Χτες, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι με τη μεσολάβηση του Κατάρ επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τη μεταφορά φαρμάκων και βοήθειας στη Γάζα. Η συμφωνία περιλαμβάνει την εισαγωγή φαρμάκων και βοήθειας για πολίτες με αντάλλαγμα την παράδοση φαρμάκων που χρειάζονται οι σιωνιστές κρατούμενοι στη Γάζα.
Την ανακοίνωση της καταριανής κυβέρνησης επιβεβαίωσε το Γραφείο Πρωθυπουργού του Ισραήλ, λέγοντας τη μισή αλήθεια: Αύριο ξεκινά η μεταφορά φαρμάκων σε ισραηλινούς κρατούμενους στη Γάζα.
Η πρώτη παρατήρηση είναι αυτονόητη: η κυβέρνηση της σιωνιστικής οντότητας διαπραγματεύεται με τη Χαμάς, ως εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αντίστασης και κυβερνών κόμμα στη Λωρίδα της Γάζας. Με κανέναν άλλο και κυρίως όχι με την Παλαιστινιακή Αρχή του «εξαφανισμένου» Μαχμούντ Αμπάς, που δεν παίζει και δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο στις υποθέσεις της Λωρίδας.
Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η σιωνιστική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τη Χαμάς, με μεσολαβητές Καταριανούς, Αιγύπτιους και Αμερικανούς (τώρα και Γάλλους). Το ίδιο συνέβη και με την προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία και την ανταλλαγή κρατούμενων γυναικών και παιδιών σε αναλογία 1:3 (ένας/μία Ισραηλινός/ή για τρεις Παλαιστίνους/ες).
Και η δεύτερη παρατήρηση είναι αυτονόητη: καμιά συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει στη Γάζα χωρίς τη συμμετοχή και τη σύμφωνη γνώμη της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Αυτή έχει τον τελικό λόγο, αυτή καθορίζει το πλαίσιο. Η εν λόγω συμφωνία έχει ανθρωπιστικό πλαίσιο, πίσω απ’ αυτό όμως υπάρχει σημαντικό πολιτικό περιεχόμενο. Η Αντίσταση δε δέχτηκε ανισοτιμία σε βάρος των Παλαιστίνιων. Δηλαδή, να εισαχθούν τα φάρμακα που χρειάζονται σιωνιστές αιχμάλωτοι (όπως ζητούσαν οι σιωναζιστές), την ώρα που δεν εισάγονται φάρμακα για ασθενείς και τραυματίες Παλαιστίνιους. Η συμφωνία περιλαμβάνει φάρμακα για όλους και επιπλέον βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τον παλαιστινιακό άμαχο πληθυσμό.
Παρατήρηση τρίτη: Ουδείς παρεμβαίνει στο ζήτημα των σιωνιστών αιχμάλωτων, εκτός από την Αντίσταση. Αυτή έχει την ευθύνη να τους χορηγήσει τα φάρμακά τους και κανένας άλλος. Η δέσμευσή της θεωρείται έγκυρη και ειλικρινής και αυτό αναγκάστηκαν να το αναγνωρίσουν εν τοις πράγμασι οι σιωναζιστές.
Θυμίζουμε πως όταν συμφωνήθηκε η προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία, για να τη σερβίρει στο σιωνιστικό όχλο ο Νετανιάχου είχε ανακοινώσει πως ένας από τους όρους της δήθεν προέβλεπε ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός θα επισκεφθεί τους σιωνιστές αιχμάλωτους στη Γάζα. Τίποτα τέτοιο δεν προβλεπόταν, φυσικά (σιγά που θα άφηνε η Αντίσταση διάφορους ρουφιάνους να εντοπίσουν χώρους κράτησης αιχμάλωτων). Η Αντίσταση δεν ασχολήθηκε με τη μπουρδολογία του Νετανιάχου. Αφησε την πράξη να μιλήσει. Ουδείς από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ή κάποιον οργανισμό του ΟΗΕ επισκέφτηκε οποιονδήποτε σιωνιστή αιχμάλωτο. Η δε παράδοση των σιωνιστών κρατούμενων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής, γινόταν σε ώρα και τόπο που όριζε η Αντίσταση, οι μαχητές της οποίας εμφανίζονταν ξαφνικά σαν φαντάσματα, παρέδιδαν τους κρατούμενους (με τους γνωστούς πλέον φιλικούς αποχαιρετισμούς) και αποχωρούσαν, κάποιες φορές μέσα σε ζητωκραυγές και αποθέωση από πλήθη Παλαιστίνιων.
Παρατήρηση τέταρτη: η Αντίσταση αποδείχτηκε συνεπής και στο ζήτημα των φαρμάκων. Ενώ ο Νετανιάχου, σε ρόλο ψευτόμαγκα νταή, δήλωνε πως η στρατιωτική πίεση θα οδηγήσει στην εισαγωγή φαρμάκων μόνο για τους σιωνιστές κρατούμενους στη Γάζα, στελέχη της Χαμάς δήλωναν πως αυτό που συζητείται με τη μεσολάβηση του Κατάρ είναι εισαγωγή φαρμάκων για όλους και βοήθειας για τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Αυτό ακριβώς ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΞ του Κατάρ. Ο σιωναζιστής Νετανιάχου για μια φορά ακόμα αποδείχτηκε… Ζήκος.
Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε ότι τέθηκαν μια σειρά όροι στη συμφωνία των φαρμάκων.
1. Για κάθε κουτί με φάρμακα για τους κρατούμενους, θα εισάγονται χίλια κουτιά για τον παλαιστινιακό λαό.
2. Τα φάρμακα θα παρέχονται από χώρα που εμπιστευόμαστε.
3. Ο Ερυθρός Σταυρός θα διανείμει φάρμακα σε τέσσερα νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για τους κρατούμενους.
4. Περισσότερη βοήθεια και τρόφιμα θα μεταφερθούν επίσης στη Γάζα.
5. Η σιωνιστική οντότητα δεν θα μπορεί να επιθεωρεί αποστολές φαρμάκων.
Σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζονται οι σιωναζιστές, ο Μαρζούκ δήλωσε ότι τα φάρμακα θα προμηθεύει το Κατάρ και όχι η Γαλλία, την οποία δεν εμπιστεύονται.
Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Αντίσταση πέτυχε μια ακόμα επιμέρους νίκη. Μια νίκη που δε θα μπορούσε να επιτευχθεί αν δεν υπήρχε η αντιστασιακή εποποιία στα πεδία των μαχών και η αποτελεσματική απόκρουση του σιωναζιστή εισβολέα σε όλα τα μέτωπα, από το βορρά μέχρι το νότο της Λωρίδας της Γάζας.
Ο Αμνόν Αμπράμοβιτς, μεγαλοδημοσιογράφος και από τους διασημότερους αναλυτές στη σιωνιστική οντότητα, φανατικός πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου αλλά πιστός σιωνιστής (παρασημοφορημένος με το Ανώτατο Μετάλλιο Ανδρείας του σιωνιστικού στρατού για τη συμμετοχή του στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ως διοικητής τεθωρακισμένου), σε συνέντευξή του στο Κανάλι 12, περιέγραψε με λίγα… κομψά λόγια την πορεία προς την επικείμενη ήττα του σιωναζιστικού στρατού:
«Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει μια προφανής λογική πλάνη εδώ. Λέμε πως αν συνεχίσουμε τον πόλεμο με αυτή την ένταση, o Σινουάρ θα συμφωνήσει να επιστρέψει τους ομήρους μόνο με το σπαθί στο σβέρκο του. Αλλά, αν συμφωνεί να επιστρέψει τους ομήρους, σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε το σπαθί από το σβέρκο του. Ενα άλλο ζήτημα: όταν μιλάμε για έναν πόλεμο, τι εννοούμε; Εκείνοι που λένε “μέχρι το τέλος, να κατακτήσουμε τη Χαν Γιούνις και τη Ράφα, μέχρι να νικήσουμε, μέχρι την ήττα της Χαμάς, την εξάλειψη της Χαμάς, την καταστροφή της Χαμάς”, δεν λένε την αλήθεια. Γιατί η εποχή των νικών πέρασε και οι εικόνες της νίκης τελείωσαν και η τελευταία νίκη ήταν τον Οκτώβρη του 1973».