάνες καλύτερες — και να τις κάνουμε μαζί. […]

Τρίτο σημείο είναι η χρησιμοποίηση της δύναμης του προϋπολογισμού της ΕΕ. Βραχυπρόθεσμα υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα ώστε να διοχετεύσουμε περισσότερα κεφάλαια σε επενδύσεις που σχετίζονται με την άμυνα. Ετσι, μπορώ να ανακοινώσω ότι θα προτείνουμε πρόσθετες δυνατότητες και κίνητρα για τα κράτη μέλη που θα αποφασίσουν, εάν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα της πολιτικής συνοχής, να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες».

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 6 Μάρτη χαιρέτισε τη δήλωση της Ούρσουλα(ς). Τόνισε «ότι η Ευρώπη πρέπει να καταστεί πιο κυρίαρχη, πιο υπεύθυνη για την άμυνά της και καλύτερα εξοπλισμένη για να ενεργεί και να αντιμετωπίζει αυτόνομα τις άμεσες και μελλοντικές προκλήσεις και απειλές, υιοθετώντας μια σφαιρική προσέγγιση». Και «την ανάγκη να συνεχιστεί η σημαντική αύξηση των δαπανών για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης». Εξέφρασε «την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Επιτροπής να συστήσει στο Συμβούλιο την ενεργοποίηση, με συντονισμένο τρόπο, της εθνικής ρήτρας διαφυγής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως άμεσο μέτρο», κάλεσε την Επιτροπή «να διερευνήσει περαιτέρω μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του Συμβουλίου, διατηρώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του χρέους, για τη διευκόλυνση σημαντικών αμυντικών δαπανών σε εθνικό επίπεδο σε όλα τα κράτη μέλη» και «να προτείνει πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης για την άμυνα σε επίπεδο ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της προσφοράς πρόσθετων δυνατοτήτων και κινήτρων σε όλα τα κράτη μέλη, με βάση τις αρχές της αντικειμενικότητας, της απαγόρευσης των διακρίσεων και της ισότιμης μεταχείρισης των κρατών μελών, όσον αφορά τη χρήση των αντίστοιχων υφιστάμενων πιστώσεων στο πλαίσιο σχετικών προγραμμάτων ενωσιακής χρηματοδότησης, και να υποβάλει ταχέως σχετικές προτάσεις». Επίσης,έλαβε «υπό σημείωση την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει πρόταση για ένα νέο μέσο της ΕΕ που θα παρέχει στα κράτη μέλη δάνεια ύψους έως 150 δισ. ευρώ με κάλυψη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ».

Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο των Συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της 6ης Μάρτη:

20250306-european-council-conclusions-el

Για να το εξηγήσουμε όσο γίνεται πιο απλά:

  • Οι πολεμικές δαπάνες των κρατών-μελών της ΕΕ θα εξαιρούνται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Δε θα μετράνε στον περιβόητο «χρυσό κανόνα» του ελλείμματος (το πολύ 3%). Για κοινωνικές δαπάνες απαγορεύεται να δώσετε έστω και ένα ευρώ πάνω από το έλλειμμα, για πολεμικές δαπάνες μπορείτε να δώσετε όσα θέλετε.
  • Η Κομισιόν θα δημιουργήσει ένα νέο ταμείο που θα χορηγήσει δάνεια ύψους 150 δισ. ευρώ για την πολεμική βιομηχανία. Εννοείται πως τη μερίδα του μέλλοντος θα πάρουν οι ιμπεριαλιστικές χώρες που διαθέτουν ισχυρή πολεμική βιομηχανία. Οι μπανανίες θα πάρουν μερικά ψίχουλα, ίσα-ίσα για να μη γκρινιάζουν.
  • Θα τροποποιηθεί και ο προϋπολογισμός της ΕΕ, έτσι ώστε κονδύλια του περιβόητου Ταμείου Συνοχής (αυτό που υποτίθεται ότι έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό) να μπορούν να διοχετευθούν σε πολεμικές δαπάνες.

Οταν οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές αντιλήφτηκαν ότι οι Αμερικάνοι παζάρευαν πίσω από την πλάτη τους με τους Ρώσους (στο Βερολίονο, το Παρίσι,το Λονδίνο δεν είναι αφελείς για να πιστεύουν ότι όλα ξεκίνησαν με τον Τραμπ, ξέρουν ότι η δουλειά ξεκίνησε επί Μπάιντεν και ο Τραμπ την παρέλαβε έτοιμη), άρχισαν να συμπεριφέρονται υστερικά. Συνειδητοποίησαν ότι έχουν αργήσει και τώρα πρέπει να τρέξουν σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία αποφάσισαν να δώσουν μισό τρισ. ευρώ για πολεμικές δαπάνες την τρέχουσα τετραετία, ποσό πενταπλάσιο απ’ αυτό που είχε αποφασιστεί επί κυβέρνησης Σολτς. Χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν -σε χρόνο ρεκόρ για τα γερμανικά πολιτικά χρονικά- στο πρόγραμμα συγκυβέρνησης που θα εφαρμόσουν και ανέθεσαν σε επιτροπές στελεχών να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες. Ο Σολτς εκπροσωπεί τη Γερμανία στις διάφορες συνόδους (στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες), όμως προτού αναχωρήσει συνεργάζεται με τον Μερτς που θα είναι ο επόμενος καγκελάριος. Απέναντι στους ανταγωνιστές του ο γερμανικός ιμπεριαλισμός πρέπει να εκφράζεται με μια φωνή κι αυτό το εγγυώνται από κοινού οι δυο ιστορικές αστικές πολιτικές παρατάξεις, χριστιανοδημοκρατία και σοσιαλδημοκρατία.

Βέβαια, είναι δύσκολο να καταλήξουν οι δυτικοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές σε κοινή «αμυντική» πολιτική. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι υπαρκτός, ακόμα και όταν συσπειρώνονται απέναντι σε ΗΠΑ και Ρωσία. Για παράδειγμα, ήταν πρόκληση η «προσφορά» του Μακρόν να αναλάβει η Γαλλία να επεκτείνει την πυρηνική ομπρέλα της σε όλη την Ευρωλάνδη, αλλά με τις αποφάσεις για τη διαχείριση του πυρηνικού οπλοστάσιου να ανήκουν αποκλειστικά στον γάλλο πρόεδρο, όπως είπε στο διάγγελμα με το οποίο προσπάθησε να ανακτήσει ένα μέρος από το καταρρακωμένο κύρος του. «Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε, μας καλύπτει το ΝΑΤΟ» απάντησαν οι Γερμανοί και η πρόταση Μακρόν δεν μπήκε καν στην ατζέντα της έκτακτης συνόδου κορυφής.

Ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους αντιθέσεις, όμως, είναι ειλημμένη η απόφαση των βασικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να χρησιμοποιήσουν τους μηχανισμούς της ΕΕ και της Ευρωζώνης στη νέα κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών. Η Γερμανία, εμπνευστής και θεματοφύλακας της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θέλει το μηχανισμό παρέκκλισης για να μπορέσει να εξοπλιστεί γρήγορα και σε κλίμακα που θα αντιστοιχεί στα ιμπεριαλιστικά της σχέδια. Κι ας μην αποκλείσει κανένας να είναι ο γερμανικός ιμπεριαλισμός αυτός που θα πυροδοτήσει έναν τρίτο «μεγάλο πόλεμο» στην καρδιά της Ευρώπης.

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θέλουν να «ρουφήξουν» δάνεια που θα εξασφαλίσει για τις πολεμικές βιομηχανίες τους η Κομισιόν και παράλληλα να «ρουφήξουν» και κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού που προορίζονταν για κοινωνικές δαπάνες, ιδιαίτερα στο λεγόμενο «νότο». Αυτές οι τρεις ιμπεριαλιστικές χώρες θα μοιραστούν τη μερίδα του λέοντος, ανάλογα με τη δύναμη του κεφαλαίου τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μελόνι, που δεν κρύβει τον (πολιτικό) έρωτά της για τον Τραμπ (παλαιότερα και για τον Πούτιν, αλλά αυτός πλέον έχει μείνει μόνο με τον Σαλβίνι), ακολουθεί πειθήνια τη γραμμά του γερμανογαλλικού άξονα, χωρίς να βγάζει «κιχ» διαφοροποίησης. Αυτό απαιτεί η ιταλική μονοπωλιακή μπουρζουαζία.

Φυσικά, οι δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές χώρες δεν έχουν τη δυνατότητα να τραβήξουν μόνες τους τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία στην Ουκρανία. Μπορεί να λένε διάφορα ηχηρά, αλλά την ίδια στιγμή που αγκάλιαζαν τον κλόουν Ζελένσκι τού ψιθύριζαν στ’ αυτί να πάει και να ζητήσει συγγνώμη από τον θείο Ντόναλντ. Οντας ρεαλιστές, οι δυτικοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές ηγέτες θέλουν να προετοιμαστούν για το μέλλον, για να μην ξαναβρεθούν στη θέση των βατραχιών που τσαλαπατιούνται όταν στο βάλτο συγκρούονται τα βουβάλια.

Περιττεύει να πούμε ότι τα υπερκέρδη που θα αποκομίσουν τα δυτικοευρωπαϊκά μονοπώλια του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος θα είναι τεράστια. Κι αυτά θα βγουν από την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών μαζών στις χώρες της ΕΕ. Αυτές οι μάζες θα πρέπει να προετοιμάζονται για να χρησιμοποιηθούν και σαν κρέας για τα κανόνια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς που είναι αποφασισμένες να πάρουν μέρος οι δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ο Μητσοτάκης για τι ακριβώς πανηγυρίζει; Τα παπαγαλάκια των αστικών ΜΜΕ με τι ακριβώς κουτόχορτο προσπαθούν να ταΐσουν τον ελληνικό λαό;

Αυτός ο λαός στενάζει δεκαετίες τώρα από το βάρος των πολεμικών εξοπλισμών. Τέθηκε υπό σκληρή μνημονιακή επιτροπεία, στο όνομα των ελλειμμάτων και του υψηλού χρέους. Και τώρα του λένε να αισθάνεται ευτυχής επειδή οι πολεμικές δαπάνες δε θα μετράνε στο έλλειμμα. Για το χρέος που θα μεγαλώσει με τις νέες πολεμικές δαπάνες ούτε λόγος.

Μιλάμε για την απόλυτη νοητική διαστροφή. Στραγγάλισαν και εξακολουθούν να στραγγαλίζουν τους συνταξιούχους, τους δημόσιους υπάλληλους, τους εργάτες και εργαζόμενους του ιδιωτικού καπιταλιστικού τομέα, το ασφαλιστικό σύστημα, τις κοινωνικές δαπάνες εν γένει, την Υγεία, την Παιδεία, τις Συγκοινωνίες κτλ κτλ, επειδή -όπως έλεγαν και εξακολουθούν να λένε- έπρεπε να «νοικοκυρευτούν» και να κρατηθούν «νοικοκυρεμένα» τα δημόσια οικονομικά. Και τώρα καλούν το λαό να αποδεχτεί μια νέα, πιο εφιαλτική κούρσα εξοπλισμών -δαπάνες καθαρά αντιπαραγωγικές- κι ας χαλάσει λίγο το… «νοικοκύρεμα». Με αγορές όπλων δεν πειράζει να χαλάσει, με δαπάνες για Υγεία, Παιδεία κτλ απαγορεύεται να χαλάσει το… «νοικοκύρεμα».

Εκτύπωση 🖨
ΔΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΕ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροO Schleicher του ΟΟΣΑ δίνει οδηγίες σε Πιερρακάκη και Μητσοτάκη
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 11 Μάρτη

Σχετικά Αρθρα

Γάζα: Σκότωσαν τους φύλακες της λιγοστής βοήθειας και άνοιξαν πυρ κατά αμάχων που περίμεναν βοήθεια

Διεθνή 29 Ιούλ 2025, 21:55

Εσπρεσάκι και μπινελίκια στους σιωνιστές σε βενζινάδικο στο Μιλάνο

Θα τους χαρακτηρίσετε κι αυτούς «αντισημίτες»;

Διεθνή 29 Ιούλ 2025, 11:13

Κι άλλο «κάρφωμα» βόμβας από παλαιστίνιο μαχητή μέσα σε σιωναζιστικό τανκ (εκθαμβωτικό video)

Διεθνή 29 Ιούλ 2025, 10:21

Σιωναζιστής έποικος δολοφόνησε παλαιστίνιο αγωνιστή στη Δυτική Οχθη

Ο Οντεχ Χανταλίν ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο ντοκιμαντέρ Νο Οther Land

Διεθνή 29 Ιούλ 2025, 09:20

Σιωναζιστής αξιωματικός: «Χάνουμε τους στρατιώτες μας μάταια στη Γάζα καθημερινά και ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας»

Διεθνή 28 Ιούλ 2025, 20:18

Γελοίο θέατρο με τη σκόπιμη λιμοκτονία των Παλαιστίνιων της Γάζας

Διεθνή 28 Ιούλ 2025, 19:38
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Βία και ανομία δημιουργεί η κυβέρνηση με την πολιτική της

Κινητοποίηση φοιτητών στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 31/7 στις 10:00

30 Ιούλ 2025, 10:41
Κόντρες

Οσα δε φτάνει η (σιωνιστική) αλεπού τα κάνει… παραμύθια

30 Ιούλ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκότωσαν τους φύλακες της λιγοστής βοήθειας και άνοιξαν πυρ κατά αμάχων που περίμεναν βοήθεια

29 Ιούλ 2025, 21:55
Πολιτισμός

Ζιάντ Ραχμπάνι: Ο Λίβανος αποχαιρέτησε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και διανοούμενο

Πάντα κομμουνιστής, πάντα με την Αντίσταση

29 Ιούλ 2025, 21:33
Καταστολή

Σύρος, Ρόδος, Αγιος Νικόλαος. Next?

Μητσοτάκης, ο αρχιμπάτσος του Νετανιάχου

29 Ιούλ 2025, 19:29
Διεθνή

Εσπρεσάκι και μπινελίκια στους σιωνιστές σε βενζινάδικο στο Μιλάνο

Θα τους χαρακτηρίσετε κι αυτούς «αντισημίτες»;

29 Ιούλ 2025, 11:13
Πολιτική

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αθλια δικονομικά κολπάκια λίγο προτού εκδοθεί η δικαστική απόφαση για παράνομες επιδοτήσεις

Ενοχοι όλοι κατά το κατηγορητήριο

29 Ιούλ 2025, 11:09
Διεθνή

Κι άλλο «κάρφωμα» βόμβας από παλαιστίνιο μαχητή μέσα σε σιωναζιστικό τανκ (εκθαμβωτικό video)

29 Ιούλ 2025, 10:21
Διεθνή

Σιωναζιστής έποικος δολοφόνησε παλαιστίνιο αγωνιστή στη Δυτική Οχθη

Ο Οντεχ Χανταλίν ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο ντοκιμαντέρ Νο Οther Land

29 Ιούλ 2025, 09:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστής αξιωματικός: «Χάνουμε τους στρατιώτες μας μάταια στη Γάζα καθημερινά και ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας»

28 Ιούλ 2025, 20:18
Διεθνή

Γελοίο θέατρο με τη σκόπιμη λιμοκτονία των Παλαιστίνιων της Γάζας

28 Ιούλ 2025, 19:38
Κόντρες

Πατροκτόνος ο Κούλης;

28 Ιούλ 2025, 13:32
Πολιτισμός

Φεστιβάλ Zάλτσμπουργκ: Εσπασαν τη βιτρίνα της συνενοχής

28 Ιούλ 2025, 08:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούλη

28 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Αλλη μια πειρατεία των σιωναζιστών σε διεθνή ύδατα

27 Ιούλ 2025, 08:20
Πολιτισμός

«Ω, σκατένιε κόσμε, η Γάζα πεθαίνει από την πείνα»

27 Ιούλ 2025, 07:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούλη

27 Ιούλ 2025, 00:01
Παιδεία

Βάσεις εισαγωγής 2025: 26.239 υποψήφιοι αποκεφαλίστηκαν λόγω Ελάχιστης Bάσης Εισαγωγής

33.667 υποψήφιοι συνολικά έμειναν εκτός νυμφώνος

26 Ιούλ 2025, 06:47
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

Ημέρα φιλίας.

Κούβα: Ημέρα μαρτύρων επανάστασης.

1903: Σε παράνομο συνέδριο του Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας σχηματίζονται δύο μπλοκ: οι οπαδοί του Λένιν μπολσεβίκοι (πλειοψηφούντες) και του Μάρτοφ μενσεβίκοι (μειοψηφούντες) με κοινό σκοπό την ανατροπή του τσαρικού καθεστώτος.

1919: Επέμβαση του στρατού σε φυλετικές ταραχές στο Σικάγο, 31 νεκροί και πεντακόσιοι τραυματίες.

1920: Δολοφονείται ο Ιωνας Δραγούμης.

1931: Ανταλλαγή πυροβολισμών σε απόπειρα της αστυνομίας να διαλύσει συγκέντρωση εκατό ατόμων στις Σέρρες. Νεκρός αξιωματικός της χωροφυλακής, τραυματίας ο διοικητής της.

1955: Συλλαμβάνεται η Ρούλα Κουκούλου, σύζυγος του Νίκου Ζαχαριάδη.

1978: Βόμβα και εμπρησμός στην είσοδο της πλαζ ΕΟΤ Αλίμου, αναγραφή συνθημάτων (ΕΛΑ).

2006: Πεθαίνει ο Murray Bookchin.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή ένδειξη που να με αφορά. Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση με την υπογραφή μου. Δεν υπάρχει ούτε email, ούτε μήνυμα, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία που να αποδεικνύει παρέμβασή μου. Aρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Το να ζητήσεις από έναν υφιστάμενό σου την παραίτησή του δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο κ. Σημανδράκος είχε θητεία περίπου ενός έτους στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν αναλάβω εγώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας υπήρξαν σωρεία προβληματικών αποφάσεων και κακών διοικητικών πρωτοβουλιών. Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν. Η πρόθεσή μου ήταν ξεκάθαρη: να ελεγχθούν όλα αυστηρά. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα — ούτε ο κ. Βορίδης. Το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό. Αν κάποιοι τρίτοι επικαλούνται το όνομά μου, δεν με εμπλέκει αυτό. Αρκετά με τη στοχοποίηση της Κρήτης. Δεν είναι η Κρήτη οι 5, 10 ή 15 παραβατικοί που μπορεί να υπάρχουν. Εκπλήσσομαι που ο κ. Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια, στοχοποιεί την Κρήτη. Το ΠΑΣΟΚ διοικούσε τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου ίδρυσης και λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε πραγματικά τι συνέβη, ας γίνει εξεταστική επιτροπή σε βάθος χρόνου. Oχι άλλη υποκρισία. Oχι άλλη πολιτική εκμετάλλευση.

Λευτέρης Αυγενάκης (σε Οικονόμου-Παυλόπουλο, ΣΚΑΪ)

(Να ρωτήσουμε: ο Φραπές, ο Χασάπης, ο Γρύλλος και μερικά ακόμα λεβεντόπαιδα που -όπως προκύπτει από τη δικογραφία- πίνουν νερό στ’ όνομά του είναι «παραβατικοί», οι οποίοι ανακάτευαν το όνομά του για να τον εκθέσουν; Πώς ήξεραν ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται και μιλούσαν έτσι για να εκθέσουν αυτόν τον αδάμαντα της πολιτικής; Οταν τρωγόπινε μ’ αυτά τα καλόπαιδα δεν ήξερε τι κάνουν; Με το ποου σιγουρεύτηκε ότι ο Μητσοτάκης θάβει την ποινική πλευρά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, ο Αυγενάκης έτρεξε στο προστατευμένο περιβάλλον του ΣΚΑΪ και άρχισε να μας φτύνει κατάμουτρα. Να μας λέει ότι η γίδα στην πλάτη του δεν είναι κλεψιμαίικη, αλλά ήταν άρρωστη η κακομοίρα και την πήρε για να την πάει στον κτηνίατρο. Και κάνει σπέκουλα με την Κρήτη, προσπαθώντας να «δέσει» την εκλογική του πελατεία, εκθέτοντας ταυτόχρονα τον Ανδρουλάκη. Σε μια αθλια λογική συμψηφισμού και συγκάλυψης, που πρέπει να εξοργίσει κάθε έντιμο άνθρωπο σ’ αυτή τη χώρα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo