Ονομάζεται Βερόνικα Κοέν, είναι 80 ετών, εβραία, και είναι από τους ελάχιστους εβραίους του γκέτο της Βουδαπέστης που είχαν την τύχη να επιβιώσουν από τις μαζικές σφαγές των ναζί. Μετοίκησε στο Ισραήλ το 1979 για να εργαστεί ως καθηγήτρια στην Ακαδημία Μουσικής και Χορού της Ιερουσαλήμ (σήμερα είναι ομότιμη καθηγήτρια).
Οταν έφτασε στο Ισραήλ, συνειδητοποίησε -όπως λέει- ότι έπρεπε να πολεμήσει ενάντια στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, «γιατί αυτή κατέστρεφε και εμάς και τους Παλαιστίνιους». «Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρή, δημοκρατική χώρα χωρίς να δώσουμε τέλος στην κατοχή», τονίζει. Και συμπληρώνει: «Γι’ αυτό, πολλές από τις προσπάθειές μου επικεντρώθηκαν στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ Παλαιστίνίων και Ισραηλινών. Εχω μια αισιόδοξη πεποίθηση ότι αν γνωριστούμε, η καταστροφή θα σταματήσει».
Δε θα σχολιάσουμε την ουτοπική αισιοδοξία που εκφράζει η Βερόνικα Κοέν, παραγνωρίζοντας το σιωνιστικό όχλο γύρω της. Στο κάτω-κάτω, αυτό που αισθάνεται είναι ένα ευγενές αίσθημα. Που συνοδεύεται από ευγενείς και έντιμες πράξεις. «Μπορείτε να υποθέσετε τι αισθάνομαι για τη σημερινή κυβέρνηση, που δεν είναι κυβέρνησή μου», συνεχίζει αυτή η κυρία με κεφαλαίο το κάπα. «Γι’ αυτό, σ’ αυτούς τους τραγικούς καιρούς, ήθελα να κάνω κάτι ξεχωριστό για τα γενέθλιά μου».
Την περασμένη Παρασκευή η κυρία Βερόνικα γιόρταζε τα 80ά γενέθλιά της. Οι φίλοι της έλαβαν μια πρωτότυπη πρόσκληση: όχι γιορτή στο σπίτι, αλλά διαδήλωση έξω από τη διαβόητη φυλακή Νέβε Τίρτζλα στη Ράμλα. Μια φυλακή γεμάτη από Παλαιστίνιους και Παλαιστίνιες που συνελήφθησαν μετά την ιστορική 7η Οκτώβρη του 2023 και κρατούνται με το γνωστό καθεστώς της «διοικητικής κράτησης» (κράτηση επ’ αόριστον, χωρίς κατηγορίες, χωρίς δίκη και καταδίκη).
Οπως γράφει ο Guardian, από τον οποίο αντλήσαμε τις πληροφορίες, η κυρία Βερόνικα δεν μάσησε τα λόγια της: «Σε μια στιγμή, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη στιγμή, όταν πιστεύεις ότι δεν υπάρχουν άλλες καρδιές για να ραγίσουν, η δική μου συντρίφτηκε όταν έμαθα για τις άθλιες συνθήκες που υποφέρουν οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι».
Στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Χαλίντα Ζαράρ, μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας της Παλαιστίνης. Η 61χρονη Ζαράρ είναι πολιτικό στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Στις εκλογές του 2006, τις μόνες ελεύθερες εκλογές που έγιναν στην Παλαιστίνη (πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η Χαμάς, που σχημάτισε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρόσφατα δολοφονηθέντα Ισμαΐλ Χανίγια), η Χαλίντα Ζαράρ εκλέχτηκε βουλευτίνα με τη λίστα του Λαϊκού Μετώπου.
Πάντα ενεργή στον παλαιστινιακό απελευθερωτικό αγώνα, η Χαλίντα Ζαράρ συνελήφθη στις 26 Δεκέμβρη του 2023, σε επιδρομή του σιωναζιστικού στρατού στην Αλ-Μπίρεχ της Δυτικής Οχθης, κοντά στη Ραμάλα. Η πρώτη απόφαση «διοικητικής κράτησής» της ήταν για έξι μήνες. Φυσικά ανανεώθηκε για δεύτερο εξάμηνο, μια μέρα προτού εκπνεύσει το πρώτο.
«Πήρα την απόφαση να σταθώ μπροστά απ’ αυτή τη φυλακή, όπου είναι φυλακισμένη άδικα για 10 μήνες η παλαιστίνια πολιτικός Χαλίντα Ζαράρ, χωρίς δίκη ή συγκεκριμένη ποινική κατηγορία εναντίον της», είπε η Βερόνικα Κοέν. Και συνέχισε: «Σκέφτομαι την αφόρητη κατάστασή της. Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι μια γυναίκα στα 60 της, που έχει ήδη υποφέρει τόσα πολλά στη ζωή της, να βρίσκεται στη φυλακή χωρίς ποτέ να δικαστεί. Μια γυναίκα φυλακισμένη υπό διοικητική κράτηση, που μπορεί να συνεχίζεται για επ’ αόριστο, που μπορεί να μην έχει τέλος. Μια γυναίκα στην απομόνωση, χωρίς φως, χωρίς παράθυρα… Σκέφτηκα ότι έπρεπε να κάνω κάτι. Ηθελα να τονίσω την περίπτωσή της, να βοηθήσω στην αποφυλάκισή της ή τουλάχιστον στη βελτίωση των συνθηκών κράτησής της».
Εμείς τι άλλο να προσθέσουμε; Να ευχηθούμε υγεία και μακροημέρευση στην 80χρονη Βερόνικα Κοέν και πάντα δραστήρια στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων.